Aşağıdaki videoyu izleyerek sitemizi ana ekranınıza web uygulaması olarak nasıl kuracağınızı öğrenebilirsiniz.
Not: Bu özellik bazı tarayıcılarda mevcut olmayabilir.
kaşıkla muhallebi yiyor canım gunde 1 ogun gerı kalan zamanda hep emzırıyorum ama 5.ay bıtsın artık sebzelerede başlayacagım
canım ben verifon kullanıyorum banada hemşire verdi sağlık ocağında bende korkuyorum acaba doktoramı götürsem mmi diye kakası koyu renk diye korktum çok ishalmi acaba dedim
Canım sütün yeterli gelir inşallah gerek kalmaz ek gıdaya bende mama yediği için ve maması çok pahalı 1 mamayı 1haftada bitiriyor ayda 80 lira mamaya gidiyor ve meyve sebze daha faydalı olur diye düşünüyorum artı benim sütümüde emer inşallah mamayı da 6.aya kadar bırakıyım diyorum
arkadaslar bilinen oyunlarin disinda,bebeklerinizle ne gibi oyunlar oynuyorsunuz.sizin bebislerde tv izliyormu,benim zuzum tv hastasi sürekli gözleri tv de.emerken bile kafayi cevirip bakiyor.
evet canım ama sebzelerden önce meyve sularına yoğurda alışması lazım.
meyve sularından başla . her meyveyi 3 gün dene . sonra yoğurt. hep azdan başlıyorsun tattırıyorsun .. muhallebiyi de veriyormussun.. 5. ay bitince de kahvaltı ve sebze çorbaları.
bize dr umuz böyle söyledi. 1 hafta sonra ben kahvaltı ve sebzelere başlayacağım. şu an meyve suları, yoğurt ve muhallebi yiyoruz. gerçi yoğurdu pek sevmiyoruz...:)
bılıyorum canım zaten ufaktan meyve sularına basladım benımkı yogurda bayılıyor sanırım genetık babamızda oyle sabah oğle akşam sofrada yogurt vardır onun sayesınde bende yıyorum ben yogurdu pastorıze suttun yapcam ama mamadan degıl
canım ben de yoğurdu pastorize sütten yapıyorum. ama keçi sütü ile. dr öyle tavsiye etti.
ecubukcu bu arada havucu dıger meyveleri meyve sıkma makınesınde sıkıpta versek olmazmı ben havucu rendeleyıp tulbentten cıkardım suyunu ama cok zor oluyooo
merhaba arkadaslar gündemde ek gıdalar var sanırım :) daha dün burada 30 haftalık olsak diyorduk zaman geçiyor :))
bizim doktorumuz ilk önce yoğurt, elma ve üzüm püresinden basla dedi ayda 1 kg. alıyor maşallah anne sütü & milupa aptamil milumil veriyorum ayda bizede 100 e geliyor bebelac aldım memnun kalmadım..
neyse..
okudum ki cam rende vs den bahsetmişsiniz bende cam rende yok duymustum ama aklımdan tamamen cıkmış..
ben rondodan geçiriyorum 1 elma yanında 1 avuc çekirdeksiz üzümü ayrıyettende meyve sıkacagında aynı mıktar meyvenın suyunu alıp tekrar karıstırıp rondadan cekiyorum.. uzun iş oluyor gerçi..
milupanın organık kavanoz mamalarını aldık nuby'nin ısı ölçer kaşığı ile verdim kaşıgın beyaz yerleri resmen kırmızı oldu!!!!!!! bana gıda boyası var gibi geldi siz ne dersiniz? gerçi bir arkaaşta normal dedi ama..
merhaba arkadaslar gündemde ek gıdalar var sanırım :) daha dün burada 30 haftalık olsak diyorduk zaman geçiyor :))
bizim doktorumuz ilk önce yoğurt, elma ve üzüm püresinden basla dedi ayda 1 kg. alıyor maşallah anne sütü & milupa aptamil milumil veriyorum ayda bizede 100 e geliyor bebelac aldım memnun kalmadım..
neyse..
okudum ki cam rende vs den bahsetmişsiniz bende cam rende yok duymustum ama aklımdan tamamen cıkmış..
ben rondodan geçiriyorum 1 elma yanında 1 avuc çekirdeksiz üzümü ayrıyettende meyve sıkacagında aynı mıktar meyvenın suyunu alıp tekrar karıstırıp rondadan cekiyorum.. uzun iş oluyor gerçi..
milupanın organık kavanoz mamalarını aldık nuby'nin ısı ölçer kaşığı ile verdim kaşıgın beyaz yerleri resmen kırmızı oldu!!!!!!! bana gıda boyası var gibi geldi siz ne dersiniz? gerçi bir arkaaşta normal dedi ama..
neyse..
benim kizim da elma suyu icerken kabiz oluyor o yuzden sordum.elma suyu benim bildiğimde kabız yapmaz. ama benim oğlan sanki kabız oldu gibi. korktum
kızlar madem herkes yavaş yavaş ek gıdalara geçti paylaşmak istedim.
aşağıdakileri bendeki bir kitaptan aldım.ben de u kitaptan çok faydalanıyorum. ek gıda meselesini çok araştırdım.herkesin sorularına göre aşağıdakileri hazırladım. umarım yardımcı olur.
