• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Konuşma Problemleri 28 ay gecikmiş dil

Geç konuşma, kekeleme, her türlü konuşma probleminin paylaşıldığı konular.

busraershbz

Yeni Üye
Anneler Kulübü
Kayıtlı Üye
19 Kasım 2024
64
15
3
25
Merhaba arkadaşlar umarım konuyu doğru yere açmışımdır konuyu çok uzatmadan lafa girmek istiyorum 27 aylık bir oğlum var sadece baba ve mama diyor bunu da zaten heceleyerek söylüyor Ben geçen sene bir çocuk gelişim uzmanına götürdüm bu görüşme sonrası gecikmiş dil tanısı koydu yaklaşık bir saat aynı odada vakit geçirdiler daha sonrasında bizim hayatımızda ekran vardı ekranı çıkarmamız gerektiğini ve daha çok ortamlara parka sokmamız gerektiğini söyledi buna çok fazla uyamasak da yani dört dörtlük yapamasak da elimizden gelen gayreti gösterdik ama ne yazık ki bir gelişim göremedik şu an oğlum bir buçuk ay önce işaret parmağını kullanmayı öğrendi ve her şeyi göstererek ne olduğunu söylememizi bekliyor söylemediğimiz zaman kızıyor sinirleniyor tabii buna 2 yaş sendromunun etkisi de var neyse konuyu çok dağıtmadan Ben birkaç dil terapisti ile görüştüm kreşin çözüm olmayacağını orada kendini anlatamadıkça daha çok içe kapanacağını söylediler ücret hakkında konuştuk ve ücretler bayağı yüksek miktarda ve benim bunu karşılayabilecek gücüm yok bu yüzden rapor çıkartmak istedim ama bu rapor hakkında da bazı kafa karışıklığım var ileride karşısına çıkar mı yoksa konuşmama programı bitince rapor da bitiyor mu dil terapistleri bunun hakkında çok fazla bir şey diyemediler yani çok emin bir cevap veremediler böyle olan özel eğitime giden var mı bilgisi olan böyle konuşma için gidip fayda gören var mı
Birde ek olarak oğlumun bi videosunu attım bir dil terapistine videoda ben kitaptan bişeyler soruyorum mesela Mısır nerede diyorum eliyle gösteriyor bu videoya yorum olarak bunu yazdı
Bence çok geride değil gibi geliyor bana çünkü sizin dediklerini anlayıp gösterebiliyor. Daha çok konuşmasını desteklememiz lazım. Her Çocuğun ilgi alanı farklı. Bazıları kitap bazıları lego bazıları bebek sever. Sevdiği şekilde gideriz biz yönlendiririm. Her hafta 1 kez terapiyle 2 ay en azından devam etmesi lazım. Ama hızlı açılır diye düşünüyorum.
Böyle yazdı
Çevrem erkek çocuğudur geç konuşur vs dedi ama artık kimseyi dinlemek istemiyorum bugün bir özel eğitim merkezine gittim ordaki terapistle görüştük işte birşeyler sordu kaçıncı ayda emekledi yürüdü vs daha sonra erken olduğunu düşünüyorum dedi bende ısrarla istediğimi söyledim sonrasında bana siz çıkın biz bi çocukla vakit geçirelim dediler oğlumun arkası dönüktü hemen çıktım ve arkamdan ağlamadı hatta bi ara oğlumun gülme sesi geldi sonra terapist çıktı ben ağlar diye düşünüyordum ama şaşırttı beni ağlamadı uyum sağladı hatta sarıldık bile dedi bu yüzden eğitime başlayabiliriz ben durmayacagini düşündüğüm için erken demiştim ama şaşırttı beni dedi eğitime ihtiyacı olduğunu da söyledi daha sonra kurumun müdürü ile görüştüm istersem raporla ilerleyebilecegimi söyledi kafam karma karışık siz olsanız napardınız

