• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

2,5 Yaş, 2 Milyon Soru: Okul Seçimi Çıkmazım 😌

Kesinlikle yakın olan okul.. ilk yıl malesef ki sıklıkla hasta olıcak. Git al gel birde çocuğu 45 dakika yolda surundurmek insafsızca geliyor.
Bu yasta sevgi dolu bir öğretmen herşeye yeter olacaktır rahat olun.
Yalnız eğer elinizde ise kreş için 3.5 yaşı bekleyin derim. En azından kendini iyi ifade edebilsin

Çocuğu ne kadar muhafaza ederseniz gerçeklikten bir o kadar uzak kalabilir.
Klasik bir okulu seçtiğinizde eğer ki içerisindeki öğrenciler küfürlü konuşan, kaba öğrenciler değilse gayet tadında bir deneyim alacağından şüphe duymamalısınız.
Bir çocuğun eğitim yolculuğu 3. Sınıfta belli olur demişti bir ilkokul öğretmeni. Çocuğunuzun kapasitesini en iyi siz anlarsınız. O zaman kolej ama ted koleji gibi iyi bir koleje gönderebilirsiniz.
Ben çocuk sahibi değilim ancak çevremde arkadaşlarımın çocuklarında gözlemlediğim durum bu.
Kamera sistemine gelince, takip ettiğim bir youtuber Avusturayada ve İngilterede kamera sisteminin olmadığını söylemişti. Bu durumda tamamen güveninizi öğretmenler sağlamalı.

Ben birazda bu çalışma düzenimizden dolayı kreş hayatını özel iyi bir okulda ilkokulla birlikte yine iyi bir devlet olulu bulup ona yazdırmayı planlıyordum
Cumleniz cok anlasilmiyor ama ilkokulu devlette mi planliyorsunuz? Oyleyse su an bu kadar "ekol" okullara yonelmeniz pek anlamli degil gibi bence. Ingilizce ogrenmeye ilkokul1de basladim ozel okulda. Ve sonralari lise sona gelene kadar herkesten bir hayli ondeydim. Ve hep ozelde okudum. Ondeydim cunku tek tuktu ilkokuldan beri ozelde okumus olanlar. Yani asil egitim alacagi zamani kisitliyorsunuz siz. Dogru anladiysam tabii :)
SImdilerde ozel okullara verilen paranin da cok kalburustu bi okul olmadikca cok gereksiz oldugunu dusunuyorum ote yandan. Abartildi cunku. Ogretmenlere asgariden hallice para veren okullar bile inanilmaz fahis fiyatlar istiyor. Devlet tercihinize hak veriyorum kesinlikle bu acidan. Ama su an krese vereceginiz parayi bi bankaya koyup ilkokul cagina saklasaniz, sonra da indirimlerle falan devam ettirseniz ozelde cocugunuzu daha mantikli olmaz mi. Eminim o "ekol" kresler adeta servet istiyodur. Degmez bence

Sizin de cok yanlis dusunceniz kitaplariniz , bircok cocuk bu yasta kekeme oluyor bu yuklenmelerden
bu kitabi okuyarak bu bilincle cocuk buyuten arkadaslarimin cocuklarindan kekeme olan olmadigi gibi, hepsi de ortaya cikan urunden(cocuklarinin geldigi noktadan) oldukca memnun.

dusunceniz subjektif. bilimsel degil.

Cumleniz cok anlasilmiyor ama ilkokulu devlette mi planliyorsunuz? Oyleyse su an bu kadar "ekol" okullara yonelmeniz pek anlamli degil gibi bence. Ingilizce ogrenmeye ilkokul1de basladim ozel okulda. Ve sonralari lise sona gelene kadar herkesten bir hayli ondeydim. Ve hep ozelde okudum. Ondeydim cunku tek tuktu ilkokuldan beri ozelde okumus olanlar. Yani asil egitim alacagi zamani kisitliyorsunuz siz. Dogru anladiysam tabii :)
SImdilerde ozel okullara verilen paranin da cok kalburustu bi okul olmadikca cok gereksiz oldugunu dusunuyorum ote yandan. Abartildi cunku. Ogretmenlere asgariden hallice para veren okullar bile inanilmaz fahis fiyatlar istiyor. Devlet tercihinize hak veriyorum kesinlikle bu acidan. Ama su an krese vereceginiz parayi bi bankaya koyup ilkokul cagina saklasaniz, sonra da indirimlerle falan devam ettirseniz ozelde cocugunuzu daha mantikli olmaz mi. Eminim o "ekol" kresler adeta servet istiyodur. Degmez bence

