- 9 Ekim 2017
- 656
- 2.569
- 63
- 47
Mayayı bir kaşığa düşür lütfen, çok maya ekşi yapar, 5 litreye iki kaşıktan as kullanıyorum, kapak kullanmıyoruz sulandırır yoğurdu, fırına koyduğuna göre sarmana da gerek yok bence, evin çok sıcak değilse at fırına, sabah da dolaba kaldır, dolapta bir gün bekleyince ye ama, tutunsun iyice, yine olmadı dersen bir çay kaşığı toz şeker at mayalama aşamasındaben önce çiğ süt alıp, kaynatıyorum. bu genelde 3lt oluyor, bi 20dk kaynatıyorum kısık ateşte.. sonra onun 1 lt sini içmek için ayırıyorum. kalan 2 litre soğusun diye bekliyorum. serçe parçağımı içine daldırıp 7 ye kadar saymaya çalışıyorum.. annem o kadar saymıyor bile, hafif yakacak kıvamdayken, mayamı 2 yk kadar alıyorum, çırpıyorum bir cam kap içinde, sonra onu süte ekliyorum, bir iki kere karıştırıyorum. tencerenin kapağını kapatıp ya fırına koyuyorum, ya da üzerini sarıyorum, 2 türlü de denedim, sonuç aynı.
4-5 saat sonra açıyorum.
mayayı bir kaç kere annemden aldım, o hep mayalıyor, bir kaç kere de , çiğ süt aldığım yerde mayalık yoğurt diye satılıyor ondan aldım..
Ben de mayalama karıştırma işleminden sonra karıştırarak tencereden su ve çay bardaklarına alıyorum kepçeyle, sonra fırına, sabah dolaba, hem işyerine getirmeye iyi, hem yemekte çocuklara her akşam bir bardak iyi, tencereye kaşık girdi sulandı derdi de yok