15 aylık kızım ve bunalmış bir ben

Bir cocugunuz var mi cok merak ettim. Cunku 15 aylik degil 6 aylilkem bile insan kullanmayi cok guzel biliyorlar :) kandiriyorlar. Misal brnim bebegim aglama olayini oyun icinde kullaniyor. Ben dışarıdayken odanin kapisini kapatip agliyor. Ben acinca gulup yine kapiyi kapatiyor. Kapi kapaninca agliyor acinca gulup kapiyi kapatiyor. 6 7 ayliktan beridir aglamayi kandirmak icin kullaniyor. :)
3 yaşında oğlum var. Hiç beni kullanmaya çalıştığınıya da beni kandırdığını düşünmedim. En azından bizim ima ettiğimiz anlamda insan kullanmayı bilmediklerine eminim ben. Sadece bizim onları ne kadar sevdiğimizi biliyorlar ve sınırları zorlamayı deniyorlar. Yani sınırlarımızı öğrenmeye çalışıyorlar. Bunu da en masum şekilde yapıyorlar.

Bir cocugunuz var mi cok merak ettim. Cunku 15 aylik degil 6 aylilkem bile insan kullanmayi cok guzel biliyorlar :) kandiriyorlar. Misal brnim bebegim aglama olayini oyun icinde kullaniyor. Ben dışarıdayken odanin kapisini kapatip agliyor. Ben acinca gulup yine kapiyi kapatiyor. Kapi kapaninca agliyor acinca gulup kapiyi kapatiyor. 6 7 ayliktan beridir aglamayi kandirmak icin kullaniyor. :)
Bu arada bebeğiniz ağlamayı kandırmak olarak kullanmıyor aslında. Ağlamasına hemen cevap alacağını bildiği için bunu oyuna çeviriyor :) Aslında bu sizin açınızdan ne güzel bir şey. Siz bebeğinizin ihtiyaçlarına hemen cevap veren bir annesiniz belli ki. Ağlamasına cevap vermek illa her istediğini yapmak değildir. Sizin yönteminizi okudum ben de aynı yöntemi benimsedim oğlumda.

Akasya Akasya '15 aylık çocuk insan kullanmayı bilemez' cümlesi haricinde diğer fikirlerinize
özellikle de bebeklerin saatlerce ağlatılmasının doğru olmadığına,ben de katılıyorum.
Yetişkin çözüm arayan ve üreten olmalı,
sussun diye çocuk ile adeta inatlaşmak uygun bir yöntem değil.

Bebek veya çocuklar, -direkt olarak niyetleri yetişkinleri kullanmak olmasa da- zannettiğimizden daha manipulatif olabilirler.
Bebek ve çocuklar ben merkezcidir,
isteklerinin hemen olmasını isterler,
beklemeye ve sabretmeye tahammülleri yoktur.
İsteklerini elde edebilmek için de yetişkinleri, nasıl ikna edeceklerini çabuk kavrarlar.
İşe yarayan yöntemi bulduklarında ise her ortam ve durumda kullanmaktan çekinmezler.
Aslında çocuklar,bir anlamda yetişkinlerin sınırlarını da test ederler.
Bu konuda da,muhtemelen anne-baba arasında tavır ve tutum birliği yok,
bebeğimiz,her ağladığında,her istediğinin yapıldığını fark etmiş ve bunu kullanıyor.
Konuyu takip eden annelere şu iki kitabı ısrarla tavsiye ederim.
İlki 0-24 ay arasında,diğeri okul öncesi dönemde çocukları olan ebeveynlere ve eğitimcilere hitap ediyor.

