• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Almancilar (yani Avrupalilar, gurbetcilerimiz) hakkinda neler dusunuyorsunuz?

yazdiklarinizi okuyunca 12 senemi söyle bir gözümden gecirdim neler yasadim neler gördüm su almanyada. anlatacak o kadar cok seyim varki aslinda ama yaziya dökmeye gelince inan yazamiyorum cünkü icinde yasadigim duygular ve gözyaslarim yokta ondan. güzel günlerim oldugu kadar kötü günlerimde cok oldu.bayramlar benim icin en kötü zamanlardir. benim babam almanyada yasardi, bizde türkiyede. evlenme yoluyla geldim buraya,daha sonra babamin evine oturmaya gittik esimle ev degil erkeklerin kaldigi bir yer .banyo ve tuvalet ortak. babamda kücücük odada yatagi ve kücücük televizyonu iste benim yasadigim dünyam burasi dedi.inanin o gün orda nasil oturdugumu bilemezsiniz.babam calisti yillarca biz türkiyede yedik hep onlar aklima geldi. biz gülüp eglenirken,uyurken,yiyip icerken babam bu odada kimsesiz sabahin köründe iste calisirken belki hasta belki yorgun... babamla vedalasip arabaya bindigimde eve gelene kadar sadece agladim ,ayri sehirlerde kaliyorduk bundan sekiz sene önce benim evimde beyin kanamsi gecirdi annemi gezmeye getirmisti almanyaya ve vefat etti emekliligini bile yasayamadan....gecen burda bir programda almanyada yasayan türk insanlarina türkiyenin kurucusunu,basbakanini ve cumhurbaskanini sordular cevaplar berbatti dogru dürüst cevap veremediler.gencler burda iki kültür arasinda kalmis cogu seyi bilmiyorlar.türkiyeye izine gidince önce ordan bir kac parca kiyafet alirim kendime ve onlari giyerim,asla konusmam degismez hatta kendi sivemizi konusurum,kesinlikle hava atmam atanlarada sinir olurum. ablam hep der zaten hic almanyalilar gibi degilsin diye,niye olayimki dün nasilsam bugünde öyleyim. aslinda ben büyük konusmamin cezasini cekiyorum hep kizardim almanyalilar geldi yine bize hava atiyorlar , ben kesinlikle bir almanciyla evlenmem dedim ama evlendim.almanlarin cogu türklere karsi önyargililar. ne kadar anlatsakta bize tavirlilar ha aralarinda iyileride var tabi.ikinci sinif muamele yapiliyor biz türklere imkanim olsa simdi geri dönmek istiyoruz.süpürge arkadasimin dedigi gibi bir seyi anlamak icin yasamak gerekir ...

dillerini dinlerini bilmedikleri bir ortamdalar zor şartlar altında yaşıyolar ne kadarda türk toplumunda almancı diyince zengin biri izlenimi verilmiş olsada
ve memleketlerini ailelerini çook özlüyolarr
Allah kolaylıklar versin

Gülşehri ve onun gibi düşünenleri yazacaklarımın dışında bırakıyorum...a.s.

Başka bir ülkede yaşıyorlar, memleketten uzaklar ama durmadan memlekete atıp tutuyorlar. Birşey söylesen Almanya şöyle, Fransa da böyle öve öve bitiremiyorlar.
Orada yaşam standartları harikaymış, insan hakları varmış, sokaklar tertemizmiş v.s.

E sen kimi suçluyorsun ki ? Memleket canlı bir varlık değil. İnsanları suçla, kişileri suçla...
Fakat dokunma ülkeme... Ben seviyorum, canımdan çok seviyorum.
Yaşam şartları zor, geçim zor evet biliyorum çünkü içinde yaşıyorum...
Ama herşeyiyle kabul ettim onu...Allah bana buradan başka biryerde yaşamayı nasip etmesin...

İş arkadaşımın yakını Almanya'da yaşıyor... Yol boyunca ne kadar zengin olduklarını, ne harika bir ülke olduğunu, ne kadar iyi şartlarda yaşadıklarını dinliyorum.
Ama bunu söyleyen arkadaş gazetelerde Türkiye ye yerleşen yabancıların röportajlarına hiç denk gelmemiş...
Adamlar aile bağlılığımıza hayranlar, aile içi ilişkilere, komşuluğumuza, bonkörlüğümüze...
Ne diyeyim sonradan görme, ne oldum delisi bir iki insan çok para kazandığı yeri memleket olarak görüyor. Orayı sevip, burayı yeriyor.
İyi işte sen orada kal, bizde yurdumuzda....

