- 13 Aralık 2015
- 482
- 430
- 103
- 35
- Konu Sahibi rrrapunzelll
-
Söylediğiniz şeylerin hiçbiri yok şükür ki sadece cümlenin basında tekrar yapıyor konuşurken gerilme zorlanma hic yok kelimenin ortasında da tekrar yapmıyor sadece basında yapıyor teşekkür ederim önerileriniz içinTelevizyon izletmek mi?
Neyse...
Kekemeye sebep olan şeyler, başta korku. Travma, ebeveynler, ve şiddetli duygusallık.
Belirtilerine dikkat et. Cümleye başlarken zorluk çekiyor mu? Sözcüğü veya sözcük içindeki sesler uzatıyor mu? Kelimeye geçmede zorluk yaşıyor mu? Bazı kelimeleri söylerken yüzün veya üst gövdenin aşırı derecede gerilme oluyor mu?
Onun haricinde mimiklerine dikkat et. Gözlerini hızlıca açıp kapatıyor mu, yani tikli mi? Çenesi veya dudağı titriyor mu? Terliyor mu?
Bunları gözlemle. Aksi takdirde çocuk doktoruna gidince seni devam yönlendirsin "Logopedi'ye". Kekeme ve nefes egzersizleri yapan bir meslek. Araştırmanı tavsiye ederim. Umarım vardır bulunduğun yerde.
Bir korku durumu yaşamadık kekeme olan sadece halası var ama onuda neredeyse görmüyor çok nadir sadece ablası var 4 yaşında onunla çok sık kavga halindeler oyuncaklar yüzünden televizyon konusunda haklısınızhiç bir çocuk 3 yaşından once ekrana mariz bırakılmamalı.
3 yaşından sonrada gunde en fazla 30 dakika.
izlediği bir çizgi film karakteri, oyun oynadığı bir çocuk var mi kekeme olan? taklit ediyor olabilir.
yoksa yakın zamanda yaşadığı bi korku travma?
şimdilik üzerine gitmeyin.
yapma etme demeyin.
konuşsun oyle.
dr da görsün.
belki de kendiliğinden keşfetti ve hoşuna gitti. bazen oluyor oyle
Yaptığım yanlış biliyorumCok gecmıs olsun, ses duydugunda korkudan tıtrıyorsa annesı, belkı ablası korkutmustur oyun oynarken. Onun haricinde, daha 2 yaşında, duzelır dıye dusunuyorum, cızgı fılme gelınce, cocugum yokken, aaa asla derdım, ne kadar cahil ebeveynler var diye dusunurdum, şimdi yerı gelıyor elıne telefon verıyorum 2 dk tuvalete gıtmek ıcın. Pedagog dr muz 2 yasından önce onermıyoruz ama günde yarım saat turkçe cızgı film acabılırsın demıştı. Çizgı film den degıldır, onun etkııs ayrı oluyor.
Aynen annemde çok düzgün cümle kurduğu için minicik boyuyla etraftan ilgi çekiyor doğal olarak nazar deydi kızıma diyor4 yaşında oğlum için son birkaç aydır kekemelik yaşıyoruz. Güzel güzel konuşan çocuk birden bire kırk yıldır kekeliyormuş gibi a a a anne diye her cümledinin başındaki kelimenin ilk harfini tekrarlamaya başladı. Bir kaç gün hiçbir anormallik yokmuş gibi davrandık. Sonra baktım abisi "kardeşim öyle konuşma bir kerede söyle" demeye başlamış abisini uyardım, "görmezden gelmeliyiz" diye.
Anneme bahsettim size öyle gelmiş dedi. Sonra bir gün annem de arabadayken aynı şekilde konuşmaya başladı küçük oğlum. Ben de "anne hani sana söylemiştim ya bak farkettin mi" dedim. "olsun çocuklarda olur arada geçer o" dedi. Büyük oğlum kardeşinin kekelemesinden bahsettiğimizi anladı "bilerek mi yapıyorsun kardeşim öyle yapma falan dedi" Sonuç olarak korktuğum başıma geldi ve küçük oğlum bunu oyuna çevirdi daha çok yapmaya başladı. Aynı taktikle, duymazdan gelerek unutmasını bekledik bir süre.
Şimdi neredeyse kalmadı gibi bişey. Ama akşam yine beni korkuttu. Ben kitap okurken yanıma gelip kitabımı aldı. 2 basamaklı sayıları biliyor, sayfaları çevirip çevirip sayıları okumaya başladı. 3 basamaklı sayılara gelince kendi çabasıyla 3 basamaklı sayıları okumaya çalışıyordu. Çok uğraştığı ama yapamadığı için ben de bir iki örnekle anlattım. Yine kekelemeye başladı sayılarda. Yukarıdaki "beyninin hızına ağzı yetişemiyor" yorumu akşam yaşadıklarımız için mantıklı geldi.
Bu konuda bir uzmanla görüşmeyi ben de istiyorum. Dediğiniz gibi çok utangaç onun yanında konuşmayacaktır. Zaten her zaman kekelemiyor. Kekelediği zamanı video ya çekmeyi düşünüyorum, onu da denk getirmek zor.
Video deyince bir de aklıma şu geldi. Birileri eleştirecektir mutlaka ama yine de yazacağım. Bu durum başlamadan önce bıcır bıcır konuştuğu komik birkaç video yu sosyal medyada arkadaşlarımla paylaşmıştım. Tesadüf ki ondan sonra başladı bu durum. Kayınvalidem de annem de hatta eşim de çocuğu nazar ettiğimi, benim sebep olduğumu düşünüyor
Vermeyen ya da tv acmayan varmıdır annesi bılmıyorum, ne yapalım apartman neslı bu cocuklar, bız doga da buyudugumuz halde, cızgı fılmde ızlerdık. Elimizden geldıgınce uzak tutacağız. Acaba ablası korkutmus olabılırmı? Birde beslenmesı ve kakası nasıl?Yaptığım yanlış biliyorumama iki küçük çocukla bazen önemli isim olduğunda verdiğim oldu malesef telefonu
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?