• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Konuşma Problemleri 2,5 yaşındaki çocuk konuşamyor..

Geç konuşma, kekeleme, her türlü konuşma probleminin paylaşıldığı konular.
benim oglan kardeşiminde konuşamıyordu ama 3yaşında dilinin altını kestiler genel cerrahi bakıyor ona sular akıyorsa agzından geçmiş olsun

ailenin ve çocuğun allah yardımcısı olsun..en kısa zamanda konuşabilir inşallahhhhhhhhhhhhh

ben yüksek lisans yaparken hocamız başına gelen bir olaydan bahsetmişti.bir çocuğu konuşamıyor diye getiriyorlar ve sonunda ailesinin çocuğu konuşturmamak adına hee şeyi yaptığı anlaşıldı..yani çocuk bişi istediğinde aile hemen eline veriyor ..konuşmasına fırsat kalmadan ne söylemek istediğini aile anladığı için ve yaptıüı için çocuk konuşamamış..benim annemde hep kardeşiminde geç konuştuğunu söylerdi..o zamanda annem kardeşimin ne demek istediğini anlıyormuş ve konuşmadan yapıyormuş.kardeşim söylenenleri duyuyor ve anlıyormuş ama konuşamıyormuş..şimdi de susmak bilmiyor:)

Merhaba,
Benim oğlumda 4 yaşına geliyor hala konuşmuyor.Söylenileni anlıyor,yapıyor dönmemesi sakin ve zeki olması beni bir nebze rahatlatıyor.Yanlız beni ve eşimi görerek büyüdü bunun etkisi olabilir.bir dediğini iki etmedik çok üstüne düştük hata yaptık.Kasım ayında Ram'da randevumuz var bakalım ne çıkacak.:uhm:

CAnım aynı dertten müzdaribim. ınsan çocuğunun gözünün içine bakıyor bir an önce büyüsün yürüsün diye. Sonra konuşsun istiyoruz. Konuşmayınca gerçekten problem oluyor. Bırak bizz ebeveynleri çocuk dertini anlatamadığı için sinirleniyor. Bir süre sonra kendini yerlere atmaya başlıyor. benim oğlum haziranda 3 yaşını dolduracak anlaşılır olark söylediği sadece 7-8 kelime var. 1,5 yılı geçti nöro psikiyatra gidiyorduk. başka problemlerimiz de vardı sağolsun çok işe yaradı tavsiyeleri .Ancak geçen hafta Ahmet Aydın a gittik. Nete bir araştır .
Çocuk

