Konuşma Problemleri 3,5 yaşını geçti ama doğru düzgün konuşamıyor :(

Geç konuşma, kekeleme, her türlü konuşma probleminin paylaşıldığı konular.
4. sınıfa kadar kaynaştırma öğrencisiydi. Daha sonra arkadaşları ile iletişiminde sıkıntılar olduğundan ayrı sınıfa aldılar. Yıl kaybı olmadı. Derleri çok iyi. Özellikle matematik ve ingilizce.

Sosyal ilişkileri sıkıntılı. Arkadaş edinmek istemiyor. Soyutluyor kendini.

Yapmak istemediği hiçbir şeyi yapmıyor.

Biraz zor bir çocuk bizim ki. Onu ve ailesinin yaşadıklarını belki ayrı bir konuda anlatırım.

Anlıyorum, aslında çok sorum var ama sizi sıkmak istemem. Ailesiyle görüştikten sonra buraya yazarsanız çok mutlu olurum, teşekkür ederim..

denver da konuşma konusunda yetersiz görüldüğü için mi buraya yönlendirildiniz?
aslında cerrahpaşaya gittik ilk olarak. işitme testi ve denver istediler. ben cerrahpaşada yaptırmak istemedim. uzak ve uzun sürüyor orada iş hallatmek. o zaman en yakın ramda yaptırın dendi denver testini.açıkçası onlarda üniversite yada araştırma hastanelerinde yaptırıyorlar. o süreçte zor gittim özelde yaptırdım. sizde anormal bir durum olsa kreşteki öğretmenler farkeder bence. ben geçen senede konuşması düzelsin diye özel bir kreşe verdim. ama 1 ay gidebildi sağlık problemlerinden dolayı. oradaki öğretmen endişelenmeyin konuşur biraz sabır dedi. tabi 3 yaşına gelip hala konuşmayınca çareler aramaya başladık. evde hiç susmayan bir abimizde var. onun hikaye kitaplarını okuyoruz hergün. tablettende renkler şekiller sayılar hayvanlar onlara çalışıyoruz. çocuk şarkıları dinletiyorum hergün. inşallah bundan sonra konuşmaya başlar.

aslında cerrahpaşaya gittik ilk olarak. işitme testi ve denver istediler. ben cerrahpaşada yaptırmak istemedim. uzak ve uzun sürüyor orada iş hallatmek. o zaman en yakın ramda yaptırın dendi denver testini.açıkçası onlarda üniversite yada araştırma hastanelerinde yaptırıyorlar. o süreçte zor gittim özelde yaptırdım. sizde anormal bir durum olsa kreşteki öğretmenler farkeder bence. ben geçen senede konuşması düzelsin diye özel bir kreşe verdim. ama 1 ay gidebildi sağlık problemlerinden dolayı. oradaki öğretmen endişelenmeyin konuşur biraz sabır dedi. tabi 3 yaşına gelip hala konuşmayınca çareler aramaya başladık. evde hiç susmayan bir abimizde var. onun hikaye kitaplarını okuyoruz hergün. tablettende renkler şekiller sayılar hayvanlar onlara çalışıyoruz. çocuk şarkıları dinletiyorum hergün. inşallah bundan sonra konuşmaya başlar.

Sizin kreş öğretmenleriniz bir sorun olduğunu farketmediler değil mi? Bizimkilerin yaklaşımı şu; "Merak etmeyin, tek kelime bile konuşmayan çocukları konuşturduk biz". Ama ne derece doğru ve güvenilirdir bilemiyorum.

Sizi korkutmak istemiyorum.

Yeğenim de bu durumdaydı. 2 yaş itibariyle sürekli doktor kontrolü altındaydı. Konuşmayla ilgili özel derslerde aldı.

yaygın gelişimsel bozukluk teşhisi konuldu. Yüzde 51 otizimli kuzucum. Şu an 12 yaşında, uzun uzun cümleler kurmayı hala sevmiyor.

Bilginiz olsun diye paylaşmak istedim. Umarım böyle bir durum söz konusu değildir sizin yavrunuz da.

Sevgiler.
2 yaş itibariyle dr. kontrolünde demişsiniz acaba hangi hareketlerinden şüphelenip dr. götürdüler. ramda bizi korkutmak için dillendirmediler ama, bence yaygın gelişimsel bozukluk olabilir mi şüphesi vardı uzman kişinin aklında... bize %90 hiçbişeyi yok ama aklımdaki %10luk şüpheyi yok etmek için denver testini görmem gerek dedi. bugün testle gittik ve sorunun gecikmiş konuşma olduğunu kreş yada konuşma terapistiyle işi çözeceklerini söylediler.

