• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Açık Kalp kapakçığı ameliyatı süreci

prensesmari

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
11 Haziran 2025
1
0
1
36
Öncelikle başına gelen herkese geçmiş olsun bende heryerde okuyarak çare aramıştım sırf bu yüzden birgün başımızdan geçenleri yazıcam demiştim şükür annem artık daha iyi yazma gücünü buldum.İnsan bu süreçte devası nedir neler yapmam gerekir diye internette her yazılanı okumak için araştırıyor ve çok eksik bilgilendirme olduğunu farkettim tecrübeler çok önemliymiş meğer Allah yardımcınız olsun ki Allah yanınızda oluyor şükür🙏🏻Annem nerdeyse 20 yıllık şeker ve tansiyon hastasıydı ve nede olsa şeker hapımı içiyorum diyip herşeyi yiyordu tatlı tuzlu .Son dönemde hareketleri yürüyüşü çok yavaşlamıştı ve boğazımda bir şişlik var dedi diye troidden şüphelenip beraber hastaneye gidicez demiştim dahiliye şeker çok yüksek diye kardiyolojiye yönlendirdi ve hikayemiz böyle başladı hemen kalp kapakçık ameliyatı gerekli teyzeye diyerek daha büyük bir hastaneye gidin dendi ve tekirdağ şehir hastanesine gittik Allaha binlerce şükür harika 2 hekimle yolumuz kesişti Çağatay bey bu dünyaya gönderilmiş bir kurtarıcı annemi o kurtardı sağolsun .İlk teşhiste ameliyat olmamız gerektiğini söyledi annem kabul etmedi anjiyo olunca düzelir sandı 3 ay gibi bir zaman erteledik (sakın ertelemeyin) ama annemin bayılmaları başladı doktora gittiğimizde artık annem ameliyatı kabullendi ameliyat için 2 gün önceden hastaneye yatırıldık mental olarak hazırdık ama refakatçiye düşen yükten habersizdim bende buralarda forumlarda çok çare ve yöntem aradım ameliyat sonrası bakım bilgisi aradım.Ameliyat günü geldi çattı sabah alındı ve 5 saat kadar sürdü ameliyatı hem aort damar hemde 1 mitral kapak değişti (mekanik kapak) annemin 2 kapak değişmesi gerekiyordu hatta ancak bir kapakçığın çevresi çok kireçleme yaptığı için riskli olduğundan değiştirelemedi .Annem 70 yaşında buarada troid,şeker,tansiyon,vertigo ve beyin küçülmesi var.Ameliyat bizim için kurtuluştu yoksa annemin son dönemleriymiş .4 gün kadar yoğun bakımda kaldı 4. Gün normal odaya alındık.Öncelikle bilmeniz gereken çok steril bakılması gereken bir süreç (3 ay kadar kimseyle görüştürmedik biz)odaya geldiğimiz gibi herşeyi dezenfekte etmiştik zaten hastanede öyle bakılıyor günde 70 defa el yıkadığımı bilirim.İlk gün ancak ona kavuştuğumuza şükürle geçti kardeşimle birlikte bakıyorduk ben yanlız başıma kaldıramıyordum yataktan çünkü açık kalp ameliyatında 15-20 cm kadar bir kesi var göğüs tahtasında hiç sarsmadan kaldırıp yatırmanız gerekiyor .Yarı dik pozisyonda sırt üstü yatması gerekiyor(bu süreç 3 ay sürüyor tekrar bir kemik kırığı yaşanmsın diye biz hiç yan yatırmadık bu süreçte) Odaya geldiğiniz gibi nefes egzersizleri serüveni başlıyor günde enaz 6-7 kez yatakta oturur pozisyona getirip sırtını tokatlıyor ve öksürtmeye çalışıyorsunuz balgam sökmek için annem sigara kullanamdığıniçin çok şanslıydık ve egzersiz topları üfleniyor.Annem o kadar nazlanıyordu ki yapmamak için ama hastanızı ikna etmeniz şart.Annem asla dışardan yemek yemedi hastanede diyet