• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

23 aylik Oğlumun davranışları tecrübelerinize ihtiyacim var

Aslanmiyavdedi

Yeni Üye
Anneler Kulübü
Kayıtlı Üye
12 Kasım 2025
8
7
1
27
Arkadaslar merhaba bebegim 23 aylık. Yani kız erkek çocuk farkı var mıdır bilmiyorum ben kız çocuklarının içinde büyüdüm ilk defa anne oldum başka çocuğum da yok o yüzden merak ettiğim bir kaç durum var.
Oğlum erken konuşmaya başladı 12 aydan önce anne gel dediğini duyduk kız kardeşim ile dede baba 13 aylık yürümeye başladı . İki dakika olsun oğlumu en başından beri gözümü ayirmadim halen de öyle. Yaşına göre oyuncak alıyorum ahşap araba aklınıza ne gelir ise hepsini ısırarak parçalara ayırıyor. Evimizin ahşap merdivenini kemiriyor parçaları koparıyor.
Kapıların esiklerinde süpürgelik gibi olan şeyleri söktü evdeki.
Kapının yanlarına uzunlamasına takılan şey (adını bilmiyorum ) çekerek çıkarttı.
Koltuklarımin yüzlerini söktü
Tuvalete gidip wc blogunu çıkarttı sadece 5 saniyede Allah'tan sürekli peşindeyim fark ettim.
Hiç bir şekilde gün boyu durmuyor sürekli hareket halin de. Dışarı çıkartıyorum dışarı da fırlıyor birden elini bir an olsun bırakmıyorum parka pes pese koşarak dolaniyoruz . Bir yere gitsem bir dakika oturamıyorum insanlar acaba çocuğun da bir şey mi var diyip duruyor çok moralim bozuluyor. 18. Ay pedagoga götürdüm bir problem yok dediler. Yemesi içmesi gelişimi düzgün. Gelip sarılıyor sırtıma cici cici yapıyor boynuma atlıyor. Yeğenim 3 yasin da ikisi oynarken fark ettim oğlum oyuncaklarını bir kutuya koyup yeğenimin önüne uzattı ve bekledi oyuncak değiştirmek için vermeyince oyuncaklarını geri aldı önünden oynamaya devam etti. Vurma huyu yok . Bazen fazla konuşmuyor bazen istediği zaman konuşuyor. Düşünce evde dedesi varken acıdı dede acıdı diyor. Kalk gel hadi gidelim bu tarz konuşuyor. İstediği bir şey olunca elimizden tutup istediği şeye götürüyor yapmamızı istediği şeyi gösteriyor. Babaanneme gittik babaannemin plastik ayakkabıliligini parçalara ayırıp balkondan atıyor saksilari deviriyr yanında bile olsanız yetisemiyorsunuz aklım çıkıyor. Bu çocuğa senden başka kimse bakamaz yetişemiyoruz biz yok sen evinde kal hiç cikma diyorlar sonra sinirleniyorum . Çocuğa sürekli hiparaktif yok yabani diyorlar. Çocuğuma bu tarz kelimeler kullanmayın diyorum hep ama yine aynı. Yabancılara yaklaşmak istemiyor eliyle itiyor . En çok problem ettiğim sürekli bir şeyleri katur kutur dişleriyle parçalıyor duvarı sokup yiyor. Kan tahlilleri demiri vitaminleri hepsi normal değerde. Jelibon yiyordum bir gün gelip dokundu elledi ogurmeye başladı. Bu tarz kıvam daki şeylere ellemek istemiyor.
Fırın çalışırken ve kapak kapalıyken dokunuyor sıcak dokunma annecim diyorum dokunuyor elini çekiyor sonra tekrar dokunuyor. İzin vermediğim Bir şeyi istediğin de oyuncak VS bir şekilde alıp arkasında saklayıp kaçıyor. Bunlar su an sadece aklıma gelen şeyler tuvalete gitmeye zor vakit buluyorum arkadaslar normal mi acaba tecrubelerinize ihtiyacım var

