4 YAŞ-HEM SAĞ HEM SOL ELİ KULLANMA VE KALEM,MAKAS TUTAMAMA SORUNU

babam onu sürekli sağ elini kullanmaya yönlendirdi.ben babama tepki gösterdim.doğalı neyse o olsun yönlendirme baba dedim.çünkü beyinle ilgili ve çocuğu zorlamak istemedim.onlar da yönlendirmeyi kestiler.
mutlaka bir yöne eğilsinde sağlak olsun solak olsun önemli değil.başım üstüne.ama iki elini de kullanmasın yaa.bu durum onu yavaşlatıyor.arkadaşlarının gerisinde kalıyor
Sağa zorlayinca bocalamis olabilir. Geri kalmaz merak etmeyin. Bol bol oyun hamuruyla oynasın.

Ilk defa mi makas kullandı belki o yüzden tam kavrayamadı. Ince motor becerileri için oyun hamuruyla oynama, bol bol yoğursun. Makarnalara ip geçirsin. Benim oğlumda 4.5 yaşında ve sınırlı boyama yapmıyor bazen yapıyor ama sabırsız . Solak ya da sağlak olduğu 4 yaştan sonra ortaya çıkıyormuş yani netlik kazanıyor. Bence sikmayin ama bir uzman görüşü alin. Mesela bu yaşa kadar makas tutmadıysa öğrenmesi zaman alabilir. Geçen sene kullanmaya başladı o zaman iyi değildi simdi şekil çıkarabiliyor. Evde alıştırmalar yapın. Ama en iyisi uzman görüşü.

küçükken ben de öyleydim şuan iki elimle de eşit her işi yapabiliyorum hemen hemen, sağ elle diş fırçalama hariç. :KK70: bi sorun olacağını sanmıyorum yazısı uzun süre kötü olabilir o kadar bende öyle olmuştu
endişem ilkokula başlayınca sorun olabileceği şu an ne olabilir ki

Ilk defa mi makas kullandı belki o yüzden tam kavrayamadı. Ince motor becerileri için oyun hamuruyla oynama, bol bol yoğursun. Makarnalara ip geçirsin. Benim oğlumda 4.5 yaşında ve sınırlı boyama yapmıyor bazen yapıyor ama sabırsız . Solak ya da sağlak olduğu 4 yaştan sonra ortaya çıkıyormuş yani netlik kazanıyor. Bence sikmayin ama bir uzman görüşü alin. Mesela bu yaşa kadar makas tutmadıysa öğrenmesi zaman alabilir. Geçen sene kullanmaya başladı o zaman iyi değildi simdi şekil çıkarabiliyor. Evde alıştırmalar yapın. Ama en iyisi uzman görüşü.
aslında şöyle bir duurm var kızlar.yaşıtlarına göre sanki biraz geriden geliyor.bisiklet sürmeyi öürenmesi konuşması
ama zamanla oluyor
sanırım fazla mı panikledim bilmem

Benim cocugum 5 yasına kadar hem sag hem sol elı kullandı, boyama yaparken cok kenarlara kadar boyamıyordu, daıresel hareketle boyamıyordu, ogretmenı herkes oyle yapıyor dıyordu.
Makas kullanması cok kotu keza hala oyle
Neyse ılk okula sol elle basladı ve anaokulunda ogretmenı onu hep sag ıle kullanması ıcın zorlamıs hep, bunu bize cok gec soyledı.
Kalem tutması da degısık evet, solak ve kalemi ılgınc tutuyor ama saglık sorunu yok.

babam onu sürekli sağ elini kullanmaya yönlendirdi.ben babama tepki gösterdim.doğalı neyse o olsun yönlendirme baba dedim.çünkü beyinle ilgili ve çocuğu zorlamak istemedim.onlar da yönlendirmeyi kestiler.
şimdi öğretmeniyle de konuşunca şimdi diyorum ki mutlaka bir yöne eğilsinde sağlak olsun solak olsun önemli değil.başım üstüne.ama iki elini de kullanmasın yaa.bu durum onu yavaşlatıyor.arkadaşlarının gerisinde kalıyor
Kalsin arkadaslarina gore degerlendirmeyin. Ben 1 tane buyutuyorum degisik bir cocuk kiyaslamiyorum. Arkadaslarinin cok gerisinden geldi takilmayin bunlara.

Kalsin arkadaslarina gore degerlendirmeyin. Ben 1 tane buyutuyorum degisik bir cocuk kiyaslamiyorum. Arkadaslarinin cok gerisinden geldi takilmayin bunlara.
ama bu çocuk ilkokulda yazacak , not alacak, sınava girecek...bu durum direkt başarısını düşürecek, eğer devam ederse

Sağa zorlayinca bocalamis olabilir. Geri kalmaz merak etmeyin. Bol bol oyun hamuruyla oynasın.
Bende solak doğmuş ilkokul da zorla sağ ele geçirilmiş biriyim gercekten cok zor. Sadece yazıyı sag elle yaziyorsum sollada yazarim ama sağ kullaniyorum. Bıçağı sag elle tutamam herseyi solla yaparım,hatta dışarda yemek yerkende sag elle bıçağa tutmak zulüm geliyor ama evde rahatım sanki baski hissediyorum dışarda. Saği mi solumu bilmiyorum biliyorum ama biri sorsa sola sag derim:) valla beyin icin cok zor bir durum. Zamanla oturur çocuğun durumu yavas yapsn diğerlerinden geri kalsin nasil olsa birini tam kullanınca duzene girecek.

