Aileler arasında dil fark...

sahtehayat

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
7 Ağustos 2011
443
0
0
İstanbul
Merhaba bayanlar aranızda benim gibi sorun yaşayan varmı merak ediyorum... Eşimin ailesi arap kökenli... Dilleri genelde arapça konusyorlar.. Değiştirmek değil amacım tabi sonucta dilleri öyle ama benm yanmda ailemin yanındada arapca konusuyorlar... Gecen hafta teyzem annemler geldı kaynanamda geldı tabı.. Aynı memleketl bır komsu daha vardı bunlar basladı arapca konusmaya ozellıkle kaynanam.. Zaten gelmeden oncede ohh komsuyla arapca konusruz gelsın gelsın ıyı olur demıstı.. Gelen komsu arapca konusmak ıstemesede benım kaynanam basladı bunla konusmaya annem teyzem bakıyor tabı... Sonra komsu konusma arapca anlamıyolar dedı benım kaynanam kıpkırmız oldu cokta ıyı oldu... Bir kaç saat konusmasa sankı olcek normalde esımle falan hep turkce konusurlar.. Cok zorda kalınca benım anlamamı ıstemedıgı bırsey soylerse esıme soyler ama esım turkce yanıt verır... Bende ustume alınrım haliyle anne turkce konusta anlayayım bende derım... Tamam konussunlar sonucta oda onların dllerı ama en azından yanında anlamadıgım ıcın konusmamalarını ıstıyorum... Turkceyıde gayet ıyı konusuyolar bilmeseler neyse... Kızları gelır hep arapca konsurlar ben arada kalırım haliyle yanlarına gidince sıkılyorum ve geneldede gitme taraftarıda değilim... Uyarmama ragmen sureklı devam ettıler ister istemez kotu dusunuyorum sankı yanıma biri kulaktan kulaga konusuyor gıbı rahatsız edyor bu durum beni... Benimle aynı derd paylaşan biri varm merak edıyorum.. Bu asama nasıl atlatabılırım ... Öğren diyen çıkmasın cunku ogrenmeye nıyetım yok.. Turkcemden memnunum acaba benmı alısacagım bu duruma yoksa ben varken en azından turkce konusabılırlermı ıleride merak ediyorum...:86:

yaaa özellikle sölemişin arapca öğrenmek istemiyorum diye amaaaa, onlardan habersizce arapca öğrensen vee bi gün yine sen anlama diye arapca konusurken cevap verseen çok komik olmaz mıııı??? kaynanan moors oluur!! benceee sırf bu zevki tatmak için bile öğrenilir yaniii

Çok sinir bozucu bir durum senin yerinde olsam azmedip arapça kursuna yazılırdım ama onlara söylemezdim yazıldığımı şöyle çat pat öğrenince de arapça söylediği birşeye karşılık verirdim mosmor olurdu ne güzel olurdu kız

her nekadar türkçeyi bilseler de arapçayı daha rahat kullanıyorlardır.ancak uyarmana rağmen arapçada ısrar etmesi hoş değil. bence bi daha uyarma.bırak istediği dili konuşsun.seni kızdırmak için yapıyorsa bile,birsüre sonra,senin tepkisiz kaldığını görünce vazgeçecektir.onu umursama yani.naçizane fikrim:)

Birbirimizi görmeden aynı şeyi yazmışız aklın yolu bir

zamanla bibirinize alışırsınız diye düşünüyorum..ama ailenin yanında öyle yapması hoş olmamış..

Benim aklımdanda geçti bir kaç kelime biliyorumş şöyle kötü sozler sinirlenince soylenenlerden :86: Birkeresinde soyledıgnı anlamıstım kaynanam sasırdı ben bılıyorum bellı etmıyorum demıstım... Eşimde ben ogrettım ona demişti sevgili görümcemde yokk öğretme dedi... Gıcık sey:84:

Öğren tatlım öğren arkandan kim bilir neler konuşuyorlardır gerçi arkandanda değil yüzüne konuşurlar ama anlamazsın tatlım Şaka bir tarafa ciddi ciddi öğrenmeyi düşün canım görümcen bile öğretme demiş terbiyesiz :44:

zaten gıcıklık konusundaa kaynana 1 görümce 2..

