Aileme dava açacağım. Lütfen fikrinizi söyleyin.

Yok begüm. Otelin günlük konaklama raporu geliyor. Kaç kişi, ne kadara kaldı diye. Ay sonunda iki şirketinde gelir/gider tablosu yolluyorlar. Ben açıklama istediğimde olay oluyor. Senede bir genel kurul toplantısı oluyor. Annem güya iyi niyetinde “sen çocuklarına bak, gelmene gerek yok” dedi. Ama bugün öğrendim ki gitmesem bile bana posta ile yollayabilirlermiş. Benim yerime kim imza atıyor yarın onu soracağım.
Ablamln turizmde bir altyapısı yok. İşletme mezunu. İş tecrübesi hiç birimizin yok. Babam hayatta iken biz figüran oyunculardık.

😔 Yolunuz zorlu bir süreç. Dedem vefat ettiğinde aynılarını annemler yaşadı. Teyzelerim hala anneme olan nefretini bana ve kardeşime beddua ederek, hakaret ederek çıkarmaya çalışıyorlar. Bizimkilerdeki bu kavga tartışma 25 yıldır sürüyor.

Siz aslında hem kendinizi, hem babanızın emanetini düşünüyorsunuz. İstediğiniz şeyler herkesin iyiliği için olacak şeyler. Talepleriniz kimsenin kötülüğüne değil. Belki sizi dinleseler, eşit davransalar işleriniz daha da büyüyecek, hem sizler hem çocuklarınız gelecekte rahat edecekler. Ama karşı taraftakiler bunu anlamıyorlarsa, elden bir şey gelmiyor. Keşke biraz anlayışlı insanlar olsalarmış.

Bazı arkadaşlar haklarınızı satın demiş, ama manevi açıdan konuya bakıldığında bu çok zor bir karar. Ben kıyabileceğinizi düşünmüyorum bu mala mülke, babanızın anısı emeği var. Kimse kolay kolay böyle bir mirası kolayca elden çıkaramaz.

Eğer sizden 3-5 kuruşta olsa para esirgiyorlarsa bu kardan çok büyük haksızlık. Siz tamam yetişkinsiniz, ama çocuklarınızın geleceğinde bu paranın etkisi olacak.

Siz eğer böyle bir tartışma çıkarıp, büyük kavga etseniz yine de anlayışlı davranmazlar mı? En azından bir süre için işleri size vermezler mi?

duruguzel duruguzel Nihal fotoları kaldır cnm, arkadaşlar uyarmış. Kimsenin eline koz verme. Yorumlarından az biraz seni tanidiysam sen babanın emanetini satma konusunda çok vicdan yaparsın diye düşünüyorum. Belki yönetimi ele almak için birşeyler denemek daha doğru bir hamle olur. İnşallah oteliniz eski günlerine döner

Ortada bir vasiyet yok ise, miras büyüklüğü ne kadar olursa olsun bu ve buna benzer sorunlar hep oluyor. Biri diğerinden fedakarlık (!) yapmasını bekliyor, biri kendisinin söylediği yolun herkes için en iyisi (!) olduğunu söylüyor.
Dışardan bir göz olarak eleştirel yazıyorum:
Otelinizi ve diğer işletmenizi kardeşlerinizle birlikte yönetemeyeceksiniz, bu işi nasıl çözeceğinizi açık açık konuşmalısınız. Siz işletmeleri satma taraftarı mısınız? Önce bunda net olmalısınız. Mirasta anneniz de pay sahibi o sağ ve sağlıklı iken satış işlemi yapmak gereksiz bir hamle olacaktır benim gözümde. Çünkü ilerde annenizin payı ile ilgili benzer sorunlar yaşayabilir, annenizdeki paydan vasiyet yoluyla sadece saklı payınız kadar alma durumunuz olabilir.
Siz aktif olmak ve işlerin içinde olmak istiyorsanız gerçekten otele gidip kendinize bir pozisyon yaratacaksınız. Personel sorunu mu var, ben geleyim de bari çeki düzen vereyim başlarında durayım diyeceksiniz. Kardeşiniz doğru yA da yanlış kendisinin düzeninin doğru olduğuna inanıyor. İki yıl önce siz daha aktifmişsiniz kardeşiniz sizin doğumunuzdan sonra aktif olmuş. Siz gerçekten yardım edeceğinizi söyleyip gideceksiniz. Çekil bakalım ben döndüm demeyeceksiniz yA da benim çocuğum var ben çok işin içinde olamam bana hesap verin (hesap dökümü geliyormuş ama detaylı açıklama) demeyeceksiniz.
Şirketler satılmasın istiyorsanız Üç kardeşmişsiniz, iki şirketten gelen karları kullanarak üçüncü şirketi kurup onu büyütün. Herkes bu dönemde fedakarlık yapmalı tabi bunun için.