15 aylikken siraladi 24 aylikti yürüdüğünde. Surekli yerde oynattigimiz bir bebek olmasina ragmen. 7 8 aylikken desteksiz oturuyordu. Denver testini hacettepeye pediatri bölümüne muayeneye ilk götürdüğümüzde yonlendirmislerdi.

15 aylikken siraladi 24 aylikti yürüdüğünde. Surekli yerde oynattigimiz bir bebek olmasina ragmen. 7 8 aylikken desteksiz oturuyordu. Denver testini hacettepeye pediatri bölümüne muayeneye ilk götürdüğümüzde yonlendirmislerdi.

Benim bebeğim 24 aylık oldu 3-4 adım atıyor ama bilinçli değil.yani belinden tutuyoruz yürürken sonra bırakıyoruz bu şekilde atıyor
Bu arada Prematüre. Nörologa çocuk gelişimi uzmanina, fizyoterapiste gittik gidiyoruz

Kaba motor ve ince motor gelişimi geriden geldi. mesela çok güzel kalem tutuyor su anda.

Bir de fizik tedavi ile mi yürüdü

Bende solak doğmuş ilkokul da zorla sağ ele geçirilmiş biriyim gercekten cok zor. Sadece yazıyı sag elle yaziyorsum sollada yazarim ama sağ kullaniyorum. Bıçağı sag elle tutamam herseyi solla yaparım,hatta dışarda yemek yerkende sag elle bıçağa tutmak zulüm geliyor ama evde rahatım sanki baski hissediyorum dışarda. Saği mi solumu bilmiyorum biliyorum ama biri sorsa sola sag derim:) valla beyin icin cok zor bir durum. Zamanla oturur çocuğun durumu yavas yapsn diğerlerinden geri kalsin nasil olsa birini tam kullanınca duzene girecek.
öğretmen yönlendirin dedi ama sizin durumunuz beni haklı çıkarıyor.siziz yanlış el için yönlendirmişler ve sıkıntı bu size

Bilmedigimden soruyorum hangi problemle bu testi yaptirdiniz ne için yapılır yani bu test?benim kizim 16 aylikken tam yürüyemedi 17 aylikken iyi yürüdü. Şu an 25 aylık ziplayamiyor koşuyor ama tek ayak durabilir mi bilmiyorum. Konuşması hala zayıf. Ben de endiselenmeli miyim?
Simdi her cocugun kendine özgü bir gelisimi oldugunu hic unutmamaliyiz. Ben öğretmenim ve fark ediyordum gec oldugunu ama çocuk yerinde saymiyor geriye gitmiyor sadece gec ilerliyordu. Doktorla ufak tefek de olsa iyi kotu her seyi paylasiyordum. Bizim oglan garantici cikti kendini guvende hissetmedigi hic bir an adim atmiyor. Kaldi ki biz bir seyler icin zorlamadik ama esim endiselendi mahalle baskisiyla doktora gittik geldik 1 ay cok yiprandik. Genetik, nöroloji ortopedi, kbb gezMedigimiz bölüm kalmadi. Sadece hacettepeye gittik. Evet muayene edilsin iyi oldu ama yipratici bir süreçti. Kendi cocuk doktorumuz belli basli hareketleri yapiyorsa korkmayin dedi. Siraladigi zaman pek cok hastaligi zaten eliyoruz dedi. Icim rahatti ama gelen giden herkes bir sey soyluyor herkes doktor herkes..

ben çocuğu sol ele yatkın olduğundan sol el kullanmaya yönlendirsem mi bilemedim.

Ben de makas ve kalemde bir müddet zorlanmışım.
İlkokul zamanı kolay alışmıştım. Sol baskın aynı zamanda sağ elimi de kullanabiliyorum.
Hala daha öyledir, sol elim kalem, diş fırçası çatal, kaşık, sağ el fırlatma-tutma, silah atışı, makas,bıçak.
İki elimle raket kullanabiliyorum, iki elimle smaç basabiliyorum. (Takımdayken epey işime yaramıştı :) )

