Aile kültürü farklılıkları

Köyde büyüdüm, hiç şalvar gitmedim, bir çoklarının aksine rahat bulmuyorum. Ama ailemde çok kullanılırdı.
Ne bileyim, evet öyle ailecek tatil kültürümüz yoktur ama ben her tatil fikrine balıklama atlarım,
....

Falan filan,
Elbette armut dibine düşer lafının da geçerliliği var, bir çok huyum da ailemden ve yetiştiğim kültürden geçmiştir, ama bana uymayan veya zamanın değişmesi ile çok geride kalan bir çok şeyi de ardımda bırakmada çok zorlanmış sayılmam.

Çok önyargılı olmamak gerekir ama yani ki karşıdaki kişiyi iyice ölçüp tartmak da gerekir.

Ailelerin uyumlu olması en güzelidir en istenenidir tabi ki,var ise sorunlar büyütülmeden çözülür vs.Ama aile yapısı kültürler farklı ise bir kere aileler nişan düğün sürecinde yüksek ihtimal sorun çıkarır bu çiftlere yansır.Bu da en istenmeyeni ..
Hee aksi iyi örnekler yok mu çok az olmakla birlikte var,çok yakın arkadaşımın eşinin ailesi köyde yaşıyor,arkadaşım çok modern ve her gittiği zaman el üstünde tutarlar iki tarafta birbirine saygıda kusur etmez.Birazda insanların birbirine bakış açısıyla alakalı bir durumdur,risklidir tanımak gerekir nişanlılık süreci bunun için vardır :)

Ailesi ortamda nasıl davranacağını bilmezken çocuğa nasıl bunun egitimini verebilir ki? Görgü kurallarından,hayvan sevgisine... Yani siddet gormus,sevilmemiş,ilgilenilmemiş bir cocuk Anne/Baba olunca ne kadar iyi olabilir? Bazı temel egitimler ailede alınmaz mı? Kişi kendini gelistirse ve dısarıdan çok iyi dursa da - erkek arkadaşım gibi- ama bu tür seyler evlenmeden anlaşılır mı? Ya da sonradan öğrenilebilecek durumlar mı?
canim bu kadar soru isaretin varsa evlenme zaten yani sevilmemis degil benim esim tamam ilgi az olmus, cok bi sey bilen ailesi yok ama kendisi cok farkli 1.5 yildir ecliyiz herhangi bir sey görmedim

Sorun olur, siz böyle tepeden baktığınız sürece sorun olur.

Hepsini geçtim evlenince ailemle görüşmeyeceğim, bayramdan bayrama görürüm diyen adama ben adam demem. Ne demek bu? Böyle düşünen bir adam, kendi kanından canından ailesini bir kadın için silen bir adam zamanı gelince sizi neden silmesin?

Daha üç dörrt gün önce bir şalvara 85 lira verdim ben. Hatta köyün birine gitsem teyzelerden bedavaya alırdım bunu bile dedim. Şalvarları küçümsemeyin.
Insan kafasında bu kadar uyumsuz gordugu,bu kadar dert ettiği,bu kadar soru işaretlerine sebep biriyle niye evlenir?

Evet ama sizin deyiminizle bunlardan kaçmak sadece düğünle biter mi? Yani aile eğitimini,çocuklugundan gencligine öyle ortamda büyümüş biri,evlenince o hayata eğilim gösterir mi? Örnek veriyorum,hiç tatile çıkmadığı için öyle bir ortamda nasıl davranacağını bilmez ya da tatil ona gereksiz masraf olarak gözükür mü? Kendisi bunları yapmasa bile aile ileride dahil olur ve standart sorunlar yaşatma olasılığı daha yüksek midir sizce?
Bu sorduklarınız kişinin kafa yapısıyla alakalı değişmek uyum sağlamak istiyorsa her türlü uyar yok ben buyum seviyorum diye düşünüyorsa geçmiş olsun :kahve:

Dün katıldığım kına gecesi başımdan aşağı kaynar sular dökülmesine sebep oldu. Şöyle ki,annemin eski bir arkadaşının kınası. Bizim oldugumuz şehirden kızı almışlar,gece hatta misafirimizdiler neyse. Biz çok da samimi olmadigimiz icin siradan ustu abartili olmayan kiyafetlerle gittik. Ama kiz tarafini gormeliydiniz resmen şalvarla gelecek moddaydılar. Oglanin annesi ve uzaktan gelen birkac akraba dışında resmen koca salonda kapali olmagan ya da iyi giyimli tek kisi yoktu. Tamam salvar giyebilir onun tarzidir,kimin ne giyecegine kimse karışamaz ama bu durum beni kendi iliskimi sorgulamaya itti cunku 2 yila yakindir birlikte oldugum kisinin ailesi de köyde yaşıyor ve buna benzer manzaralar hep. Ben oyle insanlarla hic icice olmadigim icin dunku konusmalari,davranislari cok rahatsiz etti. Bariz bir farklilik vardi. Sizin boyle birlikte olup anlasan tanidiklariniz var mi yoksa uyumsuzluk cok mu kendini belli ediyor?
Ogullariyla evlendiniz diye illa tum aileyle ic ice.olmak zorunda degilisiniz. Benim esimin ailesi de akrabalari da cogunlukla kapalidir.. bizim tarzimiz farkli onlarinki farkli. Esin.olcak kisiyle anlasiyorsan,sana giyim konusunda karismiycaksa, illa suraya su sekil gideceksin falan demiycekse ..iliskiniz yurur bence ne olcak ki..
Ama giyimle is bitmez. Kultur farkliligi vardir,esiniz olcak kisi de sonucta bebeklikten o ortamda buyumustur. Ne kadar farklu oldugunu iddia etse de köku oyledir. Ama hosgoru ile asilabilir kultur farkliligi. Birbirinizi oldugu gibi kabul edip biraz biraz begenmediginiz yonleriniz olursa da ufacik degistirmelerle,ricalarla ..atlatabilirsiniz krizleri bence..

Bence burada konu sahibinin anlatmak istediği salvardan duyduğu rahatsizlik değil kültür çatışması korkusu ki maalesef bunu yaşayacaksınız. Birbirine cok yakin sehirlerde hatta ilcelerde bile herkesin gelenekleri kendine has. Yani bunu yaşamanız kaçınılmaz. Ancak size karşı yapılan bir saygısızlık olmadığı sürece idare edebilirsiniz diye düşünüyorum. Kolay gelsin size.

Mesajımda da belirttim. Kimsenin ne giydiği beni ilgilendirmez,ama giyim konusu kişinin kültürüyle ilgili ben kıyafetini değil o kültürdeki insanlarla yetişmis olan erkek arkadaşımla evlenince ne gibi seylerle karşılaşırım. Bu yukarıdan bakma değil kesinlikle ama gerçekçilik. Sonuçta iyi bir eğitim almak,sosyal alanlarda faaliyette bulunmak kişisel gelişimi destekleyen şeyler ve küçük bir yerde bunlardan mahrum kalan insanlarla digerleri arasında fark olması normal ve yukarıdan bakılacak bir şey değil.

Bence burada konu sahibinin anlatmak istediği salvardan duyduğu rahatsizlik değil kültür çatışması korkusu ki maalesef bunu yaşayacaksınız. Birbirine cok yakin sehirlerde hatta ilcelerde bile herkesin gelenekleri kendine has. Yani bunu yaşamanız kaçınılmaz. Ancak size karşı yapılan bir saygısızlık olmadığı sürece idare edebilirsiniz diye düşünüyorum. Kolay gelsin size.
Evet kesinlikle... Ailesinin yine yapacakları tolere edilebilir sonucta yaşını almış insanlar çok ileriye gitmedikleri sürece sorun olmaz ama evlilikten sonra o ortamların -daha ataerkil,gereksiz baskı vs- benzer davranışları bizim ailemize taşırsa,buna dayanılamaz

Kesinlikle benim için de her şeyden önce insanlık gelir ama aile yapısından biraz bahsedeyim. Çok baskıcı ve cimri bir babaya sahip,annesi küçükken şiddet uygulamış,tatsız bir sürü olay yaşatmış. Beni ailesiyle yüzyüze hic tanıştırmamıştı zaten ve bu dayak olaylarını yeni öğrendim. Çok korkunç bir durum insanın çocuğunu sürekli darp etmesi. Ve bu tür bir aileyle zorlanacağımı belirtttiğimde ileride görüsmeyeceğini sadece bayramdan bayrama göreceğini soyledi ama evlendikten sonra değismesinden korkuyorum. Ayrıca benim için ailesinden bağinı koparmayacak sonucta kendi istegi ama buna ragmen bir cocugun ailesi nasıl olursa olsun gorusmeyecegim demesi cok zor bence,hele ki boyle baskici bir aileden sonra
Ayrıl

Evet kesinlikle... Ailesinin yine yapacakları tolere edilebilir sonucta yaşını almış insanlar çok ileriye gitmedikleri sürece sorun olmaz ama evlilikten sonra o ortamların -daha ataerkil,gereksiz baskı vs- benzer davranışları bizim ailemize taşırsa,buna dayanılamaz
Kesinlikle korkmakta haklısınız. Ben modern bir aileden ataerkil bir aileye gelin gittim ve eşimin bana yardım etmesi hakkinda benim onu kullandığımı çalıştırdığımı öne sürdüler. Kızları varsa onlara karşı davranışlarını izleyebilirsiniz. Babanın nasıl davrandığını yada kv kp arasındaki iliskiyi gozlemleyebilirsiniz. Çünkü ne kadar görüşemeyeceğiz dese de eşiniz o ortamda büyümüş ve örnek alacak. Iyice düşünüp tartmadan ne eşinize haksızlık edin ne de kendinize...