Siz eğer böyle bir tartışma çıkarıp, büyük kavga etseniz yine de anlayışlı davranmazlar mı? En azından bir süre için işleri size vermezler mi?
Yok begüm öyle bir ihtimal. Onlara göre ben zaten sürekli sorun çıkaran, huzuru bozan bir insanım. Oysa ben işimizi hakkıyla yapmaktan yanayım. Bir işletmenin kuralları olur ve personel ona uyar. Bizde personel kendi kuralını kendi koyuyor. Çünkü bir kontrol mekanizması yok. Resepsiyon müdürü 8-16 olan mesai saatini çocuğunu okula yetiştiremediği gerekçesiyle 8.30-16.30 olarak değiştirmiş. İşte bunun gibi şeyler benim için büyük problem. Onlar için önemsiz.
Başlıkta pek çok arkadaş yazdı. Senin ve B bafelis sektörel anlamda da deneyimi olduğu için ayrıca katkınız oldu. Teşekkür ederim. 🙏🏻

Siz aktif olmak ve işlerin içinde olmak istiyorsanız gerçekten otele gidip kendinize bir pozisyon yaratacaksınız.
Cuy bunun için çelik gibi bir sinir lazım ve ben artık tükendim. Annemin bizim için bulduğu çözüm ablamın sabahtan, benim öğleden sonra gitmemiz. Ama bir yerde 2 baş olmuyor. Bunu çok denedik.
Başka yerlerde nasıl bilmiyorum ama bizim personeli sürekli itmek lazım. Biz Ankara’daki baba evimizi sattık. Benim Ankara’dan eşyalarım geldi. Kıyafetlerim, ayakkabılarım, çantalarım vs. Otelin deposuna koyulacaktı. Taşımacılar bodruma koymuş. Bir tane personel onu depoya taşımamış. O günde boru patlamış. Benim bütün kıyafetlerim gider borularındaki kirli su yüzünden heder oldu. Ben kızgınlıkla müdürü aradım. “Bu ne sorumsuzluk” dedim. Müdürde “bende bir şey oldu sandım” dedi. Daha ne olması gerekiyor. Akabinin de ablam “Benim huzurumu bozma” diye her yerden engelledi.
Şimdi soruyorum sana. Bu kafa ile bir işletme yönetilebilir mi? Ne kadar verim alabilirsin?

Son düzenleme:
duruguzel duruguzel Nihal fotoları kaldır cnm, arkadaşlar uyarmış. Kimsenin eline koz verme. Yorumlarından az biraz seni tanidiysam sen babanın emanetini satma konusunda çok vicdan yaparsın diye düşünüyorum. Belki yönetimi ele almak için birşeyler denemek daha doğru bir hamle olur. İnşallah oteliniz eski günlerine döner
Tamam canım 1 tane var. kaldırtayım.

