• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

5,5 yasindaki oglumun kafasi ders almıyor

Merhabalar 5,5 yaşında anasınıfı na giden bir oğlum var. Geçen sene de krese gitmişti haftanın 3 gunu.sikintimiz sa simdi başlıyor .odev yaparken kendinimi derse vermiyor yoksa gercektenmi algilayamiyor bilmiyorum. Sayıları sayiyor 10 a kadar ama rakamlari tanimiyor2 haftadur perisanim 1 2 3 sadece tanıtmaya calisiyorum ama yok biliyor ama kafam karıştı diyor, konulari dagitiyor,sonra da ağlıyor. Kiyamiyorum da napsam acaba bende sabirli değilim. Okuldan 6 da geliyor gece boyunca sayilari tanidik boyadik çizgiler le birlestirdik.yatmadan once sordum yine olumsuz nasıl bir yol izlemeliyim.okulda öğretmen sormus bilememis ders calis demis cok da uzgun ama
algılamakta zorlanıyor olabılır
disleksi dıye bır durum var bu durumu bıraz netten arastırıp cocugunuzun davranıslarıyla kıyaslayın benzerlıkler gorurseniz bır uzman hekıme basvurun

Aslında bu çok yanlış. Baskı ile öğrenme gibi ve hiç kalıcı değil.

Aynen bir arkadaşım İngilizce çalışırken sözlük ezberlerdi ve en dar kelime hazinesine sahip kişiydi.

Bizimkiler de başlamış:

What’s your name?

My name is Başak.

How are you?

Fine thanks and u?

Ben de içeri giriyorum. How are you Başak? Diyorum. Meyve soyuyorum…

Adın neydi “nasıl denirdi ya unuttum ben diyorum” gibi…

Erkekler böyle direk matematik işlemi yapar gibi giriyor olaylara. Benim eşim de öyle.

Ses tellerini öğrenmiş okulda mesela. Babası tekrar ediyor. Olmaz yani öyle. Dedim “dokun bak boğazına ağğğğ de bak teller nasıl titriyor gördün mü? Ağğğğğğ bir daha ağğğğğğ.”

“Gitar, keman telleri gibi diyebiliriz.”
ya ipek benım abımler ok katılar bu konuda
bagıra bagıra aglata aglata ogretıyorlar ve ısın ılgıncı ogrenıyorlarda

daha çok küçük, üzerine gidip bıktırmayın.
ben 4,5 yaşımda okuma yazma öğrendim, ablam 7, kardeşim 6 yaşında öğrendi ama hepimizin zekası ortalamaydı.
sadece ben okumayı biraz daha fazla seviyordum ama onlardan daha zeki değildim.
üzmeyin kendinizi, her çocuğun kapasitesi farklıdır.

dikkat dağınıklığı ya da öğrenme geriliği olabilir.bir ram merkezine gidip kontrol ettirebilirsiniz.ya da bir doktora.

Aslında bu çok yanlış. Baskı ile öğrenme gibi ve hiç kalıcı değil.

Aynen bir arkadaşım İngilizce çalışırken sözlük ezberlerdi ve en dar kelime hazinesine sahip kişiydi.

Bizimkiler de başlamış:

What’s your name?

My name is Başak.

How are you?

Fine thanks and u?

Ben de içeri giriyorum. How are you Başak? Diyorum. Meyve soyuyorum…

Adın neydi “nasıl denirdi ya unuttum ben diyorum” gibi…

Erkekler böyle direk matematik işlemi yapar gibi giriyor olaylara. Benim eşim de öyle.

Ses tellerini öğrenmiş okulda mesela. Babası tekrar ediyor. Olmaz yani öyle. Dedim “dokun bak boğazına ağğğğ de bak teller nasıl titriyor gördün mü? Ağğğğğğ bir daha ağğğğğğ.”

“Gitar, keman telleri gibi diyebiliriz.”
Aynen ipekçim bende oyuncaklarını dahıl edıyorum kelımelerı öğrenırken

Mısal oyuncagını açıp kapatıyoruz beraber ıngılızce cümle kurarak

Esimde otursun sankı ünv sınavına hazırlanır gıbı ezberlesin öğrensin hatta başlasın konusmaya dıye beklıyor sanırım
:KK12:
Çok zor çocukları eğitmek öğretmek çok dikkatli özenli olmak gerekir

Arkadaslari yildiz almis oglum alamamis dert etti kendine .dedim sen evde bana yap bende sana yıldız vericam dedim heveslendiriyim diye

Bende anaokullarında bu yıldız olayını hiç tasvip etmiyorum sırf bu yüzden. Evet bir yandan çocukları motive etmek için iyi bir yöntem ama diğer yandan öğrenme güçlüğü çeken, ya da daha geç öğrenen çocuklar için de heves kırıcı olabiliyor. Çünkü o yaştaki çocuk arkadaşlarım aldı benimde almam lazım öğrenmem lazım diye hırs yapmamıyor maalesef.

