• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

2010 Haziran Anneleri Paylaşım Alanı

her doktor farkli seyler soyluyor ilk rastladigimiz bir durum degil..:1no2:
ama nedense ben de her meyveyi tek basina veriyorum.
mesela sabah elma veriyorsam aksama havuc ve s gibi.
canim,sen corbalari nasil yapiyorsun bana da tarif solesene yarin yapsam.
patates,havuc gibi biseyler :)
ne kadar su ilave etmek lazim ve s...
en ince ayrintilarina kadar lutfennn....

Bak Dr. un eliyle yazıp bize verdiği tarifler şöyle;

SEBZE ÇORBASI:
1 havuç, 1 patates, 1 tatlı kaşığı pirinç, 2 su bardağı su, 1 çay kaşığı zeytinyağı.
Zeytinyağı hariç diğer malzemeler pişirilir. Piştikten sonra zeytinyağı ilave edilir.
Süzme mercimek çorbası kıvamında olacakmış.

Bu malzemeye evde ne varsa,
kabak,
ıspanak,
brokoli den biri eklenerek zenginleştirilebilir.
Başlangıçta 2-3 kaşıkla alıştır, sonra hergün 2'şer kaşık arttırılabilir. Alabildiği kadar yani.

MUHALLEBİ:
250 ml.su, 3 tatlı kaşığı pirinç unu iyice pişirilir. Piştikten sonra üzerine 2-3 ölçek aptamil eklenir.

ÖĞÜNLER ŞÖYLE;
Sabah 08:00 de anne sütü ve/veya biberon maması,
Sa: 10:30'da meyve suyu/püresi
Öğlen önce sebze çorbası, ardından anne sütü veya mama
Kuşluk meyve suyu/püresi
Akşam Muhallebi/Kaşık maması
Gece anne sütü veya biberon maması.

Yalnız önemli not şu, benim sütüm azalmıştı, o yüzden ek gıdaları 4. ayda aşlıştırma şeklinde, 5. aydan itibaren gerçek öğün şeklinde veriyoruz.

Siz sütünüzle besleyebiliyorsanız., şimdilik sadece alıştırma yapın derim.

Off yoruldum, böyle işte, umarım faydalı olur.

Ela 4. ayına girince dr. ek besine başlattı. Zaten sütüm çok yetersizdi. 4. ayda deneme yaptık, ufak ufak tadımlayarak başladı. Şimdi sabah süt, kuşluk meyve suyu veya püresi, öğlen süt, kuşluk sebze çorbası, akşam süt, yatmadan önce muhallebi veya kaşık maması, gece süt şeklinde dr. tavsiyeli bir rutin belirledik.

Ek gıdalara geçtiğinden beri kızım bizim yediğimiz herşeyi istiyor. Geçenlerde babasının yediği sucuklu tost için çılgın gibi ağladı, ne yesek salyaları akıyor. Çok alem benim kızım ya..kaydirigubbakcemile3

ay açık kalmış pc merte dalınca ,benim mertte biz yerken azını şapırtadıyo.ne kadar çok yazılmış oğluşum şuan uyku ninnisini sölüyo uyutmam lazım herkese ii geceler

Bak Dr. un eliyle yazıp bize verdiği tarifler şöyle;

SEBZE ÇORBASI:
1 havuç, 1 patates, 1 tatlı kaşığı pirinç, 2 su bardağı su, 1 çay kaşığı zeytinyağı.
Zeytinyağı hariç diğer malzemeler pişirilir. Piştikten sonra zeytinyağı ilave edilir.
Süzme mercimek çorbası kıvamında olacakmış.

Bu malzemeye evde ne varsa,
kabak,
ıspanak,
brokoli den biri eklenerek zenginleştirilebilir.
Başlangıçta 2-3 kaşıkla alıştır, sonra hergün 2'şer kaşık arttırılabilir. Alabildiği kadar yani.

MUHALLEBİ:
250 ml.su, 3 tatlı kaşığı pirinç unu iyice pişirilir. Piştikten sonra üzerine 2-3 ölçek aptamil eklenir.

