4 YAŞ-HEM SAĞ HEM SOL ELİ KULLANMA VE KALEM,MAKAS TUTAMAMA SORUNU

öğretmen yönlendirin dedi ama sizin durumunuz beni haklı çıkarıyor.siziz yanlış el için yönlendirmişler ve sıkıntı bu size

Aynen öyle zorlamayin sadece eskiden öğretmenler solak olanları nasil görüyorsa zorluyormus 34 yaşındayım 4 yaşındaki oğluma sorsan benden daha iyi biliyor sağını solunu, resmen beyni zorlayarak bisey yaptirmak cok ilkel ben kendime hep üzülürüm ne saglak diyebiliyorum kendine ne solak arada kalmış saglak görünümlü solak olmuşum. Zaten belli yasa kadar her iki elide kullaniyorlar cocuklar sizin daha zamanınız var sanırım

Hem sag hem sol elini kullaniyor olabilir. Ben de oyleyim. Yaziyi iki elimle de yazarim. Makasi iki elimle de kullanabilirim. Bardagi sadece sol elimle tutup icerim. Catali sol elimle ,bicagi da sag elimle kullanabilirim. Kucukken de oyleydim. Simdiden ilkokul icin endiselenmenize gerek yok. Daha kendini coook gelistirecek o cocuk.

ama bu çocuk ilkokulda yazacak , not alacak, sınava girecek...bu durum direkt başarısını düşürecek, eğer devam ederse
1 sınıf ta çok gerı kaldı, odevlerın uzerıne eksık seyler bındı evet, bayada cırkın yazdı baya baya hemde. Bır e yapardı kanser kurdalesı gıbı dusun. Ama bu basarısızlık getırmez cunku basarılı bır cocuk sımdı 4.sınıf cok guzel notlar aldı bu sene. Panik olma lutfen ama uzman gorusu al evet bılseydık valla bizde gıderdık kesın.

Erkeklerde ince motor becerileri kızlara nazaran daha yavaş gelişir. Cocuğunuzu başka çocuklarla kıyaslamayın, her çocuğun gelişim evreleri farklı işler.

Evde daha önce kalem ya da makas çalışması yapmamışsa suan bocalaması normal. Bir sure daha gozlemleyip problem devam ederse uzman bir norologa gidin bence.

Ama evde de uzun süredir makas ve kalem çalışmaları yapıyorsa beklemeyin götürün. Ben olsam bunu yapardım . Gerekirse fizyoterapist de görmeli

sorun var.çocuk arkadaşlarının gerisinde kalıyor.aktiviteleri bitiremiyor.bu bir sorun.diğer çocujlardan daha geç boyuyo yazıyo vs
Bakin soyle düşünün. Gorme engelliler bizim rahat yaşadığımız hayata tutunmaya çalışıyorlar ama zorlaniyorlar. Kendimizi onlarin yerine koyalim. Onlarin alfabesiyle yazilmis kitaplari levhalari okusak biz de ne kadar zorlanirdik geride kalirdik. Cocugunuza uygun sartlari sagladiginizda problwm ortadan kalkacaktir. Geride kaliyor basarisi dusecek diye endiselenmek icin cok erken. Farkli bir cocuk olabilir. Farkli dusunebilir. Farkli elini kullanabilir. Boyle düşünün. Rahat olun. Sorun degil farklilik olarak degerlendirin. Mesela solaklar icin makaslar varmis deneyin. Digerlerini akisina birakin. Cocuk yuruyor oynuyor konusuyor genel itibariyle saglikli. Bunlar cok onemli. Su an dert ettiğiniz sey dert bile degil bence.