Çocuk 3 yaşına geldiğinde söylediklerinin yüzde 50 si anlaşılır olmalıymış. Öyle erkek çocuk geç konuşur bunlar hikaye. Bizim neslimizde lise mezunu olanlar çok rahat iş bulabiliyordu. Oysa şimdi ünv. mezunları zor iş buluyor. Çocuklarımız yani 20 yıl sonra iş hayatına atıldıklarında bir ünv. mezunu olmaları yetmeyecek. iyi derecede 2 yabancı dil istenecek.Hatta o da yetmeyecek lisansüstü falan olacak.Şimdi böyle bir zamanda çocuk yetiştirirken daha dikkatli davranmak gerekir. ılk 6 yaş çok önemli. Konuşamayan bir çocuk maalesef yeterli eğitilemiyorda. Yaşıtının gerektirdiği oyunları oynayamıyorsun. (Biliyorsunuz çocuklar oyunla eğitilir.) Hal böyle olunca ilk eğitim yılları da ya başarısız oluyor yada orta halli .Öyle böyle liseyi bitirtirisn ama sonrası gelmiyor. Çünkü 3-6-7-12 yaş gibi evreler var. Her evrede gelişen ve gelişimini durduran bölgeler var beynimizde. O yüzden bu konu çok hassas bir konu. Doktorlarımızında bazıları maalesef kendini yetiştirmiyor. ünv. de aldıkları eğitimle kalıyorlar. O yüzden her şeyden önce bizlerin bilgili olması gerekir. Eğer anneysek anne adayı isek Çocuk gelişimiyle ilgili her detayı bilmeye çalışmak öğrenmeye çalışmak gerek diye düşünüyorum. Çünkü bilinçli olunca çocuklarda gördüğümüğz eksiklikler için doğru mercilere zamanında başvurmak gerekir. ış işten geçtikten sonra değil. Doktora götürmüşler diyorsun.Acabaya nereye gittiler merak ettim. Bir arkadaş ta söylemiş doktor erkek çocuklar geç konuşur diye ben olsam hiç abartmıyorum o doktorun yüzüne tükürmesemde tükürmekten beter ederdim. Bır yığın kitap ve dökümanla giderdim tekrar yanınaki başkalarına da aynı yanlış öğretiyi söylemesin.
Neyse sadede gelelim. Benim çocuğumda da aynı sorun olduğundan bu konu hakkında daha fazla eğilim gösterdim. Konuşma geriliğinin bir çok nedeni olabiliyor tabiki. Kulak problerinden tutunda nörolojik sebeblere kadar. Bir de aşı etkisi var tabiki. Mesela akla gelmeyecek bir şey var. Evinizde böcek ilaçlaması yaptırmışsınızdır. Etkisi çok uzun sürelidir. Çocukta emekliyor veya yürüyordur. Düşürdüğü oyuncakları ağzına sokarken elini ağzına götürürken ki bunlar çocuklarda çok sık yapılan haller çocuk kimyasal madde yemiş oluyor. onların bağışıkklık sistemi daha zayıf olduğundan bu maddeleri atamıyorlar bağırsaklarda birikiyor ( ağır metal olayı (aşı gibi)) vew konuşma geriliğine sebep olabiliyor. Bir kere doktoru iyi seçmek gerek. ılla prof olcak diye bir şey yok. Kendini geliştiren okuyan bilimi takip eden doktor bulmak gerek. Biz en son ağır metal tahlili yapılması için Ahmet aydına gittik.Konusunda tek geçtiğim bir doktor olduğu için. henüz tahlil sonuçarımız çıkmadı. Sonuça göre bakacağız artık.
Sonrasında yine psikoloğa götürüp denver testi i steyeceğimki bunu 0-6 yaş her ebeveynin çocuğu için yaptırması gerekiyor.

arkadaşlar çocuğun otizm, duymama, dil altı bağlılığı, ses telleri eksikliği gibi sorunlrı yok ise çocuğunuz konuşacaktır merak etmeyin. ben 4 yaşında konuşmuşum benim ailemde iki dil var. konuşmaya başlayınca bu iki dili bir anda berabr konuşmuşum 5 yaşında da okula başladım. yani konuşmuyor diye çocuğun algılamasında bir problem olmuyor. ama yabancı dil öğrenirken problem yaşamıştım. onu da çok geç öğrendim. akademik anlamda bir sorunum yok. çok iyi bir eğitim aldım. şu anda benim yeğenimde 2,5 yaşında ve çok az kelime kullanıyor. konuşamadığı için de çok sinirli. toplasanız kelimeleri 10 nu bulmuyor. doktorlar ırsi diyor. onlarda da iki dil problemi var. ama ablam sabaırsız. hemen konuşsun istiyor. sizi çok iyi anlıyorum. inşallah yavrularınız en kısa sürede şakır şakır konuşurlar.

mrb acil yardım lütfen canım çok sıkılıyor oğlum aylık baba dede ve anlamsız birkeç kelime sölüyor bunun dışında konuşmuyor ismine tepki vermediği için bugün gata ya götürdüm dr psikoloğa yolladı psikologta otizm bulguları olduğunu söledi ne yapacağımı şaşırdım sadece ismine tepki vermiyor kafası çalışıyor çok hareketli çok güleryüzlü tos diyoruz kafamıza tos yapıyor çak deyince elimize çakıyor al deyince alıyor ama seslendiğimizde bakmıyor çocuk kanalını seyrediyor reklemler başlayınca nerde olursa olsun duyup koşarak geliyor bana birileri yardım etsin ne yapacağımı şaşırdım lütfen