Sizin kreş öğretmenleriniz bir sorun olduğunu farketmediler değil mi? Bizimkilerin yaklaşımı şu; "Merak etmeyin, tek kelime bile konuşmayan çocukları konuşturduk biz". Ama ne derece doğru ve güvenilirdir bilemiyorum.
sizin daha önce yaptırdığınız denver testiniz normalmiş zaten. bence korkulacak bir durumunuz yok. kelimeleri çok zaten anormal davranışlarıda yok. cümlede zamanla oluşur. 6 ay içinde cümlesi artmazsa ram a gidebilirsiniz. daha 4 yaşına girmemiş nasılsa. 3 yaş harekete geçme 4 yaş panik olmanız gereken yaş yani zamanınız var. sizin panik olmanıza bile gerek yok birsürü şey söylüyor.

sizin daha önce yaptırdığınız denver testiniz normalmiş zaten. bence korkulacak bir durumunuz yok. kelimeleri çok zaten anormal davranışlarıda yok. cümlede zamanla oluşur. 6 ay içinde cümlesi artmazsa ram a gidebilirsiniz. daha 4 yaşına girmemiş nasılsa. 3 yaş harekete geçme 4 yaş panik olmanız gereken yaş yani zamanınız var. sizin panik olmanıza bile gerek yok birsürü şey söylüyor.

Şubatta 4 yaşına girecek oğlum. denver normal derken kaba ince motorlar normal bulundu. kelimelerimizi az buldu, söylemiştim. size yapılan testler nasıldı? uzun zaman geçti üstünden ama ben kuru üzümü küçük bir kaptan çıkarttırmak istediğini hatırlıyorum. oğlum çıkarmıştı..

cümle kurup derdini anlatabilmeye başladı mı? kreşe başladı da o yüzden mi açıldı konuşması
Evt cümle kurabiliyor iyice herşeyi söylemeye başladı hayır kreşe göndermedik henüz ama bundan 6 ay önce sadece sizin yazdığınız kelimeleri söylüyordu anne baba acıyo gel tmm hayr gibi şeyler söylüyodu ama artk herşeyi soyluyo

K karpuzkokusu , E Endoplazmikretukulm

Günaydın.

Annesi ile görüştüm bu sabah. Bizim kuzumuz 2 yaşında çok hareketlilik, inat, ve konuşmasında yavaşlık olduğu fark edilince doktora götürülüyor. Tedbir amaçlı.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Genel Poliklinik, Genel Pediatriye götürüyorlar ilk olarak. Çocuk dahiliyesi gibi düşünün hem genel bir kontrol olur bebek hem de gerekli bölüme bir doktor tavsiyesi ile yönlendirilir diye.

Kontrol sonrası gelişim uzmanına gönderiliyor, gelişimi yavaş olduğu için. Yapılan testler , kontroller sonrası aynı hastanenin çocuk ruh sağlığı bölümüne gidiliyor, ilk aşamada dikkat eksikliği ve hiperaktivite teşhisi konuluyor. Konuşma terapisine 4 yaşında başlıyor. Sonrasında bu uzun yolculuk başlıyor şu an 12 yaşında.

Bu süreçte epilepsi teşhisini de alıyor benim kuzum. İlaçlarla dolu bir yaşam. Dozu artırılıyor, düşürülüyor , kullandığı ilacın kalbine ağır geldiği zamanlar oldu, hastaneye yatırıldı, sonra ilacı değiştiriliyor.

Bu arada gelişimsel olarak 2 yaş geriden geliyormuş. Yani 10 yaşındaki bir çocuğun gelişimine sahip şu an. Ama okul açısından yaşıtlarından sadece bir yıl sonra başladı.

Genetik testler dahi yapılmış.

En son yaygın gelişimsel bozukluk teşhisi konuldu ve söylediğim gibi yüzde 51 otizimli.

Fazla uzun yazamıcam. Çünkü o günlere gidiyorum yeniden. Bizim bitanemiz müthiş sevgi dolu bir çocuk ve spora çok meraklı. Çok iyi yüzüyor ve basketbol oynuyor.

Umarım bunlara yalnızca kulak aşinalığınız olur, umuyorum sizin bebişler sadece tembellik yapıyorlardır. Ama ne kadar erken farkedilirse o derece büyük gelişim kaydediliyor. Terapilere gittiğimizde diğer çocuklarla arasında tutum ve davranış farkını gözlemliyorduk.

Böyle işte.

Şubatta 4 yaşına girecek oğlum. denver normal derken kaba ince motorlar normal bulundu. kelimelerimizi az buldu, söylemiştim. size yapılan testler nasıldı? uzun zaman geçti üstünden ama ben kuru üzümü küçük bir kaptan çıkarttırmak istediğini hatırlıyorum. oğlum çıkarmıştı..
ben test sonuçlarını forumda paylaştım görürsünüz. yaşının gerektirdiği davranışları yapıyor ama konuşma yok. birsürü şey yaptırdı. tek ayak üstünde durma, zıplama, al ver koy gibi komutlar, bir çok şey. eline verdiği nesneyi annenin önüne koy arkasına koy onu yapamadı. kaşık kullanımında geri, giyinmede geri bu tarz şeyler. (walla 7 yaşındaki oğlum bile giyinmede geri :KK70:)

K karpuzkokusu , E Endoplazmikretukulm

Günaydın.

