• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Adetler ve merasim

O kadar diyorsun bilgin varsa açar mısın biraz 9 kıyafeti hangi ara giyecek yahu kınadan bişey anlamayacak:)
Bizimki kırgızdı 3 kıyafet değiştirdi, kına gecesinde.

Doğuda çok takı takılır, şu takılıp deyip karşı taraftan birşey talep edemem ki. Çiftlerin makul isteklerde bulunması lazım :KK14:
 
Eniştem Arnavut, kardeşim kendi düğününde sanırım 3 kıyafet giydi, şu şalvarlı olan dahil. 9 çok abartı geldi bana. Belki 3-4 tane normaldir. Bir de tabi 9 diyorsa siz kendi adetinize göre alırsınız, diyelim nişanlık ve kınada giyeceğini siz alırsınız, kalan kısımları onlar alırlar gibi. Ben kendi kınamda bir kıyafet fazla giydim, onu da kendim diktirmiştim.

Onun dışında adetlere daha bağlılar, çok takı takılır, takılır gençlere kalır kimse almaz. Başka akraba düğünlerine de süslü gidilir, yzak yakın herkesin düğününe gidilir, kalabalık takılınır falan.
 
Ne güzel, önyargılı yaklaşıp olur mu öyle şey dememişsiniz. Araştırmışsınız. Orta yolu elbet bulunur. Kıyafet sayısı çok gibi değil mi :)
 
Gocmen kinasi 1 adet kiyafet ile olmaz.
En az 3-4 adet degistirilir, yoreye ozgu salvarlar vardir, ilk cikista baska giyilir, kina yakilirken baska giyilir, yakildiktan sonra baska giyilir vs vs.
Diger uyelerin de dedigi gibi, gelinin yakin cevresi de yoresel kiyafet giyer, sonra degistirir abiye giyer.... diye devam eder.
 
Bende göçmenim abimin eşi kına gecesinde 7 tane kıyafet değiştirdi ama hepsini erkek tarafı almıyor çok yakın akrabalar hediye olarak yaptırıyolar biz sadece 2 kıyafet diktirmiştik ama Allah size kolaylık versin bir şalvar en az 1000 liraya çıkıyo
 
Evet Arnavut ve boşnaklarda böyle adetler var. Sadece gelin değil tüm akrabalar en az 2 kez kıyafet değiştiriyor kına ve düğünde. Gösterişe çok meraklılar.
 
Kızlar verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim gerisini yaşayıp görcez artık :)) nişan olacak bu sene orda da 2 ayrı set istiyorlarmış. Düğüne zor çıkacak bizimkiler belli eşimle bizde yardım ederiz artık.
 
Misafirperverdirler, yemekleri çok lezzetlidir, yedirmeyi içirmeyi severler fakat bana her zaman gösteriş budalası gibi

gelirler.keza önemli günlerinde gereksiz gösterişe çok önem verirler. burnu dik olanlarını çok gördüm.

takı setini 1 tane istemek yerine 2,3 tane isteyebilirler. bilezik konusuna hiç girmeyeyim. çeyiz ve

bohçaları zengindir, aynı zenginliği karşı taraftan da beklerler haliyle.. kına da evet çok fazla kıyafet değişikliği yapıyorlar

fakat bu adetten çok memnunlar. Kına da Arnavut şalvarı muhakkak giyilir. en az 20 30 kişi giyer :)

Arnavutlara kız verecek olsanız; gelinlerine bolca takı takarlar. bir misafirlik toplantı söz konusu olduğunda maalesef gelin

adeta bir kuklaya dönüşüyor. baştan ayağa iki dirhem bir çekirdek giyinir. takılarını takar. saç maktaj tam teşekküllü.

heme ki bebek olduysa gelin kızın süsü daha bir başka.. ama nedense bende içlerinde olmama rağmen adetlerine hiç ama

hiç alışamadım. Gereksiz gösterişten ve görgüsüzlükten başka birşey değil...

Yani karşı tarafın isteklerine cevap verebilmeniz için bayağı kalınca bir enseniz olmalı ! Allah hayırlı etsin.
 
Burada millet adetini yargılamanın anlamı yok. 9 kıyafet isterse giyer istemezse giymez kınada. Siz imkanlarınızı belirtirsiniz karşı taraf anlayışla karşılar mı önemli olan ozaten.
Bu Arada göçmenler pek hamarat ve saygılıdır el üzerinde tutarlar terbiyeli insanlardır çok da iyi ve temiz iş yaparlar. İnsan olarak iyisine denk gelmek önemli ister 9 giysin ister 19.
 
bizde boşnak göçmeniyiz ablam kınasında 7 kıyafet değiştirdi, başkaları için zor gözükse de bizler seve seve giyer çıkarırız o şalvarları.
 
dünyada bu kadar aç varken durumu iyi olan yada olmayan için de millete gösteriş olsun diye gereksiz yapılan masraflar (şahsi fikrim) :işsiz:
 
Her arnavut aynı değildir eminim bende yunan göçmeniyim kınamda bir abiye bir bindallı giydim onu değiştirmek bile fazla geldi bana oynamayı bırakmak istemedim:) haftaya tanışma olacak ve nişan söz tarihi belirlenecek merakla bekliyorum :)
 
Anne ve baba tarafımdan Arnavutum.
Geleneklerimize çok bağlıyızdır :))
9 kıyafet diye bir diretme yok ama 3-4 tane giyilir. Birde kına yakılıırken Arnavut Şalvarı giyilir :)
Altınlar vs ailenin durumuna göre yapılır. Genel olarak gelinler eline ne geçerse takıp takıştırırlar :D
Bi de yeni gelinler falan varsa onlar da kıyafet değiştirirler topuzlar altınlar ohoo :D
Bide Temennamız var onu da söylemeden geçemeyecim. ;)
Sayygı anlamında yapılan harekettir.
Allah yardımcınız olsun gelininiz eğer gelenekçiyse birçok adetinin olmasını isteyecektir. Bide Arnavut İnadı varsa neyse birşey demiyorum :))
Hayırlısı olsun :))
 
Back
X