25.hafta serklaj yapılır mı? İhmal mi var?

uznbade

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
14 Mart 2025
69
40
3
27
Merhaba hanımlar, ben bugün 24+5 haftalık hamileyim. Özel bir hastanede takipliydim. 19.haftamda doktorum rahim ağzımı kısa gördü ve vajinal ultrasonla bakmak istedi. 23mm çıktı. İlk gebeliğim bu arada. Progestan fitil başladı akşam 1 tane. Neyse kullandım tabii. 21.haftada detaylı ultrason için perinatoloğa gittim ve 29mm çıktı. Hatta adam çok sınırdasın çok dikkat etmen lazım diye kızdı. O gün yine kendi doktoruma da uğradım ve çok iyi ilaç işe yaramış artmış falan dedi. Dün 24+4 iken şeker yüklemesi için hastaneye gittim ondan sonrada doktoruma göründüm ve bir anda suratı değişti. Benim acilen bir perinatoloğa gitmem gerektiğini söyledi. Birkaç özelde doktor aradı ama ya izindelermiş ya da çıkmışlar. Bugün bulabiliyorsanız gidin ama bu saatten sonra siz de bulamazsınız dedi ve bir üniversite hastanesinde tanıdığı doktorlar olduğunu söyledi. Doktoru bizzat arayarak bana bakmasını rica etti. Salı gününe randevu aldı. Buna görün serklaj gerekli görürse ol mutlaka gibi bir şey söyledi. Salı günü tam 25 haftalık oluyorum geç değil mi? Bir de kaç mm olduğunu söylemedi. Stress yaparsın, sayılara takılma boşver dedi. 23mmden de mi düşük onu söyleyin bari dedim. Evet 23mmden düşük dedi… İhmal mi var burda bilmiyorum çok geç kalınmış hissediyorum. 23mmden düşük de kaç? 20mi 19mu… Çok kritik yerlerde yani. Salı günü ne olacak bilmiyorum. Normalde 23mm olsa bile yatış vermiyorlar mı? Bana serklaj mı yapacaklar, hastane yatışı mı verecekler? Tecrübeli olanlardan yorum bekliyorum

19. Haftanızda 23 mm çıktığı zaman ,25 in altında olduğu için sizi serklaja yönlendirmeliydi doktorunuz. O konuda yapılmış bi yanlışlık var bunu bilmelisiniz, çünkü 25 mm ve altında dikiş atılıyor.

Tavsiyem mümkünse o doktoru değiştirin.
Genelde serklajı 24. Haftadan sonra çoğu doktor yapmak istemiyor çünkü risk artıyor diye biliyorum. Ama forumlarda 26. Haftada yaptırana da denk geldim, bi arkadaşım var kendisine 29. Haftada yapmışlar , 37. Haftada doğumu olmuş. Yani istisnalar olsa da 24. Haftadan sonra yapan doktorlar da var. Ama işte o noktada gebe anneler ve doktor ne kadar risk alıyor , süreç nasıl işliyor fikrim yok.

Sadece dediğim gibi, 19. Haftada perinatologa yönlendirmeliydi doktorun.

Bunun dışında şunu da ekleyeyim, serklaj atılmadan ileri haftalara giden gebelerde çok fazla var. Nasıl bi süreç ile ilerleyeceğinize , iyi bir perinatolog bulmanız faydalı olacaktır diye düşünüyorum. Mümkünse yakınlarda üniversite hastanesi falan varsa uzman prof falan varsa , bulun gidin zaman kaybetmeden.

Doktorun ihmali var. Net.

Artı ekleyeyim progestan 1 tane çok az. 2 ya da 3 vermeliydi o kısalıktan sonra. Sinir oldum valla o doktora

Yorumunuz için teşekkür ederim. Ben de böyle düşünüyorum zaten ilk hamileliğim. İlaçla geçen bir şey sandım. Böyle olduğunu bilsem 19.haftada perinatoloğa giderdim. Bir de 19.haftada da biraz Hunileşme varmış. 21.haftada bunun geçtiğini de söyledi. 23mm+hunileşme çok riskli aslında okuduğum kadarıyla. Ama benim doktorum öyle rahattı ki. Eve kapatma kendini, dışarıda 10-20dakikalık yürüyüşler yapabilirsin sadece ağır kaldırma, stress yapma dedi. Ben de ona uydum ne bileyim…

Doktorun ihmali var. Net.

