arkadaşlar ben yazdıklarınızı fırsat buldukça takip ediyorum. nacizane düşüncem emzirmeyi bırakmakla ilgili yapmamanız konusunda. psikologlara göre bebekler ilk 18 ay süt çocuğudur. en çok gereksinim duydukları emmektir. emmek sadece fizyolojik bir ihtiyaç değil, aynı zamanda psikolojik tatmindir. bebekler emdikleri zaman kendilerini güvende hissederler. yürümek keşfedilecek bir çok şeyi beraberinde getirir aynı zamanda da bir çok korkulacak şeyi... benim kızım 6 aylık olduğunda geceleri çok sık uyanıyor ve çok yorgun düşüyorum diye doymadığını düşündüm ve ek gıdaya başlamak istedim. doktorumuza bunu söylediğimde sağlam bir fırça yedim. kızımın kilosu sadece anne sütü almasına rağmen o ay ilerideydi. ve doktor bana "kimse sana gül bahçesi vaad etmedi, anaların hakkı bu yüzden ödenmez denir" dedi. benim tek istediğim geceleri deliksiz uyumasıydı fakat bu fırça ile sekizinci ayın sonuna kadar ek gıdaya geçmeden emzirmeye devam ettim. halen emziriyorum. aynen sizinkiler gibi olur olmadık yerde üstümü çekiştiriyor. alış veriş merkezi, sokak, vapur hiç fark etmiyor... onu bilmediği bir dünyanın kurallarından ötürü cezalandırırcasına bundan varzgeçirmeye çalışmak benim için çok zor. memeye halen çok düşkün, geceleri uyandığında emmek için ağzını açtığında içinin titrediğine tanık oluyorum. neden vazgeçeyim? dünyanın her yerinde artık bebeklerin 3-4 yaşına kadar anne sütü alması sağlıklı ve gerekli bulunuyor. hem emmek hayvanlar dahil tüm canlılar için %90 koku algısından geçiyor. göğüs altımız çocukların kokumuzu en yoğun aldığı yer. anne kokusu onlar için güven demek, sevgi demek... herkesin kişisel kararı tabii ki, fiziksel bir sorun, çocuğun memeyi red etmesi gibi bir durum yoksa bence bırakın emmekten aldıkları keyfi sürdürsünler. en fazla 3 yıl emecekler insan hayatında 3 yıl nedir ki? halen emzirebiiyorsak şanslı annelerin yanındayız bence... bu forumda bebekleri memeyi bıraktı diye ya da emmiyor diye bir çok sıkıntı yaşayan anne biliyorum, okuyorum. bence bir kez daha düşünün.