arkadaşlar ben 6 aydır falan diyet uyguluyorum. belirtilerimin azaldığını gözlemledim. diyet bu hastalıkta bence çok önemli. mesanenize çok dokunan şeyleri yemeyin. deneyimlerim ve bu int sistit hakkında öğrendiklerim şöyle:
- acı, ekşi, baharatlı, asitli,çok tuzlu şeyler, mayalı şeyler bana dokunuyor. ama diyet kişiden kişiye değişebilir yine de. kızartmalar da yanma yapabiliyor. gıda yağda asitleniyor çünkü. bu foruma atttığım diyet listesi oldukça geniş bir liste o baya yardımcı olur size. yüksek oksalatlı gıdaların da yanma yaptığına dair araştırmalar varmış. bunlara da dikkat edebilirsiniz. bir de bu gıdaların miktarı da önemli. yani tahin mesela fazla yiyince dokunabilir ama belki 1 tatlı kaşığını tolere edebilir mesaneniz. sabah akşam 1 tatlı kaşığı tüketebilirsiniz gibi gibi.
-tatlı( elma, armut gibi) ve olgun meyveleri mesaneniz tolore edebilir. biraz ham olunca asit seviyesi de yüksek oluyormuş sanırım
-ekmek için su, tuz ve unla lavaş açıyorum ben evde. bunu yapamazsanız dışarda çoğu yerde yufka satılıyor. onlarda da genelde maya olmaz. ekmek olarak bunu deneyebilirsiniz. bazen de yarma/buğday haşlayıp onu ekmek yerine tüketiyorum.
-dokunma ihtimali olan şeyleri azar azar deneyin. aç karna tok karna da fark edebilir bazı gıdalar.
-bazı baklagiller gaz yaptığı için bu int sistit belirtilerinizi artırabilir. o yüzden bunları bir 15 dk suda kısık ateşte haşlayıp o suyu dökün yeniden sıcak su koyun ve kısık ateşte haşlayın. bu şekilde yeşil mercimeği yapmıştım, daha az rahatsız ettiğini fark ettim.
-idrarı alkali yapmak için alkali diyet uygulayıp fayda görenler var. yine alkali su içmeyi öneren hekimler var bu ams için.
-idrarın asidini azaltmak yani yine alkali yapmak için günde 1 kez aç karna yemeklerden 1-2 saat önce( günde 2 kez sabah akşam kullanan da var kendinize göre ayarlayabilirsiniz bunu.) ingiliz karbonatlı su içenler var. 1 litre suya 1 çay kaşığı ingiliz karbonatı şeklinde. su biraz sıcak olsun ama karbonat daha kolay erir. yüksek tansiyon rahatsızlığınız, anemi, kemik erimesi vs gibi bir rahatsızlığınız varsa bu ing karbonatlı su tavsiye edilmiyor. bu rahatsızlıklarınız olmasa bile yine de kullanmadan önce doktorunuza bir danışın mutlaka. herkese geçmiş olsun.