Ailemin yaşantısından farklı yaşantım, vicdan azabı

believeandimagine

Üye
Kayıtlı Üye
11 Kasım 2013
3
0
6
35
İstanbul
Merhaba ablalarım. 17 yaşındayım. Ailem fazla olmasa da dindar insanlar. Beni de böyle yetiştirdiler. Şimdi ben onları bugüne kadar hep gururlandırdım, mutlu ettim. Ama kendi özel hayatımda bir erkek arkadaşım var. Zaten sevgili olaylarımı annem hep bilir. Şimdi onla yakınlaşmalar oluyor tabi yanlış anlaşılmasın öpüşme gibi ama ben bundan dolayı onların yanında kendimi kötü hissediyorum. Ya da alkol alıyorum bazen mesela. Yani farklı bir yaşantı söz konusu gibi. Ben artık kendi kararlarımı kendim alabilirim diyorum benim tercihim diyorum bazen de ama onlarla yaşıyorum diyorum kafam çok karışık. Lütfen bir şeyler söyleyin

Zamanla ailenden farklı bir yaşantın olucak. Bireyselleşiceksin. Bağımsızlaşıcaksın. Kendini tanicaksın neyin doğru neyin yanlış olduğuna kendi aklınla karar vermeye başlayacaksın. Hepimiz anne babamız gibi olsak ne özelliğimiz kalırdı.

Ama bu yaş 17 yaş değil canım. Ailen kadar dindar olmak zorunda değilsin ama eline en azından ekonomik özgürlüğünü alana kadar onların kurallarına uymak zorundasın. Alkol almak için daha çok küçüksün. Alkol alınan bir aile içinde yetişmiş olsan bir şey demicem ama anlaşılan alkolü dışarıda arkadaşlarınla alıyorsun ailenden habersiz bir şekilde. Ailen seni kız arkadaşlarınla avmlerde falan zannederken sen erkek arkadaşınla alkol alıyorsun muhtemelen. Ailenin bilmediği ortamlarda bulunman çok yanlış. Üzüleceğin şeyler olabilir bu yaşta bu tip ortamlara girmen zaten doğru değil.

Ben alkol kullanıyorum ama senin yaşında bunu yapmadım. Üniversitede tek tük bira içtiğim olmuştur arkadaşlarımla. Babamın bana verdiği parayı ben alkole yatırmadım. Kendim kazanınca yaşım da ilerleyince güvendiğim insanlarla aldım alkolümü. Her şeyin bir yeri ve zamanı var.

Hala lise öğrencisi olduğunu düşünüyorum. Üniversiteye mi hazırlanıyorsun? Bence kariyerine ve geleceğine yoğunlaşman gereken zaman.

Din kısmına yorum yapmıyorum. Fikirlerin yaşın ilerledikçe oturucak. Şu an sadece aileni dinle.

Son düzenleme:

arkadaşım çok yerinde ve yeterince açık bir cevap olmuş tebrik ediyorum inan üstüne katıcak bişey bulamadım...umarım konusahibesi kardeşimiz bunu dikkate alır

20 li yaşların üzerinde olsan hak verebilrdim sana.fakat henüz 18 inde bile değilsin.
anladığım kadarıyla arkadaş ortamının etkisi var.şu durumda ailen için rahatsız olmak yerine en başta kendin için bir şey yap ve
arkadaş ortamını sınırlar hatta değiştir.bu yaşlarda son derece önemlidir bu konu.kimse seni inançlarını yaşama konusunda zorlayamaz
belki ama yaşadığın şeyler körpe bedenine ve ruhuna zarar verecek cinsten.

arkadaşım çok yerinde ve yeterince açık bir cevap olmuş tebrik ediyorum inan üstüne katıcak bişey bulamadım...umarım konusahibesi kardeşimiz bunu dikkate alır

Umarın dikkate alır. O yaştaki kendimi düşününce üzüldüm gerçekten..

17 yaşında çok erken başlamışsın canım alkol almaya ve öpüşmeye... Daha şimdiden kendi kararlarını kendim alabilirim diye düşünüyorsan vicdan muhasebesiyle de uğraşma o zaman... 17 yaşında öpüşürsün , 18 yaşında aynı yatağı paylaşırsın, 20 sinde de bebek sahibi olursun... Mutluluklar canım sana...

canım yaşadığın ailenin kurallarına uymanı tavsiye ederim
alkol ve cinsellik için çok küçüksün
derslerine odaklan üniversiteyi kazan
kendi hayatını kurduğun zaman istediğin gibi yaşarsın

Merhaba canim dindar olmak gunumuzde degisik degisik ornekleri var yani bsdkici dindarlar ve hz. Muhsmmedin yolunda giden dindarlik :))

Bende acik sacigim namazimida kiliyorum.. ama aslaaa bu parmaga yuzuk takincaya kadar kimse ile opusmeyecegim. Yaptigin sey hrves ve nefss.. pisman oolursun .. mademki snnen sevgili olaylarini biliyor bak wuzelimm ne quzeliste.. ama nefsine hakkim ol caninmm cunku kendini aten rahatsizda ediyor o hareketin . Ve ilerde evlencegin kisinun yuzune nasil bakcan .. 17 yasundasin zaten ilk opusme iler baslar donrada kotu bak biter 21 yadinda bir ablan , arkadasin olarak diyirumm

Yorumun icin tesekurler evladimin basi dara dusse senin gibi birine denk gelir isallah

