2008 Kasım Anneleri

nazlı aynı şekilde Duru da fanta reklamına bayılıyor ve artık o reklamı müziğinden tanıyıp kafayı çevirip bakmaya çalşıyor :)) birde diğer favori reklamı hani şu bebeklerin kahkaha attıkları bez reklamı var ya o .. bizimki onları gördükçe o da kahkaha atıyor onlarla beraber çok şeker ama hali..
ayrıca ben artık baby tv ile tv izletmeye başlayacağım çok da sakınmak sitemiyorum tv den ona uygun program ve kanal bulduktan sonra tv izletmenin tabi sürekli olamayacak bu belirli saat zararı olacağını sanmıyorum.
mesela benim halamın oğlu baby tv ye bayılıyordu ve erkek çocuğu geç konuşur derler ya bizimki bunu aşıp daha yaşına gelmeden konuşmalar ve parmakları ile sayı saymaya falan başladı tabi 4 e kadar :)) çünkü orada 4 e kadar sayı saydırıyorlar :)))

benimkide reklamlara bayılıyor.ya ne anlıyorlar bilmiyorum.reklam bitince dizi başlıyo bırakıyo izlemeyi hayret bişey:) ama sakıncalı diye biliyoruz.zeka geriliği yapıyomuş.izlettirmemeye çalışıyoruz mümkün olduğunca.

bende baby tv istiyorum ama bizde yok:( d smarttamı var o kanal.yumurcak tv deki çizgi filmleri seyrediyo bizimki.çok komikler ama tabi büyükler için onlar.aslında bizimkine hitap etmiyo.

yok canım digitürk te o kanal ..
ben yumurcağı sevemedim gitti beni bile cezbetmiyor cizgifilmler (ben çizgifilm delisiyimdir de ,içimde büyümeyen bir çocuk var :) )çocuk ne anlasın diyorum bazen.

28.05.2009 14:03

Sık Kullanılanlarıma Ekle

Bebekler TV ızlemeli mi?
Son zamanlarda, TV’de bebeklere yönelik kanallar veya programlar, bebeğinizi olumlu etkilediği söylenen özel DVD’ler belki de anne baba olarak sizlerin de kafasını karıştırıyor olabilir. Acaba gerçekten bunları izlemek, bebek için yararlı mı? Bebeğinizi bunlardan mahrum bırakmamalı mısınız? Ya da bu tarz yayınları izlemesi olumsuz etkilere yol açabilir mi?

Bu konuyla ilgili yapılan bir çalışma, geçenlerde ‘ The Journal of Pediatrics’ dergisinde yayımlandı. Buna göre; 8-16 aylık bebeklerden bu tarz yayınları izleyenler, izlemeyen akranlarına göre 6-8 kelime daha az bir kelime dağarcığına sahipler. 17-24 aylık bebeklerde ise izleyenler ve izlemeyenler arasında bir fark saptanmamış. Bebeklerin, tam da ilk kelimelerini öğreneceği aylarda olumsuz etkiye daha açık oldukları düşünülebilir. 2 yaş altı bebeklerin dil gelişimi için olmazsa olmaz şart diğer insanlarla iletişimde olmalarıdır. TV’den izlenen ne olursa olsun, bu hassas dönemde pek de olumlu etkisi olmayacağı açıktır. Bu tarz eğitici programlar, DVD’ler anaokulu çağında yararlı olabilir. Beyin gelişimi için çok önemli olan 0-2 yaş arası dönemde, bebeklerin TV ile hiç tanışmamaları en doğrusu olacaktır.’ Beyin gelişimini nasıl destekleyebiliriz, nasıl daha zeki bir bebek yetiştirebiliriz?’ sorularına başka bir yazımızda yanıt vereceğiz.

Nasıl Daha Zeki Bir Bebek Yetiştirebiliriz?
ınsan hayatının ilk yılları beyin gelişimi için çok önemlidir. Bu dönemde bebeğinizi desteklemek, zeki bir bebek yetiştirmek anne baba olarak sizin elinizdedir. Bunun için ihtiyacınız olan biraz sabır, bebeğinize ayıracağınız biraz zamandır. Bebeğin gelişimi için en gerekli şey insanlarla iletişime girmektir. Gelişimini desteklemek için yapabileceklerinize örnekler şunlardır:

Yenidoğan bebeğinizle göz teması kurun, gözlerinin açık olduğu o değerli anları kaçırmayın.