Bu arada kurumun müdürü rapor hakkında biraz bilgi verdi ama işte ek olarak şunu söyledi evet rapor alabilirsiniz böyle bir şansınız var ama çocuğun yaşı gereği küçük olduğu için 3 yaşı bekleyebilirler dedi ama eğitime de ihtiyacı var yani bariz belli bu. Acaba rapor çıkmama gibi bi durum olabilir mi

Merhaba arkadaşlar umarım konuyu doğru yere açmışımdır konuyu çok uzatmadan lafa girmek istiyorum 27 aylık bir oğlum var sadece baba ve mama diyor bunu da zaten heceleyerek söylüyor Ben geçen sene bir çocuk gelişim uzmanına götürdüm bu görüşme sonrası gecikmiş dil tanısı koydu yaklaşık bir saat aynı odada vakit geçirdiler daha sonrasında bizim hayatımızda ekran vardı ekranı çıkarmamız gerektiğini ve daha çok ortamlara parka sokmamız gerektiğini söyledi buna çok fazla uyamasak da yani dört dörtlük yapamasak da elimizden gelen gayreti gösterdik ama ne yazık ki bir gelişim göremedik şu an oğlum bir buçuk ay önce işaret parmağını kullanmayı öğrendi ve her şeyi göstererek ne olduğunu söylememizi bekliyor söylemediğimiz zaman kızıyor sinirleniyor tabii buna 2 yaş sendromunun etkisi de var neyse konuyu çok dağıtmadan Ben birkaç dil terapisti ile görüştüm kreşin çözüm olmayacağını orada kendini anlatamadıkça daha çok içe kapanacağını söylediler ücret hakkında konuştuk ve ücretler bayağı yüksek miktarda ve benim bunu karşılayabilecek gücüm yok bu yüzden rapor çıkartmak istedim ama bu rapor hakkında da bazı kafa karışıklığım var ileride karşısına çıkar mı yoksa konuşmama programı bitince rapor da bitiyor mu dil terapistleri bunun hakkında çok fazla bir şey diyemediler yani çok emin bir cevap veremediler böyle olan özel eğitime giden var mı bilgisi olan böyle konuşma için gidip fayda gören var mı
Birde ek olarak oğlumun bi videosunu attım bir dil terapistine videoda ben kitaptan bişeyler soruyorum mesela Mısır nerede diyorum eliyle gösteriyor bu videoya yorum olarak bunu yazdı
Bence çok geride değil gibi geliyor bana çünkü sizin dediklerini anlayıp gösterebiliyor. Daha çok konuşmasını desteklememiz lazım. Her Çocuğun ilgi alanı farklı. Bazıları kitap bazıları lego bazıları bebek sever. Sevdiği şekilde gideriz biz yönlendiririm. Her hafta 1 kez terapiyle 2 ay en azından devam etmesi lazım. Ama hızlı açılır diye düşünüyorum.
Böyle yazdı
Çevrem erkek çocuğudur geç konuşur vs dedi ama artık kimseyi dinlemek istemiyorum bugün bir özel eğitim merkezine gittim ordaki terapistle görüştük işte birşeyler sordu kaçıncı ayda emekledi yürüdü vs daha sonra erken olduğunu düşünüyorum dedi bende ısrarla istediğimi söyledim sonrasında bana siz çıkın biz bi çocukla vakit geçirelim dediler oğlumun arkası dönüktü hemen çıktım ve arkamdan ağlamadı hatta bi ara oğlumun gülme sesi geldi sonra terapist çıktı ben ağlar diye düşünüyordum ama şaşırttı beni ağlamadı uyum sağladı hatta sarıldık bile dedi bu yüzden eğitime başlayabiliriz ben durmayacagini düşündüğüm için erken demiştim ama şaşırttı beni dedi eğitime ihtiyacı olduğunu da söyledi daha sonra kurumun müdürü ile görüştüm istersem raporla ilerleyebilecegimi söyledi kafam karma karışık siz olsanız napardınız
Parası neyse kredi mi cekiyorsunuz akrabalar destek mi çıkıyor daha da gecikmeden özel eğitime başlayın bence. Rapor konusunda endişelerinizi anlıyorum da bu çocugun gelisimi bir iş ihtmalinden daha önemli. Hepsi asker bürokrat vs olmayacak yani rapor çıkıyorsa çıksın ki her türlü desteği alabilesiniz

