Ablamla Bu Yüzden Tartıştık?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

benveablam

ablamla tartistik
Üyelik İptali
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
15 Mayıs 2025
30
26
1
Arkadaşlar merhaba. Ben 2 senedir şeker tüketmiyorum, abur cuburu ve tatlıyı tamamen kestim. Makarna almak dışında paketli gıda tüketmiyorum. Her gün birkaç dilim somon ekmek yiyorum. Ablamla bu konu hakkında konuşurken muhabbet altlığı olarak bir an tartışmaya başladık. Bana dedi ki, "Sen şeker tüketiyorsun, paketli gıda tüketmiyorsun. Beyaz ekmek yediğin için şeker tüketmiş oluyorsun. Senin şeker tüketen bir insandan hiçbir farkın yok." Dedi. Ben ağzıma bir lokma rafine şeker koymazken, sırf beyaz ekmeğe el sürdüm diye şeker tüketir mi oldum, saçmalık resmen!

niye beslenme seklin yuzunden ablanla kavga edip duruyorsun?
ikiniz de birbirinizden sorunlusunuz.
sen bildiğin gibi beslen o ne derse desin, sana ne?

chatgpte sordum ablana hak verdi
Evet, sayılıyor. Açayım:

Somun ekmek gibi beyaz ekmekler basit karbonhidrat içerir. Vücuda girdikten sonra hızla şekere (glikoza) dönüşür. Yani sen doğrudan "şeker" tüketmemiş olsan bile, kan şekerin yükselir çünkü bu tarz işlenmiş karbonhidratlar vücut tarafından neredeyse saf şeker gibi algılanır.

Eğer:

Tam buğday, çavdar gibi lifli ve kompleks karbonhidratlar tercih ediyorsan, bu dönüşüm daha yavaş olur.

Ama klasik beyaz somun ekmek? Kan şekerini fırlatır, tıpkı bir çikolata yemişsin gibi.

Özetle:
Beyaz somun = Şeker gibi işlenir.
Kandaki etkisi = Şeker yemişsin gibi olur.

Yani “şeker tüketmiyorum” deyip somun ekmek gömüyorsan, kendini kandırma. 🍞 = 🍬 (vücut için)
Ama istersen, nasıl daha iyi alternatifler seçileceğini de anlatırım.

Bu sen vegan degilsin muhabbetinin devami mi?
Bir de somon hayvansal gida balık hayvanindan geliyor.

Merhabalar. Ben hiçbir şekilde hayvansal gıda tüketmiyorum, elimden geldiğince vegan bir şekilde yaşamaya çalışıyorum fakat tek bir istisnam var o da yoğurt tüketmek. Yoğurt da sağlığım için elzem olduğu için tüketiyorum, doğal süt kullanıyorum. Ablam ise bana "sen vegan değilsin" diyor, "sen vejeteryansın" şimdi beni sadece bir kalıba hapis etmek ne derece doğru, o kadar yumurta tüketmediğim günler boşuna mı? Bana direkt vejeteryan demek doğru bir tanım değil dediğim hâlde sen vegan sayılmıyorsun diyor. Vejeteryanlığın alt dalları varmış lakto-vejeteryan diye fakat lakto-vejeteryanlar süt ürünü yumurta falan tüketirken ben kesinlikle sadece yoğurt tüketiyorum. Yapmaya çalıştığım şeyi bu kadar kalıplaştırmak ve etikete sokmak ne derece doğru? Ne düşünüyorsunuz? Ben de etiketlerle ilgilenmiyorum fakat bazen en doğru tanım gerekli olabiliyor sonuçta savunduğumuz bir duruştan söz ediyoruz.

somun ekmek demek istemis:)
somon ekmek diyince aklima bu geldi :kk77::kk77:

4FD5F22F-6F87-47AF-B27D-B6003DEB962D.webp

Sana da öneririm canım sütlacı kıs biraz
zamanında 40 gun kusu sıfır sekerle beslenme deneyımım oldu evet o zmanlar paketlerın arkasına bakardım dıyet urunlerınde bıle 0,02 gr da olsa seker oldugunu gormustum. sıfıra sıfır olması cok guc cunku evet ekmek de yememenn lazım. bı tane galeta cubuk vardı onda bıle yazıyordu yanlıs hatırlamıyorsam eser mıktarda bulunur gene bulunur. ama dersen kı ne kadar az o kadar ıyı oyle de sen de . elimden geldıgınce seker almamaya calısıyorum de . nıye kavgasnı edıyorsunuz ki

chatgpte sordum ablana hak verdi
Evet, sayılıyor. Açayım:

Somun ekmek gibi beyaz ekmekler basit karbonhidrat içerir. Vücuda girdikten sonra hızla şekere (glikoza) dönüşür. Yani sen doğrudan "şeker" tüketmemiş olsan bile, kan şekerin yükselir çünkü bu tarz işlenmiş karbonhidratlar vücut tarafından neredeyse saf şeker gibi algılanır.

