20'lik ve gömük Dişlerle ilgili paylaşım alanı

Cevrimhici

Şampiyon Belli 2. Kim?
Kayıtlı Üye
5 Ağustos 2006
4.664
229
42
20 lik diş ağrısı ve ameliyatı ile ilgili yasadigimiz deneyim ve bilgilerimizi burada paylasalim yerimseniben
 
Son düzenleyen: Moderatör:
20 Yaş Dişleri Çekimi Gerekli Mi?

Sürekli dişlerin ağızda yerini alma dönemi 12 yaşında 2, büyük azıların sürmesiyle birlikte sona erer. Bununla beraber 20 yaş civarında 3 büyük azı çene kavsinin sonunda yerini alır. Bu beklenilen ve ideal olan durumdur. Ancak yirmi yaş dişleri söz konusu olduğunda, pek çok varyasyon gözlenebilir. Bunlar yirmi yaş dişinin çene kemiği içinde tamamen gömük kalması (tam gömük), diş kavsinin elverdiği oranda bir kısmının sürmesi (yarı gömüklük) yahut pozisyonu bozuk (diş kavsi dışında) sürmesi gibi durumlardır.
20 yaş dişi çekim nedenleri:

Özelikle tam ve yarım gömülü kaldığında bir kiste ya da iltihaplanmaya neden olabilirler.
Sürme sırasında diğer dişleri öne doğru iterek dişlerde eğrilme ve çarpılmalara yol açabilirler.
Gömük ya da yarı gömük kaldığı durumlarda önündeki büyük azı dişinin köküne zarar verebilir. Bu bölgede çürük ve dişeti problemlerine neden olabilirler.
Çene kavsinin en gerisinde bulunması nedeniyle zaman zaman çene ekleminde sorunlara yol açabilir. Çene açıldığında tıkırtı ve eklemde ağrı şikayetlerine neden olabilir.
Çene kavsinin en gerisinde yer almasından dolayı yirmi yaş dişlerinin temizliği çoğu zaman oldukça güç olmakta, hatta hastaların büyük bir kısmı bu dişlerin etrafını hiç temizleyememektedirler. Düzenli olarak temizlenemediğinden çevresinde taş birikimi olmakta, bu durum ağız kokusuna ve dişeti şikayetlerine yol açmaktadır.
Operasyon ve sonrası :
20 yaş dişi çekimi lokal anestezi ile ve steril şartlar altında yapılır. Çekim sırasıda hasta hiçbir şekilde ağrı hissetmez. Çekim sonrasında çekim bölgesine dışarıdan buz uygulanır,eğer gerekli ise ağrı kesici kullanılır. Çekimin durumuna göre icap ederse antibiyotik takviyesi gerekebilir.
 
Yirmi yaş dişimiz niçin geç çıkıyor?

