• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Cuma Zayıflama Yarışması 7. Takım

Yasemin soysal neden bahsediyor da neden etkilendin?
İlginç bi durummuş ama iyi bi durummuş :KK70:
beyne komut veriyorum ya 71.6 diye cuma gelince gerçekten 71.6 oluyo. Gerçi aynura kaçamak yaptığım için demiş ama ben geçen cumartesi günü kaçamak yaptım diğer günler aç gezdim resmen. Spor da yaptım üstüne.

Doğru Beslenme

"Ey peygamberler! Temiz olan şeylerden yiyin ve salih ameller işleyin" (Müminun suresi, 51) Dikkat edilirse ayette yemek, amelden önce gelmektedir. Büyüklerimiz de "Öncek yemek yemeyi öğren, sonra marifetten bahset", derdi. Bugün herkes doğru beslenmeyi unuttuğu halde marifetten bahsetmektedir. Yemek yemeyi bilmeyen doğru ile yanlışı ayırt edemez, salih amel işleyemez, hayır işleri yapamaz, yani kendine faydası olmayanın, başkasına faydası olamaz. "Kelin merhemi olsa kendi başına sürer." (Atasözü)

Araf Suresi 31. Ayet-i Kerime'de "Yiyin için fakat israf etmeyin. Çünkü O, israf edenleri sevmez." buyruluyor. Yiyip içmede ve israf etmedeki ölçüyü bulmak için peygamber efendimizin hadislerine bakmak gerekir.

Peygamber efendimiz (s.a.v.) "Gündüz beyazlığı ve gece karanşığında ikişer kere yemek ve içmek israf ve illettir." buyurmuştur.

Yemek insanların hayatında çok önemli bir yer tuttuğu için onu üretme, elde etme ve tüketme şekli hataya düşmenin en kolay yolu olmuştur. Bu yolda hataya düşen ve bu sebeple cennetten çıkarılan ilk insan Hz. Adem'dir. Bugün de doğru beslenmeye gereken önemin verilmeyişi ve aşırı yemek hırsı yaratılış sebebinin unutulmasına, ahlak ve davranış bozukluğuna, mutsuzluğa ve hastalıklara sebep olmuştur.

Herhangi bir hastalığın tedavisi öncelikle beslenme alışkanlıklarının düzeltilmeyle başlamalıdır, çünkü beslenmeyi düzeltmedikçe hastalık, bir taraftan tedavi edilirken, diğer taraftan beslenmektedir.

Tedaviye zararlı yiyecekleri faydalı yiyeceklerle değiştirerek, pişmiş yemekleri azaltıp çiğ meyve-sebzeyi arttırarak başlamak gerekir. Doğru olan, günlük gıdanın yüzde 40'ını pişmiş yemeklerin (ekmek dahil), yüzde 60'ını ise çiğ yiyeceklerin oluşturmasıdır.

İkinci basamak yiyecek ve içecek miktarını azaltmaktır.

Öğün sayısı günde iki defaya indirilmeli ve iki öğün arası 6-8 saatten az olmamalıdır. Kahvaltı için en uygun saat 7-8 arası, ikinci yemek için ise ikindi-akşam arasıdır. Yemekte sıralama önce su, çay veya meyve suyu, sonra meyve veya tatlı, sonra yemek ve salata şeklinde olmalıdır. Mesela;

Sabah:

  • Yeşil çay (veya su) 1-2 tatlı kaşığı bal,
  • 80-100 gr. ekmek 15-20 gr. tereyağı (tereyağı bal, zencefil veya tarçınla karıştırılabilir) veya
  • Havuç suyu, meyve suyu veya meyve,
  • 40-50 gr. peynir (veya 1-2 tane yumurta), 5-7 tane zeytin, 100-150 gr. salata, 50 gr. ekmek.
Akşam:

  • Meyve,
  • Micaza uygun bir yemekle beraber yoğurt veya salata, yanında ekmek ya da pilav veya
  • Havuç suyu, meyve suyu, meyve veya çorba,
  • Micaza uygun bir et veya balıkla beraber salata.
Yemekten 1,5-3 saat sonra su içilebilir.

Burada dikkat edilecek çok önemli bir nokta vardır. Sindirim organlarının günlük görevi saat 21.00'da sona erer. Bu saatte yenen yemek hazmedilemez midede sabah 6-7'ye kadar çürür, sonra bağırsaklara inerek mukozaya saldırır.

Yemeğin miktarı ve cinsi, insanın işine, hareketliliğine ve yaşına bağlıdır. Ancak 250-300 gramdan fazla yememek ve doymadan sofradan kalkmak gerekir. Öğlen bitkisel çay, doğal kahve, su içilebilir veya bir çeşit meyve yenebilir.

