Mini Börek
Eki Görüntüle 1095285
MALZEMELER
2 adet +1 yufkanın 1/3'ü kadar yufka,(toplamda 2,5 yufkadan daha az yufka)
iç malzemesi:
1 adet yumurta,
1/2 çay bardağından daha az zeytinyağı(kalıpları yağlamak içinde bu yağdan kullanın,kalanı iç malzemeye ilave edin),
2 çay bardağı süt,
1/2 çay kaşığı kabartma tozu,
1/3 demet yıkanıp doğranmış maydanoz,
1 su bardağı rendelenmiş veya minik doğranmış,lor peyniri ve beyaz peynir karışımı,
doğranmış kalan yufkalar,
üzerlerine serpmek için çörek otu,
1-2)saklama kasesini kalıp olarak kullanıp tek kat yufkadan bıçakla 12 adet yuvarlak kestim,
12'lik çukurlu kek kalıbının çukurlarını yağlayıp içlerine kestiğim yuvarlak yufka parçalarını yerleştirdim,
(yufkaların istediğiniz kısmından bu yuvarlakları kesebilirsiniz,zira yufkalar hiç ziyan olmayacak,bu kırpık parçalar böreğin iç malzemesinde kullanılacak)
3)yumurta,yağ,süt,maydanoz,kabartma tozu ve peynirleri derin bir kasede karıştırdım,
kalan yufkaları bıçakla küçük parçalara doğradım ve kasedeki karışıma ilave edip hepsini harmanladım,
4)kaşık yardımı ile kalıptaki yufka serdiğim çukurlara yukarıda tarif ettiğim yufkalı karışımdan her bir parçaya eşit olacak şekilde doldurdum,üzerlerine çörek otu serptim,
10 dak. 200 derecede ısıttığım fırına sürdüm,
ortalama 40-45 dak.pişip üzerleri kızaran börekleri fırından aldım,
böreklerimiz servise hazır,afiyet olsun.
Not:Bu malzeme ile aynı lezzette tek parça bütün börekte hazırlayabilirsiniz.
Miktarı yufka sayısına göre eşit oranda artırın.
Dilerseniz fırına koymadan önce son aşamada üzerlerine birer küçük parça domates ve biber koyarak domatesli biberli börekler de yapabilirsiniz.Kolay gelsin.
Eki Görüntüle 1095286
Eki Görüntüle 1095288
Patatesli mini börek
Eki Görüntüle 1095290
Malzemeler:
- 8 adet milföy hamuru
- 3 adet patates (haşlanmış ve rendelenmiş)
- Yarım su bardağı rendelenmiş kaşar peynir
- 1 adet küçük boy soğan
- 5-6 dilim pastırma
- 6-7 adet kuru domates (sıcak suda bekletilmiş ve minik parçalar halinde kesilmiş)
- Tuz, karabiber (çok az)
- 2-3 çorba kaşığı sıvıyağ
- Kürdan
Yapılışı:
1. Soğan küp küp doğranır ve 2-3 çorba kaşığı sıvıyağ ve tuz ilavesiyle sotenir.
2. Yumuşayan soğanların üzerine haşlanmış ve rendelenmiş patatesler ilave edilir ve biraz da böyle pişirilir.
3. Derin bir kaba alınan soğan-patates karışımına, rende kaşar, domates ve küçük küçük doğranmış pastırmalar da eklenir ve bir harç elde edilir.
4. Milföy hamurları, unlanmış tezgahta oklavayla açılır ve ortadan ikiye kesilir.
5. Patatesli harç, milföy hamurlarının içine pay edilir. Hamurlar rulo olarak sarılır ve şekildeki gibi kesilir.
6. Her dilime kürdan geçirilir. Dilimler, yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir.
7. Önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırında üzerleri hafif sararıncaya kadar pişirilir.
Eki Görüntüle 1095292
Afiyet olsun.
Uyarılar:
* Domates ve pastırmalar mümkün olduğu kadar dilimlerin iç kısmında kalsa daha iyi oluyor. Dış kısımdakiler pişerken yanıp kararabiliyor.
* Milföy hamurunu açarken mutlaka un ya da nişasta kullanın. Böylelikle tezgaha yapışmaz.
