5 yaşındaki kızımın karakteri

Asya1994

Üye
Kayıtlı Üye
11 Haziran 2020
523
204
23
30
Merhaba kızlar.kızım 5 yaşında ve anaokula gidiyor. 2aydır gidiyor ve hiç alışmıyor. Kızımın karakteri iyi güzel de bazen kendisi için zorlukları oluyor.şöyle ki kızım asla çocukara el kaldırmadı ta küçüklüğünden beri.hep öyle anlattım öyle öğrettim. Ama bazı çocukların eli vurmaya çok yatkın. Bugun mesela bir çocuk kafasına vurmuş ve saçını yolmuş anaokulunda.benim kızım da hiç bir şey yapmamış. Bir defasında da dışarıda kendi gözümün önünde bundan çok küçük çocuk bunu vurdu ve bu durdu öylece baktı. Ben anlatmaya çalışıyorum.kendini koru,sana kimsenin vurmasına izin verme gerekirse sende cevabını ver diyorum.anne bebekleri vurmak olmaz diyor. İt diyorum, vurmasına müsaade etme yok yok diyor.bu huyundan dolayı anaokuluna da gitmek istemiyor.dışlanıyor.çocuklara fazla kaynaşamıyor. Nasıl bir yol izlemeliyim bilgisi olanlar yazsın lütfen

Merhaba kızlar.kızım 5 yaşında ve anaokula gidiyor. 2aydır gidiyor ve hiç alışmıyor. Kızımın karakteri iyi güzel de bazen kendisi için zorlukları oluyor.şöyle ki kızım asla çocukara el kaldırmadı ta küçüklüğünden beri.hep öyle anlattım öyle öğrettim. Ama bazı çocukların eli vurmaya çok yatkın. Bugun mesela bir çocuk kafasına vurmuş ve saçını yolmuş anaokulunda.benim kızım da hiç bir şey yapmamış. Bir defasında da dışarıda kendi gözümün önünde bundan çok küçük çocuk bunu vurdu ve bu durdu öylece baktı. Ben anlatmaya çalışıyorum.kendini koru,sana kimsenin vurmasına izin verme gerekirse sende cevabını ver diyorum.anne bebekleri vurmak olmaz diyor. İt diyorum, vurmasına müsaade etme yok yok diyor.bu huyundan dolayı anaokuluna da gitmek istemiyor.dışlanıyor.çocuklara fazla kaynaşamıyor. Nasıl bir yol izlemeliyim bilgisi olanlar yazsın lütfen
Benim oğlumda 5.5 yaşında biz ona herşeyin doğrusunu öğrettik malesef bazı aileler bizim gibi değil okulda bizim oğlanda hergun dayak yiyor artık bizde söyliyoruz şöyle yap böyle yap başka türlü olmuyo artık

Kızınız sizden daha mantıklı bir çocuk. Ne demek sen de vur olmazsa it falan. Ne güzel eğitiyorsunuz çocuğunuzu...

Bir gün Ayşe parka gitmiş. Salıncağa binmek üzereyken Fatma gelmiş. “Dur! Ben bineceğim.” demiş. Ama sıra Ayşe’ninmiş. Ayşe ellerini açarak ve yüksek sesle Fatma’ya “Hayır, sıra benim” diye bağırmış. Fatma Ayşenin kesin tavrı karşısında sırasını beklemeye başlamış…. Uykudan önce her akşam bu tarz bir hikaye anlatın. Öncelikle caydırıcı olmak nasıldır, nasıl başlar bunu içselleştirsin

Benim oğlum da bana kızınca vurur ama akranlarına dayanamaz. Ben sen de vur demiyorum. Siz de demeyin böyle şey. Çocuk bu sert vurur diğer çocuk dengesini kaybeder kafasını vurur fln Allah korusun. Siz de böyle bir şeu beklemeyin. Ben sana vurmalarına müsade etme. Bana vuramazsın diyr bağır, çığlık at diyorum. Sadece kimse sana vuramaz gerekirse bir büyükten yardım al diyorum. Biz nasıl zorbalıkla karşılaşınca savcılık polis gibi yollara yöneliyorsak sen de öğretmenine başvur diyorum.

