• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

2ci Çocuk için geçmi kaldım ? :( lütfen yorumlarınızı bekliyorum

  • Konu Sahibi Konu Sahibi enbu
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
çok haklısınız ilk bebeğim içinde yaştan dolayı amniyo sentez yapmam istendi fakat yapmadım..ağlaya ağlaya dua ettim.okadar kötü duygularki oan çaresizsiniz elinizden hiç bişi gelmiyor dua etmekten başka..çokkk şükürr Rabbime sağlıklı bir kızım oldu..fakat aynı duyguları yaşamaktan çok korkuyorum.

ilk doğum sıkıntılı oldu diye 2.doğumunda sıkıntılı geçeceğini düşünüyorsun doğal olarak insan bunu düşünmeden duramaz.eşiniz ne diyor peki.onun da desteği çok önemli.sıkıntılı bi doğum atlatmanıza rağmen sağlıklı bi çocuğunuz olmuş Raabim sağlıkla size bağışlasın.neden 2.doğumda böyle sağlıklı olmasın ki.pozitif düşünün.ben insanların düşünceleriyle yaşadıkları şeyleri etkilediklerini düşünürüm.
 
Annemle halam ikisi beraber ayni yasta ayni yil 2. Bebeklerine hamile kaldilar.37 yasindayken. Bu arada halam ilkini 35te dogurdu. O gayet saglikliydi. Kardesim saglikli dogdu. ancak halamin bebegi kromozomlariyla ilgili baska bir rahatsizliktan dolayi 6 aylikken karninda oldu. sezeryanla alindi. Bilemeyiz. En iyisini doktor anlatir size. Burdan okudugun hicbir sey sana yol gostermez su durumda.
 
Tup bebek dusunun. Hastalikli genleri ayikliyorlar. Hadi surpriz olsa neyse de bu yasta bilincli gebekalmaniz riskli olur.[/QUOTE


Benim bir akrabam tüp bebek yaptırdığında bebek down sendromuydu ve kürtaj oldu :( ama daha sonra tekrar yaptırdı ve çok sağlıklı oğlu oldu .
 
Bi'tanıdığımız 43 yaşında 3.çocuğunu doğurdu isteyerek şimdi sağlıklı koca kızı var maşallah:44:
Doktora gitmelisiniz bence en iyi bilgiyi o verir size vücudunuz vs müsait mi hamilelik için vs.

amcamın eşide 43 yaşında doğum yaptı ve çok sağlıklı kızı oldu..doktora daha gitmedim çünkü beynimde bir karar verebilsem..
 
Bence yaşın geç değil. Öyle hastalıklı olacağını düşünme. Olacağı varsa 20 yaşındaki kızın çocuğunda da oluyor.. Benim annem de 40 yaşında üçüncü çocuğunu dünyaya getirdi. Çok şükür hiçbir sağlık problemi yok. Korkma bence:)

haklısın ama korkularımı yenemiyorum.. yaş riski var işte oranlar etkiliyor..
 
merhaba,
Is arkadasim 42 yasinda ilk cocuguna hamile kaldi ve cok saglikli bir oglu oldu.Bir arkadasinda dedigi gibi olacaksa yirmisindeki kadinlarin da cocugunda genetik kaynakli rahatsizliklar olabiliyor.Ya da bagisiklik sistemiyle alakali bir sürü hastalik var.Böyle seylerle kafanizi mesgul etmeyin.Önce rahatlayin sonra hamile kalin:)

çok haklısnız bişi itiraf edeyim.. :( beni annem genç yaşında doğurmuş fakat doğuştan kulak yapım farklı ve işitme kaybı var..allahın bilceği iş
 
Bence en iyisi doktora gidin ve bütün endiselerinizi, sorularinizi doktora sorun ve kesin somut bir karar alin. Yoksa böyle düsüne düsüne hiç bir karar alinmiyor ve asil ondan sonra geç kalirsiniz.

Benim etrafimdada 40'indan sonra dogum yapanlar var (tabi tüp bebekmi bilmiyorum) ve çok rahat oldu. Yani bana sorarsaniz 41 yasinda hamile kalmak geç degildir. Ki bence ikinci bebek yapmak en güzeli, kizin yalniz kalmaz.

doktora sorsamda doktorda bilemezki.. bana söyleyeceği risk var diyecek..
 