İnsan vücudundaki bazı organların günümüzde pek işlevleri olmamasına rağmen insanlık tarihinin başlangıcında önemli roller oynadıkları sanılıyor. Vücudumuz sanki başka şeyler de yapabilmek için yaratılmış gibidir. Örneğin çok ilginç yerlerimizde kıllar vardır, dizlerimiz olması gerekenden çok büyüktür, ayaklarımızda bu kadar parmağa ihtiyaç var mıdır, apandisitimiz vücudumuzda ne arıyor?
Kılların nedeninin ilk insanların duygularını sadece sesle değil hareket ve koku ile de iletmeleri olduğu sanılıyor. Vücudumuzun bazı bölgelerinde bulunan tüy ve kılların ana görevleri koku üretip özellikle erkek ve dişi arasında iletişim kurmaktı. Aynı şekilde apandisitin de başlangıçta ot yiyen atalarımızın otlarını sindirmekte kullandıkları, ama zamanla otlamaktan vazgeçtikleri için körelen bir organ olduğu sanılıyor.
Yabancıların "akıl dişi" de dedikleri yirmi yaş dişleri geç çıktıkları gibi, çoğu kez problem de yaratırlar ve diş hekimlerince derhal çekilmeleri önerilir. Aslında çiğnemede pek fonksiyonu da olmayan bu dişler bize henüz yiyeceği pişirerek yemeyi keşfedemeyen atalarımızın mirasıdır. Onların çiğ yiyecekleri yemek için daha kuvvetli bir çeneye ve dişlere ihtiyaçları vardı.
Zaten diğer bütün dişlerimiz de aynı anda çıkmaz. Önce süt dişleri çıkar. Onlar döküldükten sonra ön dişler ve köpek dişleri çıkar sonra da azı dişleri. Yirmi yaş dişleri bu sırayı biraz geçirerek takip eder. Bütün bu olaylar olurken de çenemiz gelişmeye devam eder, ancak 20 yaşını geçtikten sonra yirmi yaş dişlerine çene kemiğimizde yer açılır.
İnsanlık geliştikçe yirmi yaş dişine de çenemizde o kadar az yer kalıyor, yani insanın evriminde çene gittikçe küçülüyor. Bu nedenle bazı insanlarda bu dişler hiç çıkmadan gömülü olarak kalabiliyor. Yerine tam oturmadığından çürüyebiliyor, iltihap yapabiliyor. Bir fonksiyonu olmadığından da diş hekimleri çekip almayı tercih ediyorlar.
Görevleri sadece çiğnemek olmasına rağmen dişlerimizin içinde sinirler de vardır. Bu sinirler dişlerimizle ilgili acı, ağrı ve ısıyı beynimize iletirler. Yani dişimiz çürürse sinir bir problem olduğu konusunda beynimizi ikaz eder ama nedense bu ikazı diş çürdükten, iş işten geçtikten sonra yapar, diş hekimleri de o dişi kurtarmak için önce sinirini alırlar.
 
Hepimizin bildiği gibi ağzımızda en son süren dişler üçüncü azı dişleridir. Genelde 17 ila 25 yaşları arasında sürmeye başlarlar. Bu dişlerin ağızda bırakılıp bırakılmaması konusu tartışmalıdır. Eğer doğru pozisyonda sürerlerse ve çevre dokulara zarar vermiyorsa bu dişin yerinde kalmasında bir sakınca yoktur. Çene kemiğine kaynaşmış ve anormal pozisyonlu bir dişin (röntgenle tespit edilmiş) ileride yol açacağı zararlar göz önüne alınarak çekimine karar verilebilir. Diş arkındaki yer darlığı durumlarında dişin sürmesi dişeti- kemik ve diğer komşu diş engeline takılabilir.



Yirmilik dişin çekilmesini gerektiren haller nelerdir?


ÇÜRÜK: Tükürük, bakteri ve yiyecek parçacıkları yeni çıkmakta olan dişin açtığı yuvada birikerek hem yirmilik dişi hem de yanındaki azı dişini tehdit eder. Bu tip çürükleri fark etmek ve tedavi etmek oldukça zordur. Ağrı ve enfeksiyona yol açan ve apseyle sonuçlanan ağır tablolar meydana gelebiliyor.

DİŞETİ HASTALIĞI (perikoronit): Kısmen çıkmış bir yirmilik dişin dişetinde bakteri ve yiyecek artıklarının depolandığı bir enfeksiyon odağı oluşur. Bu durum ağız kokusu, ağrı, ödem ve trismusa (ağzın tam açılamaması hali) sebep olur. Enfeksiyon lenfler aracılığı ile yanak ve boyuna yayılabilir. Yirmilik dişin etrafındaki bu enfeksiyona yatkın zemin her seferinde kolayca enfekte olmaya adaydır. (Bakınız, Dişeti hastalıkları)

BASINÇ AĞRISI: Sürme sırasında komşu dişlere de basınç uygulanıyorsa sıkışmadan dolayı da bir ağrı hissedilebilir. Bazı durumlarda bu basınç aşınmaya yol açar.