Arkadaslar merhaba bebegim 23 aylık. Yani kız erkek çocuk farkı var mıdır bilmiyorum ben kız çocuklarının içinde büyüdüm ilk defa anne oldum başka çocuğum da yok o yüzden merak ettiğim bir kaç durum var.
Oğlum erken konuşmaya başladı 12 aydan önce anne gel dediğini duyduk kız kardeşim ile dede baba 13 aylık yürümeye başladı . İki dakika olsun oğlumu en başından beri gözümü ayirmadim halen de öyle. Yaşına göre oyuncak alıyorum ahşap araba aklınıza ne gelir ise hepsini ısırarak parçalara ayırıyor. Evimizin ahşap merdivenini kemiriyor parçaları koparıyor.
Kapının yanlarına uzunlamasına takılan şey (adını bilmiyorum ) çekerek çıkarttı.
Tuvalete gidip wc blogunu çıkarttı sadece 5 saniyede Allah'tan sürekli peşindeyim fark ettim.
Hiç bir şekilde gün boyu durmuyor sürekli hareket halin de. Dışarı çıkartıyorum dışarı da fırlıyor birden elini bir an olsun bırakmıyorum parka pes pese koşarak dolaniyoruz . Bir yere gitsem bir dakika oturamıyorum insanlar acaba çocuğun da bir şey mi var diyip duruyor çok moralim bozuluyor. 18. Ay pedagoga götürdüm bir problem yok dediler. Yemesi içmesi gelişimi düzgün. Gelip sarılıyor sırtıma cici cici yapıyor boynuma atlıyor. Yeğenim 3 yasin da ikisi oynarken fark ettim oğlum oyuncaklarını bir kutuya koyup yeğenimin önüne uzattı ve bekledi oyuncak değiştirmek için vermeyince oyuncaklarını geri aldı önünden oynamaya devam etti. Vurma huyu yok . Bazen fazla konuşmuyor bazen istediği zaman konuşuyor. Düşünce evde dedesi varken acıdı dede acıdı diyor. Kalk gel hadi gidelim bu tarz konuşuyor. İstediği bir şey olunca elimizden tutup istediği şeye götürüyor yapmamızı istediği şeyi gösteriyor. Babaanneme gittik babaannemin plastik ayakkabıliligini parçalara ayırıp balkondan atıyor saksilari deviriyr yanında bile olsanız yetisemiyorsunuz aklım çıkıyor. Bu çocuğa senden başka kimse bakamaz yetişemiyoruz biz yok sen evinde kal hiç cikma diyorlar sonra sinirleniyorum . Çocuğa sürekli hiparaktif yok yabani diyorlar. Çocuğuma bu tarz kelimeler kullanmayın diyorum hep ama yine aynı. Yabancılara yaklaşmak istemiyor eliyle itiyor . En çok problem ettiğim sürekli bir şeyleri katur kutur dişleriyle parçalıyor duvarı sokup yiyor. Kan tahlilleri demiri vitaminleri hepsi normal değerde. Jelibon yiyordum bir gün gelip dokundu elledi ogurmeye başladı. Bu tarz kıvam daki şeylere ellemek istemiyor.
Fırın çalışırken ve kapak kapalıyken dokunuyor sıcak dokunma annecim diyorum dokunuyor elini çekiyor sonra tekrar dokunuyor. İzin vermediğim Bir şeyi istediğin de oyuncak VS bir şekilde alıp arkasında saklayıp kaçıyor. Bunlar su an sadece aklıma gelen şeyler tuvalete gitmeye zor vakit buluyorum arkadaslar normal mi acaba tecrubelerinize ihtiyacım var
Merhaba canım şuanda 2 kelimeli cümle kuruyor mu ? Anlattıklarından anladığım şu ki çocuğun tehlikeyi öngöremiyo peki mesela fırın sıcak bir defa ekledikten sonra tekrar elliyor mu yoksa o acıyı unutuyor mu

Merhaba canım şuanda 2 kelimeli cümle kuruyor mu ? Anlattıklarından anladığım şu ki çocuğun tehlikeyi öngöremiyo peki mesela fırın sıcak bir defa ekledikten sonra tekrar elliyor mu yoksa o acıyı unutuyor mu
Tekrar dokunuyor. Mesela bu gün aci sos vardı masa da ağzı yandı ama tekrar yedi ağzına sokup

Tekrar dokunuyor. Mesela bu gün aci sos vardı masa da ağzı yandı ama tekrar yedi ağzına sokup
Çocuklarda bu aylarda acıya karşı duyarlılık olması gerekiyor mesela bardak sıcak elledi hissetti sonrasında bunu öğrenmiş olması gerekir. Üniversite ya da devlet hastanesi varsa orada psikolojik testler yapılıyor bir görünsün derim ben .

