Çok özel bir çocuğunuz var

.Nadir bulunan bir tür.Matematik zekasını bilemem ama duygusal zekası ya da duyarlılık zekası oldukça yüksek
'Suskun ' diye alay ediyorlar demişsiniz.Bunun sizi yaralamasının sebebi aslında bunu söyleyen kişilerle ilgili algılarınız ,kızdığınız meseleler ya da sizin de çocuk sahibi olmadan önce suskun çocuklara pek de iyi gözle bakmamanız olabilir.Suskun çocuklar için illa vardır onlardada bir gariplik diyemeyiz.
25 yaşındakilerden bazıları bile öğrenememişken 2,5 yaşında 5 karışlık minik insana hayat derslerini bir anda nasıl öğretelim.Bizler bile hergün düşe kalka yolumuzda ilerleyip ,hergün öğrenmeye çalışıyoruz hala.Diğer imrendiğiniz bağırıp ,çağıran ,saygısızlık ,düşüncesizlik eden kıskanç ve bencil çocuklar hayat derslerini öğrendikleri ,kızınızdan daha akıllı oldukları için öyle değiller ki ,daha öğrenmedikleri ,bilmedikleri için öyleler.Bir kısmı hemen ,bir kısmı geç öğrenecek. Daha çocuklar ve bir kısmı büyüseler de yetişkin bedenlerde negatif anlamda çocuk kalacak.Kızınızın 'suçu' onlardan ileride olması.4 . sınıfa giden insan ana okulundakine kızabilir mi?
Özgüvensiz olmak çocuğun herkesten saklanması ,kaçması , korkması ,göz teması kurmaması ,iletişime geçmemesi, sürekli 'ben yapamam ,bimiyorum ' demesi , sürekli ağlaması ,utanması değil midir ?Bağırıp çağıran, yüksek sesle konuşan , sürekli öne atılmak isteyen ,devamlı rekabet halinde güç gösterisi halinde olan insanlarda da gizli ve dip akıntıyla giden bir kendine güvensizlik sezmişimdir hep.Sanki sevgi ve ilgi açlıkları tatmin olmamış gibidir. 'Boş teneke çok tıngırdar' diye harika bir lafımız var..
Duygusallıkla duyarlılık da farklı .Duygusallık hep alttan almak ,yumuşak olmak , çabuk hislenip göz yaşı akıtmak olarak bilinir.Doğru ama eksik.Çabuk kızan ,öfke patlamaları yaşayan , aşırı tepkisel, çabuk küsen, küfreden, lanet okuyan ,kapıları çarpan ,eşyaları yumruklayan ,fırlatan, kavga çıkaran insanlar da çok duygusaldır aslında.Duyarlı insanlar ise etrafındaki problemlerin farkındadır ,sırtını dönüp gitmez , olayların duygusallığnda boğulup boş yere vakit kaybetmek yerine sağduyuyla, soğukkanlılıkla , akılcılıkla (kendi haklarını da koruyarak )çözüme odaklanır.Diplomattır (politikacı değil) uzlaştırmaya ,ara bulmaya çalışır .Özeleştiri yapar gerekirse rahatlıkla ve samimiyetle özür diler ,yardımcı olmaya çalışır. Çünkü sevgisiz ve saygısız ortamlarda nefes alamaz. Kızınızda da bu hammadde işlenilmek ,parlatılmak üzere bekliyora benziyor.
'Kardeşime bağırma yazık ona 'diyor canım benim.Çünkü o onun zararsız küçücük bir bebek olduğunu ondan ciddiye alınılacak bir zarar gelmediğini ,gelmeyeceğini hissediyor , biliyor.İtilmiş ve tekrar oynamak istemiş .Ya bu çocuk ne sevilesi bir varlık böyle !

