- 10 Mart 2010
- 2.390
- 3.119
- 723
Türkiye de tüm hizmetler taşeronlaşıyor diyorum avukatindan tut doktoruna kadar
sense bana artık avrupa da beleş yaşayamıyoruz diyorsun
şakamisinız siz
Iyide arkadas dunyanin neresinde is guc sahibi olmadan ev alinabildigi gorulmus ki zaten? Nerede yasarsan yasa memursan ve ev almak istiyorsan kredi cekmeye mahkumsundur! Dugun konusundada ayni. Sizce neden avrupadaki cogunluk nikahsiz yasiyor? Dugun masraflarinin altina girmeye gerek duymadiklari icin. Ben babam yasinda insanlar taniyorum, 3 cocuklu aile beraber yasiyolar ama adamlar evli degil. Sonsuz saygi duyarim kendi kararlari ama burda dugun yapan insanlarda kredi cekmeye mahkum. Ayrica burda bir ev aldigin zaman vefaat ettigin zaman evin %51i devlete geriside cocuklarina miraz kaliyor gibi sacma sapan bir kanuna sahip.
Benim vurgulamak istedigim nokta suan Turkiyedeki hayat sartlari 10 yil oncesine bakarak duzelirken, avrupadaki hayat sartlari gittikce kotulesiyor.
Burdaki sistem cokmek uzere, ogrenci burslari vardi, ogrenciler icin toplu tasima hafta ici bedavaydi. Ulkenin durumu iyidi.
Suan ogrenci bursu borc oldu, toplu tasima icin ucuk fiyat veriyorsun. Ekonomik sistemleri cokmek uzere.
O insanlar gelir seviyeleri arttığı için ev sahibi olmadı yalnız,15-20 senelik krediler çekerek ev sahibi oldu.Avrupa'da yaşayan,maaş alan birine Türkiye'deki hayat çok ucuz çok kolay gelebilir ama bu Türkiye'de yaşamanın ucuzluğundan değil,Türk lirasının Euro karşısında değerinin düşük olmasından kaynaklanıyor.Bu yüzden Avrupa'da ortalama şartlarda yaşayan biri aynı paraya Türkiye'de daha rahat yaşayabilir.
Birincisi; demekki ekonomik olarak gelişmemişiz. Ben demiyorum ki insanlar oturduğu yerden yatarak ev alsın. Ama geliri giderini karşılasın. Aysonunu getirebilsin. Faiz ile 3 aldığımız paraya 6 ödeyerek birşey sahibi oluyorsak bu gelişmişlik değildir. Sapla samanı ayıralım.
İkincisi; O bahsettiğiniz düğün masrafı evlilik yapmak istemeyen insanları kaçışı. Nikah kıymanın neyi masraf ? Bir imza atmak bu kadar masraflı mı? Davullu zurnalı, yemekli yapmasın bütçesi yoksa. Nikah kıysın yeter. Avrupa'da ki çoğunluk evlilik kurumuna inanmıyor. Bir imzanın onları birleştireceğine inanmıyor. Türkiye'de öyleyse masraf diye kimse evlenmesin. Oldu ne güzel. O baban yaşındaki insanlar bu yaşa kadar bir nikah kıymaya para bulamamış öylemi ? Onların ilişkisine değil yorumum beni ilgilendirmez. Sadece düğün ve masraf olayından bahsettim.
Üçüncüsü; öğrenci bursu herkese çıkmıyor Türkiye' de. Bende geri ödemeli kredi kullandım. Faizi ile geri ödeyeceğim. Yani devlet verdiğini fazlasıyla geri alıyor burada da. Ama bir şirketten karşılıksız burs almıştım. Ödenen harç paraları çok yüksek meblalağ çünkü. İnsanlar altından kolay kalkamıyorlar.
The economy of Turkey is defined as an emerging market economy by the IMF[34] and the country is one of the developed countries according to CIA,[35] making Turkey also one of the world's newly industrialized countries. The country is among the world's leading producers of agricultural products; textiles; motor vehicles, ships and other transportation equipment; construction materials; consumer electronics and home appliances. In recent years, Turkey had a rapidly growing private sector, yet the state still plays a major role in industry, banking, transport, and communications.
