adetlerimiz, lütfen bir fikir verin sizlerde nasildi? nisanliyim.

evet canim haklisin, kina ve dügünde hersey 4 4lük olmassa nisanlima acik acik söyledim o dügün bensiz olur dedim ortaligi yikarim söylemedi deme dedim.. herseyi bana birak dedi, aslinda varya kaynanamlar dünya tatlisi insanlar ama birde su adetleri yapsalardi.. belki gücleri yetmedi bilemicem veya islerine gelmedi uzak yol falan diye ama kina ve dügüne hersey yapilacak, 5 ay sonra tarih belirlenecek ve annemle konustum suan oturup ozaman bizim adetimiz söyle söyle diye konusun dedim tamam dedi.. hayirlisi bakalim

evet mutlaka söylicek annem konustuk demin, haklisin konusmadigimiz icin belkide
böyle oldu.. tarih belirlencegi zaman su bu böyle olacak diye konuscakmis annem artik bakalim hayirlisi canim
cok tskler amin insallah , cok cok tskler yorumlarin icin cok yardimci oldun allah razi olsun:54:

yok artik oda amma abartmis :53:
olmassa oyle yaparsiniz canim naaparsin dedim ya daha zamanda varmis belki alirlar...
digerinide lafin gelisi soyledimde ama yinede kizin kardeslerine ve kendi kiyafetlerini erkek tarafina aldirdilar diye biliyorummm:1::1:

Eskiden kız evlenince kayınvalidesiyle, kayınpederiyle oturuyormuş. Bu yüzden ''kız alma'' deniliyormuş. Artık kız, erkek evlenince genelde ayrı eve çıkıyorlar. Yani alınan, verilen kimse yok. Adetler de eğer uygulanacaksa, herkeste farklı. Kız tarafının adetlerini, erkek tarafı bilemez. Biz eşimle herşeyimizi ikimiz yaptık. Aileleri işimize karıştırmadık. İkimiz de çalışıyorduk, paramızı biriktirmiştik. Düğün gibi fuzuli masraflar yapmadık. Çok da güzel bir balayı yaptık. Annen bence sana artık karışmasın, seni doldurmasın. Bunu engellemek sana düşer. Evlendiğinizde de aynı şeyi yapmaya devam eder. Mutluluğunuzu baltalar. Aman dikkat!

dügün yapmadinizmi canim? yorum icin cok tskler :) haklisin annemle konustum belkide bilmiyorlardir dedi kabul eti..
daha 4 ay var dügüne, kayinvalidem elbet soracak ne giyecen diye ozaman belki konusulur bakalim hayirlisi.. :)

evet mutlaka söylicek annem konustuk demin, haklisin konusmadigimiz icin belkide
böyle oldu.. tarih belirlencegi zaman su bu böyle olacak diye konuscakmis annem artik bakalim hayirlisi canim
cok tskler amin insallah , cok cok tskler yorumlarin icin cok yardimci oldun allah razi olsun:54:

aklına takılan bir şey olursa elimizden geldiğince fikir vermeye çalışırız
sen sor :34:

olmassa oyle yaparsiniz canim naaparsin dedim ya daha zamanda varmis belki alirlar...
digerinide lafin gelisi soyledimde ama yinede kizin kardeslerine ve kendi kiyafetlerini erkek tarafina aldirdilar diye biliyorummm:1::1:

evet canim hayirlisi bakalim:)
olsun yinede cok kendi kiyafetleri kizlarinki kardesinki falan herkezin görüsü farkli iste:):31:

aklına takılan bir şey olursa elimizden geldiğince fikir vermeye çalışırız
sen sor :34:

tskler canimm:16:

Canım, benim eşimin aileside uzaktaydı biz nişanlıyken bayramda ailesi gelsin diye beklemedik çünkü arada km ce mesafe var.
Ben çalışıyorum nişan elbisemi kendim aldım.
Eşimi çok seviyorum, bunu ailemde özellikle annemde bildiği için hiç adetlere takılmadı.
Yani nişanlını seviyorsan ki seviyorsun tabiki annenle konuş bunu annene hissettir ama öyle tartışarak sert bir şekilde kırarak konuşma, güzelce sarılarak kırmadan tatlı dille konuş çünkü o bir anne ve kızını gelin etmenin verdiği duygusallıkla böyle davranıyordur sende üstüne sert ve kırıcı olursan daha da kötü olur bunu sakın yapma canım
Adetlere uyulması, herşeyin dört dörtlük olması önemli değil önemli olan mutlu olmak , huzurlu olmak ve başta sağlık.
Nişanlıyken bu ailelerin tutumlarından çiftler ayrılabiliyor Allah korusun..
Onun için ailelerin fazla karışmaması lazım sende annenin söylediklerini asla nişanlına yansıtma.
Bunlar ufak şeyler canım hiç canını boşyere sıkma bir ömür mutluluklar diliyorum nişanlınla sana Allah ağzınızın tadını bozmasın, tamamına erdirsin inşallah :nazar:

