2009 Bebişlerinde Ek Besinler

BEBEKLER ıÇıN 17 AYRI YEMEK TARıFı

SEBZE ÇORBASI-1-

ılk haftadan sonra hafta hafta ilaveler yapılarak hazırlanır.

3 fincan su, bir tutam tuz, 2 orta boy havuç, 1 orta boy patates 45-50 dakika ağzı kapalı kapta pişirilir. Düdüklü tencere kullanılıyorsa 1 fincan su ile 10-15 dakika pişirilmesi yeterlidir. Süzgeçten aktarılarak hiç ezmeden sebzelerin suyu bir kaba alınır. 1 çay kaşığı irmik ilave edilerek 5 dakika kaynatılır.
Yukarıdaki gibi pişirilir. Havuçlar ve patatesler tamamıyla ezilerek püre şekline getirilir. Bu pürenin içine yine irmik katılarak yukarıdaki şekilde mamanın hazırlanması tamamlanır.
3 çay fincanı s, bir tutam tuz, 1 orta boy patates ek olarak 1 çay kaşığı pirinç ve her gün bir yenisi ilave edilmek üzere mevsimlik sebzeler (örneğin ilk gün 3-4 yapraklı maydanoz, ertesi gün bir kaç yaprak ıspanak, ertesi gün bunlara ek olarak 1/4 enginar, ertesi gün 1/4 domates) eklenir. Elde edilen püreye yine 1 çay kaşığı irmik ilave edilerek 5 dakika pişirilir.
Yukarıdaki şekilde hazırlanan püreye 1 çay kaşığı tereyağı katılır.

Sebze çorbasI-2-

ıçindekiler
2-3 yaprak ıspanak
1 küçük patates
1/4 kabak
1/4 havuç
1 çay kaşığı sıvı yağ
1 su bardağı su
Yapılışı
Sebzeler yıkanır, kabuklu sebzeler soyulur ve doğranır. Küçük bir tencerede kaynamakta olan suya salınır. Su, sebzelerin üzerini örtecek kadar olmalıdır. Ateş kısılır, sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Pişmiş sebzeler ezilerek süzgeçten geçirilir, 1 çay kaşığı yağ eklenir.
Not: Patates yerine 1 tatlı kaşığı pirinç veya kırmızı mercimek de eklenebilir.

SEBZE ÇORBASI -3- (260 Kal, 3 gr. protein )

(2 Porsiyon)
1 küçük boy havuç
1 orta boy patates
1 orta boy domates
1 yemek kaşığı mercimek, bulgur veya pirinç
1 yemek kaşığı zeytinyağı

HAZIRLANIŞI :sebzeler iyice yıkanarak küçük küçük doğranır. 1 yemek kaşığı tahıl unu , 1 yemek kaşığı zeytinyağıyla pişirilir. Tel süzgeçten geçirilerek çocuğa verilir. 1 tatlı kaşığı tavuk eti yada dana kıyma katılabilir. Bebeklere et suyu verilmesi düşünüldüğü kadar yararlı değildir, etin kendisinin ezilerek verilmesi besleyicidir..

Not: Çocuklara TUZ 12.aydan sonra çok az olarak verilebilir..

YOĞURTLU SEBZE ÇORBASI (225 Kal, 5gr protein):

(1 porsiyon)
1 kepçe yoğurt (125cc)
1 orta boy patates
1 yemek kaşığı buğday veya pirinç
1 tatlı kaşığı zeytinyağı

Tencereye yoğurt konur az su ile sulandırılırak üzerine herhangi bir sebze doğranır.1 yemek kaşığı tahıl unu zeytinyağıyla pişirilir.

Mercımek çorbasI-1-

ıçindekiler
1 yemek kaşığı kırmızı mercimek
1 su bardağı su
1 çay kaşığı sıvı yağ

Yapılışı
Mercimek ayıklanır, yıkanır ve kaynamakta olan suya salınır. Ateşin altı kısılır, mercimekler yumuşayıncaya kadar pişirilir, ezilir, yağ eklenir.