ÖĞÜNLER ŞÖYLE;
Sabah 08:00 de anne sütü ve/veya biberon maması,
Sa: 10:30'da meyve suyu/püresi
Öğlen önce sebze çorbası, ardından anne sütü veya mama
Kuşluk meyve suyu/püresi
Akşam Muhallebi/Kaşık maması
Gece anne sütü veya biberon maması.

Yalnız önemli not şu, benim sütüm azalmıştı, o yüzden ek gıdaları 4. ayda aşlıştırma şeklinde, 5. aydan itibaren gerçek öğün şeklinde veriyoruz.

Siz sütünüzle besleyebiliyorsanız., şimdilik sadece alıştırma yapın derim.

Off yoruldum, böyle işte, umarım faydalı olur.

pirinç unu dimi canım?
seni de yordum gece gece...
cok sagol tarifin icin yarın yapıcam...
teşekkurler

Yok be canım ne zararı olucakki. Bilmiyorum tabi de, zararlı olmaz muhtemelen diye tahmin ediyorum.

Milupanın
Hero babay nin internet sitesinden çorbalarının nelerden yapıldığına bir bak istersen.

tamam canım bakıyım birde ben ülker hero baby nin 4.aydan itibaren olan sabah kahvaltısıni aldım 1hafta önce pekmezli tahıllı çok hoşuna gitti oğluşumun tadına baktım şekerli değildi öle pek

tamam canım bakıyım birde ben ülker hero baby nin 4.aydan itibaren olan sabah kahvaltısıni aldım 1hafta önce pekmezli tahıllı çok hoşuna gitti oğluşumun tadına baktım şekerli değildi öle pek

Zaten bebek mamalarında tuz ve şeker bulunmuyor canım.

28 ekim perşembe 4 ayımızı doldurduk meyve tattıralım dedik; 1 dilim mandalina hüpletti 2, derken durduk..ama sonra acaip bi gaz oldu uzun sürmedi çıktı ama çok korkuttu ne zamandır böyle ağlamamıştı..bilmiyorumkismile

Son düzenleme:
Bu arada kızlar ben 40ım çıktıktan sonra ilk defa hasta oldum artık sütüm korumuyor heralde böle iyiydim aslında aklinialirimsmile

canım ferro sanol kullanıyorsan o yapıyormuş bana bi kaç gün önce sağlık ocağında hemşire verdi kakası siyaha dönebilir endişelenme dedi.

bu arada herkes ferro sanol kullanıyormu. çocuk doktorumu verdi yoksa sağlık ocağımı verdi. ben daha başlamadım doktora daha sormadığım için soranlar varsa benide bilgilendirse sevinirim

bize de sağlık ocağından ferro sanol verdiler. ama doktorumuz 6. aydan önce kullanmamızı söyledi. gaz sorununa neden oluyormuş.

leylacıııııııııımmm havuç suyuyla mandalına suyu cok az verdım tada alışsın dıye 20-25 cc bugunde verdım bı sıkıntı olmadı canım yalnız annem şey dedı sade mandalına suyu bıde mıktarıda fazla olursa cişinde asit yaparmış pişik olurmuş oyle rahatsız eder dıye duydum

canım mandalina ve portakal daha ileri aylarda öneriliyo okuduğum kadarıyla gaz ve sindirim sorunu yaratabiliyomuş bebeklerde sanırım asitli diye...

28 ekim perşembe 4 ayımızı doldurduk meyve tattıralım dedik; 1 dilim mandalina hüpletti 2, derken durduk..ama sonra acaip bi gaz oldu uzun sürmedi çıktı ama çok korkuttu ne zamandır böyle ağlamamıştı..bilmiyorumkismile

canım mandalina ve portakalın gaz yapıcı özelliği olduğu için sonra vermemiz gerekiyor canım.