Masumca öpmüşsün sadece bunda kötü bir şey yok.Ama diğer konularda dikkat et gerçekten ,kandırırlar Allah korusun..
İçki konusuna gelince neredeyse reşit olacaksın,seni de bir tek Allah yargılayacak,kimseye hesap vermek durumunda olduğunu düşünmüyorum,abartmamak koşuluyla yapabilrisn tabi,benim 6. sınıfta arkadaşlarım içerdi
Hee ben içtim mi ?Ağzıma bile koymadım,ama asla arkadaşlarımı yargılamadım da..
Kim ne yaparsa yapar,sana kimse karışamaz,açıkcası şunu yapma bunu yapma demekle pek olmuyor artık..
Sonuçları kötüyse bile insanın yaşayarak tecrübe etmesi gerek.(Abartmamak koşuluyla)

Aile yaşantın dini yönleri herşey bir yana,17 yaşında biri için alkol çok erken.Zararlı birşeyde bu acele niye.Daha çok küçüksün aldığın kararlar çok sağlıklı olmaz.

Ailenle tabii ki farklılıkların olacak.Nasıl ki 5 parmağın hepsi bile bir değil ,kaldı ki herkes bir olsun.
Bu yaşta erkek arkadaşın da olabilir. Ama herşeyi dozunda yaşa canım.Benimde senin yaşında kardeşim var inan etraf türlü insanlarla dolu.Güvenip ileride pişman olacağın ve kendini zorda bırakacağın şeylerden kaçın.

Alkol için ise erken.Herşeyin vakti var.Zamanı gelince içmek istersen içebilirsin ama kendini şuan arkadaş ortamında bir hevesle müptelası yapma lütfen.

Sosyal aktivitelere, kurslara katıl.En güzel çağın dolu dolu geçir.Kendini ciğerlerini heba etme.

dansmarue ablan çok güzel açıklamış üstüne söylenecek çok birşey yok yaşın çok küçük ve kendi kararlarını alacak olgunlukta değilsin
Bu yaştaki kararlar hep seni zararlı çıkaracak kararlar olur yaşadığın şeyler için çok küçüksün..

aynı konuyu biri daha açmıştı aynı şeyden şikayetçiydi siz miydiniz o:44:

17 yaşında ne aceleniz var içki sevgili cnm bunlara hiç özenme ileride herşeyi yaşayacaksın daha tazeciksin kendini yıpratma öpüşme kimseyle kardeşimde 18 yaşında aynı şeyleri onada söylüyorum sanada abla tavsiyesi

17-18 yaşlar en deli çağlar :) herşeye karar verebildiğimizi düşündüğümüz, herşeyi bildiğimizi sandığımız dönemler aslında sana şu anda küçüksün sen heee hadi bakim okulunla ilgilen, aileni dinle diyenlerin çoğu zamanında senin gibi düşünenler ve hissedenler zaten tecrübe denilen olgu bu şekilde oluşuyor ve burda yazılanlar o olgunun eseri :)
Aslında bu hissettiklerin, yaşadıkların yaşamak istediklerin o kadar doğal şeyler ki :) yani 17 yaşında kalbin biri için atmadıysa bir daha o sesi duyman pek mümkün olmuyor :) sen ailenden farklı bir bireysin tabiki kendi düşüncelerin ve kendine ait cümlelerin var :) ama onlarla yaşıyorsun eline çöp batsa kendin halledemeyip ailenin yanına koşuyorsun öyle değil mi?
sana şu noktada tavsiyem hayat için gerekli tecrübeleri kazanırken bir adım ilersini düşünerek hareket etmen. Akıllı davranırsan aslında çok iyi bir hayat yaşayabilirsin :) yastığa kafanı koyduğunda pişman hissettirecek hiçbirşey yapmamalısın.

'alkol almak' için çok küçük değil misin?
Neden 'alkol alıyorsun'?

madem konu actın ve fıkır ıstıyosun nacizane bı ablan olarak fıkırlerımı sölım ... öncelıkle yasın hiçte küçük deıl... herseyı ıdrak edıp anlayacak çagdasın... ve suan ilerkı hayatının temelını döşüyosun... ben dını ögelere önem verenbırı olarak senı yargılayamam sadece uyarabılırım... tabı dınlersın dınlemessın o sana kalmış...öncelıkle erkek arkadas ve öpüşme mevzusu... suan sana bu duygular cok ama cok çekıcı gelebılır... ama inan bana ilerde pişmanlık duyacaksın... çünkı bu yaslardakı arkadaslıklar % 98 devam etmez... ve bıtınce yasadıkların vicdan azabı olarak içinde kalır.... şimdi cok bılmiş bi kac kısı cıkıp diyecekkı onun bedenı onun kararı... onun inancı..ama öle deıl işte bu işler... öpüstügün kısı bıle benle yapıyosa baskasıylada yapar dıye düşünecek... yapma.... ıkı dünyanıda yakma... alkol ... dınen haram... saglık acısından zararlı... pekı neden içiyosun... ortam yapmak... cool gözukmek? umarım anlamıssındır... mesajım yada benım hakkımda yorum yapmak ıstersenız alıntı yapınızkı banada cevap hakkı dogsun ıı aksamlar

çok içten cevaplamışsın gerçekten çok beğendim yorumunu keşke herkes burada kendi kardeşine ablasına nasihat verir gibi yorum yapabilse hele bu yaş grubundaki gençlere karşı bu derece anlayışlı yaklaşabilmek çok güzel tebrik ederim arkadaşım seni

Umarım kendi çocuklarımız olduğunda da böyle anlayışlı yaklaşabiliriz :)

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…