ORTODONTİK SEBEPLER: Pek çok genç birey dişlerindeki çapraşıklıkları düzeltmek için ortodontik tedavi görmektedir. Yirmi yaş dişlerinin sürme basınçları diğer dişlere de yansıyacağından diğer dişlerde de bir hareketlilik olur, çapraşıklıklar artabilir.

PROTEZLE İLGİLİ SEBEPLER: Protez planlaması yapılan bir ağızda yirmilik dişleri hesaba katmak gerekir. Çünkü, yirmilik diş çekildikten sonra değişen ağız yapısına göre yeni bir protez yapmak gerekecektir.

KİST OLUŞUMU: Gömük bir dişin sebep olduğu kistik vakalar gözlenmiştir. Kist kemik yıkımına, çene genişlemesine ve çevredeki dişlerin yer değiştirmesine ya da zarar görmesine sebep olur. Kemik yıkımını önlemek için diş çekilmeli ve kist temizlenmelidir. Nadiren bu kist çok geniş alanlara yayılırsa tümörlere dönüşebilir veya çene kemiğinde kendiliğinden kırılmalara yol açabilir.(Bakınız, Diş Apsesi)
yukarı

Hiçbir rahatsızlık vermese de kötü pozisyonlu bir yirmilik diş niçin çekilmelidir?

*Dişin pozisyonunun bozuk olması enfeksiyon için tek başına yeterli bir sebeptir. böyle bir durumda bahsedilen problemler mutlaka yaşanacaktır. Üstelik bu tip problemler aniden ve beklenmeyen bir zamanda gelişirler.

*Yirmilik dişler, fırça ve diş ipiyle ulaşılması zor alanlarda bulunurlar. Zamanla çürümeye yol açan bakteri, asit ve yiyecek artıkları bu bölgede toplanır. Eğer diş çürür ve dolguyla restore edilmezse diş kısa zamanda iltihaplanır.

*Bu dişleri temiz tutmak zor olduğundan biriken bakteri ve yiyecek artıkları kötü ağız kokusuna sebep olur.

*Dişeti altında yatay (düşeyden sapmış) pozisyondaki gömük bir diş, diğer dişlerin hareketi, sıklaşması ve çarpıklaşması ile sonuçlanacak olan bir basınç oluşturur.

*Gömük dişin üzerini kaplayan dişetinin altına toplanan bakteriler enfeksiyona yol açar.


Yirmilik dişlerin çekilmesi için en uygun zaman nedir?
İmpact- kötü pozisyonlu bir diş şikayete yol açsın ya da açmasın 14 ila 22 yaşları arasında çekilmelidir. Genç yaşlardaki operasyonlar teknik olarak daha kolaydır ve iyileşme daha çabuk olur. 40 yaşın üstünde operasyonlar epey zorlaşır.Ayrıca yaşın artmasıyla birlikte yan etkiler de artar ve iyileşme dönemi uzar.

Akut- aktif enfeksiyonun olduğu durumlarda (perikoronitis) diş çekilebilir mi?

Genellikle hayır. Enfeksiyonun var olduğu bir durumda müdahale edilirse enfeksiyon çevreye yayılır, yara iyileşmesi geç ve güç olur. Lokal ağız hijyeni, antibiyotikler ve bazen de karşı çenedeki yirmilik dişin çekimi ile enfeksiyon kontrol altına alınır.


Diğer diş çekimlerinden farklı mıdır?


*Yirmilik dişin konum,şekil ve boyutuna bağlı olarak uygulanacak işlemin zorluk derecesi değişir. Basit bir çekimden sonra hafif bir şişlik, ağrı ve kanama olabilir. Daha özel işlemler gerektiren bazı kompleks çekimler de uygulanabilmektedir. Dişhekiminizin alacağı önlemler ve bulunacağı tavsiyeler yan etkileri minimalize eder.
*Bu çekimi takiben -dry soket- denen bir iyileşme bozukluğu yaşanabilir. Çekim boşluğunda kan birikmez ve ağrı da gelişebilir. Birkaç gün içinde durum düzelir. *Ayrıca dişhekiminin tavsiyelerine uyulduğu takdirde bu olayla hiç de karşılaşılmayabilir.
*İleri yaşlarda kemik yapısı yoğunlaştığı ve esneklik azaldığı için çekim zorlaşır, iyileşme yavaşlar.