Benim kızım tam 1 yaşında yürüdü hiç bir seyi gec degildi bilakis eline bir yasinda makas verdim sadece konusmada cok azcik geri gibiydi ama tam 2 yasinda şakır şakır konuştu ve çok mantıklı konuşurdu yalnız çok konuşurdu.Eline uzun süre karar veremedi iki elinide gayet guzel kullandi.4 yaşindaydi sağ el baskınlaştı.Kalemide guzel tutardı.Bütün harfleri taniyordu 5 yaşında toplama çıkarma yapiyordu.Ve geldik ilkokula başladik disleksi şimdi ilkokul 4 e gidiyor wscr testinde üstun zekalı çıktı ama disleksi.Ben ilk suphelendiginde ilkokul 1 deyken bana hangi elin baskin olduguna gecmi karar verdi gecmi yürüdü bisiklet surebiliyormuydu gibi sorular sormuslardi.Buzde ele karar vermek ve konusmada çok az bir gecikmenin harici hiç belirti yoktu ama sonradan anladim meselar garaja ısrarlı bir şekilde bagaj derdi.Miknatis diyemez miktaniz derdi dun bugun yarin kavramlarini karistirirdi bazen gibi.Aklinizi bulandirmak istemem buda benim tecrubem.Dislektik olmak kötü bir seymi hayir.Herkesten farkli çok yetenekleri var bazı alanlarda çok üstün özellikleri olabiliyor çok zeki olabiliyorlar.Kızım çok zorlandı belki ama takdir bile aliyor bu sene.

Benim kızım tam 1 yaşında yürüdü hiç bir seyi gec degildi bilakis eline bir yasinda makas verdim sadece konusmada cok azcik geri gibiydi ama tam 2 yasinda şakır şakır konuştu ve çok mantıklı konuşurdu yalnız çok konuşurdu.Eline uzun süre karar veremedi iki elinide gayet guzel kullandi.4 yaşindaydi sağ el baskınlaştı.Kalemide guzel tutardı.Bütün harfleri taniyordu 5 yaşında toplama çıkarma yapiyordu.Ve geldik ilkokula başladik disleksi şimdi ilkokul 4 e gidiyor wscr testinde üstun zekalı çıktı ama disleksi.Ben ilk suphelendiginde ilkokul 1 deyken bana hangi elin baskin olduguna gecmi karar verdi gecmi yürüdü bisiklet surebiliyormuydu gibi sorular sormuslardi.Buzde ele karar vermek ve konusmada çok az bir gecikmenin harici hiç belirti yoktu ama sonradan anladim meselar garaja ısrarlı bir şekilde bagaj derdi.Miknatis diyemez miktaniz derdi dun bugun yarin kavramlarini karistirirdi bazen gibi.Aklinizi bulandirmak istemem buda benim tecrubem.Dislektik olmak kötü bir seymi hayir.Herkesten farkli çok yetenekleri var bazı alanlarda çok üstün özellikleri olabiliyor çok zeki olabiliyorlar.Kızım çok zorlandı belki ama takdir bile aliyor bu sene.
geçmiş olsun yorumunuz için teşekkürler.Herşey Allahtan.Allahtan gelen herşey baş göz üzerine.Rabbim en iyisini bilir.

aynen makasta da zorlanıyormuş.bugün öğretmeni dedi.tutamıyormuş.kafayı yicem
Kafayi falan yemeyin ogretmenler ozellikle anaokulu ogretmenleri abartmayi.sever..rahat olun 4 yasinda kim duzgun resim yapiyor picasso mu olsun istiyorsunuz ...konusmak icin konusmustur belki de ..bu psikomotor beceri eksikligi cumlesini calistigim okuldaki.anaokulu ogretmenlerinde cok duydum onlara gore tum cocuklar anormal..

Ben de sol sağ karışık kullanıyorum. Bıçak, doğrama vs işler genelde solla oluyor. Hem sağla hem solla yazabiliyorum. O da ilkokulda zorlama ile sağ elimi kullanmaya başlamamdan kaynaklanıyor.
Ama vallahi bir sorun olabileceğini hatta bunun bir adı olduğunu şimdi öğrendim
Kendim trafikte araç kullanırken değil ama sağ ve sol yol tarifinde problem yaşıyorum. Ya da karşımdakinin sağ eli sol kulağı nerde denilse durup bi kaç saniye düşünüyorum gibi.
Belki üzerinde baskı hissediyor heyecan yapıyordur çocuğunuz o sebeple de geç kalıyordur.