Bebekle konuşun, ona bir şeyler anlatın.

Bebeğinizi emzirin. Anne sütünün yararları yanında, beslenme seansları bebekle göz göze gelme, konuşma, şarkı söyleme fırsatı yaratacaktır.

Bazı mimikler yapın, yüzünüzü komik şekillere sokun. 1-2 günlük yenidoğan bebekler bile yüz hareketlerini taklit edebilirler.

Aynada kendisini görmesini sağlayın.

Onu gıdıklayın, gülmesini sağlayın.

Birlikte yürüyüşlere çıkın. Etrafta gördüklerinizi, duyduklarınızı ona anlatın. Onu markete, alışverişe, parka götürün.

Ona şarkılar söyleyin. Bu, sizin uydurduğunuz bir şarkı da olabilir.

Ona müzik dinletin. Bazı çalışmalarda, müzik ritmlerini öğrenmenin ileride matematik öğrenmeyi kolaylaştırıldığı gösterilmiş.

Bir şey yapmadan önce, ona ne yapacağınızı söyleyin ( Şimdi ışığı kapatıyorum…gibi ) Böylece, neden-sonuç ilişkisi kurmaya başlayacaktır.

Ona kitap okuyun, resimleri gösterin, her şeyin adını söyleyin.

Değişik dokulu kumaşları, giysileri ellemesini sağlayın, onları cildine değdirin.

Yiyecekleri ellemesine, kendini beslemeye çalışmasına izin verin.

Hareketlenip emeklemeye başladığında, yerde yastıklar, oyuncaklarla engelli bir parkur oluşturun.

Ona masal anlatın.

Televizyonu kapatın.

Banyo sırasında, plastik kaplara su doldurup boşaltmasına, suyla oynamasına izin verin.

ılgili yazılar

:: Nasıl daha zeki bir bebek yetiştirebiliriz?

Dr Nilüfer TOPRAKÇI
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

derincim suyu tam ayarladığımı sanıyorum ılıktan biraz daha sıcak oluyor evet korkuyorum yanacak diye ama yine de tam yapmaya çalışıyorum

yüzünü de bizde yıkamıyoruz eşim eliyle kapatıyor ben kafasını yıkıyorum yüzüne gelmiyor ama ona rağmen ağlıyor

ya kızımı özledim ben:(((arkamdan naısl bakıyor size anlatamam babannesinin kucağındayken kafasını çevirmeye çalışıyor çok seviyorum kuzumu çoooook:))))
remedios canım geçmiş olsun annene
asortie sanada allah kolaylık versin ben çok korkarım dişçiden ıyyyyyyy
bende evde tv açıyorum kızıma ama babannesi hemen kapatıyo gözleri bozulur diyeeee:DDD
ya bu arada denizanası nerde uğramadı merak ettimmmm

teşekkür ederim ecemim verdiğin bilgiler için tatlım ..
bunları bende biliyorum tabiki bende okudum ama her anne çocuğu için mutlaka en verimli olanı ve en doğru olanı yapıyordur.
ben tv seyrettirirken saatlerce tv karşısında oturtmaktan bahsetmiyorum tabiki.
mesela ben salonda yere örtü sererek oyun oynamasını sağlıyorum o sırada da ister istemez tv açık oluyor sese karşı alışık olsun diye mesela o arada uyduruk bır kanal yerıne ona uygun tv kanalının açık durması bana daha mantıklı gelıyor. ayrıca ben tv ısleyen cocukların daha az kelıme kapasıtesıne sahıp olduklarına da pek ınanmıyorum. sonucta tv var dıye benım ona olan ılgım konusmam azalmıyor kı benım yanımda tv de ara destekcı gıbı bısey oluyor.