Siz sorduğunuz için söylüyorum kıyaslama olarak algılamayın kızım şuanda 26 aylık ancak bebeklikten beri bardak çaydanlık kalorifer acı biber vs bunları öğrendi mesela fırına kek koyduğumu görünce anne sıcak der ya da kahveden eşi yandı mesela sonra anne kahve sıcak dedi her seferinde ama mesela sobayı bilmez çünkü soba çok görmedi birkaç defa . Biz prematüre olduğumuz için belirli testler yapıldı kızıma en son nöroloji uzmanı çocuk psikoloğundan test istedş gelişim testi psikolog bu soruları sordu

Çocuklarda bu aylarda acıya karşı duyarlılık olması gerekiyor mesela bardak sıcak elledi hissetti sonrasında bunu öğrenmiş olması gerekir. Üniversite ya da devlet hastanesi varsa orada psikolojik testler yapılıyor bir görünsün derim ben
Dokunuyor eli ısınınca hemen çekiyor sonra tekrar yapıyor gelip gidip . Acı sosu yedi diyelim ağzı yaniyor yüzünü De burusturuyor fakat tekrardan istiyor bir kaç kere bu şekilde yapıp duruyor. Yarın tekrar bir pedagoga götüreceğim o halde bir problem olursa söyler sanırım değil mi yani anlarlar hastaneye de götüreceğim içim rahat etsin diye dediginz gibi

Dokunuyor eli ısınınca hemen çekiyor sonra tekrar yapıyor gelip gidip . Acı sosu yedi diyelim ağzı yaniyor yüzünü De burusturuyor fakat tekrardan istiyor bir kaç kere bu şekilde yapıp duruyor. Yarın tekrar bir pedagoga götüreceğim o halde bir problem olursa söyler sanırım değil mi yani anlarlar hastaneye de götüreceğim içim rahat etsin diye dediginz gibi
Muhakak götürün acı hissi var mı ne derecede var bakacaklar bir de sosyal iletişimi nasıl yabanı kelimesi hiç hoş değil haklısınız uzak öı topluma utangaç mı yoksa seslerden korkuyor mu

Siz sorduğunuz için söylüyorum kıyaslama olarak algılamayın kızım şuanda 26 aylık ancak bebeklikten beri bardak çaydanlık kalorifer acı biber vs bunları öğrendi mesela fırına kek koyduğumu görünce anne sıcak der ya da kahveden eşi yandı mesela sonra anne kahve sıcak dedi her seferinde ama mesela sobayı bilmez çünkü soba çok görmedi birkaç defa . Biz prematüre olduğumuz için belirli testler yapıldı kızıma en son nöroloji uzmanı çocuk psikoloğundan test istedş gelişim testi psikolog bu
Oğlum da 35 hafta dogdu bize de gerekir mi ?

Muhakak götürün acı hissi var mı ne derecede var bakacaklar bir de sosyal iletişimi nasıl yabanı kelimesi hiç hoş değil haklısınız uzak öı topluma utangaç mı yoksa seslerden korkuyor mu
Seslerden korkmuyor kalabalık seviyor mesela parkta yaşlı bir teyze torununu getirmiş salıncakta oturuyordu teyzenin arkasına geçip onu sallamaya çalıştı. Sadece elini tutmalarıni vs istemiyor ya da temas sevmiyor bende tanımadığı insanlara temas etsin istemiyorum zaten . Fakat yeni tanımadığı birini gördü diyelim biraz vakit geçirdikten sonra iletişime geçiyor yanına gidiyor oynamak istiyor

Biz 31 haftalık prematüre olarak 2 yıldır nöroloji takibindeyiz size daha önce nöroloji takibi istenildi mi küvezde kaldı mı
20 gün küvezde kaldı doğduğun da ağlamadı havaya bakarak geldi ve zorlu doğum oldu tasikardiye de girdi bilgi veriyorum çünkü bana hiç bahsetmediler nöroloji takibinden. Patolojik sarılık geçirdi. Değeri yüksekti hastaneye yatarken 25 üstüydü. Çok geçmiş olsun size de