Operasyon sonrası bakım

*Yara yeri kurcalanmamalıdır. Yoksa ağrı, enfeksiyon veya kanama gelişebilir.
*İlk 24 saat boyunca o taraf ile çiğneme yapılmamalıdır.
*İlk 24 saat sigara içilmemelidir. Çünkü sigara kanamayı arttırıp iyileşmeyi bozar.
*Tükürülmemelidir. Yoksa kanama artar ve pıhtı yerinden oynayabilir.
*Kanama kontrol edilmeli. Eğer dikiş atılmamışsa steril gazlı bezle tampon yapılır. Pıhtı oluşumu için tampon yarım saat ağızda tutulmalıdır. Tampon alındıktan sonra kanama devam ediyorsa yeni bir tane konur.
*Şişkinliğin kontrolü. Operasyon sonrası bölgeye soğuk bir tampon uygulayarak dolaşım yavaşlatılır ve yüzün şişmesinin önüne geçilir. Uygulama şöyle olmalıdır: 20 dakika soğuk tampon- 20 dakika ara- tekrar 20 dakika soğuk tampon şeklindeki periyotlarla devam edilir.
*İlk 24 saatten sonra her 2 saatte bir ılık tuzlu suyla ağzı gargara yapmak gerekir. karışım 1 bardak ılık suya 1 çay kaşığı tuz koymak suretiyle hazırlanır.
 
Gömülü Diş" ne demektir ?

Sürme zamanı geldiği halde çeşitli nedenlerle ağızda yerini alamayan dişlere " gömülü dişler" denir. Üçüncü büyük azı dişleri ( yirmi yaş dişleri veya akıl dişleri olarak da bilinir ), en sık rastlanan gömülü dişlerdendir. Üçüncü azı dişlerinin sürebilmesi için ağızda yer bulunmuyorsa ve kişi 25 yaşına geldiği halde halen sürmemişse, " gömülü " olarak değerlendirilirler. Bazen de bu dişler kısmen sürer, ancak hiçbir zaman tam yüksekliğe ulaşamazlar. Üçüncü azılarınız henüz sürmemişse, dişhekiminizi ziyaret ederek durum hakkında bilgi edinebilir ve gömülü kalan dişlerin neden olabildiği ağrı, şişme, enfeksiyon, çürük ve dişeti hastalıkları gibi bazı problemler ortaya çıkmadan etken dişin çekilmesini sağlayabilirsiniz.

Üçüncü azılar neden düzgün bir şekilde sürmezler?

Evrimleşen insanoğlunda çene kemikleri gittikçe küçülmeye başladığı halde azı dişlerinde sayıca azalma tam olarak gerçekleşmemiştir. Bunun sonucu olarak günümüz insanında ağızda son süren üçüncü azı dişleri için genellikle yer kalmamaktadır. Bilindiği gibi üçüncü azı dişleri 15 ile 25 yaşlar arasında sürebilirler.

Gömülü üçüncü azılar ne tip sorunlara yol açabilir ?

Gömülü üçüncü azıların çevresinde kist ve tümörler oluşabilir. Öte yandan, kısmen sürmüş üçüncü azılar da ciddi bir enfeksiyon kaynağıdır. Bu tip dişler ağrının yanında dişeti problemleri ve apselere yol açabilirler. Ancak her üçüncü azı da bu problemlere neden olmayabilir.


Çekim ne zaman gereklidir ?

