Adını 'kompleks' koydum

katikula

Guru
Kayıtlı Üye
15 Eylül 2008
34.740
12.319
298
İstanbul
Hemen hemen hepimizin olan bir dert olduğuna karar verdim bunun...
Adını karşılaştırma ve kendini iyi hissetmek için karşındakini karalama sendromu. Bir nevi kompleks yani.
Kusura bakmayın psikolog değilim eğitim de görmedim ama bu sendromun kesinlikle bir ismi olmalı diye düşünüyorum.
Hadi örneklendirelim bu durumu, bir sorunun vardır arkadaşına açarsın misal eşinizle/sevgilinizle alakalıdır. Dinler dinler sonunda 'benim eşim/sevgilim öyle değil Allah'tan, şöyle yapar böyle yapar...' diyerek başlar... Derdi azaltacak yerde çoğaltır da çoğaltır.
Hadi bir örnek daha benden tekte kalmasın örnek :1:
Çevrenizde kendinizde olmayan bir özelliği karşıdaki insanı rencide edecek hatta aşağılayacak şekilde kötüledikten sonra, kendisinde olan durumu överek böbürlenir ve karşısındakini kırıp döker hiç umursamadan...
Verdiğim sadece 2 farklı örnekti. Elbette ki çoğaltılabilir bu durumlar... İlla ki dağarcığınızda bu durumlar için pek çok örnekler vardır.
Bu tarz insanların aşağılık kompleksi olduğunu düşünür oldum artık... Kendi egoları mı çok yüksek yoksa aşağılık kompleksleri mi çok baskın?
Nedendir karşındakini kötü hissettirip kendi sahip olduklarınla böbürlenme çabası? En kırıcı olana hediye/hazine veriyorlar da biz mi bilmiyoruz? :26:

bence aşağılık kompleski .mutlu insanları kıskanan tipler çok var .benim çevremdede var .mesela eşimle evlendiğimizde bir çok arkadaşım kıskandı çatladıresmen .ben kimseyi beğenmiyordum evlenmeyeceğimi düşünüyolardı .yani çok var .ben umursamıyorum hatta hoşuma gidiyor demek ki kıskanılıyorum diyorum .

Arkadaşım vardı böyle biz 3 arkadaş aynı sitenin çocukları idik

hasılı kelam nişanlılık süreçlerimizin arasında 2-3 ay var üçümüzünde benim eşimin ailesi umursuzdu evlatlarının arkasında durmadılar herşeyi kendimiz yaptık..

Bizim memleketi bilirsin hayyal bu tip konular çok muhimdir..Maalesef ne dünür olarak ne evlilik arefesinde destek olarak onlardan birşey görmedik..Bu bana koyardı o zamanlar kafaya takardım..

arkadaşlarım ise memleketimin insanları ile evlendi ve her aldıklarını ailece bize anlatır,gözümüze sokarlardı ifrit olurdum..Sırf bu yüzden evlenip gidince kestim arkadaşlığı bittiler benim için..

Bugün evliliklerimize bakıyorum da çok şanslıymışım karışanım görüşenim yok kıymetimi bilen bir eşe sahibim..En önemlisi kadın olarak el üstünde tutuluyorum kimseye verecek hesabım yok oldukça kararlı adımlarla ilerleyip ve kendi ayaklarımın üzerinde durabiliyorum..

Onların hayatları ise benimkinin tam tersi..Ama memleketime gittiğimde kesinlikle bu tip konulara girmiyorum çünkü ailece hoşgeldine geliyor komşularımız bize ve ben övünmek için onların bana yaptığını ben onlara yapamıyorum..Gerek de yok zaten

buna bir örnek veremem ama bence ONAYLANMAMA korkusu :) bunun altındada özgüven sorunu yatar insanlardan onay alamadıkca kendi kendilerini överler. kesinlikle tedavi görmeleri gereken durum :)
aslında egoyu kötü görüyoruz ama öyle değil bence her insanın egosunun şişmesi gerekir :) ozaman bu durumları zaten yaşamaz :) çünkü kendine güvenir kendini sever ego ben demektir :) ben kötü birşey olamaz :)
ego sorunu değil dediğim gibi onaylanmama korkusu özgüven sorunudur :)

bazı insanlar kötü niyetli olabilirler belki ama ben de takdir açlığı olarak görüyorum genelde, böyle davranan insanlar için üzülüyorum hatta biraz kendi hayatlarında başkalarının takdiri ve onayı olmadan mutlu olamadıkları için, kötü niyetli olanları zaten hiç dikkate almamak lazım