Bize beyin felci dedigimiz serebral palsi teshisi bile kondu baska bir hastanede bir prof. Tarafından. Ben de diyorum ki cp olanlar ememez bu cocuk emdi 1.5 yil diyorum. Himm diyor. Himmla olmuyor bunisler diyip ciktim ordan cok gerilmiştim. Bizimki de beli ikiye bukulurdu adeta. Moonwalk diye bisey görmüştüm internette onu almıştım 15 liralik bir bez parcasi tulum gibi ipleri var kiyafetinin uzerine gecirip cocugu kukla gibi tutup yürütmeye çalışıyorduk. Dik durmâkta zorlaniyordu sanki hamur gibiydi oglum. Ama simdi eser kalmadi cok şükür. Geldi gecti. Insallah sizinki de gecicidir. 1 sn bile dik durmasi onemli demisti doktor. Hic duramazsa o problem. Sizinki destekledikten sonra yuruyor mu devam ettiriyor mu? Güven problemi olabilir. Hic sebepsiz 2 yasini bitirmeden yurumeyen cocuklar olabiliyormus. Hem dinledim bir videoda. Hem de yaşadım gördüm.

Serabral pelsiyi ben araştırınca gördüm.en hafif şekline benzettim.Dr umuz bir şey demedi ama.cp olanların ememedigini nereden öğrendiniz?benim kızım da iki yaşında. yeni kestim sütten

Ayrica ikiz eşi.premature ve kuvezde kaldı. Bunlar da etken tabi geri kalmasında.

3-4 dakika ayakta duruyor.kontrollu bir sekilde oturuyor.hic düşmüyor hep kendi oturuyor. Güvenemiyor kendine sanırım.dedikleriniz yüreğime su serpti çok teşekkür ederim.insallah yürür artık.

İki fizyoterapist gördü.gelisimi çok iyi dediler.yine de sömestir tatilinde fizik tedaviye baslatmak istiyorum.

Aklıma takilan bir şey olursa özelden sorabilir miyim daha sonra da?

Çocuğunuzda kendimi gördüm:KK70:sol elimi de sağ elimi de kullanabiliyorum ama kalem tutuşum kendimi bildim bileli biraz garip, öğrenmemde bir sorun yok dersi dinlemesem bile ortamda bulunmam yetiyor. Hastalık mıymış ilk defa duydum:halay:

benım 3 yasında kızım var ıkı elını de esıt sekılde kullanıyor belkı sızınkı de oyledır ıkı elını de kullanabılıyordur

iki eli de tam etkinlikte kullanamıyor.şaşırıyor.makas kalem nasıl tutulur tam kavrayamamış.daha doğrusu hangi eli seçeceğini henüz bilmiyor çocuk
sız evde bırlıkte hıc kagıt kesmedınız mı bırlıkte hıc resım yapmadınız mı mesela ?
bunları ogrenmeden mı basladı egıtım hayatına merak ettım
gıttıgı yerde herkes bılıyordur kendısı hıc ogrenmeden gıttıyse yavas kalması normal

Benim oğlum da iki elini de kullanır. Solla daha güzel kavrıyor ama bazen bakıyorum sağla tutmuş kalemi makası. Biz gelişim değerlendirmesi için bir yere başvurmuştuk. Yanında değildim değerlendirme esnasında nasıl bir yol izlendi tam bilmiyorum ama iki elini kullanmasına takılmadılar. İki elini de kullanıyor, solla daha rahat dendi orda da. Parmağım acıdı diyerek makası soldan sağa aldığı oluyor benimkinin.
Ben de iki elimi de kullanabiliyorum. İlkokulda ben de kalem tutmakta zorlanmışım, hatırlıyorum sağdan sola aldığımda kalemi şaşırırdım nasıl tutacağımı. Üniversitede iki elimle de yazı yazabildim ama şu an sağ daha baskın. Beyinde bi sıkıntı işareti olduğunu sanmıyorum bunun o_O içiniz rahat etmeyecekse bence gelişim değerlendirmesi için bir yere başvurun derim.

sız evde bırlıkte hıc kagıt kesmedınız mı bırlıkte hıc resım yapmadınız mı mesela ?
bunları ogrenmeden mı basladı egıtım hayatına merak ettım
gıttıgı yerde herkes bılıyordur kendısı hıc ogrenmeden gıttıyse yavas kalması normal

Bence de çocuğun sorunu ilgisizlik. 4 yaşına gelmiş kadın çocuğun kalem, makas tutamadığını yeni öğreniyor. Ben 2 yaşında yeğenimin bile kalem tutuşunun farkındayım. Bu yaşta düzgün tutmayı öğrenmesi gerekiyormuş ve öğrensin diye çabalıyoruz. Bir anda 4 yaşında tutmaya başlarsa tabii ki şaşırır ne yapacağını ve yaşıtlarının gerisinde kalır.

