Abdullah Gül'e Harvard'da Şok Soru

RaspberrySyrup

Kara Murat benim!
Kayıtlı Üye
27 Mart 2014
1.154
589
248
Harvard'da Gül'e şok soru
Razi CANİKLİGİL/CAMBRIDGE
30/05/2014
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, oğlu Mehmet Emre'nin mezuniyet töreni için bulunduğu Harvard Üniversitesi’nde katıldığı “Güncel Bölgesel Konular ve Geleceğe Bakış” başlıklı panelde dinleyiciler arasında bulunan Harvard Tıp Merkezi’nden Dr. Emre Altındiş’in yaklaşık 3 dakika süren sert soruları ile karşılaştı.

Dr. Altındış, “Türkiye’de insanlar ölürken geceleri nasıl uyuyorsunuz” sorusuyla salonda buz gibi havanın esmenine yıl açtı. Soruyu Türkçe soran Altındış, ısrarla sorusunun İngilizceye çevrilmesini isterken, “Türkiye’de bu soruyu sorsaydım beni tutuklardı” dedi. Gül, soruyu soğukkanlılığını bozmadan dinlerken, Türk korumalardan “Sen insan değilsin” sözleri yükseldi. Dr. Altındiş’in sorusu salondaki 150 kadar dinleyiciye tercüme edildikten sonra Cımhurbaşkanı Gül; ‘’Söylediğin sözler doğru değil. Bir başkası olsaydı sana bu soruyu sordurmazdı. Bu olaylar başka ülkelerde de oluyor. Gezi parkında sağduyulu bir hareketle başlayan eylem, ilk başta doğru bir şekilde kontrol edilemeyince yasadışı örgütler bunlara katıldı. Bunlar tabii ki çok üzücü’’ yanıtını verdi.

Dr. Emre Altındiş şöyle konuştu: "Bildiğiniz gibi şu an Gezi olaylarının yıldönümündeyiz. Geçen sene Nobel ödüllü meslektaşlarımızla Science (Bilim) dergisinde bir makale yayınladık. Sizin başında olduğunuz Türkiye Cumhuriyeti devletini 8 vatandaşını öldürdüğü, 90 insanımıza kafa travması yaşattığı, 9 insanın gözünü yitirdiği, binlerce insanı gaza boğdu için protesto ettik. Fakat Türkiye’de şiddet devam ediyor. Günde 3 kadın öldürülüyor. 4 işçi iş kazalarında katlediliyor. Roboski katliamında sizin başında olduğunuz ordu 34 kişi öldürdü. 17’si çocuktu. Siz Ankara’da yaşıyorsunuz. Kızılay’da Ethem Sarısülük başından kurşunla vuruldu. Katili dışarda. Siz böyle bir devletin başında olmaktan utanmıyor musunuz? Nasıl bize burada demokrasi yalanları söylüyorsunuz? Geceleri nasıl uyuyorsunuz? Belkin Elvan 14 yaşındaydı. Sizin başbakanınız 14 yaşındaki çocuk için terörist diyor. Lütfen sorum tercüme edilsin..”

Gül, Dr. Altındiş’in sorusunun tercüme edilmesi üzerine “Şimdi beni sen dinle. Kimse sana böyle soru sorma hakkı vermez”’ dedi. Altındış ise; Türkiye’de dayak yerdim” cevap verdi.

http://m.hurriyet.com.tr/Haber?id=26520479

LG-P710 Tapatalk

Benim anlamadığım korumalara ne oluyor ya sen insan değilsin falan?
Dövemediler onun hıncı mı?
Gül'e şu konuda katılıyorum bi süre sonra bu işin içine yasadışı örgütler girdi o kötü oldu.
Şimdi her geziciye BB sayesinde provokatör diye bakıyorlar halbuki gezici değil provokatör dese daha doğru olurdu.
Yasadışı örgütler ekmeklerine yağ sürdü.

LG-P710 Tapatalk

Sorusu Türkiye'de de sorulsa tutuklanmasını gerektirecek bir soru değil. Ancak korumaların ''Sen insan değilsin'' şekilindeki tepkileri çok ayıp.

Umarım bu soru Türkiye'de birşeylerin değişmesinin başlangıcı olur.