Cuy bunun için çelik gibi bir sinir lazım ve ben artık tükendim. Annemin bizim için bulduğu çözüm ablamın sabahtan, benim öğleden sonra gitmemiz. Ama bir yerde 2 baş olmuyor. Bunu çok denedik.
Başka yerlerde nasıl bilmiyorum ama bizim personeli sürekli itmek lazım. Biz Ankara’daki baba evimizi sattık. Benim Ankara’dan eşyalarım geldi. Kıyafetlerim, ayakkabılarım, çantalarım vs. Otelin deposuna koyulacaktı. Taşımacılar bodruma koymuş. Bir tane personel onu depoya taşımamış. O günde boru patlamış. Benim bütün kıyafetlerim gider borularındaki kirli su yüzünden heder oldu. Ben kızgınlıkla müdürü aradım. Bu ne sorumsuzluk dedim. Müdürde “bende bir şey oldu sandım” dedi. Daha ne olması gerekiyor. Akabinin de ablam “Benim huzurumu bozma” diye her yerden engelledi.
Şimdi soruyorum sana. Bu kafa ile bir işletme yönetilebilir mi? Ne kadar verim alabilirsin?
Yarı özel bir kuruma denetim amaçlı gittim. Kurumda o kadar çok sorun vardı ve zihnimde bu sorunlar o kadar kolay çözülüyordu ki. Daha sonra farklı genişletilmiş yetki ile kuruma 3 ay dahil oldum diyelim. Yapamadım tıkandım, ki ben de normalde bu tarz işlerin altınsan kalkarım diye düşünürdüm. Anlattığınız örnekte siz inanılmaz haklısınız, ancak çalışanlara verilen maaş, çalışanlardan beklenenler, çalışanlar arası ilişkiler, beklentilerinizi maddi manevi karşılayacak personel bulma sıkıntısı, kredilerin kısıtlanması, tamirat ve yenileme bütçelerinin artması, hatır gönül vb gibi birçok nedenle işletmeniz sıkışıp kalmış diye düşünüyorum. Yani yönetim de bir hamlede bulunamaz hale gelmiş. Yönetimde anlayış değişikliğine gidilmesi şart gibi ama bu anlayış değişikliğini gerçekleştirecek zamanınız ilginiz ve maddi kaynağınız var mı? Cevap yok ise bu kardeşinizden de kaynaklanmıyor olabilir. Didişmek yerine birşeye ihtiyacın var mı? Ne yapabilirize odaklanmalısınız. Bahsettiğiniz otel kolay kolay yok olmaz ancak 10 yıl sonra herhangi bir şehir oteline dönüşür.

Bende çözüm olarak bunu düşünüyorum. İzaleyi suyuya gidersek değerinin çok aşağısına satılıyor. Benim babam 67 yaşında vefat etti. Kendimi bildim bileli çalıştı. İç Anadolu’nun bir köyünden çıkıp saygı değer bir iş adamı oldu. Babama olan vefa borcum, vicdanım buna elvermez.
Mune hanım Benim hissemi ortaklardan biri alamaz çünkü ortada öyle bir nakit yok. Ben de kendi hissemi yabancı birine satamam. Bizimkiler gibi işi bilmeyen 3 kadın kendi otelimizde çırak çıkar. Taksim’de oteli olan bir arkadaşım satış durumunda talip olacağını söyledi. Şu an için en iyi seçeneğin bu olduğunu düşünüyorum. Kendimi çokta hırpalamak istemiyorum. Panik atağımın tekrar etmesinden korkuyorum. Kardeşlerim güç zehirlenmesi yaşıyor olabilir. Bir tuğlasında bile emeğimiz olmayan işletmeler kaldı. Ama isterdim ki annem aramızda adaleti sağlasın. Ama o da en başından beri bu konuda hep bana düşman oldu.
Çırak çıksınlar, işi öğrenirler. Herkes patron seviyesinden başlamasın. Babam kocam otel yaptı hadi yönetelim demekle olmadığını siz de görüyorsunuz Hissemi yabancıya veremem demeniz de profesyonelce değil. Belki kaliteli yöneticiyle disiplinli idareyle otelin durumu düzelir? Babanızın inşaatın her anında başında durduğu, çok önem verip masraftan kaçınmadığı otelin ismi cismi yaşasın. Bu gidişle batmaması imkansız. Bu aile size o oteli sattırmaz. Kafanızda telefon değil başka bir şey kırarlar ama yaptırmazlar.