Benim eşimin ailesinde de kürtçe konuşuluyor, bana sende öğren dediler ama bende senin gibi ben dilimden memnunum dedim ama genede onlara belli etmeden bazı kelimeleri öğrendim. Birgün kaynımın kızıyla ben gülerken eşim kürtçe bunlar deli dedi bende sensin deli dedim herkes şoke oldu aa bu öğrenmiş bundan sonra dikkat edelim dediler demekki duymamı istemedikleri şeyler konuşuyorlarmış. Bence sende basit kelimeleri falan öğrenmeye çalış.

Benzer şeyler yaşıyoruz ama ben pek sorun etmiyorum, benim eşimin ailesi makedon kökenli, kayınvalidem türkçe biliyor ama çok iyi değil türkçesi, bir araya geldiklerinde makedonca konuşuyorlar, bizimkilerle bir araya geldiğinde durum daha da şenlikli oluyor zira bizimkiler de kürt kökenli, bazen bir bakıyorum evde 3 dil konuşuluyo, öğrenmeye uğraşmasanda zamanla ses tonlarından, arada bildiğin kelimelerden ne konuşuyo olduklarını kaba taslak anlıyosun, ben 4 yıldır evliyim, artık tam anlamasamda ne konuştuklarını neden bahsettiklerini anlıyorum, kayınvalide benim yanımda nezaketen türkçe konuşmaya uğraşıyor ama yapamıyor, mesele telefonla annemlerle konuşurken sıkıldığını farkedebiliyorum, zira bildiği sadece hal hatır sormak, bir şey soracaklar ve cevap veremeyecek, anlamayacak diye endişeleniyor, o yüzden benim yanımda kendi dilini konuşmaması için hiç talebim olmadı, eşimle bazen kendilerini kaptırıp tamamen öbür kanala geçtiklerinde kendi hallerine bırakıyorum, biraz sabırla herşey yoluna gircektir, mesela benden konuştuklarını anladığım zamanlarda oluyor; umursamıyorum, sana tavsiyem sende umursama, kafana takarsan ciddi sorun olur evililğin açısından, huzurun bozulur, bir iki kelme lazım olacak kadar öğren, hem onlarında hoşuna gider seni daha çok kabullenirler, hem sende kendini yabancı hissetmezsin, ben kayınvalideme makedonca hal hatır sorduğumda kadın mutlu oluyor, benden de bir şey eksilmiyor, dert etme ve büyütme bence...

Aynen oyle arkadan konusuyorlar onun ıcın ogrenmemı ıstemıyor gorumce

Benim eski sevgilim de araptı. Bütün sülaleyle tanışmıştım, Baba tarafı arapça Bilmeyen insanların yanında asla arapça konuşmazdı.. ama anne tarafı asla türkçe konuşmazdı.. hem de gözünün içine Baka Baka arapça konuşurlardi.. gülerlerdi.. kahkaha atarlardi.. yani açık açık Benden Bahsedildiğini anlardım.. saf saf Bakardım.. evimize geldiler annemle tanişmaya, artık yavaş yavaş aileler kaynaşsın dediler, geldiler, annesi ve halası annemin yanında kendi aralarında arapça konuşup durdular.. sevgilim de arapça Bilmezdi, çeviremezdi Bana.. Ben Bu durumu saygısızlık olarak görüyorum.. Ben de ana dilim gibi ingilizce konuşuyorum , sevgilim de Biliyor, Biz de onların yanında ingilizce mi konuşalım yani ? insan kötü hissediyor ya.. ama Babası hiç arapça konuşmazdı, annesi arapça Bişey sorardı Babası türkçe cevap verirdi, annesi kızardı arapça konuş diye, Burcu Burda çok ayıp onun yanında Bilmediği dilden niye konuşalım derdi..