ayyy kızlar herkese selam doğum günümü facede de kutlayıp beni yalnız bırakmayan kızancıklara teşekür ederüm ayrıcaa
dün dişçiye gitme hatasında bulundum ve sen daha kaç yaşındasın ne bu ağzının içi dedi bana
10 adet kaplama yapılacak 2 köprü yapılacak ben bitmişim anlayacağınız
hepsini bir anda yaptırmaya kara verdim nappim bitsin kurtulayım yaaa
kocişin ki de yapılıyor du du bende gidimm dedim gittim ve gördümmm

aynen canı bende böle olmuştum bugünde geldi şükür bu arada gözünaydındelikafadulden
heee bizde

mendille napıyonussss:jeyyar:

geçmiş olsun kuzum valla benimde gitmem lazım dişçiye ama doğurmaktan daha çok korkuyom dişçiden
mendile gelince valla dünden itibaren bi kaç gün gözyaşlarını silecek onun dışında sölemem ayıp -tatlicadiarzu-

Selam kızlar. Dün gece kıyamadım kızıma kalktık gittik doktora. Nisa hastanesinde acil de tuhaf bi doktor vardı zaten baktım diplomasında Bağdat Üniv. yazıyordu. İlk kez gittim hastaneye he hastane ne doktor içime sindi zaten bişey yok deyip gönderdi. Dün gece öksürmüktün artık meme bile ememiyordu. Ben de kaptım bu sabah başka her zaman gittiğimiz hastaneye ve doktora gittik. Üşütmüş kızım çok kötü bir şekilde. Doktor cereyanda kalmış gibi dedi. Pazar günü annem bakmıştı ya. Ne yapıcam bu annemi bilmem kendisi yanıyor kızı da öyle sanıyor kapıyı bacayı açıyor işte kız hasta oldu. Şimdi telefonda söylüyorum hay allaaaah nereden kaptı diyor :)) Nereden acaba dedim :))

Sabah kızıma üzülürsün benim gıcık müdürüme mi sinir olursun. Telefon açtım geç gelicem dedim kız hasta dedim. Ben de evdeyim napıyım diyo ya karşımda olsa boğazına yapışırdım heralde. Neymiş kendi çocuğu da hastaymış da geniz eti varmış. Allahaşkına var mı böyle bir şey yaaa. Zaten izin istemedim direk gelmiyorum dedim kapattım telefonu gerisini dinlemeden. Kıyamet kopacak bugün bakalım.

Eylülcüm kolay gelsin sana işin zormuş hakketen haa :))

Laviş Kasım'ın cücüğü Yağmur'u öp bizim için. 6. ayınız kutlu olsun.

Lelal size gıptayla bakıyorum. Ben bir gündüz anneme bırakamazken sen bir de gece bırakıyorsun. İçimden helal olsun ne anneler var diyorum annen için. Bir gün ben de anneanne olunca toronuma hep ben bakıcam kimselere bırakmayacağım :))
geçmiş olsun jülicim anneler menepozlu napsınlar yanıyorlar ama kuzularımızı hiç hesaba katmıyorlar ama sağolsun benim annem katıyo
he kızıyom falan ama kaynana olcek karuda hesaba katıyo

derincim suyu tam ayarladığımı sanıyorum ılıktan biraz daha sıcak oluyor evet korkuyorum yanacak diye ama yine de tam yapmaya çalışıyorum

yüzünü de bizde yıkamıyoruz eşim eliyle kapatıyor ben kafasını yıkıyorum yüzüne gelmiyor ama ona rağmen ağlıyor

allah allah aynı mesajı tekrar gönderdi nasıl yaptı onu yahu

ecemim zaten oturmaya başladı artık kendi oturuyor küvetinde oyuncaklarına da bayılıyor ama küvettew su olmayacak kaydirigubbakcemile3 bizimki susuz yıkanmayı seviyor bu da bu model :roflol: su girdimi küvete çığlığa başlıyor sistematik olarak yükseliyor sesi delikafadulden

yüzünü nie yıkamıyonus anlamadım ama neyse nasılsa öylede böylede ağlıyolar ben hemen heryerini yıkıyorum ama en son kafasını yıkadığım için
az ağlıyor bizim kurbağada

Back
X