Canım, benim eşimin aileside uzaktaydı biz nişanlıyken bayramda ailesi gelsin diye beklemedik çünkü arada km ce mesafe var.
Ben çalışıyorum nişan elbisemi kendim aldım.
Eşimi çok seviyorum, bunu ailemde özellikle annemde bildiği için hiç adetlere takılmadı.
Yani nişanlını seviyorsan ki seviyorsun tabiki annenle konuş bunu annene hissettir ama öyle tartışarak sert bir şekilde kırarak konuşma, güzelce sarılarak kırmadan tatlı dille konuş çünkü o bir anne ve kızını gelin etmenin verdiği duygusallıkla böyle davranıyordur sende üstüne sert ve kırıcı olursan daha da kötü olur bunu sakın yapma canım
Adetlere uyulması, herşeyin dört dörtlük olması önemli değil önemli olan mutlu olmak , huzurlu olmak ve başta sağlık.
Nişanlıyken bu ailelerin tutumlarından çiftler ayrılabiliyor Allah korusun..
Onun için ailelerin fazla karışmaması lazım sende annenin söylediklerini asla nişanlına yansıtma.
Bunlar ufak şeyler canım hiç canını boşyere sıkma bir ömür mutluluklar diliyorum nişanlınla sana Allah ağzınızın tadını bozmasın, tamamına erdirsin inşallah :nazar:

cok tskler canim haklisin, annemle konustum oda anlayisla karsiladi , kina ve dügünede adetlerimiz böyle diye konusulur dedi
bizde beklemedik zaten ama annem meyersem icinden yinede heveslenmis gelmelerini istemis.. :31: hayirlisi böyleymis.. bende söz elbisemi kendim aldim calisiyorum, nisan yapilmadi ama o elbisemide kendim alirdim:) yorum icin tskler canim, zaten hic yansitmiyorum cünkü nisanlim ne bilsin adetleri falan.. bohca olayini anlatigimda o neymis öyle dedi sasirdi :)) o yüzden ona bisey demiyorum bu konuda :)

bu yeni nesille eski nesil tartışması gibi olmuş birazda. her şehrin her yörenin adeti farklı ama..

biraz siz yaklaşacaksınız biraz onlar. tek taraflı olmamalı bence bu durum.

biz de çerkeziz çok fazla adetimiz var ama herkes bizim adetimizi bilmek zorunda değil bu yüzden ailelerimiz anlayış gösterir her zaman.

tabiki haklisin isitip isitip önümüze sunamazlar bunu zaten düsününce bu yüzdenden moralim bozuluyor
,konusuldu sonra bosuna masraf kinayla dügünü daha güzel yapariz, bizim burdan komsular cevremiz nasil gelecek falan denildi, ki biz zaten sirf burdan bizim cevremizden cagiracaktik 60-80 kisi kücücük biyer tutacaktik sonra vaz gecildi , zaten 1 ay sonrada ben is geregiyle baska sehire tasindim o yüzden 1 ayda ne hazirlik yapilacaktiki yetismezdi zaten

arkadaşım 1 ayda nasıl hazırlık yapıcam demişsin..ben öğretmenim çalışırken nişanlımın ailesi geldi önce tanışma oldu..sonra onlar yemeğe çağırdılar bizi evlerine gittik bidahaki hafta..
2 hafta sonrada biz kız tarafı olarak isteme söz nişan 90 kişilk bi davet verdik....çokta güzel oldu..yorulduk ama değdi..1 ay içinde tüm bunlar oldu yani çalştğm halde...ne hazırlığı oluyorki benim bilmedğim 1 ay sürecek kadar..=)bence sende ailende üşenmşsnz..üzerinize düşeni yapmamaşsınz..kolaya kaçmışsınız.....aklımı bulandırıyosun nişanlımdan soğuyorum dersin anlar seni bi şekilde...

Son düzenleme:
Canım aynı yollardan bende geçiyorum! MALESEF!!

Kendi abimin düğünü var, damat alır diye tutturdular! Bayramda neden harçlık vermemişler Bizim de aramızda 12 saat mesafe var var. vs, A'dan Z'e kadar hepsini bende yaşadım..

Ve benim aileme tek cevabım: BEN HALA ANNEMİN, BABAMIN EVİNDE YAŞIYORUM O YÜZDEN SİZ BANA BAKMAK VE İHTİYACLARIMI KARSILAMAK ZORUNDASINIZ, NİŞANLIMA BENİ BU ŞEKİLDE MAHCUP VE EZİK DURUMA DÜŞÜREMEZSİNİZ. dedim, o gündür bu gündür tek laf çıkmıyor.