Türkiye'de de Suriyeliler var artık.Türklerden daha ucuza çalışıyorlar.Ev kredisi suresi burdada ayni, suan benim icin burda yasamanin tek avantaji biriktirebildigim paranin degerinin turkiyede artmasi,
bu yuzden daha az krediye ihtiyacim olacak ev alirken.
Onun disinda hayat sartlarinin farki egitimdeki duzen disinda hemen hemen ayni.
Bizim burdaki is alanida gittikce daraliyor, polonyalilar ve bulgarlar ayni isi yari fiyatina yaptiklari icin,
bir cok turk son yillarda issiz kaldi. Insallah egitim sistemide bir an once duzelir.
Benim kafama takilan tek soru isaretide egitim sistemi, sirf puani yetmedigi icin insanlarin sevmedikleri bolumde okumalari icler acisi,
Bu durum maalesef yillardir ayni turkiyede.
2008'de Amerika da baslayan global finansal kriz Avrupa'yi da etkiledi. Son yillardaki Avrupa'daki issizlik oranlarinin artisinin , saglik ve egitim alanlarindaki kisitlamalarin sebebi budur. Bu durumu Turkiye ile bagdastirmakta yanlistir.
Türkiye'de de Suriyeliler var artık.Türklerden daha ucuza çalışıyorlar.
Türkiye'deki eğitim sisteminin tek problemi istediği bölüme yerleşememek değil malesef.Buradaki burslar da genellikle geri ödemeli mesela.İnsanlar mezun olduktan sonra faiziyle birlikte katlanarak geri ödüyor aldığı bursları.Yol parası,yemek parası,kitap fotokopi vs derken cebinde çok az bir parayla ay sonun getirmek zorunda kalıyor öğrenciler.Part time iş veren de yok,en iyi ihtimalle garsonluk filan yapıyorlar o da günde 8 saat.Neresi part time oluyorsa artık 8 saat çalışmanın...
Bir şekilde üniversiteyi bitirdiler diyelim,iş bulamıyorlar,atanamıyorlar.Üniversite mezunu olmak yetmiyor,en az 2 hatta 3 yabancı dil,şu sertifikası bu sertifikası bir sürü şey istiyorlar artık.İş bulsalar da çok düşük maaşlara köle performansı bekliyorlar..Okuduğun alanda çalışmak zaten zor,çok kalifiye bir meslek değilse genelde okuduğu bölümle alakasız işlerde çalışıyor insanlar.
Yani Türkiye'de vaziyet böyle.Sorun sadece eğitim sisteminde değil,her sistem sorunlu.
Hem Amerika hemde avrupada ekonomik kriz olmasina ragmen, Turkiyenin bundan etkilenmemesini ayakta alkislamak gerekir ama.
Eski Turkiye olsaydi dibe batardi bir gecede.
O zaman ben de şöyle özetleyeyim anlatmak istediğim şeyi:Evet Türkiye'de durum hiçbir zaman iyi olmadı ama gittikçe de kötüleşiyor.Şu an dünyanın her yerinde ekonomik kriz var zaten diğer ülkelerin de bundan etkilenmesi normal.Fakat biz zaten yaklaşık iki yüz yıldır filan kriz halinde olduğumuz için kriz bizi etkilememiş gibi zannediliyor.Benim vurgulamak istedigim yeri gozde kacirmisiniz galiba,
Turkiyedeki durum hic bir zaman daha iyi olmadi.
Burda iyi olmasina ragmen kotuye gidiyor.
Etkilenmedi mi sence, gercekten boyle dusunuyorsan bir daha dusun. Yarin tekrar goruselim.
Siz ekonominin buyumesini hissetediginiz icin bu konuyla ilgili yabanci basinda cikan sayilari goz ardi edemeyiz.
Yazida gecen sayilarda kaynaklari gosteriyor, dilersiniz onlarida ekleyebilirim.
Belliki Turk ekonomisnin buyumesini hissetmemenizin sebebi kazancinin kadinlarin azinlikla calistigi sektorlarda donmekte olan paradan kaynaklaniyormus.
Ciddi anlamda ben Hollandali adamin Turkiyenin ekonomisini buyumesine hayran olduguna sahit oldum,
kendisi liman muzesinde calisan ogretmen adayi 64 dogumlu yanlis hatirlamiyosam.
Garibim emekliligini garantilemek icin o yastan sonra tekrar uni okumaya basladi, simdide ayni siniftayiz..