Ben mezun olduktan sonra otelde en alttan başladım. Bize ne senin okuduğun üniversiteden gel gerçeğini gör dediler. Kat hizmetleri, bellboy, mutfak.. hepsinde belli sürelerde rotasyon yaptım. Ya ben şu okuldan şu puanla mezun oldum ne odası ne temizliği dedirtmediler. Her ay en az iki eğitime katılmak zorundaydım. 1 sene sonunda geçtim idari ofislere. İşine para harcarsan kaliteyi tutturursan o para geri döner. Ailenizin yaptığı üç kuruş beş kuruş ucuz hesapla bırak hizmet sektörünü oteli, market işletilmez. Müşteri ilişkileri sorumlunuz bile yok, üst katta oda temizleyen daha doğrusu her iş yaptırılan adam gelip müşteri dövüyor.

Bavulu gasp edilen turist, kayıp eşyaları için bir liste yapmıştır bile. Aklına ne geldiyse, pahalı elektronik veya mücevher yazmıştır oraya bavulumda yok almışlar diye. Bu olay başınızı ağrıtacak ve size seve seve tazminat ödetecekler. Bu kişi acente aracılığıyla geldiyse acente sizden keser o parayı.

Bence son kez konuşup yönetime deneyimli tarafsız birinin gelmesini isteyebilirsiniz. Kabul etmezlerse hisselerinizi satacağınızı veya dava açacağınızı bildirebilirsiniz.

Şirketler satılmasın istiyorsanız Üç kardeşmişsiniz, iki şirketten gelen karları kullanarak üçüncü şirketi kurup onu büyütün. Herkes bu dönemde fedakarlık yapmalı tabi bunun için.
Öyle bir seçenek yok cuy. Diğer ikisi beni dışladı. Biri bir şirketin, diğeri otelin başında. Ne finansal ne yönetimsel bana söz hakkı vermiyorlar. Ben 3 senedir annemin hatrına sineye çektim ama annemin de bana üvey evlat muamelesi yapması artık bende ipleri kopardı.

konuyla ilgili pek bilgim yok ama personelin dövdüğü müşteri için "sen olsan ne yapardın? hak etmiş" gibi yorumlar var okudukca sok oluyorum. Arkadaşlar şiddet bir çözüm değil hele ki otel personeli için kabul edilemez. Bu otelinde imajını yerle bir eder yani akıllı bir yönetici buna izin vermez, vermemeli de. Şiddet her türlü şiddettr kadına şiddet olsa burda bahsi geçen konu neler sayardınız

Çırak çıksınlar, işi öğrenirler. Herkes patron seviyesinden başlamasın. Babam kocam otel yaptı hadi yönetelim demekle olmadığını siz de görüyorsunuz Hissemi yabancıya veremem demeniz de profesyonelce değil. Belki kaliteli yöneticiyle disiplinli idareyle otelin durumu düzelir? Babanızın inşaatın her anında başında durduğu, çok önem verip masraftan kaçınmadığı otelin ismi cismi yaşasın. Bu gidişle batmaması imkansız. Bu aile size o oteli sattırmaz. Kafanızda telefon değil başka bir şey kırarlar ama yaptırmazlar.