Eklentiler

• IMG_0599.webp
    IMG_0599.webp
    46,6 KB · Görüntüleme: 153
  • IMG_0774.webp
    IMG_0774.webp
    38,4 KB · Görüntüleme: 117
merhaba arkadaşlar
Size sıkıntımdan bahsetmek istiyorum
Allah bağışlasın 15 aylık bir kızım var
Bebekliğinden beri zor bir bebekti sürekli hastalanıp hastanede yatan bronşit olan bir bebekti.
Gel gelelim bu ara hastalanmadı çok şükür diyorum
Ama kızım beni tüketiyor resmen tüketiyor
Üstelik sadece beni değil babasınıda aynı şekil.
Babasına çok bağlı aşırı bağlı öyle Böyle değil.
Evin içinde babası kalkıp lavaboya gitse bile feryat figan lavabonun kapısında ağlıyor ama öyle bir ağlama değil babası çıkana kadar kesinlikle sakinleştiremiyorum.
Ortamlarda kalabalalıkta daha 5 dk oturduğumuzu bilmiyoruz sürekli ağlıyor hiç kimseyi yanına yaklaştırmıyor sevmek için bile
İnan’ın halaları amcaları daha onu kucağına alıp öpememiştir bile çünkü izin vermiyor.
Ailede çok çok seviyor ama kızım huysuz
Örneklere devam edecek olursam eline tehlikeli bişey buldu ve aldı diyelim onu elinden Almak imkansız ve diyelim alabildik kesinlikle durduramıyoruz ölümüne ağlıyor
Bunun gibi bir sürü örnek
Onu bahçeye çıkartıyorum alıp eve getirene kadar ağlıyor girmek istemiyor eve dün eve sokamadıpım için 3 defa dönüşümlü olarak babasıyla bahçeye çıkardık.
Onu gören herkes her zaman böyle mi bu çocuk diyor nasıl dayanıyorsunuz falan
Bağırmak ve vurmak kesinlikle yapamayacağım şeyler o bana Allah’ın emaneti
Sadece kriz anlarında bağırmışımdır onda da omdan çok ağlıyorum
Tecrübeli anneler eğitmenler ben şimdi ne yapabilirim
Nasıl bu çocuk diğer normal çocuklar gibi olur.
Daha uysal ve sakin nasıl olur
Neler yapıp nasıl davranmalıyım
Okuduğunuz için teşekkürler
Ya size üzüldüm cidden de çok zor. Çoğu insan bu yüzden ikinciyi doğurmuyor tüketiyor birinci

Çok güzel yorumlar geliyor
Fakat şuda bi gerçek huysuz bebek huysuzdur
Benim kızımın altını değiştirmek resmen ama resmen işkence izin vermiyor kaçıyor
Üstünü değiştirmek aynı şekil
Yemek yedirmekte öyle ama o konuda zorlamıyorum kendi haline bırakıyorum
Ayakkabı giydirmek işkence
Hele hele arabaya binip 1 saatlik bir mesafe bile migren atakları geçirmeme sebep oluyor
Diğer konularda tamam ağlamasına izin vericem ağlasın görmezden gelicem
Peki bu konularda ne yapmalıyım

Akasya Akasya '15 aylık çocuk insan kullanmayı bilemez' cümlesi haricinde diğer fikirlerinize
özellikle de bebeklerin saatlerce ağlatılmasının doğru olmadığına,ben de katılıyorum.
Yetişkin çözüm arayan ve üreten olmalı,
sussun diye çocuk ile adeta inatlaşmak uygun bir yöntem değil.

