Alevilik ve Snnilik hakknda yardm

Aileler kabul ettikten sonra sorun çıkmaz heralde.
Tanıdığımız alevi bir aile vardı, bir arkadaşın da dediği gibi dini görevlerini de yerine getiriyolardı, her alevi aynı değil mi bilmiyorum ama evlerine iftara gittiğimizi hatırlıyorum. Sonra bu ailenin kızı ile yine tanıdığımız sünni bir ailenin oğlu evlenmek istedi, kız tarafı baştan istemedi zorluk çıkardı, iki aileyi tanıyan kişi olarak babam ön ayak olmuştu, evlendiler ve hala çok mutlular bildiğim kadarıyla, kız tarafı işlerinin başına falan koydu damatlarını :hulya:

Böyle bir şey iyi ki başıma geldi... Çünkü ne ailem ne de ben kabul edebilirim... Bizim için sorun olacak bir şey... Bu ailenin tutumuna bağlı, yavaş yavaş bu konuda onların fikirlerini almaya çalışabilirsin.

iki taraf birbirine saygi duyarlarsa sorun olmaz. zaten evliligin temeli saygidir. dinin bu tarafindan da nefret ediyorum. hem iki tarafta ayni allaha inaniyor hemde ariza cikiyor...yemisim ben böyle isi :olmaz:

ben sunniyim eşim alevi. biz hiç bir problem yaşamadık. en önemlisi ailelerdeki ön yargıyı kırmak. bence evlen en fazla düğün bitene kadar sorun yaşarsınız. sonrasında birbirinizi sevdikten sonra hiç bişey olmaz. sadece ailelerle sorun yaşarken birbirinizi yıpratmayın derim...

Bİzdede böyle bi durum var, ben aleviyim erkek arkadaşım sünni, ve 5 senelik bi ilişkimiz var bu durumdan annemin habei vardı sıcak bakmadı, o tarafta bi sorun yok en azından benim bildiğim kadarı ile, erkek arkadaşım benle ceme de geldi yeri gelir bende onla camiyede giderim. Sonuçta ikimizde orada Allah için bulunuyoruz. İkimizde birbirimize karşı anlayışlıyız, ona güveniyorumda ama yinede evlilikten korkmuyo değilim ya değişirse die, ama vazgemeyi aklıma dahi getirmek istemiyorm çok seviyoruz birbirimizi, ben konusuyorm bunları beni yanlış anlar die düşünmüyorm hatta bazen çok uzatıyorum aynı şeylerden bahsederek....Umarım sevenlerkvusur hayırlısı ise inşallah bizde kavuşuruz........

bu şekilde çok fazla çift var kimi başarıyor kiminde olmuyor.mutsuz olanlarda sebep genelde din değil. eğer anlayış varsa arada herşey aşılır, saygılı olunacak.ben yapıyorum sen de yap olmayacak.sonuçta cennet de cehennem de tek başınıza sizlik bir durum.O Allah ile kul arasında.

ben de nişanlımla farklı mezheptenim.ailem alevi sağolsunlar sorun çıkarmadılar.aşkımla başladığımız günden bu yana bu hiç sorun olmadı ve ilk günden beri ona aşığım, onun için katlanamayacağım şey yoktur.ailesi başta çok büyük tepki koydu.ayrılalım dedim ağlayıp kapattım telefonu.2 gün sonra dayanamadı aradı yememiş içmemiş hastanelik olmuş kuzum. ailesi hala sertti bu konuda.sevgilim konuşup zor ikna etti. akrabaları da çok konuştular bizim için yumuşasınlar diye.derken derken 15 tatilde gittim halasıyla tanıştım iyi geçti beni çok beğenmiş sağolsun.ben de sevmiştim.sonra ailesi de yumuşadı getir tanışalım dediler.amaaan bi tanıştık hiç o durumdan eser yok.benimle bu konuyu da konuştular.bir daha sorun çıkmadı alevilikle ilgili.şimdi kayınbabam ve validem ararlar canım kuzum diye konuşurlar.ben de çook severim ve sayarım.ikisi de canımdır.aramızda sorun yaşanacağını sanmıyorum.

Bu konuda çok farklı görüşler var, ben sünniyim ama alevilerle çok uzun zamanlar geçirdim. Gönlü çok hoş insanlar ve sevgiyi bilirler. Tüm ibadetleri de yerine getiriyorlar. İnançta hiç bir farklılık yok. Hiç gönlümü incitmediler. Onları tanıdıkça Allah Aşkı kavramlarına hayran kaldım. Ama tabi ki her ailenin görüşü bir değildir. Bunu sen tartacaksın, hem kendi ailenin hem onun ailesinin nabzını beraber tutacak ve duruma göre hareket edeceksiniz. Umarım kimsenin gönlü kırılmadan çok mutlu olursunuz.