Güzelim erkek bu, istediğin kadar sev-sevil yarın basına kalkar, ananın evindeyken bile ben seni giydiriyordum, ben yediriyordum diye!
Kocam bile olsa asla kimsenin ağzına laf vermem.

Senin vermen gereken laf, nişanlına değil ANNENE! Susmasını bilsin ve seni k.validenlere karşı küçük düşürmesin.

Ve sen sen ol asla bunları nişanlına yansıtma!

bu yoruma yürekten katılıyorum. Benim ailem karışmadı ama eğer karışsalardı ben de aynı tepkiyi verirdim. konu sahibi arkadasım siz de önemli bir vazifeniz olan nişanı atlamışsınız. Annen ,kayınvalidene adetlerimiz dediğinde ya o da siz nişan yapmadınız derse???
bizim tüm eşyaları (mutfak-yatakodası ıvır zıvırları hariç,onları biz aldık) ortaklaşa aldı aileler. iki düğünüm oldu. birinin tüm masrafını benim babam,diğerininkini kayınpederim çekti.nişanı tamamen biz yaptık.nişan elbisemi ve hatta eşiminkini de ben aldım. çalışıyorum. eşim de alyansları aldı. diğer tüm masrafları babam halletti nişanda.bir tek gelinlik aldılar,biz de damatlık aldık,kıyafet olarak.
illa herkesin böyle olacak diye birşey yok ama başkasının düğününe kıyafet aldırmak,o kadar uzaktan bayrama beklemek falan..yormayın,sıkmayın bence insanları. kınamda ve düğünümde herşey istediğim gibi olcak demişsin ya bence ne istiyorsan gönül rızası ile olsun. yoksa soğukluk girer. birşeyler için diretmek ileride yuvana zarar verir. eşin bile canımı sıktın diye başına kakar. çok arkadasımın başına geldi.yuvan herşeyden önemli olsun.düğün dernek nedir ki?

canım, keşke adetler tam yapılsa... ne kadar emek verilip, şartlar zorlanıp masraf ediliyorsa o kadar insan kıymete biniyor... ama bu devirde bayram harçlığı, bayram kurbanı, kıyafet... gibi adetler kalmadı. bir bohça adeti duruyor onu da herkes yapmıyor.

erkekler bu adetleri pek bilmiyor. erkek anneleri de genelde gelin alırken bilmemezlikten geliyor. bunların hepsi boş. zaten bu adetlerin asıl amacı da sana değer verdiklerini göstermeleri ve ne kadar çok emek verirsen o kadar sağlam bir yuva olur mantığı...

senin nişanlının ailesi seni ara sıra arayıp hatrını soruyor mu, el gibi durmuyor da biraz da olsa düğünle ilgileniyor mu, sana karşı saygılılar mı?? budur. bunlar var ise 6saatlik yoldan gelmesinler... yok ama sana karşı saygısızlar ise beline altın kemer taksalar neye yarar...

Bence hepte erkek tarafına yüklenmemek gerekiyor ve bence erkek seni değil sen erkeği alırsın. Gelinliğe ve kına elbisesine birşey diyemem ama nişanı sonuçta kız tarafı yapar ve elbisesinide kız tarafı kendisi alır. Hepte erkeğe yüklenmek olmaz sonuçta ikiniz bir yola çıkıyorsunuz ve hadi bakalım ben %20yi yapcam sen de kalan %80ni diyemezsiniz. Tabiki erkek tarafının özellikle yapması gereken şeyler var onlar apayarı ama bir okadarda kız tarafınında yapması gerekenler var. Bir aile " dünür ben bunu alırım gerisine karışmam" diyemez bence. Az öncede dediğim gibi annemde gelenek, görenek ve adetlerin olduğu yerde doğdu büyüdü ve evlendi ama artık zaman farklı ailelerde bunun bilincinde olmalı. Benim fikrim canım..

Ben ilk kez duyuyorum böyle bişeyi. Nişanı kız tarafı yapar tamam da kıyafetini kendi alması çok saçma bence. O zaman kınalığınıda alsın. Yada düğünüde erkek tarafı ypıyor diye kendi damatlığını kendi alsın giysin böylemi yani. Benim bildiğim karşılıklı olur. Bizim nişanda onlar bana aldı biz fatihe aldık. Takım elbisesini kınadada giydi fatih. SOnra bide damatlık alındı genelde böyle oluyor.