Bebek veya çocuklar, -direkt olarak niyetleri yetişkinleri kullanmak olmasa da- zannettiğimizden daha manipulatif olabilirler.
Bebek ve çocuklar ben merkezcidir,
isteklerinin hemen olmasını isterler,
beklemeye ve sabretmeye tahammülleri yoktur.
İsteklerini elde edebilmek için de yetişkinleri, nasıl ikna edeceklerini çabuk kavrarlar.
İşe yarayan yöntemi bulduklarında ise her ortam ve durumda kullanmaktan çekinmezler.
Aslında çocuklar,bir anlamda yetişkinlerin sınırlarını da test ederler.
Bu konuda da,muhtemelen anne-baba arasında tavır ve tutum birliği yok,
bebeğimiz,her ağladığında,her istediğinin yapıldığını fark etmiş ve bunu kullanıyor.
Konuyu takip eden annelere şu iki kitabı ısrarla tavsiye ederim.
İlki 0-24 ay arasında,diğeri okul öncesi dönemde çocukları olan ebeveynlere ve eğitimcilere hitap ediyor.
Ben de size katılıyorum. Fakat yine o ilk cümlemin de arkasındayım. Bizim anladığımız anlamda kullanma değil bebeklerdeki.
Evet bebekler sınırlarını bilmek isterler. Tutarlı anne baba isterler.
Anlaşılmak ve sevilmek isterler :)
Kitap önerileriniz için teşekkürler. Bilinçli Bebek kitabını okumuştum.
Bu vesile ile ben de kitap tavsiyesinde bulunmak isterim.

Eklentiler

• 20190204_184912.webp
    20190204_184912.webp
    10,9 KB · Görüntüleme: 92
  • Screenshot_20190204-184339_Facebook.webp
    Screenshot_20190204-184339_Facebook.webp
    33,3 KB · Görüntüleme: 136
Çok güzel yorumlar geliyor
Fakat şuda bi gerçek huysuz bebek huysuzdur
Benim kızımın altını değiştirmek resmen ama resmen işkence izin vermiyor kaçıyor
Üstünü değiştirmek aynı şekil
Yemek yedirmekte öyle ama o konuda zorlamıyorum kendi haline bırakıyorum
Ayakkabı giydirmek işkence
Hele hele arabaya binip 1 saatlik bir mesafe bile migren atakları geçirmeme sebep oluyor
Diğer konularda tamam ağlamasına izin vericem ağlasın görmezden gelicem
Peki bu konularda ne yapmalıyım
Fakat huysuzluk olarak gördüğünüz her şeyi her bebek belli bir dönem yapar. Alt değiştirmek istemez yemek yemek istemez uyumak istemez. Bunlar bebeklere göre çok normal şeyler zaten. Ağlamasını görmezden gelmeyin. Ağlamasına izin verin ama görmezden gelmeyin. Lütfen her yorumu okuyun ve değerlendirin.

Normal çocuk tanımı nedir bilmiyorum.
Bir de 15 aylık bebek insan kullanmayı ne bilsin? Ağlamak onların tek iletişim aracı tabi ki bir şeyi ağlayarak yaptırmaya çalışacaklar.
Bir kere bebeğinizi huysuz yaramaz gibi sıfatlarla nitelendirmeyin. Çocuklar böyle şeyleri benimserlermiş.

Kalabalığı sevmeyen bir birey olabilir. Onu zorlamayın zamanla alışacaktır.

Ona her zaman açıklama yapın. Neden bahçede kalamaz, neden prizlere dokunamaz. Bunlara neden izin veremezsiniz kısaca açıklayın.
Ağladığında bıkkınlık göstermeyin yanında durun kendine zarar vermesini engelleyin. Yanında kaldığınız ve onu anladığınızı gösterdiğiniz sürece ağlaması kötü bir şey değil.

O ağlarken neden ağladığını söyleyin. Biliyorum bahçeye çıkmak istiyorsun, çıkamadığın için üzgünsün diyin ve susun. Belki 2-3 kere yaptığınızda bir şey değişmeyecek ama zamanla bunun ne kadar işe yaradığını göreceksiniz.

Baba tuvalete giderken her daim tuvalete gittiğini ve döneceğini söylesin. Zamanla bunu da kabullebecek. Babası çıkana kadar ağlamak istiyorsa demek ki ihtiyacı odur engel olmayın ama yanında olun.