Anne-bebek hemsiresiyim. 40'indan sonra ilk cocugunu dogurani da, 2. 3. dogurani da gordum. Tas gibi, sorunsuz bebeklerdi. Bu demek degil ki birsey olmaz. Ilerleyen yas bazi riskleri artiriyor. Birinin basina gelmez, sizin basiniza gelir, kimse bilemez yani. Ama cocugun ilk cocuk olmamasi arti bir faktor. Siz bence doktorunuza danisin. Elbet herkes biliyordur 40indan sonra saglikli cocugu olmus insanlar. Buna bakarak burda size yapin, birsey olmuyor diyemeyiz. Sizi en iyi doktorunuz yonlendirir.

gerçektenmi 2ci çocuklar dahamı sağlıklı oluyor konuyu biraz daha açarmısınız lütfen.
 
bu kadar tıbbi kaygılarınız olan bir konuda olumsuz gelebilecek yorumlar nedeniyle ben olsam konu acmaz direkt doktor ile konusurdum sanırım.
onun bana sunacagı istatistikler, verecegi 40yasındaki hamilelikler onem tasırdı.
burada kotu ornekleri duydukca moraliniz bozulabilir belki. o yuzden cok dikkate almayın onemli olan sizin ne istediginiz...
hem down sendromu vb durumlar 20li yaslarda bile olabiliyor bunun garantisi yok.

2.cocuk istemenizin nedenlerini dusunmek, kardes veya bebek sevgisi vb nedenler uzerinde durursanız daha saglıklı karar alırsınız bence.
sonraki kısım da zaten doktorların işi.

bu arada 40lı yaslarda dogum yapan pek cok tanıdıgım var hepsinin de masallah cocukları hem zeki hem de saglıklı.
ama aradaki yas farkı epey oluyor tabi.

Doktorun bana sunacağı istatistikleri az çok biliyorum..ileri yaş gebeliği daha çok risk taşıyor..tek istediğim kızımın ilerde yalnız kalmaması :(
 
Annem beni 40 yasında doğurmuş :) harika bir anne. Hep diyorum gormuş geçirmiş ve o olgunlukla harika bir dost, arkadas, anne oldu bana.. Hic korkmayın. Allah korusun bir sıkıntısı olan bebeklerin anneleri hep yası ileri olan hanımlar mı sanki? ayrıca benim iki oglum var. Kardes kıskançlığı vs illa oluyor ama 5 yaşındaki abi 1.5 yaşındaki kardeşinin elini tutup yürüyor ya dünyalar benim oluyor.. Kızınıza kesinlikle kardes yapın :)

inşallah bende kızımla arkadaş gibi olurum ne güzel bir örnek..2ci çocuğu zaten kızım için istiyorum.. hayırlısı.
 
22 yaşındayım tek çocuğum annem 50 yaşında ve şuan hamile kalma olasılığı var ben napıcam diye kara kara düşünüyorum..
Etrafımda benim gibi tek çocuk olanlar da var.. Ben hiç kardeş eksikliği yaşamadım onlar da öyle düşünüyorlar.
Çünkü tek çocuğun her istediği er ya da geç olur tüm gözler onun üzerindedir ve bu her tek çocuğun hoşuna gider benim de gidiyor ve asla kardeş istemiyorum.
Kardeş eksikliğini kuzen ya da arkadaşlarla vs. doldurduğum için de zor olmuyor. Annemle arada kuşak farkı var ama her şeyimi anlatıyorum arkadaş gibiyiz o yüzden kardeş eksikliğini hiç yaşamadım.

Bence riskliyse vazgeçin derim. Çocuğunuzla arkadaş gibi olursanız kardeş eksikliğini hissetmez.