Ne yapıp edip dil terapisine başlamanızı öneririm. Ne kadar geç başlarsanız o kadar fazla terapi almak sorunda kalırsınız. Söz gelimi bugün 10 seansta düzelenilecek sorun, altı ay sonra başlarsanız 15 seansa çıkar. Ancak dil terapisini bir mucize olarak görmeyin. Size verilen ödevleri yapmazsanız hiçbir işe yaramaz. Gün içinde birkaç saatinizi bu ödevleri yapmaya ayıracaksınız. Başka türlü ilerleme kaydetmeniz mümkün değil.

Parası neyse kredi mi cekiyorsunuz akrabalar destek mi çıkıyor daha da gecikmeden özel eğitime başlayın bence. Rapor konusunda endişelerinizi anlıyorum da bu çocugun gelisimi bir iş ihtmalinden daha önemli. Hepsi asker bürokrat vs olmayacak yani rapor çıkıyorsa çıksın ki her türlü desteği alabilesiniz
Ya zaten artık boş geçirecek bi vaktimiz yok ne yazık ki hani oglum için elbette elimdeki tüm imkanlarımı vereceğim ama şuan öncelik rapor ve bugün görüştüğüm kurum müdürünün belki 3 yaş beklenir demesi çok moralimi bozdu çünkü oturup düşününce oğlumu en fazla 2 ay özel olarak gönderebilirim bilmiyorum ne yapacağım insallau rapor çıkar

Ne yapıp edip dil terapisine başlamanızı öneririm. Ne kadar geç başlarsanız o kadar fazla terapi almak sorunda kalırsınız. Söz gelimi bugün 10 seansta düzelenilecek sorun, altı ay sonra başlarsanız 15 seansa çıkar. Ancak dil terapisini bir mucize olarak görmeyin. Size verilen ödevleri yapmazsanız hiçbir işe yaramaz. Gün içinde birkaç saatinizi bu ödevleri yapmaya ayıracaksınız. Başka türlü ilerleme kaydetmeniz mümkün değil.
Evet bunu biliyorum biz destek olmazsak gelişim göstermez sonuçta sihirli bir değnek değmiyor bilmiyorum artık inşallah terapi fayda sağlar çevremde de böyle giden biri olmadı hiç

Evet bunu biliyorum biz destek olmazsak gelişim göstermez sonuçta sihirli bir değnek değmiyor bilmiyorum artık inşallah terapi fayda sağlar çevremde de böyle giden biri olmadı hiç
Hep mi boyleydi, yoksa ilk kelimeleri normal zamanda gelisip daha sonra mi suskunlasti?

Ilk kelimesi neydi ve hangi ayda soyledi?

Hep mi boyleydi, yoksa ilk kelimeleri normal zamanda gelisip daha sonra mi suskunlasti?

Ilk kelimesi neydi ve hangi ayda soyledi?
İlk kelimesi mamaydi 13 aylıkken birgün dondurma yiyordum oglumda tutunup kalkıyordu bir iki adım atıyordu yanima geldi mamamam diye o şekilde yani

Böyle yazdı
Einstein da 5-6 yaşına kadar tek kelime etmemiş küçükken, herkes onun zihinsel engelli olduğunu ya da zeka ile ilgili bir sorunu olduğunu vs sanıyormuş ama çok zeki olduğu için uzun süre dış dünyayı gözlemlemeyi düşünmüş ve kendi iç dünyası çok renkli olduğu için de konuşmamayı tercih etmiş. Bir de bu bakış açısını değerlendirin :) hemen her şeyi kötüye yormayın. Bazı çocuklar keyfi gelince konuşur ama yine de araştırmalarınıza devam edin. Tablet , telefon vs asla vermeyin bir süre, bol bol sesli kitap okuyun. Mutlaka faydası olur. 👍

İlk kelimesi mamaydi 13 aylıkken birgün dondurma yiyordum oglumda tutunup kalkıyordu bir iki adım atıyordu yanima geldi mamamam diye o şekilde yani
Hep boyle durağan ilerledi o zaman?