Bebeğiniz henüz çok küçük ona anlayış gösterin. Çok sinirlendiginizde bile bağırmamak için özel çaba harcayın. Bakın her istediğini yapın demiyorum. Pozitif disiplini araştırın.
Ağlamasına izin vermek onu yalnız bırakmak anlamına gelmez. O çocuk orada bir ihtiyacı için ağlıyor. Onu orada tek başına bırakmak gerçekten gaddarca. Yanında sessizce beklemek varken hatta izin verirse sarılmak varken neden yalnız bırakmayı tercih eder ki anne baba? Size yapılsa ne hissedersiniz?
Bu yöntem kısa süreli çözüm sağlar. 3 saat ağlamasina izin verilen bebeğin ilerde nasıl bir birey olması beklenir?
3 saat ihtiyacına cevap verilmeyen bebek için çok üzüldüm.
Bu çocuklar büyüyecek. Bunların ergenliği var yetişkinliği var. İlerde hiç iletişim kuramayacagımız çocuklar yetiştirmesek keşke.

Sizin çocuğunuz çok şanslı eğer varsa veya olacaksa bir gün. İleride çocuğum olduğunda aynı sizin gibi yaklaşacağım...teşekkür ederim...

Ben de size katılıyorum. Fakat yine o ilk cümlemin de arkasındayım. Bizim anladığımız anlamda kullanma değil bebeklerdeki.
Evet bebekler sınırlarını bilmek isterler. Tutarlı anne baba isterler.
Anlaşılmak ve sevilmek isterler :)
Kitap önerileriniz için teşekkürler. Bilinçli Bebek kitabını okumuştum.
Bu vesile ile ben de kitap tavsiyesinde bulunmak isterim.
Elbette bizim bildiğimiz anlamda insan kullanma değil,aslında aynı şeyi düşünüyoruz ama farklı ifade ettik sanırım.
Alfie Kohn'un kitaplarını çok severim,
Koşulsuz Ebeveynlik'i de okudum,
gerçekten güzel bir kitap,
diğer kitabı duydum ama okumamıştım,
sizin gibi bilinçli biri tavsiye edince almam farz oldu.
Paylaşımınız için teşekkür ederim.

Fakat huysuzluk olarak gördüğünüz her şeyi her bebek belli bir dönem yapar. Alt değiştirmek istemez yemek yemek istemez uyumak istemez. Bunlar bebeklere göre çok normal şeyler zaten. Ağlamasını görmezden gelmeyin. Ağlamasına izin verin ama görmezden gelmeyin. Lütfen her yorumu okuyun ve değerlendirin.
Size katılıyorum...ama.gerçekten belli sure sonra aglamalari kullanan cocuklar var.. biri de benim yegenim..hatta bazen volumu okadar yükseltiyor ki annem bana vurdu demeye başlıyor ..
Sizinle ayni fikir de oldugum nokta gormezden gelmek..kesinlikle gormezden gelinmez..ama kararlilik cok onemli..altin kural kararlilik..cocugu aglatip sonra istediğini yapmak cocugu aglamayi kullanir hale getiriyor...

Herkese faydalı olması açısından çocuklarda samimi öfke boşalımı ile yıkıcı dışa vurum yani çarpıtılmış öfke boşalımını karşılaştıran bir tablo yüklüyorum.
Tablo Aletha Solter'ın kitabından alıntıdır.

Eklentiler

• IMG_1019.webp
    IMG_1019.webp
    73 KB · Görüntüleme: 265
Sizin çocuğunuz çok şanslı eğer varsa veya olacaksa bir gün. İleride çocuğum olduğunda aynı sizin gibi yaklaşacağım...teşekkür ederim...
Teşekkür ederim. Her anne gibi ben de bu yollardan geçtim hatalar. Mükemmel insan olmadığı gibi mükemmel anne de yoktur. Hepimiz evlatlatımız için en doğrusunu isteriz ve bazen kafamızın karıştığı ne yapacağımızı bilemediğimiz zamanlar olur. Anneliğin ve insanlığın altın kuralı iç güdülere güvenmek ve empati yapabilmek bence.