MERCıMEK ÇORBASI-2- (200 Kal, 3gr protein)

(2 porsiyon)
2 yemek kaşığı mercimek
1 boy havuç
1 küçük boy patates
¼ küçük dilim soğan
1 çay bardağı su

HAZIRLANIŞI: Bir tencereye 2 yemek kaşığı mercimek, 2 çay bardağı su konur. 1 küçük boy havuç, patates ve soğan rendelenip,1 yemek kaşığı zeytinyağı eklenip pişirilir.

PırınÇ-mercımek ÇorbasI

ıçindekiler
1/2 yemek kaşığı kırmızı mercimek
1/2 yemek kaşığı pirinç
1, 1/4 su bardağı su
1 çay kaşığı sıvı yağ

Yapılışı
Mercimek, pirinç ayıklanır, yıkanır ve kaynamakta olan suya salınır. Yumuşayıncaya kadar pişirilir, yağ eklenir. Çorba, pirinç yerine bulgur konarak da yapılabilir.

TARHANA ÇORBASI-1- (360 Kal,3.5 gr. protein): (2 porsiyon)

Yoğurt (150 cc) (bir buçuk çay bardağı)
Buğday unu (2 yemek kaşığı)
Değişik sebzeler
YAPILIŞI
Malzemenin hepsi az su eklenerek karıştırılıp pişirilir.Ocaktan inmeye yakın
az zeytinyağı eklenir..

Tarhana çorbasI-2-

ıçindekiler
1 su bardağı su
1/2 yemek kaşığı tarhana
1 tatlı kaşığı yağ

Yapılışı
Tarhana soğuk su ile ezilir ve karıştırılarak pişirilir, yağ eklenir. Tarhana acısız olmalıdır.

Yayla çorbasI

ıçindekiler
3/4 su bardağı yoğurt
1/2 su bardağı su
1 yemek kaşığı pirinç
1 çay kaşığı sıvı yağ
1 çay kaşığı un

Yapılışı
Pirinç ayıklanır, yıkanır ve su ile haşlanır. Ilımaya bırakılır, yoğurt ve ezilmiş un eklenir. Karıştırılarak pişirilir, yağ eklenir.

SÜTLÜ ÇORBA (150 Kal, 4 gr. protein)

(1 porsiyon)
1 çay bardağı süt (100 cc)
1 yemek kaşığı silme pirinç
Domates suyu (50 cc)

HAZIRLANIŞI : bir tencereye süt konur 1 silme yemek kaşığı pirinç unu , yarım çay bardağı domates suyu veya ezmesi eklenip pişirilir. 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ilave edilerek çocuğa yedirilir. Un katılmadığında çok az ekmek içi ufalanıp verilebilir.

Not: Bebeklere inek sütü 1 yaşından önce verilmemelidir.

Nohut ve kuru fasulye ezmeSı

ıçindekiler
2 yemek kaşığı nohut veya fasulye
1 çay kaşığı yağ
2 su bardağı su

Yapılışı
Nohut, fasulye ayıklanır, yıkanır ve 8-10 saat süreyle ıslatılır. Islatma suyu dökülür. Yumuşayan nohut ve fasulyenin kabukları soyulur. Üzerini 1-2 parmak geçecek kadar su ile yumuşayıncaya kadar pişirilir. Pişen nohut, fasulye haşlama suyu içinde çatalla ezilir. Haşlama suyu dökülmez.

ETLı SEBZE YEMEKLERı (tavuk, dana kıyma) (250 Kal, 8 gr. protein)

(2 porsiyon)
30 gr. (1 köfte kadar) et
1 yemek kaşığı pirinç
1 sebze( ıspanak, kabak, domates, semizotu)
1 küçük soğan

HAZIRLANIŞI: Sebzeler doğranarak bir tencereye konur, 1yemek kaşığı pirinç,mercimek, bulgur ile 1 tatlı kaşığı zeytinyağı az su konup pişirilir. Sebzenin türüne göre dolma şeklinde veya kıymalı sebze yemeği olarak yedirilir.