Teşekkürler yorumunuz için 😇
Ben şöyle planladım aslında; bu yaş grubunda eğitimi çok önemli değil hiçbir akademik beklentim yok sadece huzurlu, mutlu ve güvende olması yeterli. Dolayısıyla bu ekollere yönelme sebebim çocuğun davranışına değil, duygularına da odaklanıyor olması. Devamlı doğa da olması ve ya duygularını net olarak dile getirebiliyor olması gibi gibi etkenler bu yaşta daha kıymetli geliyor bana klasik okulun genellikle veremediği tek şey (öğretmen tabii ki bunu sağlayabilir) bu.

Sonrasında dediğinize kesinlikle katılıyorum kalburüstü o okullar olmadığı sürece sadece adı özel olan bir okuldansa çok kıymetli devlet okulları olduğunun bilincindeyim ve birazda hayatı öğrenmesi adına iyi bir devlet okuluna yollamayı planlıyorum. Bu bahsettiğimiz kalburüstü okulların bulunduğum şehirde şuanki fiyatları bile milyonu bulmuş durumda. Fabrikatör olmadığımız sürece sürdürülebilirliği çok zor.

Ekol olan kreşlerden tek beklentim ve umudum demeliyim aslında gerçekten keşfetme arzusunu, hayal gücünü ve kendini anlatabilme arzusunu örselemeden devam edebilecek olması. Tabii burda her türlü şey olabilir. Umarım tüm çocuklar güzelliklerle karşılaşır 🍀

Teşekkürler yorumunuz için 😇
Ben şöyle planladım aslında; bu yaş grubunda eğitimi çok önemli değil hiçbir akademik beklentim yok sadece huzurlu, mutlu ve güvende olması yeterli. Dolayısıyla bu ekollere yönelme sebebim çocuğun davranışına değil, duygularına da odaklanıyor olması. Devamlı doğa da olması ve ya duygularını net olarak dile getirebiliyor olması gibi gibi etkenler bu yaşta daha kıymetli geliyor bana klasik okulun genellikle veremediği tek şey (öğretmen tabii ki bunu sağlayabilir) bu.

Sonrasında dediğinize kesinlikle katılıyorum kalburüstü o okullar olmadığı sürece sadece adı özel olan bir okuldansa çok kıymetli devlet okulları olduğunun bilincindeyim ve birazda hayatı öğrenmesi adına iyi bir devlet okuluna yollamayı planlıyorum. Bu bahsettiğimiz kalburüstü okulların bulunduğum şehirde şuanki fiyatları bile milyonu bulmuş durumda. Fabrikatör olmadığımız sürece sürdürülebilirliği çok zor.

Ekol olan kreşlerden tek beklentim ve umudum demeliyim aslında gerçekten keşfetme arzusunu, hayal gücünü ve kendini anlatabilme arzusunu örselemeden devam edebilecek olması. Tabii burda her türlü şey olabilir. Umarım tüm çocuklar güzelliklerle karşılaşır 🍀
Hmmm anladim.
Ya su hayati ogrensin devlete gitsine de cok hak veriyorum. Ben biraz sirca kosk mu denir oyle buyudum. Ve kesinlikle zorlugunu yasadim. Bu demek degil tabii at cocugu en les yere guclensin :)
Evet iyi bir devlet okulu, guzel bi semtte bu devir icin cok mantikli.
Aynen eskiden ozel ve devlet sektor calisan hafif fedakarlik yapip ozele yollayabiliyordu simdi sacma bir hal aldi isler.
Olabilir simdi mantikli geldi birden ekol kresler. Iyi sanslar

Hepinize merhaba.
Güncel bir derdimden ve yaşayan deneyimli annelerden ve öğretmenlerimizden fikir almak istiyorum. Şimdiden çok teşekkür ederim.