canım otizm çok farklı tepkileri olan bir rahatsızlıktır.............bence bir kaç doktora daha götür....yaşıtlarıyla sık sık bir araya getir........oyun gruplarına götür gata dediğine göre ankarada isen anterest te çok güzel oyun grubu var birlikte oyun oynuyolar.........davranışları gelişecektir eminimki tv seyreden çocuklar geç konuşuyomuş.günde en fazla 1 saat tv seyretmeleri gerekiyormuş.....sevgiler

canım otizm çok farklı tepkileri olan bir rahatsızlıktır.............bence bir kaç doktora daha götür....yaşıtlarıyla sık sık bir araya getir........oyun gruplarına götür gata dediğine göre ankarada isen anterest te çok güzel oyun grubu var birlikte oyun oynuyolar.........davranışları gelişecektir eminimki tv seyreden çocuklar geç konuşuyomuş.günde en fazla 1 saat tv seyretmeleri gerekiyormuş.....sevgiler

bilemiyorum çok akıllı ve zeki 22 aylık 14 yaşında abisi var hergün dışarı çıkarıyorum parka alışverişe konuşmaması değilde daha çok adına tepki vermemesi takıldı kafama ondan götürgüm dr ankara değil ist haydarpaşa gata tşklr ilginize

bilemiyorum çok akıllı ve zeki 22 aylık 14 yaşında abisi var hergün dışarı çıkarıyorum parka alışverişe konuşmaması değilde daha çok adına tepki vermemesi takıldı kafama ondan götürgüm dr ankara değil ist haydarpaşa gata tşklr ilginize

mrb işitme testi yapıldı bir sorun yok tekrar psikolog ve çocuk dr görüştük hiperaktif dendi böyle olması iyiymiş içine kapanmaması gerekiyormuş etrafla çok ilgili kreşe verelim dedik dr onayladı yarın kreşe başlıyor hiç konuşmuyor değil özellikle o zamandan beri daha çok ilgilendiğimizdenmi nedir bugün 3 kere baba dedi küçük bir oyuncak leptop aldım anne baba gibi kelimeleri söylüyor oda biz bastıkça gülüyor göz temasımız daha sıklaştı gel mama diyorum hemen geliyor öle bişey olduğunu sanmıyorum dr ailede geç konuşma varmı diye sordu evet amcasının oğluda çok geç konuştu ve bu yüzden okula bir sene geç başladı ama şimdi üniversiteyi bitirdi bakalım kreş nasıl olacak yarın ilk günümüz benimde orada olmam gerekiyormuş ilk birkaç gün hmm ayrıca kardeşi 4 aylık birkaç gündür o yatarken başına dikiliyor eliyle başını seviyor öpüyor yanına yatıyor

cansuc bu ne telaş.profesöre götürmüşer diyorsun.Herhalde ciddi birşeyi olsa bilirlerdi.benim oğlumda 2,5 yaşında ve konuşmuyor.ama bizi anlıyor.ben rahatım.her çocuk aynı değil.

Otizm belirtileri gösteren bir çocuğun başına gelebilecek EN KÖTÜ ŞEYLER:

1) Tanı / Teşhis gecikmesi , kaçınılması.

2) Akraba-Arkadaş-Komşu yorumları ve öngörüleri ..örneğin : " dert etme, geç konuşacak..benim yeğenimde böyleydi ,sonradan açıldı ".

3) Konu dışı uzmanların "iyimser" yorumları.." biraz hiperaktif ".

4) Tanı / Teşhis sonrası aile bireylerinin depresyona girmeleri,birbirlerini suçlamaları.

LÜTFEN GEÇ KALMAYIN...

NE ZAMAN OTİZM’DEN ŞÜPHELENMELİSİNİZ !...

- Göz Kontağı Kurmuyorsa
- Konuşmada Gecikme Varsa,
-Anlamsız Gülüyor Ve Ağlıyorsa
-Amacına Uygun Oyun Oynamıyorsa
-Parmak Ucunda Yürüyorsa
-Kendi Etrafında Dönüyorsa
-Sallanma ve Kanat Çırpma Gibi Davranışlar Sergiliyorsa

VAKİT KAYBETMEDEN, DOĞRU TEŞHİS VE TANILAMA İ...