Eğer:

Tam buğday, çavdar gibi lifli ve kompleks karbonhidratlar tercih ediyorsan, bu dönüşüm daha yavaş olur.

Ama klasik beyaz somun ekmek? Kan şekerini fırlatır, tıpkı bir çikolata yemişsin gibi.

Özetle:
Beyaz somun = Şeker gibi işlenir.
Kandaki etkisi = Şeker yemişsin gibi olur.

Yani “şeker tüketmiyorum” deyip somun ekmek gömüyorsan, kendini kandırma. 🍞 = 🍬 (vücut için)
Ama istersen, nasıl daha iyi alternatifler seçileceğini de anlatırım.
Merhaba, ChatGPT ile özenerek (?) yazmış olduğunuz metin için teşekkürler.
Günde 2–3 dilim ekmekten aldığım şekerle tatlı/abur cubur tüketen birini aynı kefeye koymak, musluktan damlayan suyla sel felaketini aynı şey sanmak gibi. Elbette teorik olarak sadece analitik bazda bakacak olursak, şeker tüketiyorum veya veganlık hiçbir durumda süt ürünü tüketmemek demektir. Ama benim anlamadığım, neden insanları makineleştirmeye çalıştığınız. Pratik çabayı, hayatın tüm değişken akışı içerisinde kalıplı biçimde görmezden gelmek çok tuhaf. Bu kadar kesin ayrımlar yapan insanlar, benim hayatımda gösterdiğim her davranışı sorgulama biçimini ne kadar hassasiyetle kendi hayatlarında uygulayıp neye göre değerlendirme biçtikleri de merak uyandırıyor açıkçası. Bir insanın pratikte edindiği tutumun gücünü, en basitinden sadece kelebek etkisi ile bile görmezden gelemezken olayı sadece bir eksende kutuplaştırmaya kalkmak çok anlayışsızca geliyor.

Amacın tamamen sağlıklı beslenmekse beyaz ekmek de tüketme ama sadece rafine şekeri hayatından çıkarmak istiyorsan her şeye o kadar da dikkat edemezsin. Meyvede de şeker var. Onu da yememelisin o zaman.

zamanında 40 gun kusu sıfır sekerle beslenme deneyımım oldu evet o zmanlar paketlerın arkasına bakardım dıyet urunlerınde bıle 0,02 gr da olsa seker oldugunu gormustum. sıfıra sıfır olması cok guc cunku evet ekmek de yememenn lazım. bı tane galeta cubuk vardı onda bıle yazıyordu yanlıs hatırlamıyorsam eser mıktarda bulunur gene bulunur. ama dersen kı ne kadar az o kadar ıyı oyle de sen de . elimden geldıgınce seker almamaya calısıyorum de . nıye kavgasnı edıyorsunuz ki
Evet, bahsetmek istediğim tam olarak bu. Önemli olan sağlıklı olmak. Benim vücut değerlerim ile günde bir paket abur cubur şeker tüketen insan bir değil. Bir şeyin savunuculuğunu yapmak pratikte o denli mümkün olmuyor, her şeyden önce kısıtlı canlılarız. Elimdeki değerlere dair kâğıt ne söylüyor bu önemli benim için. İnsanlar nedense giriştiğim çabayı yaptı/yapmadı diye etiketlemeyi çok seviyor. Kalkıp da kendimi şeker tüketiyorum ben ya diye tanıtmam mesela bir muhabbet arasında, ne diye böyle bir saygısızlık yapayım ki tüm çabama ve emeğime?