Oğlum 25.07.2023 doğumlu. Hep planımda Eylül 2026 da okula başlatmak vardı. Şuan anneanne ve dedesi bakıyor. Keyfi inanılmaz yerinde, tek çocuk. Kontrollü bir çerçevede kendi kararlarını verecek şekilde büyütüyoruz. Birey olarak, kararlarına sahip çıkabilen, huzurlu ve mutlu bir yetişkin olması babası ve benim en büyük arzumuz.

Oğlumuzu sıfır ekranla, doğa ile haşır neşir olarak büyütüyoruz. Tehlikeli olmadığı sürece istediği şeylerde hep destekliyoruz. Dedesiyle günde iki kere parka giden, anneannesiyle evde oynayan bir çocuk. Üç saniye yerinde durmayan, keşfetmeyi seven, %100 konuşamıyor olsa da kendisini anlatabilen bir çocuk. 29 Ekimde memeyi şefkatle sonlandırdık, bezi devam ediyor. 1 hafta-10 gün içerisinde nasip olursa bezi de hayatımızdan çıkarmak için adım atacağım.

Şimdi geleyim arada kaldığımız konuya. Oğlumu Şubat 2026 da okula başlatmaya karar verdim. Bunun ana amacı tam zamanlı başlaması öncesi alışması, bir sorun olursa çözebilecek vaktimiz olması. Yumuşak bir geçişle süreci devam ettirebilmek. İlk zamanlar haftada 2-3 gün veya yarım gün eğer sever ve kalmak isterse 5 gün. Hazır olana kadar onun akışında süreci yönlendireceğiz.

Bu zamana kadar hep orman okulu, montessori, waldorf, reggio ekolünü benimseyen özel okullarla ilgilendim. Bunların aylık fiyatlarını az çok tahmin edersiniz. Burayla pek ilgilenmedim. Bizim için önemli olan oğlumuzun huzuru, mutluluğu. Oğlumuzun keşfetme arzusunu, heyecanını koruyan, soru sorma hakkını kaybetmeden ve fikirlerini çekinmeden korkmadan beyan edebileceği ortamlar sunan bu ekoller arasından birisini seçtim ancak bugün iş yerime beş dakika uzaklıkla normalde hiç kontenjanı olmayan, görece daha uygun ve klasik eğitim veren bir okula gittim. İnanılmaz beğendim. Okul gibi olması, ortamı, temizliği hepsine ciddi anlamda bayıldım. Ancak klasik eğitim veriyor olması beni kaygılandırıyor. Bende klasik eğitimde büyüdüm bu arada en önemli şeyin her şeyden önemlisinin öğretmen olduğunu biliyorum. Nice idealist öğretmenler var, hiçbir ekolün veremeyeceği veren. Öğretmeniyle tanışamadım o sebeple ona yorum yapamıyorum. Artı eksisine bakıyorum. İşyerimize çok yakın, gidiş geliş sorun olmayacak, daha uygun fiyatlı, 2 katlı sınıflar girişte, yatakhane üst katta, bir deprem olsa güvenilir, sınıflar 15 kişi 1 öğretmen 1 yardımcı abla var, okul gibi okul ama klasik eğitimde tekdüze bir çocuk olmasından endişeleniyorum. Birde sadece ortak alanlarda kamera varmış sınıfta ve yatakhanede yok. Bu biraz garipsediğim bir durum oldu. Tabii ki veliler izleyemesin ama bir sorun olduğunda bakılabiliyor olması lazım gibi geliyor. Birde öğretmeni 10 yıldır o okulda fakat sosyal hizmetler okumuş.