Son düzenleme:
bizimki biberon ve mama almadığı gibi ek gıdalarda da çok seçici takıldık kaldık armut muz yoğurt üçlüsüne sempatiksalakcinni

5. ayımız bitti bir aydır ek gıda olayına alışsın diye uğraşıyorum bi haftadır falan alışabildi yoğurda bakalım bu ay ne kadar kilo aldı çok merak ediyorum umarım yeterlidir kilo alımı :Saruboceq:

5. ayımız bitti bir aydır ek gıda olayına alışsın diye uğraşıyorum bi haftadır falan alışabildi yoğurda bakalım bu ay ne kadar kilo aldı çok merak ediyorum umarım yeterlidir kilo alımı :Saruboceq:

hadi gözün aydın. umarım diğer ek gıdalardada sorun yaşamazsın. benim oğlanda 5 aylık. doktor ek gıdalara başlama dediği için başlamadık. ama 3 gündür sabahları elma suyu veriyorum. sanki kabız oldu. senin ek gıdalara geçişinde kabızlık sorunu oldumu bebişinin?

kızlar madem herkes yavaş yavaş ek gıdalara geçti paylaşmak istedim.
aşağıdakileri bendeki bir kitaptan aldım.ben de u kitaptan çok faydalanıyorum. ek gıda meselesini çok araştırdım.herkesin sorularına göre aşağıdakileri hazırladım. umarım yardımcı olur.

ELMA: Bebekler hekimin vereceği karara göre dördüncü ya da beşinci ya da altıncı ay tamamlandığında elma tüketmeye başlarlar. Elmanın alerjiye yol açma ihtimali sıfıra yakındır, ishal olmaya eğilimli ya da sulu kaka yapan bebeklerin de bir numaralı yardımcısıdır.
Bebek kabız olduğunda ya da seyrek dışkıladığında elma verilmemelidir.

ARMUT: Bebekler hekimin vereceği karara göre dördüncü ya da beşinci ya da altıncı ay tamamlandığında armut tüketmeye başlarlar. Armudun alerjiye yol açma ihtimali sıfıra yakındır, kabızlığa eğilimli bebeklerin de bir numaralı yardımcısıdır.
C vitamini ve liften zengin önemli bir meyvedir. Armudun içerdiği lifler sindirilemeyen yapıda olduğundan kabız ya da kabızlığa yatkın bebeklere bol miktarda yedirilmelidir, bebeğin kakasının daha yumuşak olmasını sağlayacaktır.

HAVUÇ: Bebekler hekimin vereceği karara göre dördüncü ya da beşinci ya da altıncı ay tamamlandığında havuç tüketmeye başlarlar. Havuç bebeklere ya havuç suyu şeklinde ya da sebze püresinin içerisinde pişmiş olarak verilir
havuç eğer altı aylıktan ufak bir bebeğe verilecekse, sadece havuç suyu olarak verilmelidir. Havuç temiz suda yıkanmalı, kaynar suya batırılıp hemen çıkarılmalıdır. Kabuğu soyulmalı sonra katı meyve sıkacağında sıkılmalıdır. Bebeğe çay kaşığı ya da biberonla, 50 cc. yani yarım çay bardağı miktarında verilmelidir.

Altı aylıktan büyük bebeklere ise havuç sebze püresi ile verilir. Bu amaçla 3 bardak su, 1 orta boy havuç, 1 orta boy patates, 1 tatlı kaşığı pirinç yaklaşık 1 saat süreyle, bir bardak su kalana kadar, ağzı kapalı kapta pişirilir. Tel süzgeçten, tamamen ezilerek püre olarak geçirilir. Bu pürenin içine bir çay kaşığı buğday irmiği ilave edilerek 5 dakika daha kaynatılır. Bebeğe yedirilir.
İshal olan ve püre yiyebilen bebeklere havuç, pişirilip ezilerek püre şeklinde verilmelidir. Yine ishal olan bebeklere havuç, pirinç, patates ve tevuk eti ile hazırlanmış sebze püresi yedirilmelidir.

MUZ: Bebekler altıncı ay tamamlanıp yedinci aydan gün almaya başladıklarında muz yemeye başlarlar.
Altıncı aydan ufak bebekler muzu hazmetmekte zorlanırlar, muz ufak bebeklerde kabızlık ve alerjik tepkiler gibi istenmeyecek etkilere de neden olabilir.Bu nedenlerle muza başlamak için bebeğin altıncı ayını tamamlaması beklenmelidir.

PORTAKAL VE MANDALİNA: Gaz yapıcı meyveler olduğu için 6. aydan sonraya bırakılmalıdır.