ben oğlumu hiç zorlamıyorum. 5 yaşını yeni bitirdi.10 a kadar sayıyor. 10 dan sonrasını henüz öğretmedim. hiç acelem de yok. harflerin ve sayıların ilkokula başladığında öğretilmesi kanısındayım. o zaman niye ilkokul 1 var ki.
bizler evde öğretelim harf ve sayıları sonra çocuklar direkt ilkokul 2 den başlasın madem...

ingilizce öğrenmesi için de acelemiz yok. öğretmeni diyor işte renkleri öğreniyorlar diye. ama ben öğrenmesin kulak aşinası olsa yeter diye bakıyorum. bu çocuklar daha kendi dillerini tam öğrenemediler ki.

ya kendimden örnek vericem okuma yazmayı 1. sınıfın sonlarına doğru öğrendim ve hatırlıyorum en son ben öğrendim.sonraki bütün okul hayatımda çok başarılıydım. bu kıstas değildir ki.

ben 1. sınıfta cok agladım okumayıda yazmayıda ınanılmaz guc bır sekılde ogrendım
ben anasınıfında yapılan seylerın uzerınde durulması gerektıgıne ınanıyorum ıngılızce benım ıcın muhım o sebeble bız zaten bıraz bıseyler ogretmıstık ama daha oncede yazmıstım hala father dıyor bana
ıngılıce egıtım goruyor henuz bana yansımadı ama
ben okulda yapılan seylerın uzerınde durulmazsa unutacaklarını dusunuyorumda.
buarda su gulsenın yazısını okudum cok guzel bır yazıymıs ama konuyla alakasız

Gecen sene renkleri de zor ogrenmisti o zaman da böyle cok ugrastim sonra bosvermistim bi de baktim öğrenmiş kendiliginden umarim sayilar iconde aynısı olur

çocuklar renkleri 11-18 ayda ögreniyorlar kendiliğinden.öğrenme güçlüğü var sanki.çok üstüne gitmeyin.uzman görüşü almanız lazım özellikle ilerisi için .akademik kariyeri pek iyi olamaya bilir ama yeteneğine göre doğru zamanda doğru bir yönlendirmeyle başka konularda çok başarılı olabilir.

ya kendimden örnek vericem okuma yazmayı 1. sınıfın sonlarına doğru öğrendim ve hatırlıyorum en son ben öğrendim.sonraki bütün okul hayatımda çok başarılıydım. bu kıstas değildir ki.

ben de okuma yazmayı geç ögrenmeyi kıstas olarak görmüyorum.kaldı ki üstün zekalı çocuklarda bile zor olabiliyormuş.ancak renkleri de zor ögrendiğini düşününce durum biraz değişiyor

ben 1. sınıfta cok agladım okumayıda yazmayıda ınanılmaz guc bır sekılde ogrendım
ben anasınıfında yapılan seylerın uzerınde durulması gerektıgıne ınanıyorum ıngılızce benım ıcın muhım o sebeble bız zaten bıraz bıseyler ogretmıstık ama daha oncede yazmıstım hala father dıyor bana
ıngılıce egıtım goruyor henuz bana yansımadı ama
ben okulda yapılan seylerın uzerınde durulmazsa unutacaklarını dusunuyorumda.
buarda su gulsenın yazısını okudum cok guzel bır yazıymıs ama konuyla alakasız
Bu Pazar oturma odasına bir girdim, benim küçük cadı elinde pastel boya duvara 1-2 yapıyor. Öğretmen olmuş. Öyle diyor. Kahvaltıdan sonra eşime dedim “kalk gidiyoruz şuna beyaz bir tahta alalım”

Şu hani toplantılarda kullanılan beyaz ayaklı tahtalar var ya sanırım boyu 100*60 falandır ayakları uzayabiliyor.

Ondan aldık bir tane, tabi bir sürü kalem falan.

Şimdiye kadar aldığım en faydalı materyal, belki yaşının en müsait olduğu zaman. Akşamları o öğretmen oluyor biz öğrenci, bazen değişiyor bu. Bize ders anlatıyor. Aynen öğretmeninin kullandığı cümlelerle..Bizi tahtaya kaldırıp sayıları yazdırıyor. Ya da ağaca elma çizip silerek ya da ekleyerek toplama, çıkarma yapıyoruz.

Kazançlarımız:

1.) Çocukta hitabet gelişiyor, topluluk önünde bir şey anlatma, anlatırken jestler, mimikler..(benim için matematikten önemli şu aşamada)

2.) İçinde keşfetmediği şeyleri keşfedebiliyor büyük bir alanı özgürce kullanarak.

3.) Dün gece basit vücut şekli çizip iç organları yerleştirdik. Birlikte çizdik, ekledik, sildik, mide içine yumurtalar yaptık.. O da hayal gücüne göre eklemeler yapıyor. Kemikleri ekliyor gibi…

Yaptıkça güzel şeyler çıkacak bu tahtadan. Ben şiddetle tavsiye ediyorum.