Benim oğlumda 5.5 yaşında biz ona herşeyin doğrusunu öğrettik malesef bazı aileler bizim gibi değil okulda bizim oğlanda hergun dayak yiyor artık bizde söyliyoruz şöyle yap böyle yap başka türlü olmuyo artık
Evet.gerçekten de çocuk için iyi olmuyormuş.hiç aklıma gelmezdi birini vur demem.ama ben vurmağa kıyamadığım çocuğumu bu sefer de başkasının öğretemediği çocuklar vuruyor

Çocuğuna başkalarına vurmamayı öğretmeyen aileler yüzünden bende kızıma kendini savunmayı öğretmek zorunda kaldım. Herkesin evladı kendine kıymetli.
Evet çok haklısınız. Ne kötü durum sende onu vur demek çocuğa.ama artık geç çünkü çocuğun bildiği bir şey değil.
Peki siz de bir değişiklik oldu mu?

Benim oğlum da bana kızınca vurur ama akranlarına dayanamaz. Ben sen de vur demiyorum. Siz de demeyin böyle şey. Çocuk bu sert vurur diğer çocuk dengesini kaybeder kafasını vurur fln Allah korusun. Siz de böyle bir şeu beklemeyin. Ben sana vurmalarına müsade etme. Bana vuramazsın diyr bağır, çığlık at diyorum. Sadece kimse sana vuramaz gerekirse bir büyükten yardım al diyorum. Biz nasıl zorbalıkla karşılaşınca savcılık polis gibi yollara yöneliyorsak sen de öğretmenine başvur diyorum.
Evet haklısınız. Ama kendini savunmayı da yapamıyor sorun orada. Yapsa bende istemem kiminse çocuğunu vursun

Evet çok haklısınız. Ne kötü durum sende onu vur demek çocuğa.ama artık geç çünkü çocuğun bildiği bir şey değil.
Peki siz de bir değişiklik oldu mu?
Benim kızım büyüdü artık ama kreşteyken bizde sorun yaşıyorduk. Ben ortamdan uzaklaşmasını ve öğretmenine söylemesini istiyordum önce. Eğer şiddet devam ederse kendini savun sende demiştim. İlk tepki şiddet olmasın eyvallah ama evladım sürekli tırnak izleriyle gelirse bende çıldırırım

Itmemesi,vurmamasi en dogrusu.
Sessiz cocuk olunca anliyorum sizi. Kendini koruyamaz diye dusunmeniz.

Ben herzaman karsidakine yapmamasini soylemelerini tembih ederim. Lafdan anlamayacak ve dalga gececek biri ise hemen bir yetiskin bulup onlara soylemelerini tembihliyorum.

Bir gün Ayşe parka gitmiş. Salıncağa binmek üzereyken Fatma gelmiş. “Dur! Ben bineceğim.” demiş. Ama sıra Ayşe’ninmiş. Ayşe ellerini açarak ve yüksek sesle Fatma’ya “Hayır, sıra benim” diye bağırmış. Fatma Ayşenin kesin tavrı karşısında sırasını beklemeye başlamış…. Uykudan önce her akşam bu tarz bir hikaye anlatın. Öncelikle caydırıcı olmak nasıldır, nasıl başlar bunu içselleştirsin
Teşekkür ederim. İnanın bu da başımıza geldi. Çocuk bağırınca kızım bana anne hemen uzaklaşalım burdan dedi. Anlatmaya çalışıyoeum ama yok diyor başka bir şey demiyor. Bir de masal şeklinde denerim