Üçüncü azı dişlerinin çekilmesi için mutlaka problem yaratmalarını beklemek yanlıştır. Dişhekiminizin de önermesi koşuluyla erken dönemde yapılacak üçüncü azı çekimlerinin ileride doğabilecek pek çok problemi önleyeceğini unutmayınız. Örneğin, gömülü üçüncü azılar, ikinci azı dişlerine zarar verebilirler. 16 yaşından önce yapılan çekimlerde iyileşme son derece hızlı olmaktadır. Daimi ikinci büyük azılar sürdükten sonra üçüncü büyük azıların alınması mümkündür. Bu da 11-12 yaş civarında gerçekleşir. Dişhekiminiz, bu dönemde alacağı röntgenler ile üçüncü azı dişlerinin sürmesi için yeterli yer olup olmayacağını tayin ederek çekim için gerekli öneride bulunacaktır.

Eğer şikayetim yoksa ne yapmalıyım?

Ağrı, şişme ve enfeksiyon şikayeti olan kişiler, üçüncü azılarını en kısa sürede çektirmelidirler. Ancak hiçbir şikayet söz konusu değilse, ileride oluşabilecek sorunları önlemek veya olası bir çapraşıklık riskini ortadan kaldırmak için bu dişlerin alınması yararlı olacaktır. Bunun yanı sıra, şikayete yol açmayan gömülü üçüncü azıların erken dönemde alınması ile; nedeni tespit edilemeyen çene ağrıları, hareketli protezlerin doku uyumsuzlukarı, dişeti hastalıkları ve tümör gelişimi gibi bazı riskler de ortadan kalkacaktır.

Gömülü dişler nasıl çekilir?

Gömülü dişin üzerindeki dişeti dokusu açıldıktan sonra kemik ve diş üzerindeki bağlayıcı dokular uzaklaştırılır. Ardından diş çekilir ve açılmış olan dişeti dikilir.
 
a.s.merhabalar
20-lik diş problemim var üstelik sağ-alt taraftaki gömük ...
Sormak istediğim asıl soru şudur?
İstanbul okmeydanındaki ağız ve diş hastalıkları hastanesine daha önce gidip diş çektiren oldumu?(normal ve cerrahi farketmez)
Ben ilk muayene için gittim, iyi giden bir muayeneden sonra hemen panaromık fılmım cekıldı ve buna göre 20-lik dişlerimin normal olanını ilk muayeneyi yapan dişçi, gömük olanını ise cerrahi operasyonla çekilmesine karar verildi.
Şimdi ben kara kara düşünüyorum, burdamı çektirsem yoksa özel bir hastaneyemi gitsem
ne dersiniz arkadaşlar?
ayrıca cerrahı operasyondan da çok korkuyorum , genel anestezi ile olurmu acaba?
lütfen cuma gününe kadar bişiler yazın , çünkü cuma randevum var :KK43:( Çok üzgünüm çoook
 
Öncelikle geçmiş olsun. Okmeydanına ben hiç gitmedim ama işyerinden bir arkadaş gitti tedavi oldu (implant filan yaptırdı) memnundu. Bildiğim kadarıyla temiz bir yer. 20lik diş çekimi de sonrasında acıtan birşey, ben de bir 20lik çektirdim. Dişin dibine iğne yapıp o bölgeyi uyuşturuyorlar öyle genel anestezi vs de yapılmadıydı bende. (Daha beter diş ameliyatları da oldum ben, onlarda bile olmadıydı.) Çekimden sonra birkaç gün çenem ağrıdı ama.
 
geçmiş olsun benimde kızımda var o sorun şu an alt dişlerinde telleri var tellerin çıkması içinde 20 lik lerin alınması gerekiyor benimde sormak istediğim randevu alındığında hemen veriliyormu yoksa ileri bi tarihemi veriliyorrandevu tarihi bilgisi olanlar yazarsa memnun olurumm..
 