Nedense ben İngilizceyi okul öncesinde gereksiz görüyorum.
Sınıfta henüz tam konuşamayan çocuklar varken, anadillerini tam öğrenmeleri gereken yaşta başka bir dil bana çok gereksiz geliyor.

Oturtup dets calistirarak degil oyunla ogreteceksiniz. Camasir mi asiyorsunuz oglum uc mandal verirmisin. Kek yapin 2 yumurta koayacaz biiirrr ikkiiiii gibi. Yasamin ici de ogretmeyi deneyin. Sonra tamamen dersten biktirirsiniz. Cok keskin belirgin bir durum yoksa ogrenme giclugu dikkat daginikligi bunlar bu yasta anlasilmaz. ki sayilari ogrenemeyince de bunlar varsayilmaz asla. Diger durmlarda nasil atiyirum sekil renk ya da hikaye okudugunuzda hikaye ile ilgili sorulara cevap verme gibi. Bunlari da gozlemleyin. Ama bence kagit basinda cok uzun zaman gecirmeyin odev diye

Merhabalar 5,5 yaşında anasınıfı na giden bir oğlum var. Geçen sene de krese gitmişti haftanın 3 gunu.sikintimiz sa simdi başlıyor .odev yaparken kendinimi derse vermiyor yoksa gercektenmi algilayamiyor bilmiyorum. Sayıları sayiyor 10 a kadar ama rakamlari tanimiyor2 haftadur perisanim 1 2 3 sadece tanıtmaya calisiyorum ama yok biliyor ama kafam karıştı diyor, konulari dagitiyor,sonra da ağlıyor. Kiyamiyorum da napsam acaba bende sabirli değilim. Okuldan 6 da geliyor gece boyunca sayilari tanidik boyadik çizgiler le birlestirdik.yatmadan once sordum yine olumsuz nasıl bir yol izlemeliyim.okulda öğretmen sormus bilememis ders calis demis cok da uzgun ama

ya ben sana sert bir şey söylicem konu sahibi. senin gibi garip garip annelere de... şu çocukları bi rahat bırakın ya. acaba sen 5.5 yaşındayken ne yapıyordun merak ettim, anca yürümeyi biliyordun belki de o yaşta. ama şimdi gelmiş ''5.5 yaşındaki çocogom integral almayı bilmiyor kızlar, acaba çocugum gerizekalı mı?'' diyorsun. ya 5.5 yaşındaki çocuktan niye bunu bekliyorsun allasen?

el kadar çocukları zorla okula gönderiyorsunuz, ya bırak 1 yıl sorumluluk almayıversin. evde otursun, oyun oynasın, gezsin, canı ne istiyorsa onu yapsın, okula gitmeye mecbur hissetmeyiversin. zaten 1 yıl sonra başlayacak, 15-20 yılı okula gitme sorumluluguyla ve bunları ögrenmekle geçecek. yeterince zaman var yani. yok ingilizce ögretmeler o yaşta, yok fransızca, yok matematik... ya sizler o yaşlardayken ekmege agu diyordunuz ne çabuk unuttunuz o günleri de 5.5 yaşındaki çocugu gerizekalı olmakla itham ediyorsunuz? ya da ögrenme zorlugu çekiyormuş da bilmem ne... yani anlamadım ki derdiniz ne? sen 3 yaşındayken piyanoyu, 4 yaşındayken da fransızcayı mı ögrendin naptın? derdinizi gerçekten de anlayamıyorum. modaya uyuyorsunuz dimi? herkes gönderiyor çocugunu sen de gönder... bu yaşta gönderince çok mu zeki olacak, çok mu başarılı olacak çocugun? işgüzarlık işte, ama modayı takip edin... aman eksik kalmayın jet sosyetenin saçmalıklarından. kendi sabırsızlıgının, pimpirikliginin acısını çocuktan çıkarıyorsunuz resmen.

çalışan kadınsan mecburen gönderiyorsan da bari ögrenmesi için zorlama. zaten 15 yıl boyunca okul-dershane-test kitabı-etüt arasında yarış atı gibi koşturacaksın çocugunu, çocuklugunu yaşayamayacak. bari 1 yıl ellemeyiverin. zamanı gelicne ögrensin integral almayı da ingilizce konuşmayı da. bir şey degişmiyor sen hiç merak etme.

bak ben sana söylüyorum. senin çocugun kuş beyinli degil, aptal degil, geç de ögrenmiyor... çocuk 5.5 yaşında, hepsi bu. bi de çocuguna hissettiriyorsan bu düşüncelerini (yani çocuk sorunlu mu acaba, çocugum aptal mı acaba? gibi şeyleri) vah yazık o çocugun haline.

Evde bilgisayar tablet vs. Ilgisini dağıtacak bişeyler varmı bunlar malesef çok etki ediyo çocuklara ben kendi çocuğuyla yaşadım aynı problemi

Back
X