)Bu çocuk kılığındaki yüksek, ışıltılı ruh nefret ,sevgisizlik,küslük ,intikam ,öfke gibi kendisinin ileri yaşlarda da sağlığını bozacak , erken yaşlanmasına , hep içinde kocaman boşlukla yaşamasına , ekşimiş bir yaşlılıkla göçüp gitmesine neden olacak olan insanlığın bu kirli ,sürüngen duygularının sığ çıtasına kendini indirgemek yerine olayları kendisinin sevgi/şefkat ,vicdan ve saygıda duran yüksek çıtasına çıkarmaya çalışıyor.
SİZE HAK VERDİĞİM NOKTA ;
bu duyarlı küçük kızın iyi niyetinin suistimal edilmesinden endişelenmenizi çok iyi anladım.Mesela kendini korumak için oradan kaçmadı diyorsunuz .Evet ona bu refleksleri öğretmek gerek .Ama bunu lütfen onu ezerek ,aşağılayarak yapmamaya gayret edin.Ona affınıza sığınarak atıyorum 'ezik misin ? aptal mısın ?' derseniz çocuğun ruhunu paralar asıl o zaman özgüvenini zedelersiniz ve yol alamadığınızı görürsünüz.Lütfen ona bu konularda veya herhangi bir konuda bir şey öğrettiğinizde onun bulunduğu yüksek frekanstan yayın yapın.Yani kesinlikle sevgi ve saygı diliyle.Basit, net ,az ,öz ama sevgi ,saygı dolu kelimelerle ve tonlamayla .Çoçuklarla nasıl konuşulacağına dair harika kitaplar var piyasada.Aslında işiniz bir çok anneden kolay çünkü duygusal zekası yüksek , duyarlı ve söylediğinize göre söz dinleyen bir çocuk .Mesela bağırarak 'niye kaçmıyorsun , niye böylesin ki sen .....mısın ?' yerine yumuşak ama net ,az ,öz bir dille ' kızım bir dahaki sefere ondan kaçmanı hemen uzaklaşmanı istiyorum.Doğru olan bu .Sana güveniyorum çünü sen benim sözümü dinlersin' gibi ya da 'arkadaşın sana vurduğunda sen orada bekledin ,kaçmadın .Şaşırdın mı ? Arkadaşın böyle davranınca ne düşündün ?'gibi sorular sorulabilir .Yanıt versin ya da vermesin 'bu durumda doğru olan kaçmak ondan uzak durmak.Orada durmak tehlikeli 'denilebilir.
Kendisini iyi ifade ettiğinde , ya da uzaklaşması gereken yerden kaçınca iyi davranışı onaylamak önemli 'bu yaptığın çok hoşuma gitti ,doğru olanı yaptın tatlım' ya da 'sen kendini böyle ifade edince çok mutlu oluyorum'.Ya da ' Bunu arkadaşına vermen doğru bir davranış ama sadece o mutlu oldu.Olmaz .Bunu da kendine almalısın .O zaman o sen ve ben herkes mutlu olacak' gibi .Siz daha idmanlısınız iyi kitapların da yardımıyla çok yol alırsınız.
Kızınız bu dünyaya özel bir bagajla gelmiş.Sanki öğrenmekten çok öğretmeye ,ışık ,sevgi saçmaya gelmiş gibi .Bu tarz kişilikler yüz binlerce cam parçası içinde parıldayan 5-10 parça elmas gibidirler.Onlar duyarlı yetiştirilir , nadide özellikleri budanmak ,törpülenmek ,sökülüp atılmak yerine beslenir ,büyütülür parlatılısa çevrelerinde aranan ,sevilen ,yararı dokunan,vazgeçilemeyen insanlar olurlar .Tabii o da daha fazla olgunlaşmak gelişmek için kendine düşen hayat derslerinden payına düşeni alacak ama nedense bunun ortalama bir insanın yaşayacağından daha az ve yumuşak olacağını düşünüyorum.Duyarlılığına aklını da katarsa (ki aslında ikisi birbirinden ayrı değil) ilerde kimse onun önünde duramaz, kolay kolay zarar veremez.Ayrıca size sadece özel bir çocuk değil 1.kalite , klas bir yol arkadaşı gelmiş. Ne olur bu pırlantadan kendisini cama dönüştürmesini ya da cam taklidi yapmasını istemeyin.