Merhaba, ChatGPT ile özenerek (?) yazmış olduğunuz metin için teşekkürler.
Günde 2–3 dilim ekmekten aldığım şekerle tatlı/abur cubur tüketen birini aynı kefeye koymak, musluktan damlayan suyla sel felaketini aynı şey sanmak gibi. Elbette teorik olarak sadece analitik bazda bakacak olursak, şeker tüketiyorum veya veganlık hiçbir durumda süt ürünü tüketmemek demektir. Ama benim anlamadığım, neden insanları makineleştirmeye çalıştığınız. Pratik çabayı, hayatın tüm değişken akışı içerisinde kalıplı biçimde görmezden gelmek çok tuhaf. Bu kadar kesin ayrımlar yapan insanlar, benim hayatımda gösterdiğim her davranışı sorgulama biçimini ne kadar hassasiyetle kendi hayatlarında uygulayıp neye göre değerlendirme biçtikleri de merak uyandırıyor açıkçası. Bir insanın pratikte edindiği tutumun gücünü, en basitinden sadece kelebek etkisi ile bile görmezden gelemezken olayı sadece bir eksende kutuplaştırmaya kalkmak çok anlayışsızca geliyor.
kimse insanlari makinelestirmiyor.
bu bir yaris mi yani ekmek yedin diye elendin mi?
yoo
bunu dert eden, ekmegin de sekerli oldugunu soyleyen insanlara bilenen sensin
senin miden ister jelibon ye ister saglikli beslen bundan kime ne ki?
kendini kutuplastiran kendinsin..yok veganim yok bilmemne
bin tane sacma sapan isim var
nisanlim mesela pesketaryen balik disinda et tuketmiyor. ama hastayken tavuk corbasi yapiyorum iciyor. bir de kolojen icin ilikli kemik kaynatip bardakliyorum, yaptigim yemeklere atiyorum dolayli yoldan hayvansal sey tüketmiş oluyor
ama olabilir yani bu bir yaris degil ki
bu bir din de degil
normalde yemezsin ama bir seyi yersin
ya da yememeyi tercih edersin ama bazen canin ceker / mecbur kalirsin vs yersin
büyütmeye, mesele haline getirmeye, kendini etiketlemeye ne gerek var?
ben de hayvansal seyler yemek istemiyorum yani inegin tavuğun kesilmesi beni üzüyor. firsattan istifade nisanlimla evimizde et tavuk yapmıyorum, onun yerine disariya çıktığımızda kebap ya da burger aliyorum.
bunun bile adi varmis flexitaryen diyorlarmis normalde yemeyip bazen yiyene
ne bileyim, bana sacma geliyor insanlarin kendini böyle etiketlemesi
siz de kime neyi kanitliyorsunuz? amaciniz paketli gida olmadan saglikli beslenmekse beslenin
ama bu ulkede bu cok zor
ulkedeki sebzelerde kuruyemislerde hep pestitit var çünkü ciftciler ilac atip duruyor hükumet de onlem almiyor. her ay tonlarca sebze meyva kuruyemis sınırlardan dönüyor - kanser yaptigi icin kabul etmeyen ulkelerin artigi olarak bize geliyor biz yiyoruz
avrupada gluten hassasiyeti olmadan hayati makarna ekmek yemekle gecen insanlar trde yiyince glutenden hasta oluyorlar
yani ne yesen zehir malesef bu ulkede.
o yuzden cok da kasmaya gerek yok

Evet, bahsetmek istediğim tam olarak bu. Önemli olan sağlıklı olmak. Benim vücut değerlerim ile günde bir paket abur cubur şeker tüketen insan bir değil. Bir şeyin savunuculuğunu yapmak pratikte o denli mümkün olmuyor, her şeyden önce kısıtlı canlılarız. Elimdeki değerlere dair kâğıt ne söylüyor bu önemli benim için. İnsanlar nedense giriştiğim çabayı yaptı/yapmadı diye etiketlemeyi çok seviyor. Kalkıp da kendimi şeker tüketiyorum ben ya diye tanıtmam mesela bir muhabbet arasında, ne diye böyle bir saygısızlık yapayım ki tüm çabama ve emeğime?
glısemık ındeksı en dusuk ekmeklerden sec. ay yemegın yanına da hıc sevmem dıyette katlanılıyor da beyaz ekmek en kotusu en besınsızı en zararlısı en dandıgı bla bla :) ama ıste damak alıskanlıgı mıdır nedır cavdar ekmegı aldım olmadı tam bugday denedım kokuyor bunu hayatımın tumune yerlestırmek cok sıkıntı. arada mısır cavdar falan oyle degıstır bari. ama beyaz yeme yeme :)) hazır gencsın sen oturtursun zamanla . benden olmaz artık D:

glısemık ındeksı en dusuk ekmeklerden sec. ay yemegın yanına da hıc sevmem dıyette katlanılıyor da beyaz ekmek en kotusu en besınsızı en zararlısı en dandıgı bla bla :) ama ıste damak alıskanlıgı mıdır nedır cavdar ekmegı aldım olmadı tam bugday denedım kokuyor bunu hayatımın tumune yerlestırmek cok sıkıntı. arada mısır cavdar falan oyle degıstır bari. ama beyaz yeme yeme :)) hazır gencsın sen oturtursun zamanla . benden olmaz artık D:
Evet çok iyi olur. Aslında buğday ekmeği ve çavdar ekmeği severim, ama beyaz somun ekmeği nedense almaya devam ediyorum :D benim için çok radikal bir karar sayılmaz gerçi, özellikle fırında pişen mısır ekmeğinin kokusunu hiçbir şeye değişmem. Belki dışarıda yapılanlar o kadar lezzetli gelmiyordur size. Evde yapmak ne kadar uğraştırsa da o kokuyu almak için bile denenir. Buzluğa stok da yapılabilir ekmek dilimlenip ama besin değerinden bir şey kaybeder mi diye araştırmam gerekecek. Ayrıca, 36 yaş yaşlı bir yaş demek değildir. Yetişkinlik yaşıdır. Bizim ülkede eskiden 20 yaşındaki kadına evde kalmış muammelesi çektiklerinden olsa gerek 36 yaşında çocuğu kendi boyuna gelene yaşlı derlermiş. Biyolojik bir mevzudan çok sosyolojik bir durum yani bu görüş. O yüzden hiçbir şey geçmiş demek değil. Ki 55-60 yaşında olsanız da geç olmazdı bundan emin olabilirsiniz ❤ tavsiyeler için teşekkürler.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back
X