Bu arada şu ortada dolanan Başbakan' ın tokatladığı Taner Kuruca' nın gezi eylemcisi olduğu iddiası vardı ya. Ona kim inanıyordu ? Şimdi ki fotoğraf o inananlara ithafen gelsin !!
Eki Görüntüle 1117307 Eki Görüntüle 1117308
Arkadaşim birak ya neyi tartişiyorsun ki laf anlatamazsin duyduklarina inaniyorlar o yuzden goremezler sokakta boş gezene kredi karti vwrmiyorlar mesela benim niye yok herkesin cuzdeninda bir tane degil 2 3 tane kredi karti var. Kredi cekme olayina gelince krediler bu kadar düşük değildi taki basbakan el atana kadar bankalar faiz üstüne faiz birde benim kaynim kazakistan da 1+1 evi buranin parasi ile 70, 80 milyara alfi dahada fazla bazi ulkelerde meyve tane ile veya yarim olarak satiliyor canim memleketimde herşey bol bol carsiya indigimde arabami parkedecek yer bulamıyorum yarim saat parketnek ivin yer ariyorum ve yarim saat mesafeli yere parkediyorum bakiyorum pazarlar avm ler dolu alan alana yiyen yiyene giyen giyene nerde yokluk ben iyi bilirim yoklugu yağ kuyruklarini tüp seker kuyruklarini bilenlerde biliyor ama işine gelmiyor işte size gore calinti provokasyon herşey ben etrafimda nir defa sahit olmadim deki tayyip sana ne verdi niye savunuyorsun verdi valla birsey gormedim yemedim ama cok rahat özel hastanelere gidebiliyorum istedigim ilaca ulaşabiliyorum başörtümu ozgur bir sekilde takabikiyorum elhamdulillah bu zamanlarida gorduk ama sizin ataturke bile sayginiz yok ki onun annesinin de kizkardesinin de basi ortuk du simdi chp mi Atatürkçü yoksa bizmi yeminle cogu ataturkcu diye gecinenlerdebn daha Atatürkçü ve saygıliyim buda sin paylasimimValla biz Turkiyede Ankarada ikamet ediyoruz ve ordaki insanlarin ciddi anlamda hayat sartlari son yillarda cok daha iyi oldugunu gozlemliyorum,
Ve ekonominin buyumesiyle ilgili yabanci dergilerde gazetelerde cok haber oldu. Sayilari inkar edemeyiz,
ayrica artik kendimiz uretmeye basladik.
Biz de Türkiye'de her ay sağlık sigortası ödemek zorundayız,işimiz olsa da olmasa da
Siz nerde yaşıyorsunuz?
Almanlar benimle konuşurken yolsuzluk davalarını cidden merakla soruyorlardı, işin aslı astarı ne diye.
Bugün başbakanın vatandaşa tekme tokat girdiği fotoları görmüşler, bir de Soma faciasını.Bir iş arkadaşım 'bunların üstüne hükümetiniz artık gidici, değil mi' dedi. Ben de içimden 'nerde milletimizde o kafa' dedim. Paraları ayakkabı kutularına istifleyen hırsızlara milletimiz nasıl oy verdi aklım hala almıyor.
Kim Türkiye'ye hayran? Almanlar kesinlikle değil, her gün ayrı bir rezaletle haberlerdeyiz. Muz Cumhuriyet'inden geldiğimi anladılar artık, her yeni rezalette benimle dalga geçiyorlar.
Tıklım tıkış Hindistan dan gelen Hintli komşum bile dalga geçti bugün.Hint gazetesindeki haberlerin yarısı Türkiye'den dedi.
Türkiye'yi hiçbir AB ülkesi ciddiye almıyor.Son rezaletlerden sonra AB ye girme olasılığımızın 0 olduğu netleşti.Ülke yönetimi bu kadar kötüyken ne gelişmesi, nereye geliştik Allah ın aşkına? Başbakanın vatandaşı tartakladığı ülkeyi kim ciddiye alır?
birde özellikle yine yazıyorum dikkat çeksin diye. O kişi kendini biliyor. ülkemiz vergi konusunda cennetmiş !! Lütfen kanıtla diyorum ses yok. Kanıtlayamayacağın şeyi yazmayacaksın !
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?