Alevilik ve Snnilik hakknda yardm

Arkadaşlar burada dini bir konu tartışımıyor, arkadaşımız mezhep farkının evlilik aşamasında sorun çıkarıp çıkarmayacağını sormuş... BU konu altında kimse dini hükümler fetvalar vermeye kalkışmazsa konu niye kapansın ki....

Konu birden malesef oraya doğru gidebiliyor ..Bu yüzden dedim canım..

sonradan çıkarmı bilinmez ..

benim bir arkadaşım sünni idi, erkek arkadaşı alevi.. kızın ailesi karşı çıktı..çok zorlandılar ama ayrıldılar malesef..

annenizle bu konuyu enine boyuna ciddi bir şekilde konuşmanız gerekiyor.. ailenizin tavrını en iyi böyle anlarsınız..

Ya of bılemıyorum ya ne olacak cok korkularım ve endıselerım var

korkunun ecele faydası yok

savaşta barışta erkek arkadaşınla sırtsıta vererek sorunları halledecileceğinizi düşünüyor musunuz karşılıklı olarak?

asıl korkman gereken erkek arkadaşın olası herhangi bir sorunla karşılaştığında "ben senin için ailemi karşıma alamam" deyip arkasını dönüp gitmesi:1ninca:

birbirinizden eminseniz korkacak hiçbirşey yok bana göre sengözlerimebaksanab

sorun olucağını zannetmiyorum,sende fazla takılma bence buna...sorun teşkil edicekse senin yada onun ailesi baştan resti çeker zaten.resti çektikleri takdirdede sizde başınızın çaresine bakar kimseyi takmadan nikahınızı kıyarsınız.sonuçta böyle bir sebepten aile onaylamıyorsa onların sözünü dinlememekte asilik sayılmaz kanımca:kahve:

ailelerinizin yapısına göre sorun çıkıp çıkmayacaüğı değişir.
Eğer aileniz dindarsa ve insanların dini yaşamını eleştiriyorsa çıkabilir.
Karşı taraf içinde aynısı geçerli onlarda aldıkları kıza kendi adetlerine göre yaşamasını isterlerse sorun olabilir
bence en önemliside siz eğer dininize düşkünseniz, kapalıysanız bu erkek arkadaşınızı rahatsız etmesede ailesini ve çevresini rahatsız edebilir.
küçük bir örnek biz sunniyiz, kuzenim geçen yıl evlendi kapalı bir kızla
bizimi dini yaşantımız orta seviyededir, kızın aileside fazlasıyla dine düşkün
erkek içine çıkmaz, el vermezlermiş ama kızda kuzenimle üni. okurken tanşıp sevgili oluyolar
buyaşam biçimleri kuzenimle eşi arasında büyük sorunlara yol açtı ve şuan boşanmak üzüereler

birde 2 tane alevi gelinimiz var
kuzenlerim onların dini yaşamlarına karışmadılar, gelinlerimizde kuzenlere
biz onları çok seviyoruz, hoşgörü var.

işte aynı mezhebinlede olsan hoşgörü yoksa olmaz
farklı mezhepte olup hoşgörü varsa herşey tıkırında

yalnız küçük birşey daha var, etraftan duyduğum kadarıyla ; Bazı aleviler boy abdesti almayabiliyolarmış bu biraz sorun yaratıyor diyorlar

dini konularda hiç bir zaman konuşmam çünkü çevremde inanmayanlarda var fakat sadece şunu diyecem anlayacağın kadarını anlayacağını umarım
-birinci eşim aleviydi.beni formalite icabı boşayıp güya onu borçlarından kurtaracaktım alevi sevgilisi ile kaçtı
-alevi - sunni ayrımı asla yapmadım alevi arkadaşlarımda var çok iyiler dostlar canlar..
ama evliliklerde pek demeyimde hiç yürümüyor
10 sene sonrada boşananlar var...

