Zayiflama hikayemide anlatayim. Ben 95 kiloyu görmüstüm 2 yil evvel tartida, o asamaya gelene kadar, homini girtlak, adeta kendimden nefret edercesine yedim. 17 yasindayken, 60 kilo oldugumu gördügümde, cok üzülmüstüm. Hafif kalca kismim vardi ama cok dert ederdim, kiloluyum diye. Ondan sonra, ögrenci olarak Avusturya'ya yerlestim. Babam'da o ülkede yasiyordu zaten. Ve yalniz kaldigim icin, bunaldim cok. Annem yok, ülkemden ayrilmisim, yillardir görmedigim babama alismak cok zor. Derken, okulda sürekli abur-cubura dadandim. Cikolata, bisküvi, bol mayonezli, kalorili sandvicler ve yemekler...Bol yürüyüste yapardim o yillar, hic bir yere otobüsle gitmez, yürüyerek giderdim. Günde 7-8 kilometre yol yürürdüm. Ama sonuc olarak, 10 sene sonra benim kilom, 75 olmustu. Evlendim ve Almanya'ya yerlestim. 70-75 arasi kilolardaydim. Sonra yine yeni bir ülke, yeni bir cevre ve ayriliklar. Üstüne birde hareketsiz bir yasam eklendi. 3 sene sonra, oldum 95. Tabi o ara dogumda yaptim, sütüm olsun diye yedikce yedim, aldim kilolari yine bir güzel. Doguma 100 kilo civarinda girmistim.
Birgün esimle otururken, bundan 2 yil öncesi. Bir yandanda atistiriyorum, keyfim gayet yerinde. Bana bir kizdi. "Nereye kadar böyle yemeye devam edeceksin, güzelliginden gectim, sagligin tehlike sinirlari icinde..." Fena agir geldi bu sözler bana. Kardesimde bizdeydi. Ücümüz oturup konustuk ve ben kararimi verdim. 2 yasinda bir oglum vardi ve kendim icin degilse bile onun icin mutlaka basarmaliydim. Sonrasinda kendi kendime hafif hafif basladim. Öncelikle kahvaltimi normal yapiyordum. Tek dikkat ettigim, eskiden ekmek sinirim yoktu, ekmegi azalttim. Öglen yemeklerinide hafif yiyiyordum. Ne olursa olsun, 1 tabak. 2. tabagi almak yok. Salata ve corba tüketmeye de calistim. Ve isin püf noktasi aksam yemekleri. Olabildigince hafif yiyiyordum ve genellikle müsli türü seyler. Aksam 19:00'dan sonra ise, agzima tek lokma sürmüyordum. Mesela, yemege gitmistik dogum günümde. Acik büfe restauranta. O sinavimi hic unutmam. Öyle güzel yemekler ve tatlilar vardi ki ve hepsinden sinirsiz yeme sansim...Esim bugünlük ye diledigini, acik büfe zaten demisti. Ben havuc, brokoli, karnibahar tarzi seyler yemistim. Izgara balik bir parca...O zaman anlamistim, kurtulacagim bu kilolarimdan diye...
Böyle birkac ay gecti ve ben katiyen bozmadim diyetimi. 8 kilo verdim. Havalara ucuyordum her verdigim kiloda. Sonra, buradan tanistigim arkadaslarim vardi. Ogluma hamileyken, Mayis anneleri gurubumuz vardi. Sonra facebook'da onlardan, kilo sorunu olanlarla 7-8 kiz, bir gurup kurduk. 5-6 ay aktif diyet yaptik. Ve ben 20 kilo civari kilo verdim o gurupta. Tabi aralarda sekmeler oldu, diyeti biraktigim, biktigim falan. Ama en fazla 2-3 gün sürdü. Hedefe kilitlenmistim. En son bu gecen yaz, 63/ 64 kiloydum. Tatile ciktik. Tatilde öyle güzel yedim ki, tüm yiyemedigim seylerin acisini cikartircasina. Geri geldigimizde 5 kilo fazla ciktim. Sonra annemlere gittik yeni yil icin. Orada yine öyle. Ve iste simdi 71 citasindayim. Yaza kadar kendime hedef koydum, 5'li rakamlari mutlaka görmek istiyorum.
Hikayem kisaca bu. Diyette uyguladiklarim ise, kisaca söyle: Öncelikle aksam yemeginden sonra, yeme serüveni bitmeli. Mutlaka haftada birkac gün spor takviyesi olmali. Makarna, pilav, ekmek ve hamurlu tatlilar yasamimizdan cikmali. "Cikolata en tatli zehirdir" diyordurdu Canan Karatay kitabinda. Kesinlikle öyle, asla cikolatayi agzimiza sürmemeliyiz:) Protein agirlikli beslenmeli, enerji ihtiyacimizi meyveyle karsilamali ama meyveyi abartmamaliyiz. Karbonhidratlari ölcülü ve bilincli tüketmeliyiz. Herseyden önce, su icmeliyiz. Su, diger iceceklerle esdeger degil bence, ben hicbir icecek icmedim su harici. Belki arada ayran. Sonra badem, ceviz, findik tükettim ara ögünlerde. Tatli ihtiyacim oluyordu elbet, kendime haftada 1 ya da 2 kere dondurma ikramim oluyordu. Pilavi cok seven bir insanim, cin pilavi pisiriyordum basmati pirincle bazen. Birde en en önemlisi, kendime özel menüler yapiyordum. Onlari harika bir sunumla hazirliyordum ve diyetteyim diye sevmedigim seyleri yemek zorunda degilim diyordum. Albüm bile yapmistim kendime diger gurubumuzda. Kizlar özeniyordu resmen diyete, benim menülerin resimlerini görünce:) 32 kilo verdiysem, 12 kiloyu rahat veririm diyorum simdi kendime. Umarim basaririz birlikte kizlar.
Not: Bu mesaj 2 mesaj yerine gecer mi acaba, cok uzun yazmisim. Cenem biraz düsüktür benim kizlar:)