IZGARA KÖFTE (70Kal, 6gr protein)

(1 porsiyon)
30 gr. yağsız iki kere çekilmiş dana kıyma
çok az ekmek içi
çok az maydanoz

HAZIRLANIŞI: Ekmek içi az ıslatılır maydanoz ve kıyma ile yoğrulur, ıslıtılmış fırında veya ekmek yerine pirinç konularak sulu köfte yedirilebilir.

YOĞURT (60 Kal , 3 gr. Protein):

100 cc süt
1 çay kaşığı yoğurt mayası

Hazırlanışı : Süt kaynatılır, 36-37 dereceye kadar (vücut ısısı) soğuması beklenir.1 çay kaşığı yoğurt -maya olarak- eklenir. Üstü örtülür, oda sıcaklığında kımıldatılmadan 3-4 saat bekletilir

MUHALLEBı -1- 4 ay-1 yaş arası

100 cc su (1 çay bardağı)
5 g pirinç unu (1 tatlı kaşığı)
3 ölçek formül mama

Hazırlanışirinç unu soğuk suda karıştırılarak pişirilir. Ocak söndürüldükten sonra 3 ölçek doktorunuzun önerdiği formül mama eklenir. Ilık kıvamda yedirilir.

MUHALLEBı-2-(100 Kal, 6.7 gr. Protein):1 yaş ve üzeri

(1 porsiyon -100 cc) / 1 çay bardağı
100 cc süt
5 gr. pirinç unu (1 tatlı kaşığı)
5 gr. şeker (1 tatlı kaşığı)

HAZIRLANIŞ : Soğuk süt temiz bir kaba konur. 1 tatlı kaşığı pirinç unu ilave edilerek ezilir, yavaş ateşte karıştırılarak pişirilir. Ocaktan indirdikten sonra şeker ilave edilir, ılık kıvamda bebeğe verilir.

NOT: Kilolu bebeklerde şeker eklenmesi yapılmadan verilebilir. Kabızlığı olan bebeklerde 1 çay kaşığı sıvı yağ konulabilir.

Arkadaşlar selam..Bende 2008 eylül annesiyim.Bebeklerinize ek gıda verirken özellikle sebzeler için buharda pişirmeyi tavsiye ederim.Suda çözülen vitaminleri kaybetmemiş oluyorsunuz vede çokta severek yiyorlar genelde püreleri..Afiyet bal şeker olsun kuzulara:)

kızlar bebişlerinize çorba yaparken içine kıyma yada tavuk atıyormusunuz? yada kemik suyu kullanıyormusunuz?

tşk.ederiz canım.
ben yeni başlayacagımm....

kızlar bebişlerinize çorba yaparken içine kıyma yada tavuk atıyormusunuz? yada kemik suyu kullanıyormusunuz?

düşünüyorum ama dr.a da danışıcam.

canım benim dr um 5 buçuk aylıkken kıymayı 4 defa çektirip öyle çorbalarına koymamı söledi... tavuğa hayır balığa evet dedi...

tesekkurler canım dogrusu o tabı az suda pısırmek en dogrusu

sanırım kıyma 5 aydan sonra olması gerekıo.......kemık suyuda agır gelır henuz 6 aydan sonra ancak

oyyyy biz daha ek gıdalara geçmedik diş olayı var şuanda çok huysuzlaştık bir de ek gıdaların zorluğunu yaşarmıyız acaba? gaz sorunumuz da var

Kızlar sabah kaltıktan akşam yatana kadar ne kadarla bebeğinize neler yedirdiğinizi yazarsanız sevinirim.

ben de aynı şeyi merak ediyorum kızlar. tüm gün bebeklerinize verdiginiz menuyu yazarmısınız?

arkadaşlar benim kzımda 4.5 aylık artık yavaş yavaş geçiyoruz ek gıdalara şuanda meyve suyu,yoğurt ve muhallebi veriyorum. sabah meyve suyu öğlen yoğurt akşamda milupanın sütlü prinçli muhallebisinden yapıyorum bazende ara öğün olarak yine aptamilin sütlü potakkallı armutlu mamasından veriyorum bayılarak yiyor. ne zaman çorbalara geçmeliyim sebze çorbası verdim bi kez kızıma ama hiç sevmedi ne yapmalaıyım nasıl yapmalıyım çorbayı nasıl sevdirebilirim kızıma?:1hug:

Bızim menümüz şöyle daha dün başladık,

Sabah kahvaltısı 1/8 yum. sarısı, pekmez veya ev yapımı reçel, labne peyniri, bebe bisküvisi (1 hafta sonra geceden suya konulmuş beyaz peynir) ardından sütünü içecek.