yalnız küçük birşey daha var, etraftan duyduğum kadarıyla ; Bazı aleviler boy abdesti almayabiliyolarmış bu biraz sorun yaratıyor diyorlar[/QUOTE]

tüm sünniler boy abdesti alıyorlar mı acaba ? sengözlerimebaksanab

yalnız küçük birşey daha var, etraftan duyduğum kadarıyla ; Bazı aleviler boy abdesti almayabiliyolarmış bu biraz sorun yaratıyor diyorlar

Tabii ki. Sünni mi değilsiniz, boy abdesti mi almıyorsunuz anlamadım ama ergenliğe girdikten sonra her insan boy abdestini alır şakkıdı

tüm sünniler boy abdesti alıyorlar mı acaba ? sengözlerimebaksanab[/QUOTE]

evet almıyolar cenabet hepsi-tatlicadiarzu-sen ne alevisin ne sünnisin o zaman..çünkü sünni olsan bunu zaten sormazsın bile,yada sen hayatın boyunca abdest almadınşakkıdı
arkadaşlar aleviler abdestte alır namazda kılar oruçta tutar.onlarda müslüman,nie hala bugün türkiyesinde böyle söylentiler olur anlamış değilim!

Son düzenleyen: Moderatör:
arkadaslar benım erkek arkadasım alevı ben ıse sunnı ama evlenmek ıstıyoruz hatta bu yaz nısan dusunuyoruz acaba aıleler arasında sorun cıkar mı yada aramızdakı problemler ne olabılır erkek arkadasıma soramıyorum yanlıs anlar dıye gorus ve bılgılerınızı paylasmanızı rıca edıyorum.tesekkurler

Ben de Alevi yim hepimiz tabi ki kardeşiz aslına bakılırsa çoğu Alevi ve Sünni kesim birbirinden kız alıp vermek istemiyor.Aileler işin içinde oluyorlar örf ve adetler farklı.Fakat her iki taraf da kız ve erkek alevi ya da sünni olabiliyor öyle bir ayrım yok.Fakat kızlar için kötü bir durum.Ataerkil bir toplumda yaşadığımız için.Şunu söyleyebilirim ki Alevi biriyle evlendiğinde rahat olursun.Kimse neden namaz kıldın,oruç tuttun diye karışmaz.Biz de böyle ben çevremden bizzat biliyorum.Amcamın eşi de Sünni.Teyzemin oğlunun eşi de Sünni.Hatta siz nasıl Alevisiniz?Ben sizden daha Aleviyim diyor:)Ama erkek arkadaşınla konuş yani bunları ileride sorun da çıkabilir...opuyorumnanaktan

kimse kimsenin dini inancına ibadetine karışmaz farklı ibadet şekillerine saygı duyarsa sorun çıkmaz.siz sorun etmezseniz kendi aranızda ailleler zamanla durumu kabullenir.benim dayımın eşi alevi onlar hiç ama hiç aralarında sorun yaşamadı.ama rahmetlik ananem hiç sevmezdi.yüzüne karşı değil de aradan arkasından lafı olurdu.ananem öldüğünde evde yasin okundu mezarlık dönüşü teyzelerim abdestsiz cenazeye gitti.o kadın abdest almış dua dinliyordu.yani bence bu konular allahla kul arasında kimse kimseyle aynı kabire girmeyecek.

senin erkek arkadaşın alevi şükret benimse süryani ve hristiyan..

ben senden daha kara kara düşünüyorum canım Allah yardım etsin bu durumda olanlara

umarım bu konu kapanmaz görüşler önemli bizim için

Bunu burda neden soruyorsun ki benneyaptımki
aileler sizin aileleriniz benneyaptımki
sen aileni tanıyorsun, o da kendi ailesini
az çok tepkilerini tahmin edebilirsin
erkek arkadaşınla bunu konuşmamak da bence hata
konuşmalısın
en nihayetinde bu konu illa ki konuşulacak