önce aile çocuğu başka odaya alıp diğer odadan seslensinler veya herhangi bir oyuncağı getirmesini istesinler getiriyor mu? ve en önemlisi bu konularda ankara hacettepe doktorları çok çok iyi. bilgileri olsun. yani kulaklarında tam olmasada kısmi bir duyma engeli olabilir.:40:

melodi canım ya sizin tedavi nasıl gidiyor.merak ediyoruz.arada beni merakta bırakma canım yaaaa

konu baya geçmiş ama ben de bişiler demek istedim :) benim oğlum da 2 gün sonra 2 yaşına girecek, cümle kuramıyor. net konuşamıyor. ama konuşmasından ben anlıyorum. kendine göre farklı bir dil geliştirdi sanki. mesela her nesneyi biliyor tanıyor. hatta hikayeler anlatıyor ben anlıyorum da eşim bile anlayamıyor :) anne, baba, dede, anane,babane, kardeş,abla,abi kelimeleri bir tek net çıkıyor ağzıından. diğerleri hep uydurma .. örneğin en basiti su yerine '' sus '' diyor. cümle içinde kullanırken susiçimiyane diyor susadım anne demek olduğunu ben anlıyorum. çünkü belirli durumlar için hep aynı kelimelerle aynı cümleleri kuruyor. her gece hikaye kitabı okuyoruz, aynı kitabı genelde tekrar ediyoruz. onu ezberlemiş gibi anlatıyor. ama doktora gitmemiz gerekiyor mu bilemiyorum. ya daha da zorlaşırsa konuşması diye endişelendiğim de oluyor. görenler neden konuşmuyor vs. diye illa soruyor. :(

konu baya geçmiş ama ben de bişiler demek istedim :) benim oğlum da 2 gün sonra 2 yaşına girecek, cümle kuramıyor. net konuşamıyor. ama konuşmasından ben anlıyorum. kendine göre farklı bir dil geliştirdi sanki. mesela her nesneyi biliyor tanıyor. hatta hikayeler anlatıyor ben anlıyorum da eşim bile anlayamıyor :) anne, baba, dede, anane,babane, kardeş,abla,abi kelimeleri bir tek net çıkıyor ağzıından. diğerleri hep uydurma .. örneğin en basiti su yerine '' sus '' diyor. cümle içinde kullanırken susiçimiyane diyor susadım anne demek olduğunu ben anlıyorum. çünkü belirli durumlar için hep aynı kelimelerle aynı cümleleri kuruyor. her gece hikaye kitabı okuyoruz, aynı kitabı genelde tekrar ediyoruz. onu ezberlemiş gibi anlatıyor. ama doktora gitmemiz gerekiyor mu bilemiyorum. ya daha da zorlaşırsa konuşması diye endişelendiğim de oluyor. görenler neden konuşmuyor vs. diye illa soruyor. :(

merhaba benim kızımda 33 aylık yıl başında 3 yaşına girecek.cümle kuramıyor ama tekli kelime söyleyebiliyor örneğin anne-baba cici mama vs.bizde ilginç olAN bir durum var kızım bazı kelimeleri farklı telafuz ediyor uyduruyor kendince mesela süte hüs (ne alaka anlamış değiliz)su yada hos diyor cailluo çok seviyor tv de onu görünce lella diyor kardeşi roziyi tanıyor anne bak rozi diyor.halasının kızına adıyla değilde rozi diye sesleniyor,:)garip bi durumdayız sizin çocuğunuzda uydurma isimler tabirler kullanıyormu ve bunlar normalmi acaba bu duruma ne yapmalıyız?:59:

otizm 0 noktası diye bir şey varmış olabilirmi ? 27 aylık oğluma bu teşhisi koydular.iyi bir üniversitenin sosyal pediatri bölümüne götürmeleri ve çocuğu belirli bir süre izlemeleri gerekiyor.belki yardımım olur.

Back
X