Evet haklısınız. Ama kendini savunmayı da yapamıyor sorun orada. Yapsa bende istemem kiminse çocuğunu vursun
Ama başkasına vurmak kendini savunmak değildir.
Biri yolda size saldırsa siz de karşılık mı verirsiniz yoksa korkar polise mi gidersiniz?
Yada eşinize trafikte vurmaya kalksalar bıçağı vardır polis çağıralım mı dersiniz?
Saldırıya saldırıyla karşılık vermek savunma değildir. Yolu sen de vur demek değil. Tepki göstermesini sağlamal. Bana vuramazsın diye bağırmasını öğretim. Ben ciddi anlamda çığlık attırmayı öğrettim

Kızınız sizden daha mantıklı bir çocuk. Ne demek sen de vur olmazsa it falan. Ne güzel eğitiyorsunuz çocuğunuzu...
Evet şimsiye kdar doğruyu öğrettim dövülmekten başka bir işe yaramadı şimdide böyle öğretiyorum. Yok dursun öylece itmesin kafasına kafasına darbe alsın he he

Teşekkür ederim. İnanın bu da başımıza geldi. Çocuk bağırınca kızım bana anne hemen uzaklaşalım burdan dedi. Anlatmaya çalışıyoeum ama yok diyor başka bir şey demiyor. Bir de masal şeklinde denerim
Sen şöyle yap böyle yap demek doğru yaklaşım değil. Hikayeleştirmeli, başkasının başına gelmiş gibi anlatıp kıssadan hisse çıkarmasını sağlamalısınız. Böyle yapınca psikolojik hazırlık olur, çocuk mantık kurar ve içselleştirir.

Benim de 4 yasinda bir oglum var ve arkadaslarindan biri surekli gelip vuruyor, isiriyormus. Sistematik hale gelene kadar, kendi cozmesini istedim. Kollarini uzat ," dur" diye bagir ve hemen ogretmenine soyle dedim sadece. En son ogretmen ve mudurle gorusmek zorunda kaldim cunku surekli hale gelmisti. Maalesef "modern ebeveynlik" adi altinda, bazi aileler cocuklarina sinirsiz ozgurluk taniyor ve digerlerini hic dusunmuyorlar. Yukarida arkadaslar da yazmis, konu ile ilgili hikaye uydurmak da ise yariyor. Bunu davranissal her problemde uyguluyorum ben.

Evet şimsiye kdar doğruyu öğrettim dövülmekten başka bir işe yaramadı şimdide böyle öğretiyorum. Yok dursun öylece itmesin kafasına kafasına darbe alsın he he
Oğlumun okulunda samimi arkadaşımın çocuğunun bir yerine oyuncakla vuruldu, morardı. Sen de vur demedi, öğretmenle görüştü. Diğer çocuk ve velisi rehberlikten randevu aldı. Çözüm sizin de çocuğunuza zorbalık öğretmek değil işte. Dediğim gibi olsa çocuk ittirse kafasını köşeye vursa hastanelik olsa iki taraf için de daha kötü değil mi? Yanlışa yanlış yapmayın. Bugün oğlum iki arkadaşıö bana vurdu dedi. Sen ne yaptın dedim. Öğretmen zaten kızdı anne dedi. Yani çözüm sen de vur değil. Kendini koru, kimse sana vuramaz. Engel ol ve öğretmenine söyle demek

Itmemesi,vurmamasi en dogrusu.
Sessiz cocuk olunca anliyorum sizi. Kendini koruyamaz diye dusunmeniz.

Ben herzaman karsidakine yapmamasini soylemelerini tembih ederim. Lafdan anlamayacak ve dalga gececek biri ise hemen bir yetiskin bulup onlara soylemelerini tembihliyorum.
Evet ilerisi için güzel huy.ama bu yaşında ona vurulmasını,gülmekerini duydukça dayaamıyorum. Kendisini savunmayı söylüyorum iki gün sonra yune aynı şey

Back
X