Bolgenizdeki devlet hastanesinde cocuk norolojiye goturup sizi sosyal pediatri veya gelisimsel pediatriye sevk etmesini isteyin. Onlar tam olarak ne yapmaniz gerektiğini, cocugun gelisimsel duzeyini size aciklayarak ihtiyac duydugunuz yol haritasini cizecektir. (Dil terapisine mi ihtiyaci var, ram raporu gerekli mi? Otizm vb degerlendirilmeli mi? Gibi gibi bilgilerin tamami bu dedigim bolum tarafindan size verilecektir)

Simdi siz diyeceksinizki ben zaten dil terapisine gondermeye calisiyorum, haklisiniz ama rapor soz konusu olacaksa zaten dedigim bolume gonderileceksiniz, orasi sizi psikiyatriye yonlendirecek ve cocugunuz konseye/heyete girecek, yani adimlari sirasiyla atmak en dogrusudur her zaman.

Bu arada,
2 bebekli bir anne olarak, tum surecte ekrani tamamen kesmenizi, mumkun oldugunca dil alistirmalari yapmanizi (evde dolasirken dahi herseyi anlatmak, sekil, renk vb kartlarla nesnelerin isimlerini ogretmek ve bolca kitap okumak) tavsiye ediyorum.

28 aylik bir cocugun konusamadigi icin öfkeli olmasi cok olagan bir durum ama evet dili epey gecikmeli durumda ancak herhangi bir altta yatan hastaligi yoksa alici dilin acik oldugu aylardasiniz, dogru bir yol haritasiyla hizlica cozume ulasirsiniz.

Oğlum 28 aylık sadece mama /baba /abba (abla) diyor.dediginiz gibi sorduğumuz u gösteriyor .köpek demiyor havvv , aslan demiyor eliyle hareketini yaparak kukreme sesi, inek demiyor mö gibi .. ilk 1 /1 buçuk sene hiç ekran yoktu.yine de bı kaç aylık bebekler gibi agulamadi hic. Bugün yine Dr ile konuştuk hiç kelime olmasa sıkıntı ama bu şekilde çokta sorun görmedi .oglumdan 4/5 ay küçükler cümle kuruyor 😔 Aralık'ta 2 buçuk olana kadar bekleyeceğim bende

Çevrem erkek çocuğudur geç konuşur vs dedi
En nefret ettiğim söylem şu cümle olabilir.

Bir çocuk konuşmuyorsa ona kulp bulmak yerine destek olmak gerekir. Kitaplarla, bul tak oyuncaklarla, ekransız eğitici şarkılarla ve bol bol konuşmayla bir adım öteye gider. Siz onunla sürekli konuşun, her şeyi anlatın. Ben olsam rapor çıkarmazdım, bir şekilde bulur buluşturur çocuğum için dil terapisti ile anlaşırdım.
Çocukla ne kadar ilgileniyorsunuz gün içinde? Ona ayırdığınız özel zaman var mı?

Katılıyorum geç kalınırsa çok fazla kekemelik gibi artı problemlerin görüldüğü vakalar da var gerçi arastirmissinizdir umarım iyi olur ve sorununuz içinizi ferahlatacak biçimde çözülür

Rapor çıkartın bu uzun bir süreç.kızım 2 sınıfa gidiyor özel eğitime gidiyoruz.Dil terapistinin saatlik ücretleri çok fazla ve bu uzun bir tedavi.Özel eğitim kurumunu da çok iyi araştirip öyle karar verin.