Şimdi eğer çocuğunuzun ağlamayı kullanarak istediğini yaptırdığını düşünüyorsanız bunu aklınızdan çıkarın. Olaylar ve durumlar karşısında rahatsız oluyor; karmaşa yaşıyor, olayları anlamlandıramıyor olabilir ve bu yüzden ağlıyor. Şöyle söyleyeyim biz yetişkinler her zaman kendimizi kontrol edebiliyoruz mu? 15 aylık bir bebek kendini regüle edemez. Öpülmekten hoşlanmıyor olabilir saygı duyacaksınız. Rahatsız olduğu ortamlara gitmeyin. Şimdi böyle söyleyince ipleri eline veriyor hissine kapılıyor olabilirsiniz ama İnan'ın değil.
Ayrıca bebeğiniz high need baby gibi. Bunu araştırın. Bununla birlikte kalabalıktan hoşlanmaması duyu bütünleme bozukluğunu da akla getiriyor. Bunu da araştırın. Bahsettiğim şeyler mental problemler değil ve zamanla geçen bir durum.

Şimdi eğer çocuğunuzun ağlamayı kullanarak istediğini yaptırdığını düşünüyorsanız bunu aklınızdan çıkarın. Olaylar ve durumlar karşısında rahatsız oluyor; karmaşa yaşıyor, olayları anlamlandıramıyor olabilir ve bu yüzden ağlıyor. Şöyle söyleyeyim biz yetişkinler her zaman kendimizi kontrol edebiliyoruz mu? 15 aylık bir bebek kendini regüle edemez. Öpülmekten hoşlanmıyor olabilir saygı duyacaksınız. Rahatsız olduğu ortamlara gitmeyin. Şimdi böyle söyleyince ipleri eline veriyor hissine kapılıyor olabilirsiniz ama İnan'ın değil.
Ayrıca bebeğiniz high need baby gibi. Bunu araştırın. Bununla birlikte kalabalıktan hoşlanmaması duyu bütünleme bozukluğunu da akla getiriyor. Bunu da araştırın. Bahsettiğim şeyler mental problemler değil ve zamanla geçen bir durum.
Yorumunuzu şu ek bilgilerle genişletmek isterim.
Çocuklarda kabul edilemez veya uygunsuz davranışların üç temel nedeni vardır.
1-Karşılanmamış bir ihtiyaç
2-Bilgi-deneyim eksikliği
3-Acı verici duygular
Bu maddelerin hepsinin üzerinde durup düşünmek lazım.
Sebebi doğru tespit edemezsek çözüme ulaşmak zaten mümkün olmaz.

kesinlikle böyle.nasıl tabir etsem böyle çocuk "yolunu bulmuş işin" oluyor.ebeveyn ondan daha inatçı olucak.bırak atsın kendini ağlasın 2 defa yapar 3.de vazgeçecek.çocuğa ay aman kyamıyorum dersen ipin ucu kaçar, bu çocuğa kıymak değil ağacı yaşken eğmek.
Yapmayın lütfen, ağacı yaşken eğmek değil bu, bebeğin kısacık hayatın da bildiği güvendiği kişinin ihtiyacına cevap vermemesi sonucu yaşadığı çaresizlik, kabulleniş ve tabi yetişkin olduğu zaman karakterine yansıması.. mesela bazı insanlar vardır karşısında sinir krizi de geçirseniz kılını kımıldatmaz, tepkisiz kalır. Daha da sinirlenmemize sebep olur. O insanlar muhtemelen sizin bahsettiğiniz yaşken eğilen ağaçlar.. insanın karakteri 0-6 yaş döneminden ibarettir