* Tuz ilavesini mutlaka harcın tadına bakarak yapın. Kaşar peyniri, domates ve pastırma da tuz içeriyor.
Mini Pizza
Eki Görüntüle 1095293
Malzemeler (20 adet için)
4 yaprak hazır milföy hamuru
1 adet dolmalık kırmızı biber
2 adet yeşil sivri biber
yarım demet maydonoz
50 gr. jambon (salam da kullanabilirsiniz)
30 gr. cheddar peyniri
30 gr. kaşar peyniri
2 yemek kaşığı domates püresi (salça da kullanabilirsiniz)
kekik
kuru nane
karabiber
tz kırmızı biber
Hazırlanışı:
Kırmızı biber ve yeşil sivribiberler küçük küçük doğanırlar. Bir kasede doğranmış biberler, kıyılmış maydonoz, küçük küçük doğranmış jambon, rendelenmiş kaşar ve cheddar peyniri ile baharatlar iyice harmanlanıp, karıştırılırlar.(Bu karışıma her türlü ek malzeme koyabilirsiniz. Mantar, patates, bezelye vb.gibi) Milföy hamuru düz bir zemine konulur ve hafifçe oklava ile genişletilir. Üzerine domates püresi yayılarak sürülür. İç harcından bir kısım bir kenarına konulur ve hamur rulo şeklinde sarılır. Uç kısmı haif suyla ıslatılıp, yapıştırılır. Rulo 5 eşit parçaya kesilir(Daha büyük olsun isterseniz daha az dilim yapabilirsiniz ama bu pizzanın özelliği minicik olması bu yüzden 5 parça kesmenizi tavsiye ederim) Tüm hamurlar sarılıp, kesilince yağlanmış kağıt serili fırın tepsisine dik dik oturtulurlar. Daha önceden ısıtılmış fırında 175C’de 15 dak. (üzerleri iyice kızarana kadar) pişirilirler. Pişince fırından alınan pizzacıklar sıcak sıcak çayla beraber servis edilirler.
Yufkalı Mini Pizza
Eki Görüntüle 1095294
Gerekli Mazlemeler ;
2 adet yufka
3 yemek kaşığı süt
3 yemek kaşığı sıvı yağ
3 yemek kaşığı su
1 adet yumurta ” sarısı üzerine “
İçeriği İçin ;
2 yemek kaşığı garnitür
2 yemek kaşığı mısır
2 yemek kaşığı yeşil zeytin
2 adet ince kesilmiş kornişon turşu
1 su bardağı rende kaşar
Hazırlanışı ;
Yufkalı mini pizzalar hazırlamaya öncelikle pizzaların iç malzemesini hazırlayarak başlayalım.
Bir kabın içine 2 yemek kaşığı garnitür, 2 yemek kaşığı haşlanmış mısır taneleri, 10-12 adet çekirdekleri çıkartılmış ve ikiye bölünmüş yeşil zeytinleri ve 2 adet doğranmış kornişon turşuyu ilave ederek karıştırarak harmanlayalım.
Yufkalı mini pizzanın sosu için bir kaseye 3 yemek kaşığı sıvı yağ, 3 yemek kaşığı süt,3 yemek kaşığı su ve 2 adet yumurta aklarını ilave ederek çırpalım. Ardından 2 adet yufkayı tezgahın üzerine üst üste yayarak yufkaları önce üçgen bir şekilde sekize bölelim sonrasında ise 16’ ya bölelim.
Ardından 16 adet üçgenlerin her birinin üzerine bir fırça yardımıyla hazırladığımız sostan sürerek yufkanın geniş ucundan başlayarak dar kenarına bir parmak kalana kadar saralım.
Daha sonra sardığımız yufkayı iki uçundan birleştirerek çanak şekli verelim. Yağlanmış bir fırın tepsisine sarılarak hazırlanmış çanakları yerleştirerek kenarlarına yumurta sarısı sürerek içlerine hazırladığımız garnitürünü koyalım.
Fırınımızı 170 dereceye ayarlayarak fırına verelim ve kızarmasına yakın fırından çıkartarak içlerine rende kaşar koyup kaşarlar eriyip kızarana kadar pişirerek fırından çıkartıp mayonez ve ketçapla servise sunalım…
Afiyet Olsun …