Su yemekten önce içilebilir. Fakat yukarıda anlattığımız gibi, bu durumda bir incelik vardır. Pişen yemeğin kokusunun algılanmasıyla, tükürük ve mide bezleri bu yemeğin hazmı için gereken enzimleri üretmeye başlar. Bu sırada içilen su, bu enzimleri silip bağırsağa akıtır, sindirim zorlaşır. İhtiyaç halinde yemekten önce sadece birkaç yudum su içilebilir. Meyve, meyve suyu, çay veya su yemekten 30 dk-1,5 saat önce alınmalıdır. Bunlar midede çok durmadan bağırsağa iner ve midenin genişlemesini önler.

Yemekle birlikte içilen su ise, tükürük üretimini azaltır, tükürükte bulunan enzimlere karışarak onları zayıflatır ve ağızda gerçekleşmesi gereken hazmı engeller. Neticede mide, karaciğer ve bağırsakların işi zorlaşır. Yemekten sonra meyve suyu içmek durumu daha da zorlaştırır, çünkü meyve suyu yemekle zıt karakterde olduğu için sindirimi bozarak, midede mayalanmaya neden olur.

Yemekten sonra içilen su mideden bağırsağa geçemez, mideyi genişletir. Enzimleri seyreltir, sindirimi yavaşlatır, sindirimde görev alan salgı bezlerinin ve kalbin yükünü arttırır. İhtiyaç halinde sadece birkaç küçük yudum içilebilir. Yemekten 1 buçuk-3 saat sonra insanın susaması doğaldır ve su veya şekersiz nane, kekik, zencefil, biberiye, mercanköşk çayı veya yeşil çay için uygun zamandır. Ancak bayat, katkılı veya karışık yiyen ya da hazmı zayıf olanların sindirimi daha uzun sürdüğünden bunları daha sonra alabilir.

Yemeği küçük lokmalar halinde alıp 21 defa çiğnemek gerekir. Mide, dalak ve bağırsakların bozulan fonksiyonunu düzeltebilmek için bazen sadece yemekleri düzeltip, çiğneme sayısını arttırmak yeterli olmaktadır.

Sağlıklı yaşamak isteyen gıda çeşidini azaltmalı, birkaç çeşit meyve, sebze ve yemek seçerek onlara devam etmelidir. Doğru seçilen yemeklerden sonra insan kendini zinde ve hafif hisseder, az uyur. Gaz, şişkinlik, geğirme, ekşime, yanma, reflü ve büyük abdest problemi yaşamaz. Yanlış seçilen yemekten sonra, ağırlık çöker, uyku basar, horlama, gaz, kabızlık ve ağız kokusu olur.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) hurma, üzüm, kavun, karpuz, salatalık, kanak, kereviz, bal, kaymak, süt, mercimek, pirinç, keşkek (buğdayla pişirilmiş et), koyun ve kuş etini severdi. "Rabbimden her gün et yemeyi isteseydim nasip ederdi", buyurmuştur. Ancak bunu istememiş, hayatı boyunca genellikle su ve hurma ile yetinmiştir.

Halk arasında "Ne kadar çok ve çeşitli yesem, o kadar faydalıdır. Çeşitli yemekte bol vitamin ve gerekli maddeler var, bunlar hastalıklara karşı direnç kazandırır", düşüncesi yaygındır. Öyle olsaydı, zenginler daima sağlıklı, fakirler ise hasta olurdu. Halbuki tam tersidir. Farklı yemeklerin karışımı midede sindirilemez ve çürür, çürümüş gıda metabolikleri damarlarda birikir, kılcal damarları tıkar. Bu durumda dokular, ihtiyaç duyduğu besin ve vitaminlerden mahrum kalır. Sonuçta karışık yemek yiyenler daima açlık hisseder. Gerçekten de onlar açtır, az yiyenler ise toktur. Çünkü az yiyen ve günde 2 defadan fazla yemeyen yediğini kolayca ve sonuna kadar sindirir, gerekli olan besinler kana karışır, zararlılar dışarı atılır. Mide, bağırsaklar ve damarlar temiz, dirençli ve sağlıklı kalır. Sağlıklı bağırsaklarda yaşayan mikroorganizmalar vitamin, hatta havadaki azotu kullanarak protein üretir. Büyüklerimizin de söylediği gibi "Açlık azaları doyurur, tokluk ise aç bırakır".

Bize verilen ömürle birlikte rızkımız da verilmiştir. Unuttuğumuz bu gerçeği aşağıdaki hikaye ile hatırlamaya çalışalım:

" Hak Teala bir Tavus Kuşu yaratmış ve ona dünya dolusu vadileri rızık olarak vermiş. Tavus Kuşu kendisine verilen rızkı bol görmüş ve hiç düşünmeden yıllarca yemiş, sonunda sadece on tane vadi kalınca da, korkusundan günda ancak on ekin tanesi yemeye başlamış. Sonra bir tek vadi kalınca kuş bir tane ile kanaat etmeye başlamış. Kendisine ayrılan rızık bitince, kuşun eceli gelmiş."