Ara öğünde, meyve suyu yada püresi. ( demir ilacını içine ilave edicez)

Öğlen, sebze çorbası yada sulandırılmış tarhana çorbası

Ara öğünde , yoğurt ( içinde meyve veya pekmez olabilir)

Akşam gece yatmadan muhallebi.

Aralardada istediği kadar süt ( formul süt yada anne sütü)

gece boyuda anne sütü.

ben de aynı şeyi merak ediyorum kızlar. tüm gün bebeklerinize verdiginiz menuyu yazarmısınız?

sabah kahvaltısını veriorum cnm tarifini topiğe yazmıştım zaten... (şunu belirteyim ek gıdalardan 1 saat sonra tekrar emerek uyuyo)
sabah öğle arası yoğurt (içine pekmez yada meyva püresi)
öğlen meyva püresi
ikindi sebze çorbası
akşama doğru muhallebi
yatmadan 1 saat önce süt bisküvi karışımı...

muhallebi yerine bazen meyvalı kaşık mamalardan veriorum...

Kahvaltı için verdiklerinin hepsini birbirine mi karıştırıyorsun?Bebe bisküvisini kaç tane veriyorsun ve mamayla mı eziyorsun?
Kısacası şu kahvaltı menünü ayrıntılı yazar mısın?

sagol özgecim eline saglık. ne güzel anlatmışsın.
yanlız birkaç sorum olacak :))
bebe biskuvisi ve labne peyniri hangisini kullanıyorsun?
meyve suyu bütün 1 meyvenin suyunu içiyormu? yoksa daha mı az?

tşk.ler nihalcimm
gece ekledigin biskuvi kaç tane tatlım?

Kahvaltı için verdiklerinin hepsini birbirine mi karıştırıyorsun?Bebe bisküvisini kaç tane veriyorsun ve mamayla mı eziyorsun?
Kısacası şu kahvaltı menünü ayrıntılı yazar mısın?

İstersen karıştır istersen tek tek yedir önemli değil. Bebe bisküvisini 1 tane ile başladım. Bugün 2 tane verdim mesela. Devam sütüyle karıştırıyorum hepsini muhallebi kıvamına gelinceye kadar öyle yediriyorum ben.

sagol özgecim eline saglık. ne güzel anlatmışsın.
yanlız birkaç sorum olacak :))
bebe biskuvisi ve labne peyniri hangisini kullanıyorsun?
meyve suyu bütün 1 meyvenin suyunu içiyormu? yoksa daha mı az?

Bebe bisküvisi hipp in kini kullanıyorum canım içinde yumurta yokmuş. Labne peyniride pınarın. Meyve suyu bir bütün meyve olarak hazırlıyorum içtiği kadar içiyor. kısıtlama yok

sağol canım sabah yedirdim ben de.Drun verdiği listede de tarif varmış zaten.Ama orda 60ml mama içine 3 bisküvi ile hazırlayın diyordu yaptım fazla sulu oldu.Yarın sabah daha az su koymayı düşünüyorum.
Yoğurt çorbası yapan var mı??Yani yayla çorbası.Benimki pirinçleri yiyemedi blenderdan geçircem bi dahaki sefere.Acaba yapan varsa sizinkiler yiyebildi mi diye merak ettim.

kızlar yaa benim ki ne zamandır kabız pirinç unu kabız yapar biliyorum ne yapsam acaba vermesem mi ki ...sizlerde de aynı sorun var mı?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…