aileden aileye değişir bence.benim arkadaşımın sevgilisi aleviydi ailesi ayırmak icin neler yaptı deli gibi aşıklardı birbirlerine, sonunda bitti ama mezhebi yüzünden değildi.
ayrıca yengemde alevi.ama benim ailem asla hakkında kötü birsey soylemedi tam tersine çok severler yengemi.çok temizdir derler.
çok fazla şey duydum bu mezhep hakkında çoğu kötü şeyler ama kötü olduğu kadar saçmalarda yani bu mezhepten biriyle oturup ondan dinlemek lazım anca bence çünkü yanlış bilinen şeyler var diye düşünüyorum.hakkınızda hayırlısı olsun, umarım sorun çıkmaz

benm erkek arkadsımda alevi.. bn hanıfıyım.. bızımde sağlam adımlarla ıleryen guzel bı ılışkımız var bn de hep dua edıyorum ıns problm oolmaz dıe ama kuzenım ın erkek ardasıda alevıydı duğun gunu oğrendı teyzemler kaç yıl oldu halen konusmuolarr bu bnmde basıma gelecek dıe korkuyorum.. o kadar da çok sevıyorum kı sevgılımı...bı durumda baba tarafımda oldu hala kızım alevı bırıne kaçtı cunku vermedıler ama onlar aıle ıle barıstı çok mutlular. :) adarısı bıze bıızm kızlar hep alevı tarafına gıdıo bızımkıler ıstemedıkce atarf denmez ama sonucta hepımız Allah a ınanıyoruz.... inanıyosan sevgıne ardına duş evlen mutlu olacaksındır zaten.. sağlam bi ilişki güvenebilceğin bi erkek bulmak bu zamanda çok zor evlılık kararı bıle alabılmekkk çok buyuk bı adım o kadar guvenı sana veren bı adamı sırf bu durumdan dolayı kaçırma derım.. bnde öyle yapcam avlnmk ıstıyorum aşkımla.. tabı once evlnme teklıf etmesı gerek :)))

Bende aleviyim aklında ki tek soru mezhep ayrılığı ise hiç kafana takma derim aleviliğin temeli HOŞGÖRÜDÜR. Zaten evlendiğinde bunu zamanında aklına getirmiş olmana bile gülüceksin:)

o sizin ailelerinize bağlı bazı aileler alevi gelin damat istemez.
ben olsam kendim için istemem alevi olması baştan evlilik konusu olarak düşünemeyeceğim kişi demek olur. tanıdığım kız vardı alevi imiş evlerinde Kuran yokmuş kendi dedi, herhangi bir sure de bilmiyordu kesver ihlas falan yani bilmiyor acaip şaşırdım. namaz kılmayan ramazan orucunu tutmayan birini ben eş olarak istemem. ha çok aşıksam sevgili kalırdım öyle konuşurdum sadece de nereye kadar. belki başkasına aşık olana kadar. o da aşkın verdiği mecburiyetten.

o sizin ailelerinize bağlı bazı aileler alevi gelin damat istemez.
ben olsam kendim için istemem alevi olması baştan evlilik konusu olarak düşünemeyeceğim kişi demek olur. tanıdığım kız vardı alevi imiş evlerinde Kuran yokmuş kendi dedi, herhangi bir sure de bilmiyordu kesver ihlas falan yani bilmiyor acaip şaşırdım. namaz kılmayan ramazan orucunu tutmayan birini ben eş olarak istemem. ha çok aşıksam sevgili kalırdım öyle konuşurdum sadece de nereye kadar. belki başkasına aşık olana kadar. o da aşkın verdiği mecburiyetten.

Dusunceniz cok sacma geldi madem istemiyorsunuz hic istemeyin. Sevgili olarak kalicaksiniz baskasina asik olana kadar kisacasi aci cekmiyim baskasina ilgi duyana kadar yanimda olsun sonrada gule gule. Bunu degerlendirmek bana dusmez tabikide ama boyle bu durumda olsaniz demek ki karsinizdaki insanin duygulariyla oyniycaksiniz yazik gercekten sonrada o dua bu duadan bahsediyosunuz icinizde boyle seyler olduktan sonra tum gun dua erseniz butun oruclari tutup namaz kilsanizkac yazar bana gore hicbisey insanin once ici guzel olmali bazi seyler kalpte niyette dusuncede bitiyo.
Saygilar....

Alevilik sunnilik yoktur müslümanlık ve saygı vardır..Önce senin karşındaki insan sana saygılı olmalı. Ateist bile olsa senin kuran okumana oruç tutmana ibadetine saygı göstermeli. Ailen bu güveni alırsa sorun çıkarmıyacaktır diye düşünüyorum.

aynı mezhepten olunca çıkmıyor mu sanki sorun?zaten aileler biliyormuş.sorun en fazla ilk başta "olmaz"deselerdi olurdu.onu da dememişler bundan sonra ne olacak ki?ben de sünniyim ama alevi erkeklerini daha dürüst ve mert buluyorum.umarım senin eş adayında öyledir.mutluluklar dilerim.

Türkiye'de alevilere o kadar tu kaka gözüyle bakılıp,içlerine girmeden görmeden öyle saçma iftiralar atılıyor ki...

Geçmişten günümüze Maraş,Çorum,Sivas'ta yaşanan katliamlarda alevileri ve aydınları yok etmek amaçlıydı,hala da bu zihniyette yaşayan o kadar çok insan var ki...Gelsinlerde içimize girip bir görsünler bakalım..

Aleviler dinine de,kitabına da,sonsuz bir hoşgörü içersinde bağlıdırlar ve Allah'la kul arasında yaşarlar ibadetlerini de olması gereken de budur...

Evlenmeden önce ki erkek arkadaşımla da biz bu yüzden ayrılmıştık.
Ayrım nedir bilmezdim o zamana kadar "ben alevi gelin istemiyorum"diyen bir kaynana adayı"nı tanıyana kadar....

Konu eski, mevzu derin.
Topik yorumlara kapatılmaktadır....

Back
X