Küçükken nasıldı bilmem kalem tutmam ama bende çift el kullanan bı insanım :)) ama sol daha ağırlıklı sağı bazi el işlerinde kullanıyorum ama kavrama ve yazım olarak sol da iyiyim hastalık olup olmadığını bilmiyorum ama düzgün kalem tutmak için 4 yaş erken değil mi bilemedim

El kaslarını güçlendirmek için oyun hamuru alabilirsiniz birde plastilin diye kurumayan bir oyun hamuru var normal hamurlaro göre biraz daha sert

Oğlum onunla oynadığı için sürekli kasları daha iyiydi diğer çocuğuma göre belki kasları güçlendikçe hangi eli ile daha düzgün tuttguna karar verirsiniz :))

Belki de güçlenmedigi için arada kalmıştır

Eğer hastalıksa da çok geçmiş olsun :))

Serabral pelsiyi ben araştırınca gördüm.en hafif şekline benzettim.Dr umuz bir şey demedi ama.cp olanların ememedigini nereden öğrendiniz?benim kızım da iki yaşında. yeni kestim sütten

Ayrica ikiz eşi.premature ve kuvezde kaldı. Bunlar da etken tabi geri kalmasında.

3-4 dakika ayakta duruyor.kontrollu bir sekilde oturuyor.hic düşmüyor hep kendi oturuyor. Güvenemiyor kendine sanırım.dedikleriniz yüreğime su serpti çok teşekkür ederim.insallah yürür artık.

İki fizyoterapist gördü.gelisimi çok iyi dediler.yine de sömestir tatilinde fizik tedaviye baslatmak istiyorum.

Aklıma takilan bir şey olursa özelden sorabilir miyim daha sonra da?
Tabii ki sorabilirsiniz elimden geldiğince sorulariniza cevap bulabiliriz. Pedagojik derslerimizden biliyorum cp li lerin ememedigini bunu takip ettigimiz doktorumuz da söylemişti. Mesela demisti ki eger cocuk altini değiştirirken belden aşağısını bacaklarını yani kaldırabiliyorsa sıkıntı yoktur. Bir an ayakta dursun bir adım dahi atsa yürür korkmayın demişti. Çocuk doktoru olarak da internet üzerinden takip ediyoruz doktorumuzu. Herkese de tavsiye ediyorum engin bilgili radikal bir doktor. Dilerseniz siz de bakabilirsiniz sorulara verdiği cevaplara, makalelerini okuyabilirsiniz. Dr. Kadir Tuğcu.

Tabii ki sorabilirsiniz elimden geldiğince sorulariniza cevap bulabiliriz. Pedagojik derslerimizden biliyorum cp li lerin ememedigini bunu takip ettigimiz doktorumuz da söylemişti. Mesela demisti ki eger cocuk altini değiştirirken belden aşağısını bacaklarını yani kaldırabiliyorsa sıkıntı yoktur. Bir an ayakta dursun bir adım dahi atsa yürür korkmayın demişti. Çocuk doktoru olarak da internet üzerinden takip ediyoruz doktorumuzu. Herkese de tavsiye ediyorum engin bilgili radikal bir doktor. Dilerseniz siz de bakabilirsiniz sorulara verdiği cevaplara, makalelerini okuyabilirsiniz. Dr. Kadir Tuğcu.

Bebeklerimden biri havale geçirdiğinde Kadir Tuğcu takip etmiştim çok da faydalandim.
Belden aşağısını daha çok küçüklüğünden bir havaya kaldiriyor.

Ben de öğretmenim ama cp ile ilgili hiçbir şey aklımda kalmamış :(. Bugün fırsatım olursa Kadir Tuğcu'nun cp ile ilgili makalelerine de bakayım. Tekrardan Teşekkürler cevaplarınız için

Back
X