Saçma gelebilir doğru kelimeyle anlatıyor muyum bilmiyorum ama kaybetsin istemiyorum onu o yapan özelliklerini.

Diğer seçimine bakıyorum daha pahalı, işe ve eve 40-45 dk mesafede öğretmenleri çocuk gelişimi mezunu, keşfetmeyi destekleyen, merakı yaşatan reggio ekolünü benimsemiş, 7-8 kişilik mevcudiyeti olan bir okul.

Ben ne yapayım?

Not: asla bu yaşında akademik bir beklentimiz yok. Huzurlu, mutlu ve güvende olması bu şekildeyken sosyalleşip arkadaş edinmesi tek önceliğimiz. Dolayısıyla özel okulun ingilizcesi, yüzme kursları önceliğimiz de değil.
Nice idealist öğretmenler var kısmını nays dıye okuyan ben

Buda hayatta ne başarısı, saygınlığı, mutluluğu belli olmayan size düştü öyle mi? Çok komik. Yazım dilinizden bile içinizdeki çukur belli.
Çocuğumda kekemelik var, bunun için dil terapisine gidiyoruz ve dediği şey bunun %70 genetik olduğu, yani evet o kitabı okudum ama çocuğuma gereksiz yükleme yapmadım, sadece bol kitap okudum...terapistin dediği kekemeligin önüne geçeriz sorun değil ama çocuğunuzda güzel olan şey kekeledigi için konusmaktan korkmuyor en önemlisi bu dedi, yani neye dayanarak kekeme çocuklar falan dendi anlamiyorum ?
Ben ogretmenim merak etmeyin cok basarili cocuklar yetistirdim :) suan cok iyi yerdeler siz de ekol falan arastirin daha
Peki siz neye dayanarak kekeme oluyor dediniz gerçekten merak ediyorum

Kaygılarınızi anlıyorum ama keşke onlar için herşey çok güzel olsa, merak ediyorum neden kimse öğretmenlerin eğitim fakültesi mezunu olmamasını sorgulamamis ? Yani tamam akademik beklenti yok ama çocuğa yaklaşım denen birsey var bunun eğitimini alan insanlar var ama velilerden dünya para alan kurumlar bunu karşılamayı konu bile etmiyor çok saçma...kızımı devlet anaokuluna verdim öğretmenleri çok iyiydi gerçekten işleri i severek yapıyordu, şimdi de devlet ilkokuluna gidiyor 26 kişiler sınıfta ve öğretmenimiz çok iyi kızım çok sevdi, daha ilk zamanlardan kızım dikkatini çekmiş karakterini ve sorumluluk duygusunu çok takdir ettiğini söyledi ama sınıftakiler çok yaramazmis bence ülke genelinde böyle bir sorun var

Bence biraz fazla kasıyorsunuz, dediğiniz ekolleri benimseyen okullar lafta mı icraatte mi ona bakmak gerek, bana Türkiyede -kalbulüstü çevre değilse- etiketten ibaret geliyor bir çoğu mesela öğretmenlerin eğitim durumu daha önce bu tip okullarda çalışmış olup olmamaları önemli.
Hatta direk Almanyada falan eğitim görmeleri gerek bence (okul sahiplerinin) bizzat yerinde eğitim ve deneyim almayan kopyala yapıştır olunca fos çıkıyor.
Çocuğunuz için onu o yapan özellikleri derken neyi kastettiniz mesela

Kaygılarınızi anlıyorum ama keşke onlar için herşey çok güzel olsa, merak ediyorum neden kimse öğretmenlerin eğitim fakültesi mezunu olmamasını sorgulamamis ? Yani tamam akademik beklenti yok ama çocuğa yaklaşım denen birsey var bunun eğitimini alan insanlar var ama velilerden dünya para alan kurumlar bunu karşılamayı konu bile etmiyor çok saçma...kızımı devlet anaokuluna verdim öğretmenleri çok iyiydi gerçekten işleri i severek yapıyordu, şimdi de devlet ilkokuluna gidiyor 26 kişiler sınıfta ve öğretmenimiz çok iyi kızım çok sevdi, daha ilk zamanlardan kızım dikkatini çekmiş karakterini ve sorumluluk duygusunu çok takdir ettiğini söyledi ama sınıftakiler çok yaramazmis bence ülke genelinde böyle bir sorun var
Öğretmenler eğitim fakültesi mezunu değilse ne mezunuymuş ki?

