Akran zorbalığı

Okula gitmene gerek yok. Git dava aç.

evet olay çok çirkin
fakat müdür yardımcınıza bir noktada katılıyorum
olay olur olmaz, çocuğun gidip müdür yardımcısına söylemesi gerekiyordu
çocuğumuza bunu aşılamalısınız
çocuk karşılaştığı problemlerde kendisi de adım atabilmeli
ayrıca müdür yardımcısı çocuğunuzun iftira atıp atmadığını bilmediği için, olayı bir tek sizden duyduğu içiniçin, diğer çocuğu suçlayıcı konuşamaz
tamamen haklısınız diyemiyorum

okul olayı ört bas etmiş denmiş
okul çocuğu koruyamamış denmiş
çocuk suçu söylemezse okul suçu nereden bilsin?
bilmediği suçtan nasıl korusun?

ben ilkokuldayken bir kız tüm harçlığını harcayıp başka bir çocuğa iftira atmıştı baba korkusundan
okul suçu tespit etmeden, telefonda, nasıl suçlasın diğer çocuğu?
onlar da her adımı dikkatli atmak zorundalar

Bu arada mescid de dahil heryerde kamera vardır diye düşünüyorum. Kayıtları da inceleme talebinde bulunun ama okul örtbas edebilir. Yahut bir şikayet oluşturulmadan göstermeyebilir.

Ben çocuğumu evrensel değerlere ve insanlık onuruna saygıyla büyütüyorum. Sanırım bu tür durumlarda nasıl yardım alacağını bilemedi.

ben öğretmen veya okul çalışanı değilim
12 yasında bir kız çocuk velisiyim
evrensel değerlere ve insanlık onuruna saygı ile müdür yardımcısına olayı söyleyememesinin veya 5 aydır size anlatmamasının nasıl bir alakası var?

Videoya cekip internete koyun, haber sitelerine gonderin. Bizim lisede yapilanlari anlatsam sasar kalirsiniz. Ogretmene anlatiyorduk hosuna gidiyordu,o oyle sey yapmaz yalan soylemeyin diyordu. Ogretmenler de bir garip.

Tesbihle ellerini bağlayıp diğer bir tespihle de kirbaclamiş yavrumu.
Gerçekten kanım dondu.Acıma duygusu olan vicdanlı çocuklar yetiştirmek çok önemli.Müdür yardımcı bunu bildiği halde akran Zorbalığı diyip geçiyor.Çocuk aylardır fiziksel ve psikolojik olarak şiddet görüyor çok çok üzüldüm gerçekten.Çocuklar kavga eder birbirine vurur neyse ama ellerini bağlayıp kırbaçlamak ne demek ya

Böyle büyük bir olaydan aylar gecince mi anlatmış .
İlginç .
Yarın sabahtan okula giderim ,veliyi cağırttırıp beklerim .Gelmezse çocugun evine giderim .Açarım agzımı .......
Üstüne oturup ellerini bağlamak nedir yaaa
Okuldan atılmazsa televizyona çıkarım deyin. .

Meslek hayatımda gördüğüm kadarı ile bazen olaylar çocugun anlattığı gibi gerçekleşmiyor.Siz çocuğunuz ile iyi iletişim icerisinde olun sizinle konuşabilsin,onu yargılamadan dinleyin. Sonra da sınıf rehber öğretmeni,okul rehber öğretmeni ,okul idaresi ile görüşerek durumu paylasin

Merhabalar bende 2 yil ozel okulda ogretmenlik yaptimm. Bu gibi okullarda en onemli etken en ustte mail atmaktir. Mudur veya mudur yardimcisi sizi skainlestirmek icin her yalani atar ama belkide bisey degismez ama siz ilk bunu anlatan bir maili okulun sitesi vardir size ozel sifrede vardir emininki ordan sikayet olarak yazin bak nasil tutusuyorlar. Cunku bu okadar basite alinacak bir olay degildir

Daha neler duyacağız
Şikayetçi okun elbette

Bakıyorum da herkes coşmuş. Bir kere pedagojide bu yapılana akran zorbalığı denir gerçekten. İdareci sizi sakinleştirmek ister doğal olarak ama yapılanı hafifletmek için uydurduğu bir tabir değil bu. Literatürde böyle geçer cidden. Hem size hem idareye en baştan söylemeliydi çocuğunuz. Ancak madem olan olmuş, okula gidince önce sakin olmanızı, aynı öğrenciyle ilgili başka benzer şikayetler olup olmadığını sormanızı, aynı zamanda okul idaresinin ciddiyetini tartıp ona göre gerekirse kademe kademe yükselmenizi tavsiye ederim.