Korumalar dayak atamamanin hırsıyla yanıp tutusmus. Yazıkkkkk

Güzel soru sormuş da güzel de bir cevap alinaydi eyiydi

siz inaniyormusunuz bu habere? Abdullah Gül yurtdisinda Master yapmis bir insan ve Ingilizce anlamicakda Altindis ltf cevirim yapilsin diycek öylemi??? Birakin Allah askina cikan her habere inaniyorsunuz.
Gezi olaylarinda sivil ölen halkimiz oldu ama oda provakatörler sayesinde. Neden bizim ülkemizde Polisimiz bukadar degersiz, her önüne gelen tas atiyor ama polisimiz kendini savundugunda isinize gelmiyor! Yurtdisinda bir polisin bir yakasindaki dögmesini düsür inan 10yildan asaga hapis almazsin. Fakat türkiyede, taslanirlar mantaplar bombalar hic önemli degil, dimi??? Gösterilerini adam gibi yapan, sag solla zarar vermeyen insanlara saygimiz sonsuz, herkesin görüs acisi farkli!

Neyse her yalan kanmayin!!

Adam soruyu Türkçe sorduğu için salondakiler anlasın diye İngilizceye çevrilmesini istedi haberi nasıl okuyorsun?
Al bu da ses kaydı: http://youtu.be/80uFw9Opt4g

LG-P710 Tapatalk

Helal olsun. Sorduğu soru gayet yerinde. Ben de, ve daha milyonlarca insan bu sorunun cevabını merak ediyor ama cumhurbaşkanı tabiki merakımızı gidermek yerine olayı ego problemi yapıp 'sen kimsin'e vuruyor. Neden hiç şaşırmadım?

Yerinde bir soru olmuş bende son bir sene içinde o kadar çok sordum ki bu soruyu kendime, başkalarına.
Cevabı vicdani vicdanlarını koltuk ve para sevgisi kaplamış insanlara sorarsan aldığın yanıt seni hiçbir zaman tatmin etmiyor.

Daha dün maden kazasında canımız yandı. Milletvekilleri,bakanlar sıraya girdiler somaya gittiler.
Taşeron yasası iki kere meclis gündemine geldi ancak yeterli çoğunluk sağlanamadığı için toplantı yapılamadı.
Varın siz düşünün ne kadar vicdan sahibi olduklarını?

Adam soruyu Türkçe sorduğu için salondakiler anlasın diye İngilizceye çevrilmesini istedi haberi nasıl okuyorsun?
Al bu da ses kaydı: http://youtu.be/80uFw9Opt4g

LG-P710 Tapatalk

Haber gercek olsa bile, genclerimizin kör oldugu gercegini degistirmiyor!!! Allah Türkiyenin sonunu hayir etsin, Atatürk görseydi asil o utanirdi.. Devletimizi emanet etigi gencligin vay haline

Haber gercek olsa bile, genclerimizin kör oldugu gercegini degistirmiyor!!! Allah Türkiyenin sonunu hayir etsin, Atatürk görseydi asil o utanirdi.. Devletimizi emanet etigi gencligin vay haline

Bir Atatürk genci olarak ülkemde dönen oyunların,hırsızların,katillerin,teröristlerin,kimin kime hizmet ettiğinin farkındayım.Hiç bir zaman bunların yanında olup savunmayacağım.Haberde geçen cümlelere harfiyen katılıyorum yaşadığım süre boyunca doğruyu savunacağım.Allah utandırmasın.

LG-P710 Tapatalk

Her insanin dogurulari farklidir. Herkes Akp tutacak yada Chp tutacak diye birsey yok. Istedigim Istedigmiz tek sey saygili olmak. Bizleri bölmeye calisiyorlar buna üzülüyorum, türkiye kiskanilan parmakla gösterilen bir devleti, yüz yillardir kimseler bölemedi bizi ama simdi bakiyorumda hedefine ulasiyorlar sanki... ic savas cikicak bu gidisle ne berkinler ölsün nede buraklar, hepsi bizim cocuklarimiz hepsi bizim kardeslerimiz. Yabanci bir arkadasinla görüs aciniz farkli olmasina ragmen nasil anlasabiliyorsak, farkli görüsteki arkadaslarimizlada öyle anlasmaliyiz.

Hirsizlik yapiyormu bilemeyiz, Allah bilir ama yigyorsada helal olsun cünkü simdiye kadar onun Türkiye Cumhiriyetine yaptigni hic bir Lider yapamadi... Faliyetler ortada bunlari görüp inkar etmekte Nankörlüktür.

Bunlarda benim düsüncelerim.