Ben ogretmenim merak etmeyin cok basarili cocuklar yetistirdim :) suan cok iyi yerdeler siz de ekol falan arastirin daha

Umarım sizin gibi bir öğretmenimiz olmaz. Muhteşem bir öğretmen dahi olsanız bu iletişim dilini asla istemem. Ben sadece kaygısından bahseden bir anneyim. Tecrübeli annelerden ve öğretmenlerden bilgi almak istememin sebebi buydu. Buna karşılık yaklaşımınızın bana hiçbir faydası olmadı. Sadece yazdınız ve geçtiniz. Çocuğum için ulaşabileceğim en iyisini araştırıyorum her anne gibi. Ekolde buna dahil.

Evet iki problemimden birisi bu. Bir kamera olmaması (bizimle paylaşmasalar bile olmasını tercih ederdim.) ikincisi de mezuniyeti. Bu öğretmenle 3-4 ay birlikte olacaklar sonra değişecek. Diğer öğretmenler bu alanlardan mezun.

Öğretmenler eğitim fakültesi mezunu değilse ne mezunuymuş ki?
Sosyal hizmetler mezunuymus, diğerleri de 2 yıllık çocuk gelişimi mezunu bölümleri kucumsemiyorum ama ogretmen diye getiriyorlar velilerden dünya para alıyorlar ama öğretmen değiller
Evet iki problemimden birisi bu. Bir kamera olmaması (bizimle paylaşmasalar bile olmasını tercih ederdim.) ikincisi de mezuniyeti. Bu öğretmenle 3-4 ay birlikte olacaklar sonra değişecek. Diğer öğretmenler bu alanlardan mezun.
Ben kamera olayını çok kafaya takmam açıkçası, sınıfın izlenmesini çok sağlıklı bulmuyorum , sorun olursa çocuğunuzla iletişiminiz güzelse anlarsınız zaten, öğretmen konusu düşündürücü bence ama uzak bir okula da vermezdim, kızımda sırf bu sebepten uzaktaki okula vermedim iyi ki de vermemiştim, en ufak birseyde okula ulaşmak çok iyi oldu, iş yerime 5 dk bile değildi kızımın okulu

Bence biraz fazla kasıyorsunuz, dediğiniz ekolleri benimseyen okullar lafta mı icraatte mi ona bakmak gerek, bana Türkiyede -kalbulüstü çevre değilse- etiketten ibaret geliyor bir çoğu mesela öğretmenlerin eğitim durumu daha önce bu tip okullarda çalışmış olup olmamaları önemli.
Hatta direk Almanyada falan eğitim görmeleri gerek bence (okul sahiplerinin) bizzat yerinde eğitim ve deneyim almayan kopyala yapıştır olunca fos çıkıyor.
Çocuğunuz için onu o yapan özellikleri derken neyi kastettiniz mesela

Katılıyorum o yüzden sadece etiket olarak kullanan okullardansa iyi bir devlet okulunu 100 kere tercih ederim. Hatta yanlış değilsem antepte bir olay olmuştu çocuğa şiddet gibi ve okul montessoriydi. Bu tarz yerler değil tabiiki kastım ki onlar zaten direkt kendiini belli ediyor.

Bence ne kadar yorucu da olsa çocukların çocuk gibi olması çok güzel. Hareketli olmaları, yaratıcılıkları, hayal güçleri çok yüksek, soru sorma anlama kapasiteleri muhteşem ve ben oğlumun bu özelliklerini kaybetmesini istemiyorum.

Back
X