4 yaşındaki oğlumun konuşmasını nasıl geliştirebilirim?

Ada-Anne

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
1 Ocak 2021
2.881
3.094
83
37
Merhaba. 4 yaşına yeni giren bir oğlum var. Konuşma olarak sohbet seviyesinde değil. Karşılıklı soru cevap yok.
Isteklerini belirtir o kadar.Gelistirmek adına ne yapabilirim?

Merhaba. 4 yaşına yeni giren bir oğlum var. Konuşma olarak sohbet seviyesinde değil. Karşılıklı soru cevap yok.
Isteklerini belirtir o kadar.Gelistirmek adına ne yapabilirim?
Cok fazla tv izletmeyin, telefondan uzak tutun. Alfabetik oyunlar alın a ile b yi birleştirin tarzi. Her gun en az 15 dakika cocugunuza kitap okuyun. Sonra çocuğunuza hayal etmesi için gözlerini kapatmasını isteyin. Bunu 1 ay yapın ve 1 aydan sonra anlatmasını isteyin. Bu arada arkadaş ortamında bulundurun. Bir çok çocukta bu durum yaşanıyor ve okula gittikleri an yasitlarini gördükleri için kendilerinin ne yapması gerektiğini anlıyorlar. Endişe etmeyin ve cocugunuza yüklenmeyin ki bazı anneler yapıyor sakın başka cocuklarla kıyaslamayın.

Hiç tv izletmiyorum,telefonda çok nadir. Kreşe de gidiyor.Kıyas oluyor illaki.Ama her çocuk kendine özeldir

Tv,tablet vs.bunlarla fazla zaman harcamasın...Havalarda güzel..Akşam üzerine doğru parklar cıvıl cıvıl...3.5 yaşında oğlum var hemen hemen her gün en kalabalık olan parka gidiyoruz..İlla ki kendi yaşıtları oluyor parkta ve hemen kaynaşıyorlar...Fazla müdahale etmem ben...Kendi kendine diyalog kursun diye...Ne kadar sosyal olursa o kadar konuşmada vs.iyi gelişim katediyorlar...Dedesiyle çok geziyor ve sürekli diyalog halinde...Sorduğu her soruya cevaplar vermeye çalışıyoruz..Evde de şarkılar öğretiyorum teşvik etmeye çalışıyorum..Haydi sıra sende...Aaa unuttun mu yoksa..Dur tekrar ben söyleyeyim gibi gibi onunla bazen yarış halinde illede söyletirim mesela...

Siz çok kısa sorularla teşvik etmeye çalışın.."Bunu beğendin mi? Bu güzel mi? Cevap vermiyorsa mesela güzel değil mi yani? Beğendiği ya da istediği birşeyi kendi söylene kadar inletin mesela daha küçükken öyle yapardım...Su isterdi mesela su mu? Oyuncak mı? Gösterirdi hee sen oyuncak istiyorsun? Söyle su mu? Diye diye muhabbet ederdim..

Bunların yanı sıra yine bir pedagog yardımı alırsanız işin ehli onlardır size daha iyi yardımcı olabilirler...Ben de naçizane kendimle alakalı birşeyler bahsetmiş oldum..

Bizde sürekli park,bahçe vs. geziyoruz. Pedagog geçen sene gördü bu sene daha gitmedik

Hiç tv izletmiyorum,telefonda çok nadir. Kreşe de gidiyor.Kıyas oluyor illaki.Ama her çocuk kendine özeldir
Aynen her çocuk kendine ve annesine özeldir. Bu yüzden onları ozguvenli bireyler olarak yetiştirmeliyiz ve onların yanında bir kıyas yaparsak hep bir eksiklik duyacaklardir kendilerinde.

Orta derece.Elimden geldiğince konuşuyorum onunla
Herşeyi konuşarak yapın, alın yanınıza ne yapıyorsanız anlatın, oğlum bak tabaklarımız kirlenmiş diyin gösterin, kokla bakalım nasıl kokuyor diyip koklatın, nasıl kokuyor güzel mi kötü mü diye sorun cevap verdirtin, hadi şimdi temizleyelim de yine yemek yiyebilelim diyip beraber yıkayın, köpükle oynatın yumuşak mı güzel mi eğlenceli mi hoşlandın mı diye konuşturun, en son da temiz tabağı inceletin bak bakalım şimdi nasıl kokuyor diye sorun, onun yıkadığı tabağa sevdiği bir meyveyi koyun şimdi de meyveyle ilgili konuşma başlatın….her işinizi böyle yapın
Her gün ve uyumadan önce kitap okuyun, kitabı olduğu gibi okuyun çocuk gibi telaffuz etmeyin

Teşekkür ederim, dikkat edeceğim

Orta derece.Elimden geldiğince konuşuyorum onunla
Cevaplarinizdan konuskan biri gibi gorunmuyorsunuz acikcasi. Bir akrabam var hemen hic konusmuyor. Sadece sorulursa cevap veriyor, hosgeldin nasilsin ee daha daha nasilsindan ote konusma surduremiyor. Ama kendini orta derecede konuskan tanimladi bir ortamda. Sasirmistim. Fazla sakin bir aileyseniz konuskan oldugunuzu dusunuyor olabilirsiniz. Cocugunuzla gereksiz oldugunu dusundugunuz konusmalar yapmaya alistirin kendinizi. Mesela evet portakalin yuvarlak oldugunu cocugunuz da goruyordur, turuncu oldugunu, eksi oldugunu vs biliyordur ama siz yine de portakalin bu ozelliklerini tatli tatli sohbet ederek dillendirin. Disarda yururken yolda gordugunuz karincanin hizi hakkinda, neden gezindigi hakkinda, yuvasinin nerede olabilecegi hakkinda, yuvasini nasil insa etmis olabilecegi hakkinda konusun mesela. Konuskan olmayan insanlara bunlari konusmak gereksiz, sıkıcı ya da sacma gelebilir ama cocuklar icin cok onemli detaylar. Konusmayi, fikir sormayi, fikrinin ne oldugu konusunda kendini yoklamayi ve bunu ifade etmeye deger bulmayi boyle boyle ogreniyorlar.

Yorgunluktan pek uzun yazamıyorum, evet eşim ve ben çok konuşkan bir aile değiliz. Ama dediklerinizi yapıcam.Teşekkur ederim

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…