Oğlum 28 aylık sadece mama /baba /abba (abla) diyor.dediginiz gibi sorduğumuz u gösteriyor .köpek demiyor havvv , aslan demiyor eliyle hareketini yaparak kukreme sesi, inek demiyor mö gibi .. ilk 1 /1 buçuk sene hiç ekran yoktu.yine de bı kaç aylık bebekler gibi agulamadi hic. Bugün yine Dr ile konuştuk hiç kelime olmasa sıkıntı ama bu şekilde çokta sorun görmedi .oglumdan 4/5 ay küçükler cümle kuruyor 😔 Aralık'ta 2 buçuk olana kadar bekleyeceğim bende
Evet biz de aynıyız, dil terapistleri bütün sesleri kelimeden sayıyolar o yüzden sıkıntı görmüyorlar. Dediğiniz gibi yaşıtları hatta kendinden küçükler büyük insan gibi konuşunca içime bir şey oturuyor 😞 ama onlar çok ilerde biz çok geri değiliz normaliz diye düşünüyorum 😀

Hanen programını uygulayan bir terapist bulmaya çalışın derim.Çocuk ile en fazla vakit geçiren kişi ebeveyni olacağı için ebeveyn eğitimi sonuç almada çok etkili oluyor.Sizi kapı dışında bırakan bir terapist ile çalışmayın çünkü maddi olarak her gün seans alma durumunuz olsa bile o çocuk ile günde 23 saat siz birlikte olacaksınız.Sürekli kitaptan veya çevreden nesneyi göstermesini istemeyin bir yerden sonra çocuk kayıtsız kalmaya başlıyor ve göstermiyor.Çocuğunuzun nesneleri bilmesi ve sizi anlaması alıcı dilinin geliştiğini gösteriyor bu neyi gösteriyor zekada dil çıktısını ortaya koymasını engelleyici bariz bir problem yok demek ki.Dil bir çıktı canım ..yani konuşma bir çıktı öncesinde ise basit gibi görünen ama bilişsel olarak gerçekleşmesi gereken bir dizi aşama var.Bunların bir tanesi alıcı dilin olması ve çocuğunuzda bu var ..bu çok güzel.Diğeri "ortak dikkat" .Yani birlikte çok oyun oynamanızı tavsiye ederim .Oyuncakları dizip bebeğinizi yanınıza alıp çok karışık olmayan,onun sevdiği oyuncaklarla yansımalı seslerin ,hayvan taklitlerinin olduğu oyunlar oynamanızı tavsiye ederim.Sürekli "söyle" demenizi önermem.Çok uzun ve karışık cümleler kurmayın.Hayvan sesleri çocukların en hızlı taklit etmek istedikleri seslerdir.Kendinizin de oyun oynama becerinizi geliştirin.Çocuğunuzun Oyun oynama becerisi geliştiğinde dil çıktıları srtar..çocuk başka çocuklarla da çok çabuk kaynaşmaya başlar.Ve unutmadan babayı gönüllülükle sürece çekin.İki kişinin çocuk ile oynaması ile bir ikişinin oynaması kesinlikle aynı olmuyor.En başında sizin üstünüzdeki baskının azaldığını hissetmek size çok iyi geliyor

Son düzenleme:
Böyle yazdı
Ekran çocukların beynini köreltiyor bu günümüzün bir gerçeği. Çocuk yapmadan önce ailelere bunun eğitimi verilip bilinçlendirilse yavrularımız böyle sıkıntıları hiç yaşamayacak belkide ama maalesef sektör haline geldi çoğu şey. Kimin umurunda olur ki .

2 yaşında çocuk şakımasını mı bekliyorsunuz anlamadım ki?
her çocuğun gelişimi farklıdır. geç konuşacak demek ki.
benim büyük oğlum 4 yaşında cümle kurmaya başladı. kreşe başladıktan sonra.
küçük oğlum 1 yaşında kafa ütülüyordu.
dil terapisi videoları var youtubeda bakın kendiniz uygulayın evde. zaten bildiğim kadarıyla eve ödev veriyorlar siz çalıştırıyorsunuz evde.

Back
X