İşte bunuda merak ediyordum tek çocuk sorun olurmu diye güzel bir örnek. ama kızım beni ya suçlarsa kardeşi olmadığı için işte ozaman çok vicdan azabı çekerim
 
Annemle halam ikisi beraber ayni yasta ayni yil 2. Bebeklerine hamile kaldilar.37 yasindayken. Bu arada halam ilkini 35te dogurdu. O gayet saglikliydi. Kardesim saglikli dogdu. ancak halamin bebegi kromozomlariyla ilgili baska bir rahatsizliktan dolayi 6 aylikken karninda oldu. sezeryanla alindi. Bilemeyiz. En iyisini doktor anlatir size. Burdan okudugun hicbir sey sana yol gostermez su durumda.

amacım sıkıntımı sizlerle paylaşmak içimi dökmek istedim çünkü annem ve ablamla bu konuyu konuşamam çünkü istemiyorlar.. eşim bana bırakıyor..onun için farketmiyor..
 
amacım sıkıntımı sizlerle paylaşmak içimi dökmek istedim çünkü annem ve ablamla bu konuyu konuşamam çünkü istemiyorlar.. eşim bana bırakıyor..onun için farketmiyor..

Annen ablanla da konuşma zaten. Önce çocuğu gerçekten isteyip istemediğine emin olman lazım. Eğer çok isityorsan doktora gidip bilgi alman lazım.

amniyosentez yaptırman gereken bir durum olursa doktor ısrarcı olur heralde. üçlü testlerde çıkan şüpheler vs.. Yaşın ilerlediği için yaptırman lazım evet ama yaş dışında bir risk faktörün yok. Kızın da sağlıklı olmuş zaten. Ama tek sorun down sendromu değil. Çok farklı kalıtsal hastalıklar var. Bunun kararını doktorun şüphelerine göre verirsin zaten zamanı gelince. Daha hamile kalmadan yaptırmak istemiyorum diye kestirip atman saçma geldi. doktor sadece yaş için yaptır derse yaptırmazsın ama başka şüpheler görürse yaptırırsın yani..

Tüp bebek deneyebilirsin onun dışında.. Bu kadar umutsuz olma.
 
Şunu bir oku bence :)

"Şu veya bu nedenle 35 yaşından sonra gebe kalan, anne olan kadınların sayısının hiç de az olmadığı malum. Birçoğu, karşılaşabileceği risklerin farkında. Hiçbiri de bunları inkâr etmiyor. Gelişen tıp, her geçen gün bu gruba daha fazla yardım edebiliyor. Gebelik oluşmasında ve takibinde birçok tetkik, annelerin yüreklerine su serpiyor. 35 yaşın üstündeki anne adayları, “Bize suçlu muamelesi yapmayın, riskleri anlatın ama bizi bunlarla korkutmayın” diyor...

HEP RİSK ANLATILIYOR

AYŞE ÖZCAN (37): Her şeyi istediğiniz gibi yapmak isteseniz de bazen hayat size o şansı vermiyor. Okul, kariyer, biraz özgürlük, biraz ayaklarım yere bassın derken aradığınız, birlikte yaşlanabileceğiz, çocuklarınızın babası olmasını istediğiniz kişiyi bulmak uzunca bir zaman alabiliyor. Sonra bir bakıyorsunuz, 35 olmuşsunuz. Evlenip hamile kalana kadar 35’i de geçiyor. İşte her şey burada kilitleniyor. Hamile kalmak istediğinizde ya da kaldığınızda doktora gidiyorsunuz. Doktor önce yaşınızı soruyor. 35’in üstündeyseniz yandınız. Neredeyse suçlu muamelesi görüyorsunuz. Psikolojiniz yerlerde sürünmeye başlıyor. Doktor, “Her şey yolunda ancak siz 35 yaş üstü olduğunuz için ileri yaş gebesi oluyorsunuz” diyor ve başlıyor riskleri anlatmaya. 15 günde ya da 3 haftada bir kontrole çağırıyor. Böylece gebeliğe 1-0 yenik başlıyorsunuz. Hatta birkaç ay gebe kalamadan doktora gittiyseniz, o daha da vahim. Çünkü hemen sizi tüp bebek için ikna etmeye çalışıyorlar. Zaman kaybetmeyin, yaşınız ilerledikçe, tüp bebek de çözüm olmaz, diye telkinde bulunuyorlar. Özellikle tüp bebek doktorları 35 yaş sonrası için sürekli matematiksel oranlar veriyor ve sonra “Aman ha, gebelik ve annelikte psikoloji çok önemli, moralinizi yüksek tutun” diyorlar. Oysa moralinizi ilk bozan onlar. Kimse “Teknoloji çok ilerledi, hiçbir şey için geç kalmadınız” demiyor. 40 yaşından sonra bile sağlıklı bebek doğuran etrafımızda yüzlerce kadın var, doktorlar bunları hiç anlatmıyor.