Ben mezun olduktan sonra otelde en alttan başladım. Bize ne senin okuduğun üniversiteden gel gerçeğini gör dediler. Kat hizmetleri, bellboy, mutfak.. hepsinde belli sürelerde rotasyon yaptım. Ya ben şu okuldan şu puanla mezun oldum ne odası ne temizliği dedirtmediler. Her ay en az iki eğitime katılmak zorundaydım. 1 sene sonunda geçtim idari ofislere. İşine para harcarsan kaliteyi tutturursan o para geri döner. Ailenizin yaptığı üç kuruş beş kuruş ucuz hesapla bırak hizmet sektörünü oteli, market işletilmez. Müşteri ilişkileri sorumlunuz bile yok, üst katta oda temizleyen daha doğrusu her iş yaptırılan adam gelip müşteri dövüyor.

Bavulu gasp edilen turist, kayıp eşyaları için bir liste yapmıştır bile. Aklına ne geldiyse, pahalı elektronik veya mücevher yazmıştır oraya bavulumda yok almışlar diye. Bu olay başınızı ağrıtacak ve size seve seve tazminat ödetecekler. Bu kişi acente aracılığıyla geldiyse acente sizden keser o parayı.
Bu seçeneği sordum bafelix. Benim için en kolayı hisselerimi 3. Kişiye devretmekmiş. Ama hiç kimse söz hakkının olmayacağı azınlık hisseye razı gelmezmiş. Ancak diğerlerini kaçıracağını düşünen art niyetli birisi bunu teklif edermiş.
Kuzenimle beraber yola çıkacağız. Kardeşlerimle zaten iletişim halinde değilim. Ortaçağ’da yaşıyor gibi mailleşiyoruz! Annem torununu bahane edip Cuma günü ısrarla açmadım. “Artık beni aramamasını, bu sefer yolumdan dönmeyeceğimi” izah ettim. Kuzenimde araya bürokrasiyi bilen hatırının geçtiği birini devreye sokacağını ama yarın bir gün vazgeçersem kendisinin mahçup olacağını söyledi. Şu an için kararım net. Hakkımda hayırlısı olsun. Sana da başlığa katkıların için ayrıca teşekkür ederim. Kusura bakma geç cevap verebildim.

konuyla ilgili pek bilgim yok ama personelin dövdüğü müşteri için "sen olsan ne yapardın? hak etmiş" gibi yorumlar var okudukca sok oluyorum. Arkadaşlar şiddet bir çözüm değil hele ki otel personeli için kabul edilemez. Bu otelinde imajını yerle bir eder yani akıllı bir yönetici buna izin vermez, vermemeli de. Şiddet her türlü şiddettr kadına şiddet olsa burda bahsi geçen konu neler sayardınız
Evet bende aynısını düşünüyorum. Otelin son gelen yorumlarını inceledim bu arada. Bayır aşağı gidiyoruz. Babam tek kötü yorum gelmesin diye ne kadar gayret gösterirdi. Müşterilerin gönlünü almaya çalışırdı. Şu an kemikleri sızlıyordur. Benim kesinlikle duygusal davranmamam lazım.

Hiçbir şey akıl ve ruh sağlığımdan daha değerli değildir. Evet çok acıtıcı olacak belki ama ben olsam hakkıma ne düşüyorsa dava açar alır ve giderim. Toksik insanlarla ömrümü çürütmezdim. Üstelik bana ihtiyacı olan evlatlarım varken. Ben iyi olmalıyım ki evlatlarım da iyi huzurlu olsun. Yoksa ne yapayım oteli parayı vs.