Arkadaşım vardı böyle biz 3 arkadaş aynı sitenin çocukları idik

hasılı kelam nişanlılık süreçlerimizin arasında 2-3 ay var üçümüzünde benim eşimin ailesi umursuzdu evlatlarının arkasında durmadılar herşeyi kendimiz yaptık..

Bizim memleketi bilirsin hayyal bu tip konular çok muhimdir..Maalesef ne dünür olarak ne evlilik arefesinde destek olarak onlardan birşey görmedik..Bu bana koyardı o zamanlar kafaya takardım..

arkadaşlarım ise memleketimin insanları ile evlendi ve her aldıklarını ailece bize anlatır,gözümüze sokarlardı ifrit olurdum..Sırf bu yüzden evlenip gidince kestim arkadaşlığı bittiler benim için..

Bugün evliliklerimize bakıyorum da çok şanslıymışım karışanım görüşenim yok kıymetimi bilen bir eşe sahibim..En önemlisi kadın olarak el üstünde tutuluyorum kimseye verecek hesabım yok oldukça kararlı adımlarla ilerleyip ve kendi ayaklarımın üzerinde durabiliyorum..

Onların hayatları ise benimkinin tam tersi..Ama memleketime gittiğimde kesinlikle bu tip konulara girmiyorum çünkü ailece hoşgeldine geliyor komşularımız bize ve ben övünmek için onların bana yaptığını ben onlara yapamıyorum..Gerek de yok zaten

En güzelini yapmışsın Kontesim Hemşom :16:
Bu gibilerine kendini anlatırken boşu boşuna yoruluyorsun. Kendi hallerine bırakacaksın yeter. :9:
İnsanı durduk yere üzen insanlardan başka bir şey değiller, psikolojik bir rahatsızlık mı desem ne desem adlarına bilemedim şimdi oni :36:

En güzelini yapmışsın Kontesim Hemşom :16:
Bu gibilerine kendini anlatırken boşu boşuna yoruluyorsun. Kendi hallerine bırakacaksın yeter. :9:
İnsanı durduk yere üzen insanlardan başka bir şey değiller, psikolojik bir rahatsızlık mı desem ne desem adlarına bilemedim şimdi oni :36:

Sanırım böyle yaparak rahatlıyorlar :)

bence aşağılık kompleski .mutlu insanları kıskanan tipler çok var .benim çevremdede var .mesela eşimle evlendiğimizde bir çok arkadaşım kıskandı çatladıresmen .ben kimseyi beğenmiyordum evlenmeyeceğimi düşünüyolardı .yani çok var .ben umursamıyorum hatta hoşuma gidiyor demek ki kıskanılıyorum diyorum .

Aslinda sizi baskalarinin kiskandigini düsünmeniz sizin asagilik kompleksiniz oldugunu gösterir.. Cünkü baskalarina bakip onun yerinde olsam beni kiskanirdi diye düsünüyorsunuz... Bunun devamini esinize sorun o anlatsin ne de olsa doktormus :1::1:

bi de nasıl çirkin göründüklerini bilseler dışardan...
daha fazla yapmazlar sanırım...

bende sürekli kendini öven tiplerin
aslında o övdükleri meziyetlere sahip olmadıklarını düşünürüm
bana inandırıcı gelmez
malum forumda caka satan şahsın söylediklerini hesaba katarsak
nedense bana inandırıcı gelmiyor
ego tatminimi desek kendini ıspatlamamı desek çözemedim

Kendini iyi hissetme, aklama çabası

Bazıları başkalarının mutsuzluğundan nemalanıyor resmen, bunu özellikle hayatımda biri varken hissettim. Vaktiyle arkadaşım olan bir kaç kişi yıllarca erkek arkadaşımı eleştirdiler, benim için üzülüyormuş gibi yapıp, kendi muhteşem ilişkilerini gözüme soktular. Onu affettim diye neler dediler bana. Yıllar geçti ben ilişkimi bitirdim, onların muhteşem eşleri benim sevgilimin yaptıklarının kat kat fazlasını yaptılar ama hanımlar onlar erkek deyip geçtiler karşıya =)