HAMİLELİK İÇİN GEÇ KALDIM DÜŞÜNCESİ HEP VAR

AYTEN SERİN (35) Hamilelik dünyanın en güzel tecrübelerinden biri, ama bunu yaşarken kafanızın bir yerinde “35 yaş”, kırmızı bir çizgi gibi duruyor. Aslında yıllar öncesinden 35 yaşın belirleyici bir sınır olduğunu duyarak bu yaşa geldiğiniz için, bir sorun çıksa “hah işte çok geç kaldım o yüzden oldu” demeye hazırsınız. Örneğin 4’lü tarama testinde bebek anomalisi riskimin yüksek çıktığını ve amniyosentez önerildiğini duyduğumda çok endişelendim. Doktorum 35 yaşın bu konuda zaten bir risk sınırı olduğunu söyledi. Buna sevinsem mi üzülsem mi bilemedim. Amniyosentezi yapmadan önce ultrason taraması yapan perinatolog ise ultrason incelemesinden sonra, testte riskin yüksek çıkmasına şaşırdı. Ultrasonda herşey normal göründüğü halde test yüksek risk gösterdiği için kesin emin olabilmenin yolunun amniyosentez olduğunu söyledi ve biz de yaptırdık. Doktorların bu testleri riskleri elemek için yaptığını bilsem de “yüksek risk grubu” içinde olmak, amniyosentez sonucu çıkana kadar bize zor zamanlar yaşattı.

DOKTOR ÇOK ÖNEMLİ

MÜESSER DEMİR (38): Yaşım nedeniyle gebeyken endişeliydim gerçekten. Çünkü her yerden sürekli birşeyler duyuyorsunuz. Bende şeker çıktı, biraz sıkıntı yaşadım. Ancak doktorum çok anlayışlı ve iyiydi. 3’lü tarama testi yapıldı. Amniyosenteze bile gerek yok dedi ve yaptırmadık. Doktorun çok önemli olduğunu düşünüyorum. Güven veriyorsa ve telkin ediyorsa 9 ay boyunca sorun yaşamıyorsunuz. Tamam bazı sıkıntılar yaşadım, ancak atlattım. Zaten bilerek yola çıktığınız bir durumda birilerinin yüzünüze sürekli negatif şeyler söylemesi hiç hoş olmuyor.

“Paniğe gerek yok, yüzde 95 sorun çıkmıyor”
Opr. Dr. Gökmen İyigün (Göztepe Medical Park, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı)

Sağlık örgütlerinin, bazen kendi dar pencerelerinden bakarak yaptıkları öneriler, toplumda gereksiz ve abartılı stres kaynağı oluyor. Bahsedilen sorunlarla karşılaşma oranı tahmin edildiği kadar da yüksek değil aslında. Genç yaşta kromozom anomalili çocuk sahibi olma riski ortalama yüzde 1 iken, 35 yaş üzerinde yüzde 2-5’e çıkıyor. Yani tersten okursak yüzde 95’inde sorun olmuyor! Modern tıp, sakatlıkların yüzde 90’a yakınını öngörebiliyor. Tüp bebek yöntemleri üreme zorluklarına yardımcı oluyor. Dolayısıyla, özel şartlarından dolayı geç evlenen ve çocuk sahibi olmak isteyenlerin paniğe kapılmalarına gerek yok.