Bilimadamları, kısıtlı miktarda yiyecek verilen hayvanların, fazla besin tüketenlere göre daha uzun yaşamasının sebebi olan geni tesbit etmişlerdir. Ömrün uzamasını sağlayan bu gen, diğer genlerin işlemesini de düzenlemektedir. Bilim adamları, bir hayvana normalde tükettiği besinin %70'ini vermekle, hayvanın ömrünün %20-30 arttığını belirtiyorlar.

Çağımızda 4-5 kişilik yemek yiyen insan, çeşitli hastalıklara maruz kalmakta ve sağlığını kaybetmektedir. İmanlı ve az yiyen insan ise sağlığını kaybetmeden, ihtiyarlık zilletine düşmeden, rızkının tükenmesiyle beraber sessiz sedasız bu dünyadan ayrılır.

Dr. Aidin Salih / Gerçek Tıp - Yitik Şifanın İzinde
Teşekkürler canım çok değerli bilgiler....

Belki yavaşlama evresine mi girdin diye düşündüm. Belli bir kilo veriminden sonra yavaşlayabilir. Bu hafta daha çok dikkat edersin menülerine belki yanlış olan bişiler vardır.

Elbette var ama ben takıma girdiğimden belki + kilo görmemiştim hiç. Bırak kilo vermeyi, kilo almaya başladıysak hakikaten büyük sıkıntı var demektir. Ben inanılmaz üzüldüm açıkcası bu duruma.
Bence de bi yerde sıkıntı var kizlar. Toparlanalim hadi

haftaya herkes 1 buçuk kilodan az vermesin bakiiiiiiim:KK62:
 
Merhaba 7. Takimin citir guzelleri;)

Kilo veren tum arkadaslari tebrik ederim. Aile&is sikintilarindan dolayi fokuslansmayan arkadaslarimiza tez vakitte ferahlik dilerim. Insallah kafaniz/hayatiniz duzene girer, daha iyi konsantre olabilirsiniz. Kacamak yapip veremeyenlere de bol azim ve kararlilik diliyorum. Hedefinizi ertelemeyin lutfen. Karar verin ve hemen simdi deyin. Mezun olup benim gibi gonlunuzun cektigini yeyin;)


Funda gelmedi mi? Nasil oldu acaba annesi?
 
bence işte bu sorun yüzünden yavaş veriyorsun.bu hafta sen de kan grubuna göre beslensene...

canım benim elif yediklerine dikkat etdiyinde zaten kiloları güzelce gidiyor...hem de emzirdiyi için çok daha avantajlı...

ben neredeyse tüm takım üyelerini çözmüş durumdayım gülrucum.sen dikkat et veririsin mutlaka...

Allahım Allahımmmmmmm ben şimdi sana nasıl kızayım?hafta boyu menü güzel,spor güzel....ne oldu da böğle oldun hülyam.sen bu çözümüne sorun bulduğun anda ineceksin mutlaka.

belki sana yaramadı tatlım.bi araşdır istersen...

ha işte kaçamak yaptığın için böğle ola bilir.sen bu hafta sıfır kaçamak yap sonucu gör...ama reglinde yaklaşıyo.bir de senin reglinde gecikme oluyo.desene bu hafta stres dolu geçecek:KK17::KK17::KK17:
Bu hafta inşallah sorun olmaz diye düşünüyorum. Geçen ay sıkıntılıydı reglim
 
iyiyim canım çok şükür herşey yolunda . spora devam sen nasılsın nasıl gidiyor koruma evresi

Iyi olmana sevindim gulum;)

Ben de iyiyim, oglanin dogum gunu hazirliklari ile ugrasiyorum. Tekrar kilo alma korkum hic olmadi. Eski duzenime geri dondum. Istedigim gibi besleniyorum. Sporu haftada 2 ye dusurdum.
 