Kimsenin başına kakmadım ama yeri geldiğinde söylerim; çok sevdim, sevildim, harika şeyler yaşadım, üzüldüm de hepsi kendi seçimimdi, olmadığı yerde bitti ve ben ayaktayım. Aşkından ölsem müdanam yoktur diye inceden göndermeden edemiyorum çünkü kalbim çok kırık o bir kaç kişiye.

Bunun gibi neler yaşadım, hep eleştiriyor insanlar hep ama sonra kendilerini aklayacak bir şeyler buluyorlar. Bence yaptıklarının altında eziliyorlar, kendilerini kandıracak yollar arıyorlar. En iyisi mesafeli olmak böyle insanlara, kendi adıma tercihim böyle, çünkü arkadaşlarımı önemsiyorum sonradan gönlüm çok kırılıyor. Zaman da geçti tabi artık eskisi kadar toy değilim, seçiyorum şimdilerde.

Kompleksli olmak kötü bişey, hem insanın kendine hem karşısındakine çok zararı var.
Bir yerde okumuştum. mesela kendini başkalarından aşağı görmek aşağılık kompleksi imiş..
Birde başkalarından üstün görmek var kompleksmiş. yani kompleksi olan kişi başkalarına onlardan üstün olduğunu kabul ettirmek için uğraşırmış.
ben bunu okuduğumda bir komşumuz aklıma gelmişti. Eskiden çok kızardım o komşumuza sürekli bir şeylerden övünüp dururdu.
Sonrasında bu yazıyı okudum tabi açıklamalı örneklemeli verilmişti. Ozaman onun için üzülmeye başlamıştım. Halada gelir övünür övünür üzülürüm o konuştukça yasık...

Son düzenleme:
1. örneği de görüm, 2.yi de. 1. yi çoğu zaman patavatsızlığa veriyorum. Hatta bazen patavatsızlık bile değil. Misal verecek olursam, erkek arkadaşımın bir kararı daha doğrusu davranışı beni çok üzüyordu, ama emin de olamıyordum. Yani ben aramızdaki ilişkiyi tamamına erdirmek adına daha ilk adımın atılmasını,tanıştırılma faslının hallolmasını istiyordum. O ise daha zamanı olmadığını düşünüyordu. Bu durum da bende şüphelere yol açtı, yeterince seneyi ardımızda bırakmışız ailesi beni bilmiyor bile. Bu durumu arkadaşıma açtım, o da durumun garip olduğunu onayladı ve erkek arkadaşından örnek verdi. Onlar tanıştırma meselesini hemen halletmişti, güzel bir hikayeleri vardı. Böyle uzun uzun niye anlattım bilmiyorum, kafam biraz dağınık ama şöyle özetleyeyim: Ben uyguladığım baskıdan emin olamazken arkadaşım işin normalini kendi ilişkisinden örnekledi. Ben ne kötü niyet ne patavatsızlık sezdim. Kimisi de senin üzgünlüğünün farkında olmadan laf olsun, bir şeyler de ben demiş olayım diye büyük ihtimal kötü niyet barındırmaksızın ortaya atlayıveriyorlar, onlar da ayrı bir grup.

Ama ikinci durumda kötü niyetlilik barındıran örneklere ben de rastladım. Temkinli olmak bir yana, yine de insanların kötü niyetli olma ihtimallerini düşünüp kalp karartmaktansa uzaklaşıp kafa dinlemek daha mantıklıdır. Derdin varken bir tanesine daha sahip olmak çok da lazım değil bence.