listesinde ne çıktıysa onları yemeyi kabul etti hastanedeki yemek listesi en doğru liste onların sağlık durumuna göre hazırlanıyor menüleri.Birde yürüme olayı var biz annemle bu konuda çok zorlandık beynindeki küçülmeden dolayı ve tansiyon değişiklikleri sebebiyle hali olmuyordu yada baygınlık geçiriyordu yürüyüş esnasında ne kadar yürürse o kadar iyiydi ama annem bunu çok beceremedi çıkamıcaz hastaneden diye çok korktuk ama annem tam bir savaşçıydı son gün ayaklandı Kan değerleri iyi çıkınca 12.günde hastaneden çıktık.Buarada yanınızda enaz 5 takım pijama bulundurun ödem attırıcı serumlara başlandığında çok sık idrara çıkıyor hastanız ve içilen sıvı miktarıyla vücuttan çıkan sıvı miktarı ölçtürülüp not aldırılıyor. Hasta bezi sağlıklı birşey olmadığı için bizde 1 gün bile tutulmadı yaralara karıyor şeker hastanaları O yüzden ördek denen şeye oturtuyrosunuz hastanızı kaçırabiliyorlar pijamalar sık sık değiştirilmek zorunda kalınabiliyor.Kollarını yukarı kaldırmaları yasak olduğu için önden düğmeli pijamalar edinmiştik akıl edip hastanızı zorlamadan riske atmadan kolaylık oluyor.Yedek varis çoraplarıda gerekebiliyor.Bu varis çorapları 1 buçuk ay kadar giyildi bizde.Kardeşim işine dönmek zorunda olduğu için evde bakım süresinde babamla devam etttik 1 ay kadar babam hiç dışarı çıkmadı diyebilirim kimseyle temas olup mikrop getirmiyelim diye çünkü kış aylarıydı infulanza salgını vardı.Bende dışarıda hep maske kullandım.Buarada korse takımı da 2 ay kadar sürdü bizde.Bu yüzden yaz aylarında ameliyat olmak çok tercih edilmez hem sıcak hem korse pek dayanılcak iş değil.Ameliyat sonrası evde yara bakımı da önemli en önemlisi kullandığı hapların takibini yapmak.Eğer şeker hastasıysa yaralar çabuk iyileşmezmi acaba korkusu oluyor doğru diyetle biz şekerimizi dengeledik ve normal seyrine yakın sürede kapandı yaralar.Kontrole çağrıldığınızda dikişler aılınıyor hiç korkulacak bir işlemde değil.Beslenmeniz yara iyileşmesi ve kemiklerin kaynaması için çok önemli bu yüzden hem k vitamini diyetine uygun hem faydalı beslenmeye özen göstermelisiniz.Bol bol tavuk suyuna kemik suyuna çorbalar yaptım.Balık en faydalı şekeri de dengeliyor.Yeşil yapraklı sebzelerden uzak duruyoruz.Eğer hastanızda ameliyat sonrası kabızlık sorunu olursada en kurtarıcı şey kereviz çorbası.Kemiklerin kaynamasında en etkili meyve portakal bu süreçte en çok tükettiğimiz meyveydi.En dikkat etmeniz gereken şey doktorunuz yan yatabilir diyene kadar o kemikleri sakınmak yatarken annemin yanlarına yastıklar koyuyorduk ki dönmesin uyku halindeyken.Biz 2. Ayda kemiklerin kaynadığını öğrensekte 1 ay daha kendi kendine yataktan kalkmasınada izin vermedik sonra yan yatıp diğer kolundan kuvvet alarak yavaş yavaş kalkmaya başladı kendisi. Banyodada kendisini bir tabureye oturtarak siz yıkayın kollarını kullanmaması gerek yukarı yönlü.En az 2 ay boyunca ağır birşey kaldırmamalılar.Ani hareketlerden kaçınmalılar.Hergün artırarak yürüyüş yapmalılar.Tüm bu süreçler bitiyor ve iyileşip eskisinden daha iyi olucaklar.Dönüp ne zorluklardan geçtik ama başardık demeyi herkese nasip etsin.Tüm hastalara acil şifalar diliyorum🙏🏻

Back