K
karpuzkokusu
,
E
Endoplazmikretukulm
Günaydın.
Annesi ile görüştüm bu sabah. Bizim kuzumuz 2 yaşında çok hareketlilik, inat, ve konuşmasında yavaşlık olduğu fark edilince doktora götürülüyor. Tedbir amaçlı.
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Genel Poliklinik, Genel Pediatriye götürüyorlar ilk olarak. Çocuk dahiliyesi gibi düşünün hem genel bir kontrol olur bebek hem de gerekli bölüme bir doktor tavsiyesi ile yönlendirilir diye.
Kontrol sonrası gelişim uzmanına gönderiliyor, gelişimi yavaş olduğu için. Yapılan testler , kontroller sonrası aynı hastanenin çocuk ruh sağlığı bölümüne gidiliyor, ilk aşamada dikkat eksikliği ve hiperaktivite teşhisi konuluyor. Konuşma terapisine 4 yaşında başlıyor. Sonrasında bu uzun yolculuk başlıyor şu an 12 yaşında.
Bu süreçte epilepsi teşhisini de alıyor benim kuzum. İlaçlarla dolu bir yaşam. Dozu artırılıyor, düşürülüyor , kullandığı ilacın kalbine ağır geldiği zamanlar oldu, hastaneye yatırıldı, sonra ilacı değiştiriliyor.
Bu arada gelişimsel olarak 2 yaş geriden geliyormuş. Yani 10 yaşındaki bir çocuğun gelişimine sahip şu an. Ama okul açısından yaşıtlarından sadece bir yıl sonra başladı.
Genetik testler dahi yapılmış.
En son yaygın gelişimsel bozukluk teşhisi konuldu ve söylediğim gibi yüzde 51 otizimli.
Fazla uzun yazamıcam. Çünkü o günlere gidiyorum yeniden. Bizim bitanemiz müthiş sevgi dolu bir çocuk ve spora çok meraklı. Çok iyi yüzüyor ve basketbol oynuyor.
Umarım bunlara yalnızca kulak aşinalığınız olur, umuyorum sizin bebişler sadece tembellik yapıyorlardır. Ama ne kadar erken farkedilirse o derece büyük gelişim kaydediliyor. Terapilere gittiğimizde diğer çocuklarla arasında tutum ve davranış farkını gözlemliyorduk.
Böyle işte.