Yorumlarda müdürün olaya akran zorbalığı (bullying) demesi, sanki geçiştirmeye, çocuğun suçunu tatlı bir kılıfa uydurmaya çalışıyormuş gibi algılanmış ama müdürün kullandığı terminolojide sıkıntı yok.

Akranının üzerinde sosyal veya fiziksel tehditle baskı yaratmak, eğlenmek ya da üstünlüğünü göstermek için yaşıtları arasından kurban/lar seçip sistematik olarak fiziksel, duygusal şiddet uygulamak, akran zorbalığı tam olarak budur. Hatta eski Amerikan gençlik filmlerinden bilirsiniz, zorbanın (bully) asıl karakterin yemek parasına/öğlen yemeğine el koyduğu bir sahne olur mutlaka. Yani bu çocuk bildiğin zorba tanımının yüzde yüz kendisi.

Bu kısmı uzun uzun niye açıklamaya çalışıyorum. Çünkü bullying'e karşı Türkiye'de yeni yeni hafif bir farkındalık var. Türkçe karşılığı olan akran zorbalığı terimi dahi son birkaç yıldır kullanılmaya başlandı. Bu yüzden konuya aşina olmamak normal. Ama bu konu aman canım akran zorbalığı da neymiş diyip küçümsenecek bir mesele değil, bunun farkına varmak, okullardan, eğitim sisteminden bu konunun üstüne eğilmelerini ve hem önleyici çalışmalar yapmalarını hem gerektiğinde yaptırımda bulunmalarını talep etmek gerek. Çünkü akran zorbalığı dediğimiz olay tam olarak konu sahibinin oğlunun yaşadığı şey.

Evet bu akran zorbaligi ve meseleye sogukkanlilikla yaklasin. Okul yonetimi ve ogretmenler hep beraber bu sorunu cozersiniz.

Ben çocuğumu evrensel değerlere ve insanlık onuruna saygıyla büyütüyorum. Sanırım bu tür durumlarda nasıl yardım alacağını bilemedi.

Bu yazdığınız beni çok etkiledi.Çok üzüldüm.İşte ben de hep bunu soruyorum kendime.Çocuğu bu kadar düzgün yetiştirmek mi doğru yoksa bırakıcaksın biraz da hayatın diğer yüzünü de mi görücek.İşte hep saygı sevgi gören kötülük hırçınlık bilmeyen çocuklar da böyle diğerlerine yem oluyolar gibi geliyo bazen.

Sakın peşini bırakmayın.Bu insanların hepsi pedagoji alıyolar nası bi kişi bile fark etmez hem de özel okulda pes gerçekten.

aynen katılıyorum

Ben evrensel değerlere ve insan onuruna saygı duyacak şekilde yetiştim ancaaakkk... Küçükken sokakta oynardık ve bize zorbalık edenler olurdu. Bir dayak yedim, iki küfür yedim. Ailem başlatan sen olma ama sakın altta kalma, şikayetle bir daha gelme bu eve, sana vurana sen de vur dedikten sonra asla zorbalığa maruz kalmadım. Herkese verdim karşılığını. Şimdi kızımı da aynı şekilde yetiştiriyorum. İki kere bağır sertçe ( hem caydırıcı olur, hem çevreden duyarlar) devam edene karşılığını ver. Tavsiye ederim.

bir eğitimci olarak söylüyorum
yıkın o okulu başlarına
arkadaşların dediği gibi önce milli eğitime sonra emniyete gidin
şimdiki müdür müdür yardımcıları hiç bir sorunla uğraşmıyorlar her şeyi hasır altı ediyorlar
mutlaka başka bir çocuğa da hareketlerini görüp susmuşlardır
gerekirse bu konuyu sosyal medyaya taşıyın

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…