Sebze püresi tarifi:

1.HAFTA:

1 küçük boy havuç ve 1 küçük boy patates, temiz suyla yıkanıp kabukları soyulduktan sonra bıçakla doğranıp 2 bardak içme suyuyla yarım saat süreyle ağzı kapalı kapta pişirilir.Pişen sebzenin suyu bir kaba alınır, 1 çay kaşığı buğday irmiği ilave edilerek 5 dakika daha kaynatılır. Başlangıçta bebeğe öğle öğününde 3-5 çay kaşığı vermek yeterlidir. Öğün anne sütü ile tamamlanır. Burada amaç bebeği sebze çorbası ile doyurmak değil sadece tattırmaktır.

2.HAFTA

3 bardak su, 1 orta boy havuç, 1 orta boy patates, 1 tatlı kaşığı pirinç yaklaşık bir saat süreyle, bir bardak su kalana kadar ağzı kapalı kapta ğişirilir. Tel süzgeçten, tamamen ezilerek püre olarak geçirilir. Bu pürenin içine 1 çay kaşığı buğday irmiği ilave edilerek 5 dakika daha pişirilir. Az miktarda bebeğe verilir. Yine amaç doyurmak değil tattırmaktır.

3.HAFTA

3 bardak su, 1 büyük boy patates, 1 tatlı kaşığı pirinç ile 3-4 yaprak maydanoz, mevsimine göre çeyrek kabak ya da çeyrek kerevizle birlikte 1 tatlı kaşığı dolusu dondurulmuş ya da taze bezelye 1 saat süreyle ağzı kapalı kapta pişirilir. Süzgeçten geçirilerek elde edilen sebze püresine 1 çay kaşığı buğday irmiği ilave edilerek 5 dakika daha pişirilir. Bebeğe verilecek miktar artık arttırılabilir, yarım kepçe kadar verilebilir.

4.HAFTA
Sebze püresine irmikle beraber bir çay kaşığı sızma zeytinyağı ilave edilir.

5. HAFTA
Sebze püresine kıyma, taze fasülye ve ıspanak da konmalıdır. Bebek kıymalı sebze mamasını 1-2 kepçe dolusu yemelidir.

canım benım oglan biberon almıyor sutumu sagıp okula gıdıyorum bır ogun yıyor ben yokken bıberon almadıgı ıcın sutum kalıyooo sutumle babasıda muhallebi yapıp verıyooo madem oyle bende gunde bır ogun başlıcam ek besınlere ama yavaş yavaş evde oldugum gunler sade emzırcem sutum yetıyor allaha şükür öyle işte bızım salıncakta fisher price benım oglan daha ıkı kere bındı zaten bu gıdışle onumuzdekı ay bınemez taşımaz salıncakkkkksempatiksalakcinnisempatiksalakcinnisempatiksalakcinni

anladım canım... o kötü olmuş.. biraz zor olur ama kaşıkla almıyormu? artık kaşıkla beslenme vakti gelmiş zaten.. yani ne kadar alırsa kardır.

hadi gözün aydın. umarım diğer ek gıdalardada sorun yaşamazsın. benim oğlanda 5 aylık. doktor ek gıdalara başlama dediği için başlamadık. ama 3 gündür sabahları elma suyu veriyorum. sanki kabız oldu. senin ek gıdalara 1geçişinde kabızlık sorunu oldumu bebişinin?

canım sana yazmıştım ben ek gıdalara geçince kaka düzeni değişiyor. benimki de günde bir kaç kere yaparken günde bire düştü. hatta sonra 2 gunde bire. bir de biz diş çıkarıyoruz.bazı bebekler diş çıkarma döneminde ishal olurken bir kısmı da kabız olurmuş. biz kabız olanlardanız heralde :) hatta bugün 4.günümüz hala yapmadık beklemekteyim. bugün de yapmazsa dr a soracağım...

anladım canım... o kötü olmuş.. biraz zor olur ama kaşıkla almıyormu? artık kaşıkla beslenme vakti gelmiş zaten.. yani ne kadar alırsa kardır.

kaşıkla muhallebi yiyor canım gunde 1 ogun gerı kalan zamanda hep emzırıyorum ama 5.ay bıtsın artık sebzelerede başlayacagım

Back
X