33 yaşında otizmli olduğumu öğrendim

Tanıyı neye göre aldınız hangi testle acaba emin misiniz

burda bir konu vardı kadın yıllar sonra kocasının otizmli olduğunu farketmişti de herkes linçlemişti kadını. o da oğlunu gözlemlerken öğrenmişti. nasıl başıma geldi o olay hayret ediyorum.
Geçmiş olsun şuna ekleme yapacağım o kadın da şöyle bir konu vardı kocası zaten berbat ötesi bir insandı üstelik ailesi bunu biliyordu ailesinde de otizmli vardı kadından gizleyerek bu evliliği sağlamışlardı konu öyle başlamıştı yani o kadının başını bilerek yakmışlardı onun kocasınınki iki takıntı iki belirti değildi
anladığım bir şekilde normal bir hayat yaşıyorsunuz topluma karışmışsınız bizden biraz farklı bir şekilde sadece
yani otizmin de belki aşamaları vardır tam emin değilim bilmiyorum ama o adam çok ayrı bir boyutta kendinizi onunla bir karşılaştırma yapmayın bence insanlara da söyleyin hepimizde türlü türlü şeyler var artık sanki toplum %100 sağlıklı da bi siz farklısınız sonuçta sizin huylarınız hareketleriniz fark edilir düzeyde ve bunu da çoğu kişi kabullenmiş siz de zaten bilmiyormuşsunuz bilerek insanları kandırma durumunuz yok

ben beğenmedim yaptım çünkü niye gizleme ihtiyacı duyarsın ki saçmalık !?

Ben de disleksi oldugumu 45 yaşında anladım.Ama ben cok caliskan bir ogrenciydim okumakla ilgili bir sıkıntımda yoktu ama hayat boyu çarpım tablosunu ezberleyemedim hiç yön duygum yoktur sıfırdır.Uzun süre yazı yazamam bileğim çok yorulur iki dakikada.Bazı yazım kurallarını kesinlikle ögrenemedim mesela de da larda ne zaman ayrı ne zaman birleşik olması gerektiğini.Bu farklılıklar muhakkak bizim zamanimizda da vardi ama biz sokakta oynayan ekrana maruz kalmayan cocuklarlar oldugumuz icin bence hayatimizi cok etkilemeden idare etmisiz anlasilmamis.

1 ay önce nasıl yaşıyorduysanız öyle devam edin hayatınıza.
Ben olsam öyle yapardım.
Her teşhisi alnınıza yapıştırıp gezmenize gerek yok, dursun bir kenarda.
Hiç demotive etmeyin kendinizi, bişicik olmaz. Herkes biraz otistik ya da dehbli sayılır bu çağda zaten, onca dikkat düşmanı unsur içinde.

Söyleyip söylememek size kalmış ama ben olsam söylemem. Ağır otizmli değilsiniz, spektrumdasınız ve sizin gibi bir sürü insan var aslında. Üniversite okuyacak kadar bilişsel yeteneğiniz, evlenip annelik yapacak kadar duygusal gelişiminiz var. Duygusal-bilişsel sıkıntılarınıza anlam vermek için tanı olmak iyi bir şey ama bu bir yerde hastayı köreltiyor. Mesela bende anksiyete var bunu yapamam, bende depresyon var şunu yapamam diyerek hasta yaptığı şeyi de yapamaz hale geliyor. Bu anlamda kendinizi anlamak ve anlatmak için kullanabilirsiniz ama bunu kendine yapıştırmamak önemli.

İletişim sıkıntısının sizde olduğundan emin miyiz. Konuyu çok tatlı ve anlaşılır anlatmışsınız. Yazı ile iletişiminiz mük.

Sorun belki de sizin durumunuzda değil de sizi olduğunuz gibi kabul edemeyen insanlardadır. Ee onlar durumunuzdan haberdar olsa ne olmasa ne. Hatta olmasalar daha hayırlı.

Otizm çok geniş bir spektrum, siz meslek sahibi olmuş, evlenmişsiniz. Demek ki durumunuz toplum içinde tolere edilebilecek seviyede ve hafif derecede.
Oğlumun doktoru teshis almamış, 'farklı' diye nitelendirilen bir sürü insanın otizm olduğunu ama ilişkilerinde ciddi sorunlar yaratmadığı için toplum tarafından kabul gördüğü söylemişti. Anne babadan geçme olasılığı yüksek ve benden oğluma geçtiğini düşünüyorum. (Doktora anlattığımda otistik olabileceğimi söyledi ama hayatımı ciddi anlamda etkilemediği için üzerine düşmedim)

Çocuğunuzu mutlaka bir uzman görsün, hatta mümkünse birden fazla uzmandan fikir alın. Teşhis alırsanız fark edilemeyecek seviyede ise kimseyle paylaşmayin derim. Ben oğluma anaokulu ararken çoğu okul kabul etmemişti mesela.

Oğlunuz kaç yaşında ilaç kullanıyor mu kullanıyorsa faydası oldumu artılarını varsa eksilerini belirtebilir misiniz?

şundan çok değil 40-50 sene sonra psikiyatri camiası ağır çökecek de hayırlısı.. evrimsel psikoloji ve beynin yapısını çok iyi bilmek lazım. beyin zaten boş kalmaya gelen bir organ değil. 4 saat boş bırakılan çocuk mecbur bir şeylerle uğraşır. şimdi boş kalanlar telefona bakıyor falan ya hani çocukken öyle bir şans da olmayınca uğraşacak bir şeyler arıyor insanlar siz de kağıt kesmişsiniz. 33 yaşında otizm tanısı falan alınmaz kendinize iş çıkarmayın.
şimdi millet kendi saçmalıklarını sizin üzerinize yıkacak siz de özür dileyeceksiniz çünkü otizmli olduğunuzu düşünüyorsunuz. iletişim kazalarını her insan yapıyor. birbirimizi idare ediyoruz sadece. ama şimdi en ufak alınganlıklarında bile sizi suçlayacaklar. evlenip çalışmayı başarabildiğinize göre öyle çok büyük iletişim sorunlarınız da yok demek ki. konudan konuya atlamak vs de normal biraz okb var gibi sadece.

Gerek yok çok irdelemeye hayatınıza kaldığınız yerden devam edin.Sizle anlaşamayan yol alsın sizi olduğu gibi seven yanınızda kalsın.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…