4 buçuk aylık ek gıda

Havuc kabak patates buharda pisirme yontemiyle tek tek pisirip tadim yaptirman canim 3 gun kuralıyla tabi doktor bahsetmistir

konu sahibine fazla yüklenilmiş ama ben de tadımlara 4 buçuk aylıkken başladım. adı üstünde tadım, 1-2 çay veya tatlı kaşığı veriliyor. bebek yine anne sütü veya mama neyse onunla beslenmeye devam ediyor. bazı bebekler yemeyi kabul etmiyor o kadar erken ama yavaş yavaş deneyip alıştırmanın bir kötülüğü yok. 6. aya vardığınızda bebeğin neye alerjisi var, hangi sebzeleri tercih ediyor onu bilip full öğünle başlayabiliyorsunuz. yine anne sütü ve mama ile beslemeye de devam ediyorsunuz.

sorunun cevabına gelecek olursak da havuç, patates, tatlı patates, brokoli, bezelye, avokado, muz, elma, armut gibi sebze ve meyveleri püre haline getirip deneyebilirsiniz. sert olanları haşlamak veya buharda pişirmek gerekiyor. haşladığınız suyla veya anne sütü/mama ile sulandırabilirsiniz pürenizi.

Anne sütü alan bebekler 180 gün mama destegi alan bebekler ise 150 gün itibariyle tadimlara baslayabilir. Biraz daha bekleyin bağırsak florasını bozar karacigerine yüklenebilirsiniz. Acele etmeye gerek yok illa farkli bir sey deneyecekseniz kasik mamasi deneyin 4+ olanlardan tabi mama aliyorsa eger tek anne sutuyse süte devam edin

Bebeğin sindirim sisteminin gelişimi ve oturabiliyor olması önemli. Bu tip erken başlamalar o dönemde zarar vermesede ileride diyabet , mide rahatsızlıklarına yol açabiliyor. O sebeple uyarmak istedik. Kimse kötü konuşup fazla yüklenmedi aslında.

Kimse konu sahibine yuklenmedi. 4,5 aylik baslanmamasinin sebebi karnini onunla doyurmak degil zaten, alerji ve diger tum hastaliklarin onune gecmek

Kimse yüklenmemiş gayet normal bekleyin demişler bence de beklenmeli Ek gıda süreci zaten bebeğin artık bütün gıdaları full yemesi değil anne sütü yanında tadım yapması ve besinlere geçiş süreci tadlarını öğrenmesi vs 6. Ayda tadım yapmakla 4. Ayda tadım yapmanın arasınsa fark ne anlamıyorum aynı sey. acele etmeye gerek yok Bagırsakları gelişsin iyice sonra kabız falan olur şimdi olmasa da ileriki yaşlarda mide sorunları yaşayabilir

Ek gıda deyince anneler önüne koydukları porsiyonu full bitirsin istiyor bitirmeyince de yemiyor diyor yemese de önemli değil önemli olan tadlarını öğrenmesi damak tadı oluşması yemekleri yemesi için geçiş süreci sadece

Kimse konu sahibine yuklenmedi. 4,5 aylik baslanmamasinin sebebi karnini onunla doyurmak degil zaten, alerji ve diger tum hastaliklarin onune gecmek
Bebeğin hazır olup olmadığının çok iyi gözlemlenmesi gerek tabi o konuda haklısınız. Dil ile dışarı itme refleksi devam ediyor mu, kafasını ne kadar dik tutabiliyor, siz yemek yerken ilgi gösteriyor mu vs. bunlar önemli kriterler.

Ben de katı gıdaya erken başlamadan önce çok araştırdım, bilimsel makalelere başvurdum. Bebeğin sindirim sistemi gelişimi 2 yaşa kadar değişip gelişebiliyor fakat 4 aydan önce katı gıda kesinlikle önerilmiyor. Bunun yanısıra, bazı çalışmalarda 4-6 ay arası katı gıda ile tanıştırmanın 6. ayda başlamaya kıyasla bazı faydaları olduğu görülmüş. Mesela sizin söylediğinizin tam aksine, alerjik yiyeceklere (yer fıstığı, yumurta gibi) 4-6 ay arası maruz kalan bebeklerin 6. aydan sonra maruz kalan bebeklere kıyasla ileride bu yiyeceklere karşı alerji geliştirme riskleri azalıyor. Bir başka çalışmada da bu bebeklerin kiloları karşılaştırılmış fakat erken beslenmeye başlayan bebeklerde obezite gelişimi riski ile ilgili bir bulguya rastlanmamış.
Söylediğiniz mide rahatsızlıkları ve buna eşlik eden gaz problemleri 6. ayda başlansa bile yaşanabilecek problemler.
Özetle 4-9 ay arasının kritik bir periyot olduğu ve 4. aydan itibaren farklı tatlarla tanıştırarak bebeklerin ileride yemek seçme/yeme problemleri yaşamasının önüne geçilebileceği söyleniyor. Tabi yiyecekler belli hijyen standartlarına uyarak hazırlanabiliyorsa.

Kaynak: First Bites—Why, When, and What Solid Foods to Feed Infants

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…