bu konuda bazı hadisi şerifler var bazı duaların hikmeti var yani atıyorum Allahtan bir şeyi 1 kez istemek var 1.000 kez istemek var bu aynı olur mu hiç. Herkes bu konuda farklı düşünüp hareket edebilir mutlaka dua kul ile Allah arasında fakat dediğim gibi dualarında hikmeti var .
o zamn şöyle bir mantıkta olabilir namaz neden 1 vakitdeğilde 5 vakit.Sanıyorum Allahı daha çok hatırlamak ve dünya nimetlerine kendimizi çok kaptırmamak için.
kusura bakmayin, konusmalarinizdan ne kadar farkli dusundugumuzu gordum ve dusuncelerinizi ogrenmek istedim. size ayip oluyor mu bilmem ama ozel mesaj hakkim olmadigi icin buradan yazdim, dogrudan size cevap yazamadim.
ne guzel demissiniz, gunde 5 vakit temizlenmek, hareket etmek, maneviyatla dolmak cok guzel birsey. 3, 5, 7 degil konu, 750 , 1000 cok buyuk rakamlar ve gunluk yasaminizda oldukca fazla zaman ayirmaniz gerek. yani zamanin bu kadar kıymetli oldugu bir cagda, sahsen benim yetisecek herzaman cok fazla yerim, cok fazla isim oldugunu ve herzaman baska seylere zaman yetirmeye calistigimi dusununce isin icinden cikamadim. ne derseniz deyin zaman kiymetli, maddi, manevi kendinize yetecek pekcok seyiniz olsa bile etrafta ihtiyac sahibi cok insan var. allahi daha cok hatirlamak lafiniz cok guzel, ama belli ki, sizler bu kadar cok dua edip, zaten allahin sozunden cikmaktan korkan, dogru yoldan ayrilmayan insanlarsiniz. iyi insanlar oldugunuz icin de allahi seviyor olabilirsiniz, allahi sevdiginiz icin de iyi insan olabilirsiniz; cok onemli mi bilmiyorum.ama siz dogruluktan ayrilmiyorken asirilik mi bu kadar dua ?
yani islamin dogusunu biliyoruz; nasil bir cografyaya, ne sartlarda yasayan insanlara rehber oldugunu biliyoruz. ama zaman degisiyor, ihtiyaclar, yasamlar degisiyor, bunu da biliyoruz. bu kadar guzel, hosgorulerle dolu olan bu inanci o gunun dunyasinda yasatmak gerekli mi? yasadigim yer, yasadigim zaman degisti. dediginiz gibi herkes farkli hareket edebilir, sormamin amaci da bu degil, anlamak istedim sadece.
bildiginiz gibi islam 6. yuzyilda dogdu. turkluk kavrami ise 4000 yıllık bir olgu. yani ne derseniz deyin bizim muslumanliktan onceki kimligimiz turkluktur. ve ingilizcede god denen, ozturkceden yanlis hatirlamiyorsam "tagri" den tureyen ve bugun tanri denen, arapcada allah denen sey ilahi guctur. yani hristiyanlarin ilahi gucu god, muslumanlarinki allah, digerlerininki tanri degildir. god, allah, tanri hepsi ayni seyin, farkli dillerde soylenisidir, hepsi yaratan demektir. ben dilimizi, turkcemizi seviyorum ve her ne kadar cocukluktan beri allah demeye alistiysak da, mumkun oldugunca konustugum dile arapca, farsca, ingilizce kelimeler sokmamaya calisiyorum; bu nedenle allah dememeye, tanri demeye gayret ediyorum. ama farkettiyseniz de cogu zaman allah diyorum kucuklukte onu ogrendik diye. turk dil kurumu, eski senelerde daha faaldi ve simdilere oranla daha iyi calisiyordu. o zamanlar teknoloji de bu kadar ileri degildi tabi ki. yurtdisinda yeni icadlar olunca hemen bir karsilik bulunmaya calisilıyordu. ayni zamanda turkculuk de savunuluyordu, turk dilini korumak onemli bir konuydu, ozenli konusulmasi beklenirdi insanlardan. televizyonun yeni yeni gelistigi o yıllarda yerli yapimlar cok sinirliydi ve genelde ithal diziler yaynlanirdi. ve turkceyi guzel kullanalim diye bu cevirilerde allah yerine "tanri" kelimesi kullanilir, yayginlastirilmaya calisilirdi. ancak halkin kafasinda olusan imaj hristiyanin tanrisi, muslumanin allahi olacagiydi. turkce guzel bir dil, ben korunmasindan, ozen gosterilmesinden yanayim. tanrinin da bana arapca ismimle hitap edin, baska dillerde ismimi soylemeyin demesi sacma geliyor. bir araplara mi gonderilmis bu din, ben turk olunca, benim duam anlasilamayacak mi ?
kusura bakmayin lutfen, kimseyi uzmek degildi niyetim, hepimiz tez zamanda saglikli, hayirli evlat sahibi oluruz allahin izniyle.