İçinizin rahat etmesi için yine de bir doktora sorabilir, uzman görüşü alabilirsiniz.
Evet oglumda topa sol, kasıgı sag, catalı sol elle tutuyor aklıma ılk gelenler. Ben bunun kotu bısı oldugunuda hıc bılmıyordum. Ama bı karmasa yasadık elbette o donem bız daha sonra baska sebeblerden psıkologa gıdıyorduk, zeka testı yapılmasını istediler zeka sevıyesı cok yuksek cıktı bununla da bagdastırmayın dıye soyluyorum.
10 aylıkken yurudu, konustu hıc bıseyı gec yapmadı mesela benım kı. Sımdı 13 aylık oglum var onada kalem veriyoruz oda sag sol ıkı elını kullanıyor tabı o daha bellı olmaz ama,aynı seylerı yasıyoruz yasayacagız gıbıme gelıyor

41 aylik oglum yaklasik 6 aydır kalemi sag eliyle tutuyor yanı sıra makas kasık dis fircasi ama öncesinde iki elini kullaniyordu.Sanırım biraz erken başlamışız!Sadece makas pratigimiz bitmedi...Eger öncesinde evde bunlarla ilgili bir uğraş olmadiysa zaman alacaktir.Korkulacak birsey oldugunu sanmiyorum....

Evet oglumda topa sol, kasıgı sag, catalı sol elle tutuyor aklıma ılk gelenler. Ben bunun kotu bısı oldugunuda hıc bılmıyordum. Ama bı karmasa yasadık elbette o donem bız daha sonra baska sebeblerden psıkologa gıdıyorduk, zeka testı yapılmasını istediler zeka sevıyesı cok yuksek cıktı bununla da bagdastırmayın dıye soyluyorum.
10 aylıkken yurudu, konustu hıc bıseyı gec yapmadı mesela benım kı. Sımdı 13 aylık oglum var onada kalem veriyoruz oda sag sol ıkı elını kullanıyor tabı o daha bellı olmaz ama,aynı seylerı yasıyoruz yasayacagız gıbıme gelıyor
bizimki de öyleydi küçükken ama aklıma kötü bişi gelmedi.sanırım solak dedim o kadar ama ben de bugün öğrendim kızlar

Amma cok yazdım, anaokul ogretmenı sag ıle yazmasını saglamak ıcın solaklar becerıksız olur dıyormus vede. Bu sebeblekı ben makas kullanması gelısemedı dıye dusunuyorum ek bılgı solak kalem, solak tutacak, sol makaslar var ınt sıparıs edebılırsınız.

41 aylik oglum yaklasik 6 aydır kalemi sag eliyle tutuyor yanı sıra makas kasık dis fircasi ama öncesinde iki elini kullaniyordu.Sanırım biraz erken başlamışız!Sadece makas pratigimiz bitmedi...Eger öncesinde evde bunlarla ilgili bir uğraş olmadiysa zaman alacaktir.Korkulacak birsey oldugunu sanmiyorum....
sorun var.çocuk arkadaşlarının gerisinde kalıyor.aktiviteleri bitiremiyor.bu bir sorun.diğer çocujlardan daha geç boyuyo yazıyo vs

Bilmedigimden soruyorum hangi problemle bu testi yaptirdiniz ne için yapılır yani bu test?benim kizim 16 aylikken tam yürüyemedi 17 aylikken iyi yürüdü. Şu an 25 aylık ziplayamiyor koşuyor ama tek ayak durabilir mi bilmiyorum. Konuşması hala zayıf. Ben de endiselenmeli miyim?
Geri geri yuruyor mu, gerı gerı yurume den sonra mısır patlıyormus bebeklerde dıye biliyorum

Benim bebeğim 24 aylık oldu 3-4 adım atıyor ama bilinçli değil.yani belinden tutuyoruz yürürken sonra bırakıyoruz bu şekilde atıyor
Bu arada Prematüre. Nörologa çocuk gelişimi uzmanina, fizyoterapiste gittik gidiyoruz

Kaba motor ve ince motor gelişimi geriden geldi. mesela çok güzel kalem tutuyor su anda.

Bir de fizik tedavi ile mi yürüdü
Bize beyin felci dedigimiz serebral palsi teshisi bile kondu baska bir hastanede bir prof. Tarafından. Ben de diyorum ki cp olanlar ememez bu cocuk emdi 1.5 yil diyorum. Himm diyor. Himmla olmuyor bunisler diyip ciktim ordan cok gerilmiştim. Bizimki de beli ikiye bukulurdu adeta. Moonwalk diye bisey görmüştüm internette onu almıştım 15 liralik bir bez parcasi tulum gibi ipleri var kiyafetinin uzerine gecirip cocugu kukla gibi tutup yürütmeye çalışıyorduk. Dik durmâkta zorlaniyordu sanki hamur gibiydi oglum. Ama simdi eser kalmadi cok şükür. Geldi gecti. Insallah sizinki de gecicidir. 1 sn bile dik durmasi onemli demisti doktor. Hic duramazsa o problem. Sizinki destekledikten sonra yuruyor mu devam ettiriyor mu? Güven problemi olabilir. Hic sebepsiz 2 yasini bitirmeden yurumeyen cocuklar olabiliyormus. Hem dinledim bir videoda. Hem de yaşadım gördüm.

Son düzenleme:
Back
X