20 gün küvezde kaldı doğduğun da ağlamadı havaya bakarak geldi ve zorlu doğum oldu tasikardiye de girdi bilgi veriyorum çünkü bana hiç bahsetmediler nöroloji takibinden. Patolojik sarılık geçirdi. Değeri yüksekti hastaneye yatarken 25 üstüydü. Çok geçmiş olsun size de
Nasıl ya ? Nerde doğum yaptınız? Prematüre bebeklerde 2 yaşa kadar nöroloji fakibi olur rop a girdiniz mi peki

Şimdi söyle söyleyeyim prematüre bebekler için süreç farklı işler normal bebek kontrolü gibi kontrol edilemez ayrıca düzeltilmiş yaş baz alınarak kontrol edilir sizin 5 hafta düzeltilmiş olarak hesaplanır yani çocuk 24 aylıksa siz daha 22 ay 3 hafta gibi düşünmeniz lazım

Emin degilim sadece bir gozlemimi yazacagim tabiki siz yine de bir uzmana danisin.
Arkadasimin kizi ile benim kizimin arasinda 3 ay var benim kizim 3 ay buyuk.
En basindan beri birlikteyiz aralarinda bariz olan tek fark su benim kizim cok temkinli daha 1.5 yasindan itibaren tehlike ve ongoru yapabiliyordu sasirirdik hayatta kizim koltuktan atlamaz atlarsa temkinli atlar mesela sicak seylere dokunmaz vs vs ama arkadasimin kizi kafa ustu koltuktan atar kendini tehlikeli her aeyi yapar kafasini heryere carpar kizim bir kez carpmasi yeterlidir bidaha asla unutmaz simdi ikside 3 yasini gecti gelisimsel olarak hic bir farklari yok arkadasimin kizininda hic hir problemi yok yani biz bunun mizac oldugunu dusunuyoruz aramizda bilmiyorum ne kadar dogru sadece ongorumu yazmak istedim.

Anlattıklarınızdan direk dürtüsellik geldi aklıma. Çocuk dürtüsel kendini durduramıyor aklına geleni yapıyor hiperaktiflikte var tabi. pedagoga götüreceğim demişsiniz pedagog dediğiniz psikolojik danışman mı psikolog mu ? Alanında uzman bir psikolog görmesi lazım.

Konu sahibi benim oğlum da benzer. 5 yaşında ve elini bırakmayız yola koşar oraya buraya koşar hiperaktivite var ama tehlikenin de farkındadır. Bahsettiğiniz öğürme vs duyusal hassasiyete benziyor. Bu anlamda bi araştırın mümkünse yabancı makalelerden kafanızdakiler netleşir. Evet mizaç ve kendini kontrol edememe dururmu da söz konusu

Oğlum 21 aylık anlattıklarının çoğu bazı konularda çok daha fazlası bende var. Çok şükür maşallah zekasından hiç şüphem yok çok akıllı çok zeki her şeyi hemen öğreniyor. Bence çok zeki olduklarından böyleler hep bir araştırma merak var. Anne şçin aşırı yorucu bir durum çokiyi anlıyorum seni erkek benimkide bence kızlarda da illaki vardır ama erkek çocukları çok daha hareketli birde üstüne benimde çok fazla ağlıyor yemek yedirmesem tüm gün istemez zaten çığlık kıyamet yemek yediriyoruz uykusu da hala çok düzensiz yatağında da yatmaz falan filan inşallah düzelir yoksa böyle insan kafayı yiyecek gibi oluyor. Bak bende şuna kızıyorum benim oplum çok hareketli çok yoruluyorum dediğimde ee siz de öyleydiniz bizde öyle büyüttük deyip kendimi kötü hissettiriyorlar kimse kimseyi anlamıyor anlayış göstermiyor. 28 yaşında anne oldum sanki 40 yaşında anne olmuşum gibi ee sen geç doğurdun sabrın yoktur diyorlar biz erkej yaptık diyorlar böyle o madar saçma şeyler duydum ki. Ama 2 dk oğlumu kucaklarına alsalar hemen yoruluyorlar sende hiç durmuyorsun diyorlar ben desem kötü anne olurum. Bu tarz konuları görümce kendimi tutamıyorum uzun uzun komuşasım geliyor hep öok kızıyorum insanlara sana böyle saçma konuşan insanlarla görüşme bırak hak etmiyorlar seni görmeyi.

Back
X