“Gebelik başlı başına riskli”
Doç. Dr. Özlem Pata (Acıbadem Bakırköy Hastanesi, Yüksek Riskli Gebelikler-Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı)

Gebelik başlı başına riskleri olan bir durum. Ancak ortalamanın üzerinde riskler oluştuğu, anne ve bebeğin sağlığının ciddi tehlikeler altında olduğu durumu yüksek riskli gebelik olarak adlandırıyoruz. 18 yaşın altı, 35 yaşın üstü başlı başına riskli gebelik. Ayrıca annenin sistemik hastalıkları, tansiyon, guatr, şeker, kalp, kolajen doku hastalıkları, damar ve diğer yapıları tutan hastalıkları varsa, çok zayıf ya da çok şişmansa, eşiyle yakın akrabaysa, daha önceki gebeliklerde riskli durumlar yaşanmışsa, ilaç kullanıyorsa riskli gebelik olarak değerlendiriyoruz.


Mesude Erşan, Hürriyet"
 
Doktorun bana sunacağı istatistikleri az çok biliyorum..ileri yaş gebeliği daha çok risk taşıyor..tek istediğim kızımın ilerde yalnız kalmaması :(

ben anne degilim ve asla duygularınızı anlayamam... evladımın yalnız kalıp kalmamasını ne kadar onemseyecegimi de bilemem.
fakat anladıgım kadarıyla siz duygusal olarak bir cocuk istemek konusunda netsiniz,
ve buna mantıklı sebepler de sunuyorsunuz.
down sendroumuna kadar detaylı dusundugunuze gore yaş farkı veya 2.cocugun egitim vb gelecekteki her seyini de karsılayabileceginize inanıyorunuz.
bu durumda kararınızı vermissiniz de korkuyormussunuz gibi...

yerinizde olsam duygual ve mantıksal olarak hazır oldugum birseyde korkularımı yenmek icin bir uzmanla konusurdum.
istatistikleri bilseniz de onun size soyleyecekleri daha cok onem tasır.
ama hicbir seyin garantisi yok tabi,
bazı istekler cesaret ve fedakarlık gerektirir,
eger hayatınızda cok tutkuyla istediginiz seylerde kotu ihtimaller nedeniyle hep vazgecen ve bunu kaldıramayacak yapıda biriyseniz cok zorlanırsınız. kendinizi en iyi yine siz tanırsınız...

kararınız her ne olursa olsun bu kadar dusunceli bir annesi oldugu icin kızınız cok sanslı ve onu her kosulda mutlu edeceginize inanıyorum...
 
öncelikle hiç çoğum yok ve bunun için uğraşıyorum,hamile kalma şansınız var işte ne güzel,istiyorsanız bunu mutlaka değerlendirin.

hiçbirşey için geç kalmamışsınız,abimin eşi 2.yeğenimi 41 yaşında doğurdu,üstelik iki hamileliğindede aminosentez yaptırdı,hiçbirşey çıkmadı,şimdi ikiside çok akıllı zeki çocuklar.korkmayın korkacak bişey yok,keşke sizin yerinizde olabilseydim.eğer 2.çocuğu istiyor ama sadece korkuyorsanız yani tek sebep buysa lütfen korkmayın.

İnşallah en kısa sürede hamile kalır ve sağlıklı bir çocuğunuz olur..hiç ümitsizliğe kapılmayın bende yaş gereği tüp bebek olur sanıyordum ama doğal yolla hamile kaldım... Allaha sığınmak ve inanmak çok önemli..inanıyorumki en kısa sürede hamile kalacaksınız.bana gelince korkularımı bi atabilsem 2ci çocuğu düşüneceğimde işte korkuyorum maalesef :(
 
Merhaba,arkadaşlar ben geç bi evlilikten sonra 39 yaşında anne oldum.. şimdi 41 yaşındayım doğum sonrası zor dönemlerim oldu sağlık açısından..şimdi kızım tek kalmasın diye ikinciyi düşünüyorum fakat korkularım var :( şuanda korunuyorum.. belkide hiç hamile kalamam kimbilir..doktora daha gitmedim..ama korkularımı atamıyorum özellikle down sendormundan korkuyorum ve amniyo sentezi yaptırcağımı sanmıyorum..tam olarak bilmiyorum 2ci çocukta risk artıyormu sanki daha çok bu risk ilk çocuk için diye biliyorum yanlış bilmiyorsam..lütfen ama lütfen bana bu konuda tecrübelerinizi yazın..tek çocuk olmak çokmu zor ? ilerde kızım kardeş istermi? yaş dolayısıyla biz yaşlandığımızda kızım genç yaşta yalnız kalacak :( ve sürekli bu sorularla mücadele ediyorum.. bir yandan annem ablam hiç istemiyorlar 2ciyi riskten dolayı çok kararsızımm :( görüşmek dileğiyle.