Tiroit sorunum var canım ama ilacımı kullanıyorum. Bi kere kaçamak yaptım bu hafta oda bi bardak çaydı. 1 kesme şekerle :KK43: Önceki hafta bir kaçamağım olmuştu 1 dlm su böreği yemiştim. ama sonrasında pazartesi tartıldığımda 84.3 ken şimdi 84.9 çıkmak çok canımı sıktı.
çok canım sıkıldı tüm motivasyonum yok oldu resmen.
G
canim benimde troid sorunum var bende ilac kullaniyorum zaten oyuzden okadar spor ve okadar dikkate ragmen gram gram gidiyor ama bu senin motivasyonunu dusurmesin dahada hirslan ben oyle yapiyorum vucuduma karsi savas actim resmen :KK70::KK70::KK70:benim nerdeyse 3 hafta cok dikkat etmeme ragmen gram gitmedi ve son 2 haftada 1,5 kilo gitti elhamdulillah motivasyonunu dusurme bizim durumumuz nedeniyle arada boyle oluyor
 
canim benimde troid sorunum var bende ilac kullaniyorum zaten oyuzden okadar spor ve okadar dikkate ragmen gram gram gidiyor ama bu senin motivasyonunu dusurmesin dahada hirslan ben oyle yapiyorum vucuduma karsi savas actim resmen :KK70::KK70::KK70:benim nerdeyse 3 hafta cok dikkat etmeme ragmen gram gitmedi ve son 2 haftada 1,5 kilo gitti elhamdulillah motivasyonunu dusurme bizim durumumuz nedeniyle arada boyle oluyor
Bende de var kizlar hpotroidi
Euthyrox 150 mg kullanıyorum. Siz hangi ilacı kullanıyorsunuz.
Dikkat edip spor yapınca kilo gidiyo ama bizim sporu başkalarına nazaran 2 katı yapmamız gerekiyor. Ben her gün on bin adim atıyorum en az artı plates ve eliptik le anca haftada 1 kılo. Gene çok şükür
 
84.8 mişim 100 gr artıymısım 200 de
canim benimde troid sorunum var bende ilac kullaniyorum zaten oyuzden okadar spor ve okadar dikkate ragmen gram gram gidiyor ama bu senin motivasyonunu dusurmesin dahada hirslan ben oyle yapiyorum vucuduma karsi savas actim resmen :KK70::KK70::KK70:benim nerdeyse 3 hafta cok dikkat etmeme ragmen gram gitmedi ve son 2 haftada 1,5 kilo gitti elhamdulillah motivasyonunu dusurme bizim durumumuz nedeniyle arada boyle oluyor

Ben ilacı düzenli kullanmaya yeni başladım. ilacı kullanınca gayet rahat kilo vercem sanıyordum o yüzden hayal kırıklığı oldu birazda.
Yapcak bişey yok metabolizmamız böyleyse daha çok çabalayacağız o zaman =)
Ama itiraf ediyorum bunun bu kadar etkili bir sorun olduğunu hala düşünmüyordum:/
 
Bende de var kizlar hpotroidi
Euthyrox 150 mg kullanıyorum. Siz hangi ilacı kullanıyorsunuz.
Dikkat edip spor yapınca kilo gidiyo ama bizim sporu başkalarına nazaran 2 katı yapmamız gerekiyor. Ben her gün on bin adim atıyorum en az artı plates ve eliptik le anca haftada 1 kılo. Gene çok şükür
aynı ilacı aynı mg da kullanıyorum bende. sen maşallah çok güzel veriyorsun senin menülerin bana göre daha fazla bende seni kopyalıcam sanırım. Vücudumu kıtlıga mı sokuyorum ne:D
 
aynı ilacı aynı mg da kullanıyorum bende. sen maşallah çok güzel veriyorsun senin menülerin bana göre daha fazla bende seni kopyalıcam sanırım. Vücudumu kıtlıga mı sokuyorum ne:KK70:
Olabilir canım peki şu vr spor nasıl
Spor yapmadan kilo veremiyoruz bu kesin
 
Ooo sporun da gayet güzelmiş canım

Kan grubuna göre de bi dikkat etmeye çalış bakalım. Belki o etkilidir.

Kan grubumu dikkate alınca yanlış besleniyormuşum hep. kitaplarımda bugun kargoya verılırse yarın elıme ulasmıs olur harıka olur=)
 
Bende de var kizlar hpotroidi
Euthyrox 150 mg kullanıyorum. Siz hangi ilacı kullanıyorsunuz.
Dikkat edip spor yapınca kilo gidiyo ama bizim sporu başkalarına nazaran 2 katı yapmamız gerekiyor. Ben her gün on bin adim atıyorum en az artı plates ve eliptik le anca haftada 1 kılo. Gene çok şükür
canim bende tyrax 150mg kullaniyorum daha 3 hafta once 125mg kullaniyordum doktorum tsh hormonumun yukseldigini ve ilacin dozunu arttirmami soyledi yillardir bir 2 ayda bir kontrol oluyorum ama hala duzenlenemedi
bende senin gibi yapiyorum gunde enaz 4-5 km yuruyorum ve 1 saat plates yapiyorum 1 yasinda oglum va oda iyi spor yaptiriyor sagolsun is guc derken inanki yataga zor cikiyorum :KK70:
 
Back
X