yani ben kendi adıma yazayım biz erkek arkadaşımla aynı mezhepteniz. bazı dini ibadetleri birlikte yapıyoruz ve bu benim çok hoşuma gidiyor.ama mesela farklı din ya da mezhepten olsa benim ailem kabul eder.babam hiç karışmaz zaten kendinin sünnilikle ilgisi yoktur.caminin yolunu bilmez.ama bu kişisel tercih ben farklı din ve mezhepte eş istemem.çünkü dinden uzak bir insan değilim ve bazı dini vecibeleri eşimle birlikte yapmak beni mutlu eder.ailemde görmediğim için özeniyorum.benim erkek arkadaşım cumasını kaçırmaz babam cami yolu bilmez.erkek arkadaşım otuz ramazan orucunu tutar babam oruç tutmuş insan değildir.ama ben babamın kızı değilim bu anlamda tam tersiyim.bu nedenle erkek arkadaşımın tutumları çok hoşuma gidiyor.ama farklı inançtan insanların evliliğine onlar isredikten farklılıkları kabul ettikten sonra karışılmasına da karşıyım.evlilik iki kişilik bir olay bence bu konuda aileler bizimçocuğumuz bizim malımız biz ne dersek o olur mantığından uzaklaşmalı saygı duymalıç

benim ailem olaya din açısıından bakıyor anlayışsız yobaz gerikafalı insanlar değiller kesinlikle

ama dini vecibelerini az çok yerine getirmeye çalışan bir ailem var
ve bizim inancımıza göre müslüman bayanın gayrimüslim bir erkekle evlenmesi haramdır.. o yüzden ben kafama takıyorum..

ama arkadaşın durumu daha farklı tabii. alevi ve sünni.. bence anlaşılması o kadarda zor olmasa gerek
çoğu ibadet aynı sonuçta

evet almıyolar cenabet hepsi-tatlicadiarzu-sen ne alevisin ne sünnisin o zaman..çünkü sünni olsan bunu zaten sormazsın bile,yada sen hayatın boyunca abdest almadınşakkıdı
arkadaşlar aleviler abdestte alır namazda kılar oruçta tutar.onlarda müslüman,nie hala bugün türkiyesinde böyle söylentiler olur anlamış değilim![/QUOTE]

aso ilk mesaj bana ait değil.yanlış kişiye yanlış bir eleştiride bulunuyorsun.tüm sünniler boy abdesti alır ama bazı aleviler almaz görüşünü savunan arkadaşa cevaben yazdım.demek istediğim tüm sünnilerinde dini vecibelerini tam olarak yerine getirmiyor olabileceğiydi.bunu ancak kişinin kendisi ve allah bilir.genellemeler yanlıştır.

dini konularda hiç bir zaman konuşmam çünkü çevremde inanmayanlarda var fakat sadece şunu diyecem anlayacağın kadarını anlayacağını umarım
-birinci eşim aleviydi.beni formalite icabı boşayıp güya onu borçlarından kurtaracaktım alevi sevgilisi ile kaçtı
-alevi - sunni ayrımı asla yapmadım alevi arkadaşlarımda var çok iyiler dostlar canlar..
ama evliliklerde pek demeyimde hiç yürümüyor
10 sene sonrada boşananlar var...

aynen canım benim alevi arkadaşlarım var çok iyi anlaşıyoruz. evlilik olmaz bence sorunlar çıkar

arkadaşlar aleviler abdestte alır namazda kılar oruçta tutar.onlarda müslüman,nie hala bugün türkiyesinde böyle söylentiler olur anlamış değilim!

aso ilk mesaj bana ait değil.yanlış kişiye yanlış bir eleştiride bulunuyorsun.tüm sünniler boy abdesti alır ama bazı aleviler almaz görüşünü savunan arkadaşa cevaben yazdım.demek istediğim tüm sünnilerinde dini vecibelerini tam olarak yerine getirmiyor olabileceğiydi.bunu ancak kişinin kendisi ve allah bilir.genellemeler yanlıştır.[/QUOTE]

anladım canım yanlış anlamışım,o zaman sana yazdığım cevap bahsettiğin kişiye gitsin:1closedeyes:

Back
X