[
normal muayneyiertesi güne yanılmıyorsam ama diş takılması dolgu vs ileriki tarihlere diş çekimi ogün ama bildiğim bu yanıltmak istemem geçmiş olsun....
 
Cevaplarınız için teşekkür ederim arkadaşlar
Hastaneye ilk defa gidecekseniz ...numaralı tel-den randevu alıyorsunuz
ssk ve bağkur a ücretsiz bakılıyor.
Bu arada randevu saatinden 20-30 dk önce gıdınız orda da bır numara verılıyor cunku...
İlk muayeneden sonra doktor kendı yapabilirse işlemleri yapıyor yapamazsa sevk edıyor.
benımkı öyle oldu , 20 lik diş problemim deyince hiç ağzıma bakmadan panoramik film sevkini verdi zaten sonucunu görünce hemen cekelım dedi ama ben bi turlü hazır hissedemıyorum kendımi :KK43:( :çok üzgünüm: yarın gidip cektıreceğim artık gömük dişimede çene cerrahından randevu alacağım sonuçları bildiririm.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
a.s.merhabalar
20-lik diş problemim var üstelik sağ-alt taraftaki gömük ...
Sormak istediğim asıl soru şudur?
İstanbul okmeydanındaki ağız ve diş hastalıkları hastanesine daha önce gidip diş çektiren oldumu?(normal ve cerrahi farketmez)
Ben ilk muayene için gittim, iyi giden bir muayeneden sonra hemen panaromık fılmım cekıldı ve buna göre 20-lik dişlerimin normal olanını ilk muayeneyi yapan dişçi, gömük olanını ise cerrahi operasyonla çekilmesine karar verildi.
Şimdi ben kara kara düşünüyorum, burdamı çektirsem yoksa özel bir hastaneyemi gitsem
ne dersiniz arkadaşlar?
ayrıca cerrahı operasyondan da çok korkuyorum , genel anestezi ile olurmu acaba?
lütfen cuma gününe kadar bişiler yazın , çünkü cuma randevum var :KK43:( Çok üzgünüm çoook

Benim de gömük 20'lik dişim vardı ve ameliyatla alındı. Korkulacak bir şey yok,tabii ki anestezi ile yapılıyor ancak mümkünse 20'lik diş için kadın dişçi tercih etme. Biraz hammallık işi,güç gerektiriyor o yüzden "güçlü" erkek daha iyi olur.
Okmeydanı ssk'da kızımın dişlerini yaptırdım,eh,idarelik yer ama korkuyorsan özel hastaneyi tercih et,en azından insanlar daha sıcak davranıyor.
 
benmde 20 lik diş problemim var 4 tanesi çekilcekmiş ama ben kendimiz hazır hissetmiyorum ayrıca çok korkuyorum çektirmeyide düşünmüyorum asıl korktuğum operasyondan sonraki ağrı zaten öncesinde iğneyle uyuşuyor hissetmezsin ama etkisi geçtiktne sonraki zamandan korkuyorum napcam bilmiorum ağlıycam ya
 
arkadaşlar bende dün 2. defa 20lik dişimi çektirdim.ilki yatay ve gömülüydü,diş hekimim yerine bir cerrahı tercih ettm ama çektirmez olsaydım,çok fena bi ameliyatla alındı dişim,1 hafta yemek yiemedm ve 1 ay sonra tekrar yüzüm şişti,bu defa diş hekimim aynı yeri tekrar yarıp tekrardan müdahalede bulundu.Dün çektirdiğim diş te aynı şekilde olmasına rağmen yüzüm hiç şişmedi ve gayet güzel yemek yiyebiliyorum.sizlere tavsiyem sizin için en uygun zamanda çektirmeniz ve çektirdikten sonra dikkatli olmanız,yoksa benmki gibi 1 ay sonra tekrar agzınız,yanağınız yarılabilir.ben kurtuldum artık darısı başınıza:teytey:
 