ELMA: Bebekler hekimin vereceği karara göre dördüncü ya da beşinci ya da altıncı ay tamamlandığında elma tüketmeye başlarlar. Elmanın alerjiye yol açma ihtimali sıfıra yakındır, ishal olmaya eğilimli ya da sulu kaka yapan bebeklerin de bir numaralı yardımcısıdır.
Bebek kabız olduğunda ya da seyrek dışkıladığında elma verilmemelidir.
ARMUT: Bebekler hekimin vereceği karara göre dördüncü ya da beşinci ya da altıncı ay tamamlandığında armut tüketmeye başlarlar. Armudun alerjiye yol açma ihtimali sıfıra yakındır, kabızlığa eğilimli bebeklerin de bir numaralı yardımcısıdır.
C vitamini ve liften zengin önemli bir meyvedir. Armudun içerdiği lifler sindirilemeyen yapıda olduğundan kabız ya da kabızlığa yatkın bebeklere bol miktarda yedirilmelidir, bebeğin kakasının daha yumuşak olmasını sağlayacaktır.
HAVUÇ: Bebekler hekimin vereceği karara göre dördüncü ya da beşinci ya da altıncı ay tamamlandığında havuç tüketmeye başlarlar. Havuç bebeklere ya havuç suyu şeklinde ya da sebze püresinin içerisinde pişmiş olarak verilir
havuç eğer altı aylıktan ufak bir bebeğe verilecekse, sadece havuç suyu olarak verilmelidir. Havuç temiz suda yıkanmalı, kaynar suya batırılıp hemen çıkarılmalıdır. Kabuğu soyulmalı sonra katı meyve sıkacağında sıkılmalıdır. Bebeğe çay kaşığı ya da biberonla, 50 cc. yani yarım çay bardağı miktarında verilmelidir.
Altı aylıktan büyük bebeklere ise havuç sebze püresi ile verilir. Bu amaçla 3 bardak su, 1 orta boy havuç, 1 orta boy patates, 1 tatlı kaşığı pirinç yaklaşık 1 saat süreyle, bir bardak su kalana kadar, ağzı kapalı kapta pişirilir. Tel süzgeçten, tamamen ezilerek püre olarak geçirilir. Bu pürenin içine bir çay kaşığı buğday irmiği ilave edilerek 5 dakika daha kaynatılır. Bebeğe yedirilir.
İshal olan ve püre yiyebilen bebeklere havuç, pişirilip ezilerek püre şeklinde verilmelidir. Yine ishal olan bebeklere havuç, pirinç, patates ve tevuk eti ile hazırlanmış sebze püresi yedirilmelidir.
MUZ: Bebekler altıncı ay tamamlanıp yedinci aydan gün almaya başladıklarında muz yemeye başlarlar.
Altıncı aydan ufak bebekler muzu hazmetmekte zorlanırlar, muz ufak bebeklerde kabızlık ve alerjik tepkiler gibi istenmeyecek etkilere de neden olabilir.Bu nedenlerle muza başlamak için bebeğin altıncı ayını tamamlaması beklenmelidir.
PORTAKAL VE MANDALİNA: Gaz yapıcı meyveler olduğu için 6. aydan sonraya bırakılmalıdır.
Sebze püresi tarifi:
1.HAFTA:
1 küçük boy havuç ve 1 küçük boy patates, temiz suyla yıkanıp kabukları soyulduktan sonra bıçakla doğranıp 2 bardak içme suyuyla yarım saat süreyle ağzı kapalı kapta pişirilir.Pişen sebzenin suyu bir kaba alınır, 1 çay kaşığı buğday irmiği ilave edilerek 5 dakika daha kaynatılır. Başlangıçta bebeğe öğle öğününde 3-5 çay kaşığı vermek yeterlidir. Öğün anne sütü ile tamamlanır. Burada amaç bebeği sebze çorbası ile doyurmak değil sadece tattırmaktır.
2.HAFTA
3 bardak su, 1 orta boy havuç, 1 orta boy patates, 1 tatlı kaşığı pirinç yaklaşık bir saat süreyle, bir bardak su kalana kadar ağzı kapalı kapta ğişirilir. Tel süzgeçten, tamamen ezilerek püre olarak geçirilir. Bu pürenin içine 1 çay kaşığı buğday irmiği ilave edilerek 5 dakika daha pişirilir. Az miktarda bebeğe verilir. Yine amaç doyurmak değil tattırmaktır.
3.HAFTA
3 bardak su, 1 büyük boy patates, 1 tatlı kaşığı pirinç ile 3-4 yaprak maydanoz, mevsimine göre çeyrek kabak ya da çeyrek kerevizle birlikte 1 tatlı kaşığı dolusu dondurulmuş ya da taze bezelye 1 saat süreyle ağzı kapalı kapta pişirilir. Süzgeçten geçirilerek elde edilen sebze püresine 1 çay kaşığı buğday irmiği ilave edilerek 5 dakika daha pişirilir. Bebeğe verilecek miktar artık arttırılabilir, yarım kepçe kadar verilebilir.
4.HAFTA
Sebze püresine irmikle beraber bir çay kaşığı sızma zeytinyağı ilave edilir.
5. HAFTA
Sebze püresine kıyma, taze fasülye ve ıspanak da konmalıdır. Bebek kıymalı sebze mamasını 1-2 kepçe dolusu yemelidir.