merhaba
benimde eşim kürt kökenli ve ben kürtçe bilmiyorum. canım kayınvalidem tam türkçe bilmediği için o kürtçe konuşur ama diğerleri bana tercüme eder. bende çat pat öğrendim aslında ama öğrendiğimden kimsenin haberi yok eşim dahil:) bir konuşma esnasında neyden bahsedildiğini anlıyorum en azından bu da işime yarıyor tabii. dediğim gibi her defasında tercüme ederler şimdiye dek bir sorun yaşamadım çok şükür. fakat türkçe de biliyorken sizinkiler arapça konuşuyormuş bu gerçekten art niyetli bir davranış ben kabul etmezdim ne yapın edin öğrenmeye çalışın zor değildir sanırım allah yardımcın olsun

kesinlikle öğrenmelisin... mors etmek olmazdı benim amacım ama muhtemelen öğrendiğimi de kimse bilmezdi... yaptıkları çok ayıp, ben de konuştuklarını anlar ama alttan alttan salağa yatardım... ne konuşuyorlarsa gizli gizli çok sinir bozucu

Benim eşimde arap kökenli annesi türkçeyi zor konuşuyor hatta..yani eğer çok seri konuşması gerekişrse bazen türkçe ifade edemiyor...ama benim yanımda hep türkçe konuşurlar...hatta köye gittik ..benim yüzümden hepsi türkçe konuşuyo ...çok konuşamayan yaşlılarda karıştırarak bende anlıyım konuşulanları diye...yoksa bende bozulurdum açıkcası..

biliyor musun aynı sorun bizde de var biz evli değiliz ama onlarda bazen kendilerini kaptırıp yanımda arapça konuşuyorlar ben tabi böle kalıyorum söylemekte istemiyorum onların düşünüp bana saygı duymasını istiyorum ama sevgilim onlar hep arapça konuşmaya alışkın sende idare et bazı zamanlarda uyar diyor ama ben yapamıyorum tabi bence onlar düşünmeli ben aynı şeyi onlara yapsam hoşlarına gidecek mi bakalım

canım,
ben de arap kökenliyim ama evde konuşulmadığından pek bilmem :)) ancak benim halalarım da aynısını yıllardır yapıyorlar :) artık alıştık bazen takılırız "birinci kanala geçin " diye :) annem halen anlamaz ama çok ta takmaz açıkçası 3-5 senede bir araya geldiğimizden çok umursamaz ... bir de konuşup konuşup birden koro halinde bir kahaha atarlar ki sinirlenmemek elde değil.. gerçi ben bir hafta yanlarında kalınca anlamaya başlıyordum en azından tahmin edebiliyordum ...
ama rahmetli anneannem anlıyordu kaç kere kendilerinden bahsederken duymuş hem de hiç hoş olmayan şekilde konuşurlarken en sonunda anneannem babamı uyarmıştı... hatta bir keresinde annem ve anneannemin yanında halama büyü yapacaklarından bahsediyorlarken biri onları uyarınca annem için "o salak anlamaz" deyince kadıncağız çook üzülmüştü ( sonrasında olay gerçekleşince annem olanları anlattı ama babam sen yanlış anlamışsın diye annemi kaale almamıştı
ama ben senin yerinde olsaydım çaktırmadan öğrenirdim sonra vakti zamanı geldiğinde bir güzel bozardım demi yani her zaman iyilik işe yaramıyor maalesef :))
bu arada eşim de konyalı ama aslen onlar da arap kökenli :) ama onlar hiç arapça bilmezler türkçe konuşurlar ama böyle ege ve konya karması bir şey , bir de çok hızlı konuşurlar ki ilk zamanlar hiç anlamazdım hoş halen pek anlamam ya neyse :))

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…