Annesi ile görüştüm bu sabah. Bizim kuzumuz 2 yaşında çok hareketlilik, inat, ve konuşmasında yavaşlık olduğu fark edilince doktora götürülüyor. Tedbir amaçlı.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Genel Poliklinik, Genel Pediatriye götürüyorlar ilk olarak. Çocuk dahiliyesi gibi düşünün hem genel bir kontrol olur bebek hem de gerekli bölüme bir doktor tavsiyesi ile yönlendirilir diye.

Kontrol sonrası gelişim uzmanına gönderiliyor, gelişimi yavaş olduğu için. Yapılan testler , kontroller sonrası aynı hastanenin çocuk ruh sağlığı bölümüne gidiliyor, ilk aşamada dikkat eksikliği ve hiperaktivite teşhisi konuluyor. Konuşma terapisine 4 yaşında başlıyor. Sonrasında bu uzun yolculuk başlıyor şu an 12 yaşında.

Bu süreçte epilepsi teşhisini de alıyor benim kuzum. İlaçlarla dolu bir yaşam. Dozu artırılıyor, düşürülüyor , kullandığı ilacın kalbine ağır geldiği zamanlar oldu, hastaneye yatırıldı, sonra ilacı değiştiriliyor.

Bu arada gelişimsel olarak 2 yaş geriden geliyormuş. Yani 10 yaşındaki bir çocuğun gelişimine sahip şu an. Ama okul açısından yaşıtlarından sadece bir yıl sonra başladı.

Genetik testler dahi yapılmış.

En son yaygın gelişimsel bozukluk teşhisi konuldu ve söylediğim gibi yüzde 51 otizimli.

Fazla uzun yazamıcam. Çünkü o günlere gidiyorum yeniden. Bizim bitanemiz müthiş sevgi dolu bir çocuk ve spora çok meraklı. Çok iyi yüzüyor ve basketbol oynuyor.

Umarım bunlara yalnızca kulak aşinalığınız olur, umuyorum sizin bebişler sadece tembellik yapıyorlardır. Ama ne kadar erken farkedilirse o derece büyük gelişim kaydediliyor. Terapilere gittiğimizde diğer çocuklarla arasında tutum ve davranış farkını gözlemliyorduk.

Böyle işte.

Günaydın,

Bilgileriniz için çok teşekkürler. Siz erken tanı ve eğitimle başarılı olmuşsunuz :nazar:

Bende gerekirse okula 1 yıl geç gönderirim. Gecikmiş konuşma dışında bir problem yok çok şükür. Rabbim dermansız dert vermesin kimseye.

:KK52::KK68:

oğlum şubatta 4 yaşına girecek söylediği kelimeler bunlar;

anne, baba, dede, babanne, annane, bir dakika, beni bekle, tamam, hayır, babasının ismi, benim ismim, halasının ismi, kreşteki arkadaşının ismi, olmaz, süt, yapma, dur, ayakkabı, araba, top, sana söyledim, sakın yapma, (bir şey istediğinde) bunu istiyorum, hoşçakal, görüşürüz, ebe-sobe, yakaladım seni, topu tut, teşekkür ederim, iğreenç, marsupilami gibi bir kaç kelime daha vardır belki atladığım. 2 aydır kreşe başladı biraz gelişme kaydetti ama endişeliyim. ne dersiniz?
sızınle yasıt oglu olan bır arkadastan duydum bu yastakı erkek cocuklar gec konursa vs zekı vs oluyormus......onlar korkarak cok arastırmıslar korkmayın gecer duzelır canım

Merhabalarr.. benimde 3.5yasinda bir oğlum var henüz konuşamıyor anne baba gibi onu geçmeyecek anlaşılır kelimeleri var çocuk doktoruna goturdum konuşur diyerek pek ilgilenmedi yaşıtlarıyla arasında baya bi fark var zeka olarak mükemmel ama konuşup cümle kuramiyor konyada yaşıyorum ve hangi doktora ne bölümüne goturecegimi bilemiyorum kendini anlatamadığı için çok hırçın ve çok yaramaz lütfen yardımcı olun özellikle ne bölümüne hangi doktora goturuyum çocuk uzmanı mı çocuk norolojimi cerrahmi psikolog mu

Arkadaslar yillar gecmis sizin evlatlarjniz konusmutur simdiye sikintilariniz gecmistir umarim,suan ben ayni sikintiyi yasiyorum.oglum 3yas 2 aylik.baya kelimesin var {saydim 200 vardir} basit iki kelkmeli cumleleri var,anne gel,baba kalk vs.ama gel gelelim konusmuyor.yasitlari bulbul :) dr.a gittim,bisey yok krese ver dedi.verdim krese 3ay oldu biraz daha iyi ama kknusm hala yok.lutfen beler yasadiginizi yazin

Back
X