Artı ekleyeyim progestan 1 tane çok az. 2 ya da 3 vermeliydi o kısalıktan sonra. Sinir oldum valla o doktora
1 tane kullanıyordum 1 aydır dün 2ye çıkardı daha yeni. 2 gündür sadece sabah akşam kullanıyorum.
Yönlendirdiği perinatolog için serklaj gerekli mi baksın, yaparım derse kesin yaptır gibi konuştu. Keşke önceden yapsaydı bunu niye böyle rahat davrandı anlamadım. Bir de kaç mm onu da söylemiyor stress yapma sayıları boşver diyor hep. 23den düşük olduğunu öğrenebildim sadece

Merhaba. 22. haftamda rahim ağzı uzunluğum 28 mm ölçüldü. Serklaj yapabilir miyiz dememe rağmen doktor serklajın da bazı sıkıntılar yaratabileceğini söyledi. Bebeğimin suyu az. Belki de bundan kaynaklı yapmak istemedi. Bilemiyorum. Cuma günü de bakıldı. Ne kadar olduğunu söylemediler. Sadece rahim ağzı kapalı, sorun yok dediler. Şu an 24+5’teyim. Evde mecburen yemek yapıyorum. Onun haricinde hep dinleniyorum. Siz de doktora gidene kadar mümkünse hep uzanın. 25. haftadan sonra serklaj yapılıyor mu bilmiyorum ama açıklığı olmasına rağmen dinlenerek bile son haftaları gören hamileler olduğunu biliyorum.

25 altı çok daha riskli oluyor ama siz de dikkat edin çünkü bu çok çabuk uzayıp kısalan bir şey herhalde. Serklaj yapılacağını sanmıyorum bana da ama dinlenmemiz gerekiyor o kesin. Sanırım yarın doktora gideceğim bir perinatolog ayarladım gibi bakalım

Ben gebeliğimin 6. haftasından beri Perinatoloji bölümünde takipteyim. İşi sıkı tutuyorlar. Siz de bir perinatologa görününce rahat edersiniz inşallah. Bizi de haberdar edin lütfen.

Yahu olur mu , ne kadara düştüyse bilmen gerekiyor. Hatta sana ultrason fotoğrafı bile vermeli , ki gittiğin zaman gösterebilesin hunileşme var mı , kısalık ne kadar vs.

Sen o doktoru dinleme, merdiven çıkmamaya özen göster , kendini hiç yorma , ağır iş yapma, çok uzun yürüme. En azından perinatolog a gidene kadar çok dikkat et kendine. Duşu uzun tutma vs.

Benim gebeliğin başından beri sürekli 30 mm ölçülüyordu. Birden 12 mm e düştü ve serklaj atıldı 23. Haftamda. İnan aylarca yerimden kalkmadım. Serklajı atan doktorum günlük hayatına devam et dediği halde hiç öyle bi şey yapmadım , rapor aldım çalışmadım. Yabancı forumlardan da çok okudum, yatak istirahati gerçekten iyi geliyor. En azından 28. Ve 32 34. Haftalar atlatılana kadar. İnş sorunsuz sen de atlatacaksın , güzel düşün güzel olsun, kendine çok dikkat et

22. Haftamda bile dikişin geç olduğunu söyledi doktorum. Hiç canınızı sıkmayın ben daha düşük değerler gördüm önceki konularda yazmıştım çok endişeliydim. Yatın hiç kalkmayın yemeği bile yatakta yiyin gerekirse. Progestan fitili günde iki kullanmıştım. Endol kullanmıştım. Çok şükür atlattım o günleri. Ayaklarınızı uzatın gerekmedikçe kalkmayın. Ben böyle geçirdim sürecimi. Haftalık vajinal ölçüm yapıldı aylarca. Sonra kısalma durdu hatta bir miktar uzadı bile. Yatmak çok etkili

Doktora mesaj attım söylemesini rica ettim başka bir perinatoloğa gösteriden o soruyor dedim şöyle yazdı: Merhaba, en ince yerinde 7 mm toplam 21 mm 7-21 mm arasında hunilesme bulgusu mevcut USG görüntüsü de sizde zaten bu şekilde iletirseniz anlayacaktır. Ölçüsü böyle değişen bir şey mi ki? 7-21 arası yazmış şaşırdım ve anlamadım

Sen iyi bir doktora git bir an önce kuzum

Merhabalar, iki hafta önce 19.haftadayken aniden doktorum ekrana bakarken şok geçirip beni acil yatışa aldı eve gidip üstümü bile değiştiremedim serviks 7mm+yüksek enfeksiyon(doktor bana bebeğin kanala girmeye yakın olması bu enfeksiyonu yükseltmiş olabilir dedi)+hunileşme+ne kadar olduğunu hatırlamıyorum açılmam vardı. Üniversitenin araştırma hastanesinde iki hafta sadece yattım. Antibiyotikler fitiller vs. Doktor Serklaj yapacağını ama enfeksiyonu geçirmeden bebeğe zarar vereceğini söyleyince bekledim. Serklaj yapıldı 21. Haftada. Üç gün daha hastanede kalıp eve geçtim şu an evde devam ediyorum. İyi bir doktor bence yolunu bulacaktır, benim doktorum Prof., ben hep riskleri sorduğumda bırak onu biz düşünelim diye diye beni rahatlattı. Allah iyi insanlarla karşılaştırsın bence konuşmasını beğenmediğin doktoru hemen terket iyi doktor riskli gebelikte en önemli şeydir. İnşallah sürecin daha iyi olsun

Siz bu süre boyunca bolca solunuza yatarak dinlenin. Bol su için ve günde iki kez progestan kullanın. Vajinal olarak tabii. Mümkün olduğunca ayakta kalmayın ve merdiven vs inip çıkmayın. Doktorunuzun haftalık takibe alması gerekirdi sizi bu değer ile

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…