Yorumunuzu şu ek bilgilerle genişletmek isterim.
Çocuklarda kabul edilemez veya uygunsuz davranışların üç temel nedeni vardır.
1-Karşılanmamış bir ihtiyaç
2-Bilgi-deneyim eksikliği
3-Acı verici duygular
Bu maddelerin hepsinin üzerinde durup düşünmek lazım.
Sebebi doğru tespit edemezsek çözüme ulaşmak zaten mümkün olmaz.
Teşekkür ederim

merhaba arkadaşlar
Size sıkıntımdan bahsetmek istiyorum
Allah bağışlasın 15 aylık bir kızım var
Bebekliğinden beri zor bir bebekti sürekli hastalanıp hastanede yatan bronşit olan bir bebekti.
Gel gelelim bu ara hastalanmadı çok şükür diyorum
Ama kızım beni tüketiyor resmen tüketiyor
Üstelik sadece beni değil babasınıda aynı şekil.
Babasına çok bağlı aşırı bağlı öyle Böyle değil.
Evin içinde babası kalkıp lavaboya gitse bile feryat figan lavabonun kapısında ağlıyor ama öyle bir ağlama değil babası çıkana kadar kesinlikle sakinleştiremiyorum.
Ortamlarda kalabalalıkta daha 5 dk oturduğumuzu bilmiyoruz sürekli ağlıyor hiç kimseyi yanına yaklaştırmıyor sevmek için bile
İnan’ın halaları amcaları daha onu kucağına alıp öpememiştir bile çünkü izin vermiyor.
Ailede çok çok seviyor ama kızım huysuz
Örneklere devam edecek olursam eline tehlikeli bişey buldu ve aldı diyelim onu elinden Almak imkansız ve diyelim alabildik kesinlikle durduramıyoruz ölümüne ağlıyor
Bunun gibi bir sürü örnek
Onu bahçeye çıkartıyorum alıp eve getirene kadar ağlıyor girmek istemiyor eve dün eve sokamadıpım için 3 defa dönüşümlü olarak babasıyla bahçeye çıkardık.
Onu gören herkes her zaman böyle mi bu çocuk diyor nasıl dayanıyorsunuz falan
Bağırmak ve vurmak kesinlikle yapamayacağım şeyler o bana Allah’ın emaneti
Sadece kriz anlarında bağırmışımdır onda da omdan çok ağlıyorum
Tecrübeli anneler eğitmenler ben şimdi ne yapabilirim
Nasıl bu çocuk diğer normal çocuklar gibi olur.
Daha uysal ve sakin nasıl olur
Neler yapıp nasıl davranmalıyım
Okuduğunuz için teşekkürler
Tek cozumu var. Eger ac, uykusuz veya hasta degilse agladiginda asla ama asla tepki vermeyin. Onu ikna etmek icin dil dokmeyin, ilgisini baska yere cekmeye calismayin, hicbirsey soylemeden sanki yokmussunuz tas duvar kesilmissiniz gibi durun hem de nerde olursaniz olun. Bakacak ki kendini paralasa da bisey olmuyor bu sefer bu yolu terk edecek. Ben bu yontemi uyguluyorum ve masallah deyim cok memnunum. Ben onu yemem diye yirtinir kendini yerlere atar. Yememekte ve aglamakta serbestsin derim 2 dk sonra bakarim ki oturmus gayet istahli yiyor :))

Yapmayın lütfen, ağacı yaşken eğmek değil bu, bebeğin kısacık hayatın da bildiği güvendiği kişinin ihtiyacına cevap vermemesi sonucu yaşadığı çaresizlik, kabulleniş ve tabi yetişkin olduğu zaman karakterine yansıması.. mesela bazı insanlar vardır karşısında sinir krizi de geçirseniz kılını kımıldatmaz, tepkisiz kalır. Daha da sinirlenmemize sebep olur. O insanlar muhtemelen sizin bahsettiğiniz yaşken eğilen ağaçlar.. insanın karakteri 0-6 yaş döneminden ibarettir
Peki her istedigi yapilmis, ufacik istegi olmayinca dunyalari insanalrin basina yikan tipler nasil sizce???

Bunun nesi insan kullanma ki oyun yapıyor işte

Back
X