Zaten 39 yaşında doğal yollarla hamile kaldıysanız muhtemelen sağlıklı bir bedene sahipsiniz,şansınızı 41 yaşında da deneyebilirsiniz.Ben de şu an 39 yaşındayım ve sorun yaşamazsam 40 yaşında doğum yapmış olacağım.Artık ikili test,üçlü test gibi tarama testleri yaptırıp kafanızı karıştırmayan,amniyosentez gibi risk taşımayan ve cevabı evet ya da hayır diye veren harmony prenatal test var .Benim doktorum bizi diğer testlerle yormadan,sonucları alıp endişelenmeden o teste yönlendirdi ve 12. haftada kolumdan alınan kanla down sendromu ve 3-4 sık görülen anomali için tahlil yapıldı ve sonucum temiz çıktı.Bu kadar istediğiniz bi konuda ,üzülmek neden... Korunmayı bırakırsınız ve doktora gidersiniz...
 
Son düzenleme:
Bence geç değil. Annem kardeşimi 40 yaşında dünyaya getirdi. Ben kardeş diye deliriyordum.14 yaş var kardesimle aramızda. Iyi ki de doğmuş Allah onu bize nasip etmiş diyorum. Ben 27 yaşındayım o 13 yaşında. 8inci sınıfa gidiyor. Ben şuanda hamileyim. Ve bana o kadar destek oluyor ki. Onunla konuşunca bile moralim yükseliyor :) bence kızınızı yalnız bırakmayın. Kardeş demek can yoldaşı demek.. inşallah Allah nasip eder bi yavrunuz daha olur..
 
Zaten 39 yaşında doğal yollarla hamile kaldıysanız muhtemelen sağlıklı bir bedene sahipsiniz,şansınızı 41 yaşında da deneyebilirsiniz.Ben de şu an 39 yaşındayım ve sorun yaşamazsam 40 yaşında doğum yapmış olacağım.Artık ikili test,üçlü test gibi tarama testleri yaptırıp kafanızı karıştırmayan,amniyosentez gibi risk taşımayan ve cevabı evet ya da hayır diye veren harmony prenatal test var .Benim doktorum bizi diğer testlerle yormadan,sonucları alıp endişelenmeden o teste yönlendirdi ve 12. haftada kolumdan alınan kanla down sendromu ve 3-4 sık görülen anomali için tahlil yapıldı ve sonucum temiz çıktı.Bu kadar istediğiniz bi konuda ,üzülmek neden... Korunmayı bırakırsınız ve doktora gidersiniz...

Cevabınız için çok teşekkür ederim.. bunu bilmiyordum yeni bir uygulama sanırım..ya asıl sorun bebekte sorun çıkarsa onu aldırıp aldırmamam :( sizin tahlilinizin temiz çıkmasına sevindim inşallah hayırlı sağlıklı bir doğum yaparsınız.
 
Bence geç değil. Annem kardeşimi 40 yaşında dünyaya getirdi. Ben kardeş diye deliriyordum.14 yaş var kardesimle aramızda. Iyi ki de doğmuş Allah onu bize nasip etmiş diyorum. Ben 27 yaşındayım o 13 yaşında. 8inci sınıfa gidiyor. Ben şuanda hamileyim. Ve bana o kadar destek oluyor ki. Onunla konuşunca bile moralim yükseliyor :) bence kızınızı yalnız bırakmayın. Kardeş demek can yoldaşı demek.. inşallah Allah nasip eder bi yavrunuz daha olur..

Cevap için teşekkür ederim.. ne güzel kardeş sevgisini tatmışsınız..ya ben daha çok yaştan dolayı kızım ilerde yalnız kalmasın diye istiyorum..kısmet nasip diyorum
 
Back
X