ben birini çektirdim çektirmeden önceki ağrının 10 katını çektim.iltihaplı çekti sanırım.ötekinide 1 ay sonra çekmemiz gerek dedi tabi o ağrıyı çekince gitmedim:1no2:
Ama şimdi o da arada çok ağrıo.ne yapıcam onunla bilmiyorum çektirmeye korkuyorum:tomato:
 
geçmiş olsun öncelikle bende bilirim o ağrıları hep çektim kaç. sene en sonunda taki çenem kilitleninceye kadar,ağzımı açamadım açılmıyodu hiç lokmaları bırakın parmağım bile ağzıma sığmıyordutaki çektirinceye kadar sende hiç bekleme ne zaman nerde sorun çıkaracağı belli olmuyor bu d,şlerin hep şişip apse yapıyordu hiç aklıma gelmemişti çene kitlenmesi 20likler yapımauş maalesef bende çenemde sorun var diye düşünmüştük olurya çene düşük olunca çok konuşunca yeter artık sus biraz demiştir bana bu işin espirisi ama çok kötü oluyor ağrısı geçmiş olsun tekrar:Saruboceq:
 
teşekkür ederim cnm aslında bebek düşünüyoruz şuan hamile kalmadan çektireyim diodum ama olmadı cesaret edemedim işte.bu arada büyük geçmiş olsun sana.çene kitlenince çekilmeside zor olmuştur.umarımm bende biran önce kurtulurum şu dişten.a.s.
 
Gecmis olsun Hülya.. bende 20 lik dis sorunu yasadim..agrisi cok kötüydü..dislerimde yamuklasmalar ve catlamalar baslayinca bir doktara danistim..bir türlü cikamiyodu..yön degistirip diger dislere baski yapmis..yani hepsine zarar vermeden cektirdim..yani daha fazla gecikmeden..simdi cok rahatim..bir tanesini cektirince digerleri gelmiyor..bazi arkadslarim bneim gibi yapti..onlarda memnun..ama yapmayanlarin cogunun disleri catladi ve kirildi ve cok yamuklasti..simdi hep dolgularla ugrasiyorlar...

su anda canım o kadar yanıyor ki :1no2:geceelri ağrım oluyor ve diş cıkmaya calışıyor ...iki gündür sıvı yiyorum ama ev arkadasım d adişçiydi eskiden ve bakıp cene yapın müsait cıkabileceği yer va rdemişti cidden d ebakınca var ama cıkması yıllar alıyor yarısı cıkmış durumda bu acıya katlanayıp beklesem mi sizce.:a015:
 
ben de bugün doktora gittim, dolgu yaptırcaktım.. yirmilik dişlerin çekilmesi lazım dedi, film istedi.. alt dişlerim çok sıkıştı ve yamuldu onlar çıkmaya başlayalı, sıkıştırmaya da devam ediyo, yanlarındaki dişleri de çürütmeye başlamış.. ama korkuyorum açıkçası düşününce..:çok üzgünüm:
 
arkadaşlar halinizi en iyi anlayacaklardan biriyim.tarif edilemez bir ağrı.birgün uykudan öyle bir uyandımki ağlayarak,inanın ameliyatım bukadar değildi.diş içindeki sinirler direk beyne iletilen en hassas sinirlermiş.bence çektirin kurtulun zaten arkada oldulkarı için işlevi yok.herkesinki ameliyatlık olmuyor,iyi bir doktora başvurun.benim doktorum arkadaşımdı,başkası olsa ameliyat dermiş,çektirdim,kurtuldum.
 
üst sağ yirmilik dişim ağrıyo diye gittim doktora yok senin alt yirmilikler ağrı yapıyodur dedi.. şimdi alttaki yirmilikler çıkmadığı için ameliyat olmak zorundayım:KK43: üsttekilerin zararı yokmuş ama olsun onları da çektirmeyi düşünüyorum zaten çok zayıf oluyolarmış.. temizlemesi de zor oluyo zaten.. inş çok acımaz.. çektirince yazarım...
 
X