Köylü milletin efendisidir. O beğenmediğin köylüler şehirdeki yobazlardan çok daha açık görüşlü emin ol.

Köylü milletin efendisidir. O beğenmediğin köylüler şehirdeki yobazlardan çok daha açık görüşlü emin ol.
Açık görüşlü olanlar da vardır elbet ama iyi bir eğitim almamış,doğru düzgün kitap okumayan bir ortam varsa bunu beylik sözleriyle süslemeniz gercekleri değiştirmez.

Dün katıldığım kına gecesi başımdan aşağı kaynar sular dökülmesine sebep oldu. Şöyle ki,annemin eski bir arkadaşının kınası. Bizim oldugumuz şehirden kızı almışlar,gece hatta misafirimizdiler neyse. Biz çok da samimi olmadigimiz icin siradan ustu abartili olmayan kiyafetlerle gittik. Ama kiz tarafini gormeliydiniz resmen şalvarla gelecek moddaydılar. Oglanin annesi ve uzaktan gelen birkac akraba dışında resmen koca salonda kapali olmagan ya da iyi giyimli tek kisi yoktu. Tamam salvar giyebilir onun tarzidir,kimin ne giyecegine kimse karışamaz ama bu durum beni kendi iliskimi sorgulamaya itti cunku 2 yila yakindir birlikte oldugum kisinin ailesi de köyde yaşıyor ve buna benzer manzaralar hep. Ben oyle insanlarla hic icice olmadigim icin dunku konusmalari,davranislari cok rahatsiz etti. Bariz bir farklilik vardi. Sizin boyle birlikte olup anlasan tanidiklariniz var mi yoksa uyumsuzluk cok mu kendini belli ediyor?
kesinlikle belli eder!
kapali olabilir, koylu olabilir, salvarda giyebilir.... ama dugune giderken bizahmet osekilde goze batmayacak sekilde giyinsinler
benim annanem sehirde yasiyo normal penye bluz etek giyen klasik yasli teyze gorunumludur torunun nisani buyuk bisehirde luks bi otelde oldu kalkipda kadina abiye giydirmedik ama yeni daha $IK bi bluz guzel etek giydi goze batmadi

Açık görüşlü olanlar da vardır elbet ama iyi bir eğitim almamış,doğru düzgün kitap okumayan bir ortam varsa bunu beylik sözleriyle süslemeniz gercekleri değiştirmez.
siz bu konuda endişe ettiğiniz şeyi gayet net anlatmıssınız ama anlamak istemeyen anlamaz
konuyu ılk gordugumde '' aha şimdi vay insanları gıyımıne gore eleştiriyorsun '' diye yazanlar olacaktır dıye tahmın ettım ki aynen cıktı hatta aynen '' köylü miletin efendisidir '' lafını da beklıyorsum ki yazan biri çıkmış
burda millet koca bir paragrafın içinden cımbızla bir cümleyi çekip ona gore yorum yapmayı cok sevıyor

Kitap okumayla giyimle eğitimle evlilikte yaşanabilecek sıkıntıların alakası yok. Kişilik ve ataerkil yapı bu saydıklarınızla değişmiyor. Eğitim seviyesi sizden çok yüksek aile de aynı ataerkil yapıyı kullanarak sizi ezebilir. 4 bin liralık elbisesiyle düğünde sizi karşılayan görümce huzur bozmak istiyorsa bozar. Akademik başarısı yüksek maaşı bol eş size şiddet uygulayıp sizi aldatabilir. Bir kere değerlendirmenizi yanlış kriterler üzerinden yapıyorsunuz.

İyi eğitimi zaten ülkenin %90u alamıyor. Çünkü üniversite lise eğitimleri belli. Kitap okuyan kitle de aynı oranda. O yüzden bunu köyle köylüyle bağdaştırmanız yanlış. Ayrıca giyime göre insanları yargılamak da son derece saçma.
Ayrica şehirler üniversite bitirmiş ama hicbir şey tartışamayacağın kadını ikinci sınıf gören , eşiyle beraber aynı anda işten gelip evde eşini hizmetçi gibi gören iyi giyimli insanlarla dolu.

Back
X