Gül'ü kızdıran sorunun sahibi Emrah Altındiş: Soruların sorulması gerek

BBC Türkçe'den Selin Girit'e konuşan Dr. Emrah Altındiş, "Ben Gezi üzerine, Türkiye 'deki demokrasi üzerine kafa yoran insanlardan birisiyim. Soruyu çok uzun düşünmedim. Ama kafamdakileri orada birleştirerek sorumu oluşturmaya çalıştım. Korumalar susturmaya çalıştılar ama susmadım. Sorumu sordum Cumhurbaşkanı'na. Siyaseten doğrucu bir soru sormayacağımı tabii ki biliyordum. Çünkü siyaseten doğrucu davranışları beğenmiyorum. Dürüst bulmuyorum. Türkiye'de medya bu kadar baskı altındayken, devlet yetkililerine -özellikle Türk medyasında- hiçbir soru sorulamazken, soruların sorulması gerektiğini düşündüm. Cumhurbaşkanı'nı da burada konuşmacı olarak bulmuşken bunları yüzüne söylemek istedim." diyor.

Ancak Cumhurbaşkanı Gül'ün kendisine ilk anda verdiği tepkiyi garipsediğini de eklemeden geçmiyor.

"Neden bir cumhurbaşkanına soru sorulamasın? Bu çok sorunluydu. Ben soruyu sorarken korumalar sürekli bağırıp çağırıyorlardı. 'İnsan gibi sor', 'insan ol', 'doğru düzgün konuş' diye. Türkiye'de olsa öyle durmazlardı. Türkiye'de ifade özgürlüğü yok. Muhtemelen polisin şiddetine maruz kalır, gözaltına alınır ve belki de bir örgütle ilişkilendirilip tutuklanırdım."

Peki neden görev süresi üç ay sonra dolacak olan cumhurbaşkanına yöneltti bu soruyu, adres doğru muydu?
"Kesinlikle doğru adresti. Çünkü kendisi Türkiye siyasetinde yeni bir figür değil. Cumhurbaşkanlığından önce başbakandı. Türkiye devletinin en üst düzey temsilcisi. MGK'nın başındaki kişi. İstediği zaman Bakanlar Kurulu'na başkanlık edebiliyor, öyle bir yetkisi var. Türkiye'de polis şiddeti sürerken kendisi müdahale etmedi. Bir söz söylemiyor halktan yana. Bunun çok sorunlu olduğunu düşünüyorum."

Dr. Altındiş soruyu neden İngilizce değil de Türkçe sorduğu konusunda ise şunları söylüyor: "Ben konuşmamda Berkin Elvan'dan, Ethem Sarısülük'ten, Soma'daki işçilerden bahsettim. Ben bahsettiğim insanların benim dilimden, sesimden bu soruyu olduğu gibi duymalarını, anlamalarını istedim. İkincisi Türkiye'de, olduğu gibi, değişikliğe uğramadan yayımlanmasını istedim. Bence Türkiye'de insanlarımızın bunların söylendiğini duymaya ihtiyacı var."

Cumhurbaşkanı'na -tam da Gezi olaylarının birinci yıldönümünün arifesinde- bu kadar sert soru sormasının ardından tedirginlik yaşıyor mu, diye soruyorum son olarak...

"Tabii ki işine gelmeyen insanlar marjinalize etmeye çalışacaklardır. Ama ben Cumhurbaşkanı'nın konuştuğu üniversitede çalışan, orada araştırmalarını sürdüren bir bilim insanıyım. Provokatör ve benzeri şeyleri saçma buluyorum. Ben orada bağırıp çağırmadım kendisine, yüzüne baka baka, sakinliğimi de bozamadan sert de olsa bir soru sordum. Bu kesinlikle benim demokratik hakkım."

bana böyle soruyu sorma hakkın yok gibi laf etmiş. Niye ki? cumhurbaşkanı olmak hiç bir soruyu soramıyacağın anlamına mı gelmek demek miş. hem sizlere biat edenlerin soru sorma hakları yok, hiç bir zamanda soru sorma hakları, eleştirme hakları, hakkını arama gibi durumları olmayacak olamayacak onların maalesef...sonuç itibariyle Harward da boyunun ölçüsü alınmış

Demek ki bunlara soru sormamız için Amerika'ya gitmemiz gerekiyor.Burda olsa daha ilk cümlesinde yaka paça dışarı atılır,sonrada başına gelmeyen kalmazdı.Ve benimde gerçekten merak ettiğim bir soru.Bunca ölüme,bunca acıya,kötülüğe rağmen nasıl geceleri rahat uyuyabiliyorlar hep merak etmişimdir gerçi yine bir cevap alamadık kem kümde kem küm :) İnsan gerçekten hayret ediyor.

80 başta olanlar binlerce kişinin ölüme götürenler onlar nasıl uyuyor acaba. biz bunlara cevap alamıyoruz .

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…