9 yaşında bir kızım kaşlarını almış .Bana sormadan .nasıl tepki vermeliyim bilemedim. Müthiş özenti. Kendi çok güzel kıyafetleri var giydiremem başkasının kıyafetlerine özenir.Parka götürüyorum malum zaman kötü eve de kapanmasın diye hergün parka götürüyorum orada bi kız var 13 yaşında kaşlarını alıyomuş .bundan bahsetti zararlarından bahsettim.yaşının küçük olduğundan zamanı geldiğinde yapabileceğinden falan .kaşlarının ortası kızarıktı bugün baktım almış .şoke oldum tekrar konuştum .ağladı ağladı ve her zamanki gibi yine ağladı.ne yapayım. Ya bi akıl verin anlık hareket ediyor o anı düşünüyor gerisi ilerisi yok
Madem o yaş grubundaki hemen her çocuk gibi duyarak değil deneyimleyerek öğreniyor, o deneyimlerde yanında olup kontrollü bi zarar doğmasına izin mi verseniz acaba?
Yani madem kaşlarını aldırmak konusunda bi karar vermiş, öncelikle bu kararın sebebini araştırmak lazım.
Sizin özentilik dediğiniz şey kendi yaş grubuna yakın insanları rol model alarak kişiliğini oluşturmaya başlamak çünkü. Pre-ergenlik bi nevi. Kendi doğrularını ve beğenilerini oluşturana kadar da rol modellerinin güzellik ve
estetik algılarından etkilenecek, kendini sevmeyi zamanla öğrenecek çok normal bunlar.
Kaş alma kararına geri dönersek anlattığınıza göre rol model aldıgı bi başka ufaklık var. Başka sebepler var mı mesela? Güzel ve değerli hissetmiyor olabilir, esmer çocuklarda tüy yapısı daha koyu renkli olduğundan ve dünyanın genel güzellik algısı beyaz teni ve porselen cildi öne çıkardığından kaşlarından rahatsız oluyo olabilir, bi sürü şey olabilir.
Bence önce kaş alma eyleminin onun yaşına uygun olmadığını anlatmak yerine bu isteğin asıl sebebi bulup ona yönelik konuşmalıydınız.
Ve hala ikna olmadıysa onu bu işi yapmaya siz götürmeliydiniz. Orada biraz canı acıyacaktı, işlemi yapan kuaför biraz vah vah edecekti daha bu yaştan başlarsan şu yaşında haftada bir gelmek zorunda kalırsın vs. diye.
E sonra kaşları yeniden çıkmaya başladığında gözüne daha koyu ve kalın görünecekti. Yani özetle sıkıntıları kendi kendine yaşayacaktı ve en kötü ikinci bi rötuşa gitmeye inat edip üçüncüde pes edecekti / ilgisi dağılacaktı.
Siz her aşamada yanında olacaktınız, neyin neden doğru olmadığını uygulamalı anlatacaktınız, kendine kontrolsüz bi zarar vermeyecekti, olan birkac tüye olacaktı.
Ama şimdi çocuk sizin hayır dediğiniz bi şeyi size haber vermeden yapmayı ve saklamayı / saklayamasa da sizinle yüzleşmemeyi ögrenmiş oldu. Bu çok saha tehlikeli, çok daha derin bi mesele.