Kusura bakmayın da nişanlı kızın ailesi yok mudur giydirsin?siz nisanliyken de evlenecek olsanız bile onların evladisiniz..hani durumunuz yoksa anlarım ki eminim vardır sonuçta çalışıyorsunuz çalışmasanız bile o evin içindesiniz ve size bakmaya ihtiyaclariniizi karşılamaya mecbur aileniz

canım ben de o yola gireceğim inşallah oca ayı itibariyle.. ama hem kız kuzenim hem erkek kuzenim nişanlı, şu sıra bizim de gündemimiz hep bunlar.. adet ve gelenekler bu günleri daha güzel ve daha özel kılmak için yapılan örfi kalıplar, üzerinde ayet yok ki.. durumu müsait olan yapar olmayan yapamaz.. ya da sadece kız tarafının adeti diye erkek tarafına bunu şart koşmak ne kadar anlamlı ki. amaç bir yuva kurmak sadece gelenek olduğu için bu güzel günleri bu sorunlarla bulandırmanın ne anlamı var. ve gördüklerime dayanarak söylüyorum ki bu dönem de bu adet meseleleri yüzünden oluşan gerginlikler hiç unutulmuyor hep akılda kalıyor. misal biz de kızın nişan kıyafetini erkek tarafı alır, erkeğinkini kız tarafı.. kuzenimle önce biz çıktık baktık o beğendi, sonra nişanlısı gidip aldı. ya da onlar tek ikisi gidip aldı. zira gecelik vs yine kuzenim arkadaşlarıyla gitti baktı beğendi belirledi, nişanlısının ablası ve annesiyle beğendiklerini gitti aldı.. erkek kuzenimin nişanlısında da aynısı oldu. gelin hanım öncesinde baktı beğendi. bizimkiler gidip aldı.. çünkü en rahatı ve tatlısı bence de bu şekilde. üzülme keyfini çıkar:) bunların hepsi araç, amaç sevdiğine kavuşmak ;) Allah mutluluğunuzu bozmasın canım

annemle sürekli tartisiyoruz sebep ise nisanlimin ailesinin 'yerine getirmedigi adetlerimiz'

aramizda 6 saatlik yol var, bayramda gelmediler pazar günüydü zaten.

annem dünyanin lafini eti bana bi adet bile bilmiyorlar bilmem ne , haklimi annem?

bu insanlar nasil gelirki 6 saat ertesi gün is günü, tamam isteseler gelirlerdi ama ya maddi yönden?

---

dahasi nisanlimin kuzeni evleniyor bizde davetliyiz abiye giyecem sanirim akraba diye

annem bu abiyeyi nisanlimin ailesi almasi gerektigini söylüyor nisanli kiz giydirilirmis, ve az önce tartistik bu yüzden

ya tamam hakli olabilir annem ama napiyim yani? nisanlima senin annen benim elbisemi almasi lagzimmi diyim arada kaldim

ufak tefek seyler belki ben istemezmiyim yapsinlar ama yapmiyorlar iste belkide bunlara pek önem vermiyorlar, eskidendi diye
belkide maddi imkanlari yok

:5::50:gercekten lütfen bir fikir verin sizlerde nasildi

ve kina,dügünde alisverisler hazirliklar hangi adetlerimiz kesinlikle yerine getirilmeli beni aydinlatin lütfenn...

normalde annenin dedigi dogru canim.. bayramda erkek tarafi kiz tarafina gelin görmeye gelir..
ama 6 saatlik bir arayla.. zor..
dügünde elbise konusunda.. benim kayinvalidem bana nisanlimin kuzeninin dügününe elbise alackati.. ne yazikki ayrildilar ve almadik elbiseyi..

hayatım adetleri bende severim.ama önemli olan her şeyden önce karşılıklı anlayıştır.nişan kıyafetimi kendim aldım.istediğim takılar vardı bunları istiyorum dedim alındı.nişan bohçamı sevgilim yaptı ben beğendim parasını o verdi.iki bayram geçti bayramlıklarımı kendim aldım.birazını ödedim sıkışınca sevgilim ödedi.ha bu arada sevgilimede pantolon gömlek aldım bayramda.kurbanda da kapıma süslümü süslü koç getirdiler.arkadaşım sen ben olayına dönüştürmemek lazım bence.her şey saygı sevgi ile halledilebilir die düşünüyorum.annenizede cevabınızı veriniz.çevrenizde bulunan insanların hareketlerinden siz sorumlu değilsiniz.koskoca insanları yönetemezsiniz.siz kendi ilişkinize bakıp sevdiğiniz kişi ile bir ömür nasıl güzel geçer,bu adam beni mutlu edermi,kadir kıymet bilir mi diye sevgilinizi tanımaya çalışın.zira nişanlılk süreci gelenek görenek yerine getirme olayı değil,hayatlarını kuracak kişilerin birbirini yakından tanıma,değerlendirme aşamasıdır.bu yüzden ilişkinize odaklanın.mutluluklar cnm

Back
X