Son düzenleme:
arkadaşlar bende biro lay paylaşıyım müsadenizle fikiri olan söyleye bilir.
bende daha önceden iyi ilişkimiz olmayan fakat son zamanlarda kendini düzeltme cabasında olan bir arkadaşım(dedikoducuydu bunlar)
saçlarını boyamış ve gercekten güzel olmuş çok yakışmış güle güle kullan dedim....
sonrasında oda bana baktı bak sende kendine bakmalısın kalem sür rimel sür şunu yap falan filan bende şok oldum
herzaman olmasada makyaj yaparım herşeyi yakıştırırım giyerim falan şasırdımm...
ve içimden bu hiç degişmemiş insanın kalbi temiz degilse istesede degişemez dedim...
ama onada sıkıldıgımı belli edip ayrıldım yanından da laf sokup polimk yapmak ugraşamak istemedim sonrada çok koydu bana...
bakımsızım gibi davrandı öyle olmadıgı herkes bilir...

bana da en yakın arkadaşım sevgilimden ayrıldıktan sonra dertleşirken
tabi ben anlatıyorum bele bele yapmıştı falan diye
o da internetten tanıştığı bi çocuk vardı ama sadece telefonda konuşuyolardı,onu örnek göstermişti bak o bana ayrılsak bile bi sıkıntın olduğunda ara dedi diye.
yani bilerek yaptığı birşey değildi belki ama bilinç altı böyle söylüyordu.
Hoş sonra o çocuk buna kızım sen hasta mısın arama beni bir daha gibi bişeyler söylemişti.

meslekleriyle hava atarlar, maddi seylerle hava atarlar...boyle insanlarin gucleri ancak buna yeter :34:

hahaha cok guzel anlatmıssınız .benımde boyle bı kompleksı arkadasım vardı

aramızda gecen kucuk bı örnek anlatayım ben de .arkadasımın sevgılısı bıraz cocuksu

anlayıssız bencıl bırı arkadasım bundan yana cok dertlıydı .sureklı bu sebepden

dolayı kavga ederlerdı .sevgılısı benı de bır kere sınırlendırmıstı .arkadasımla bulusup

dertlesmeye calısıyorduk ama sevgılısı bı rahat vermıyordu .zıppırt arayıp saatlerce

konusurdu .demezdı hıc ; "sımdı arkadasıya konusuyordur rahatsız etmeyım hadı aradım

barı hemen kapatayım "dıye hıc dusunmeyen anlayıssızın bırıdır .ben de o zaman sevgılımden

yana dertlıydım .telde arkadasımı saatlerce tutmasının sebebıde "sashamıa sevgılısıyle nıye

tartısmıs ne olmus sımdı ne olacaklar barıscaklar mı " bunları soruyor .sanane benım sevgılımle

sorunumdan be adam .neyse benım sınırlendıgımı arkadasım anladı .arkadasımda sınırlendı

sevgılısıyle telde kavga ettı .sonra kapttılar telı .arkadasımda telı kapatınca sevgılısının arkasından

saymaya devam ettı ; "bıktım bu hallerınden hıc anlamıyor halden hatırdan bos bos muhabbet

etmesınden bıktım abuk subuk herseye takılmasından bıktım "dıye aglanırken ben de o sıra zaten

sevgılısıne sınırlendıgım ıcın ben de bıraz laf ettım ; "haklısın canım yaa ınan ben de cok gerıldım ,

burada senınle dertlesmeye calısıyorum ama sevgılın bı rahat bırakmıyo zıppırt arayıp duruyo

aradıgındada benım ılıskımı soruyo ınan benı de gerdı tatlım neyse yaa bosver "dedım .

arkadasım da oradan ; "ayy evet bu hallerı kotu ama en azından senın sevgılın gıbı benı aldatmıyor " dedı .

evet aldatmıyordu ,en yakın arkadasına yani bana ilanı aşk edecek kadar aşmıştı adam :27:

Son düzenleme:
Hayalcim şunu bilir şunu söylerim hep; eğer bir insan herhangi bir özelliğinden sürekli bahsediyor ve o özelliğini sürekli övüyorsa işte o konuda bir eksiği var demektir..ve sadece onu kapatmak adına bundan bahsediyordur..

ya canım ben şöyle düşünüyorum tamam bariz böyle bişey yapıp insanın gözüne sokan tiplere hiç bişey demiyorum ama bence insanlar bazen kendi hayatlarından örnekler vererekte karşısındakine yardımcı olmaya çalışır bunu yanlış anlamakta bi çeşit kompleks bence ;)

Back
X