Evet bende aynısını düşünüyorum. Otelin son gelen yorumlarını inceledim bu arada. Bayır aşağı gidiyoruz. Babam tek kötü yorum gelmesin diye ne kadar gayret gösterirdi. Müşterilerin gönlünü almaya çalışırdı. Şu an kemikleri sızlıyordur. Benim kesinlikle duygusal davranmamam lazım.
Anneniz ve kardeşinizle bir araya gelip ciddi ciddi konuştunuz mu? Ama yani böyle kendinizi anlatana kadar, kafalarına sokarak. Dava falan sizi çok yıpratacağını düşünüyorum. Annenizin dinleyeceği bir aile büyüğü yok mu? Amca, dayı gibi

Öyle bir seçenek yok cuy. Diğer ikisi beni dışladı. Biri bir şirketin, diğeri otelin başında. Ne finansal ne yönetimsel bana söz hakkı vermiyorlar. Ben 3 senedir annemin hatrına sineye çektim ama annemin de bana üvey evlat muamelesi yapması artık bende ipleri kopardı.
ay bunu görmemiştim. Bence dava en kesin çözüm yok öyle kendi lafalarına göre şirketin, otelin başına geçmek.

Hiçbir şey akıl ve ruh sağlığımdan daha değerli değildir. Evet çok acıtıcı olacak belki ama ben olsam hakkıma ne düşüyorsa dava açar alır ve giderim. Toksik insanlarla ömrümü çürütmezdim. Üstelik bana ihtiyacı olan evlatlarım varken. Ben iyi olmalıyım ki evlatlarım da iyi huzurlu olsun. Yoksa ne yapayım oteli parayı vs.
Sevgili leyla babam yaşasaydı da aynı şeyi söylerdi. Ama o “anneni üzme, bildikleri gibi davransın. Otel yerinde duruyor” derdi.
Düşünüyorum ben 20 yaşında ilk evliliğimi yaptım. Hani insanlar düşünce “anne” der ya. Benim ilk eşim hep beni kaldırdı. Hasta oldum baktı. Başımda bekledi. İlaçlarımı verdi. Seneler sonra boşandığımda annem boşandım diye ağladı. İnsanın annesi nasıl düşman olur. Benimde 2 evladım var. Eğer ki bir gün birini diğerinden ayırırsam Allah o dakika benim canımı alsın.
Annem dedi ki “çocuğum ölümlerden döndü” kardeşimden için. Ya ben 2 sene üst üste sezeryanla doğum yaptım. 2 küçük bebekle yorgunluktan her gün bir yerimde hastalık çıkıyor. Ben kimin çocuğuyum.
Çok aptalım. Hayatım boyunca hep sevgi bekledim. Eşlerimden, annemden. Hep bir şeylerden bu uğurda döndüm. Babamı çok özlüyorum. O beni korurdu, kollardı. Kanadım kırıldı. İyi hissetmiyorum yine. Psikiyatristimden yeni randevu isteyeceğim.

Ama senin niyetin anneni üzmek değil. Maddi ve manevi olarak hakkın olan şeyi alıp huzurunu korumak. Eğer ki senin hakkın olan menfaatlerini korumak birilerini rahatsız ediyorsa, bu onların problemi.Üstelik seni rahatsız eden bunca şeyden dolayı senin acına duyarsız kalabiliyorlarken. Kaldı ki sorunları çözmek için çaba göstermişsin ona da mani olmuşlar.O otel şu haliyle devam ederse zaten batacak.
Velhasılı kelam sen bir şeyleri kurtarmak toparlamak için gereken savaşı vermişsin. Bu yüzden vicdanın rahat olmalı ve mantığınla hareket etmelisin

Arkadaşlar yeni gelişmeler üzerine konuyu güncellemek ve fikirlerinizi almak istiyorum.
Annemler düşünüp taşınmış beni ortaklıktan çıkarmaktansa iki şirketi bölüşmeye karar vermişler. Ankara’da olanda kızkardeşlerim, Antalya’da olanda annem ve ben kalacakmışız. Onların teklifi bu. Tabii öncesinde expertiz gelip değerlerine, kazançlarına bakacak.
Sizce bu teklife sıcak bakayım mı? Yoksa benim payımı verin, beni çıkarın diye direteyim mi?
B bafelis özellikle senin cevap vermeni istiyorum. Senin bu konularda tecrüben var.

Back
X