hepsinden öte hani bir söz vardirya gidipte dönmemek var gelipte görmemek var iste bana en cok bu söz koyar
gelipte göremediklerimiz varya iste onlar asil canimi yakar

nefret ediyordum bu durumdan
türkiyeye gelirdik "almancilar"
almanyada ise "türkler"olurduk

türkiyeye gelince herkes tuhaf bakardı
türkiyeye gelmemizlen kapımızın önü dilencilerlen dolar taşardı
nede olsa almanyada para yağmurlan birlikte yağiyor ya herkes nasılsa bunlarda çok para var gözüylen bakıyordu
herkes ne koparsam kardir hesabıydı

almanyaya dönerdik yine türkler geldi olurdu
sürekli türkler pis, soğan kokar, tembel, agressiv, geçimsiz vs. gibi lafları duymaktan nefret etmiştim
insan kendini sürekli müdafa etmek durumda birakiliyor
üniversitede hocalar bile yönyargılı oluyorlardı
bikere bana bir hoca demiştiki seni baban kesin bebekken biriyle evlendirmek için söz vermiştir
(beşik kertmesi olayı)
beni türklere benzetmezlerdi çoğunlukla türküm diyincede aaa ama başörtün yok, eteklerin kisa, kolların gözüküyor gibi saçma şeyler duyardım
neden domuz eti yemiyorsunuz? 100000000000 kezde anlatsan yine sorarlar yine sorarlar
baban seni ve anneni sürekli dövüyormu???
ailen almanca konuşabiliyormu???
annen neden başı kapalı?
neden hep mercedese biniyorsunuz???
bu sorulara cevap vermekten bıkmıştımmmmm

hiç ama hiç hoşlanmadığım bi durumdu
insan vatanım neresi bilemiyor

neyse artık Türkiyede yaşiyorum. 1,5 sene oldu yerleşeli
artık en azından benim vatanım varmış diye biliyorum
iki arada bir derede kalmiyorum
eskiden türkiyeye gezmeye tozmaya gelirdim şimdi almanyaya gidiyorum gezmek için
hiçte özlemiyorum orayı
ailem orada olmasa hiç gitmem
varmı türkiye gibisi, türk insanında yürek var enazindan
orada sokakta başıan bişey gelse dönüp bakmazlar bile
baksalarda türk olduğun için birakir giderler

Son düzenleme:
Ben henuz yeni gurbetciyim,bes yildir buradayim ama inanin hicbirsey turkiyeden gorundugu gibi degilmis,buraya geldigimde anladimki buradada hayat cok zor,kimse onunuze gumus tepsilerle sunmuyor hayati yada parayi,izine gelenlerin yaptiklari para hesabini anlamaniz icin o sartlarda izine gitmeniz lazim,yoksa kesinlikle anlayamazsiniz,herkes ayni degil tabii ama insanlar bir izin yapabilmek ugruna nasil borclar altina giriyorlar bilemezsiniz,cogu insan kredi cekerek izine geliyor,izinden dondukten sonra ise yillarca o krediyi odemek zorunda kaliyorlar,bunun yaninda izine geldigimizde resmen somuruyorlar bizi,bizde para coktur ya butun sulale yikiliyor ustumuze,geri donus yolunda bir kahve icicek parasi olmayanlar var,bir benzin parasini atiyoruz bir tarafa o kadar,ha gezip tozmaya tatil yapmaya en cok bizim ihtiyacimiz var ama o hakki bile gormuyorlar bizde,aslinda benimde icim yanik bu konuda,yazacak cok sey var ama yazmak istemiyorum,insanlarin burnu havada gezmesinin sebebini bilemeyecegim, dedim ya herkesi ayni kefeye koyamam ama,3-5 kurusun hesabini yapmazsak geri donus yolunda benzinsiz bilmem hangi bilinmeyen ulkede ortada cisciblak kalacagimizi allah bilir,ben bu konuda cok acik konusan biriyim,5 yilda 3 defa izne gittim ve ilk gittigimde geri donus icin tum bileziklerimi satmak zorunda kaldim,neden?cunki bizi cok zengin olarak goren kocamin sevgili akrabalarinin ot cop paralarini odemek icin harcadigimiz paralardan cebimizde donus parasi kalmamisti,samimiyetimizi gorenler tepemize bindi,evden disari cikmadik,bir defa denize girebildik sadece,o yuzdendirki simdi artik insanlara mesafe birakmaya karar verdim,ne olur insanlarin iclerini bilmeden hukum vermeyin,yurtdisinda yasayan insanlar herkesten fazla yurt duskunu aslinda,ulkemizi o kadar ozluyoruzki sirf gelebilmek ugruna dunya kadar borclarin altina giriyoruz,bizim kendi halkimiz bizi somurmeye calisiyor resmen,almanci bunlar abi bunlarda para coktur acima diyenini kendi kulaklarimla isittim ben,burnu buyuk hava meraklisi yokmu diyeceksiniz,cook ama onlarinda cahilliklerine veriyorum ben...Arkadsin biri aglayip aglayip gidiyorlar ulkemiz ne durumda hic dusunmuyorlar demis,ulkemizdeki durumun ne oldugunu belki biz cok daha iyi biliriz gurbet ellerin kahrini neden cekiyoruz acaba arkads bunu biliyormu,3-5 kurus degerlidir gurbetciler icin cunki bedeli agirdir o paranin cunki o para icin vataniniza,sevdiklerinize,ulkenizin sicagina hasret yasarsiniz,elbette aglariz,cunki 3-5 kurus icin vatanimiza insanimiza hasret yasarizda ondan aglariz,hic kapikuleden cikarken yuregimizdeki sizilari yasadimi acaba arkadas,avrupa sinirlarina geldiginde yuregindeki yangina yenilip yana yana gozyasi doktumu?herkesi bilemem ama avrupada yasayanlarin cogu memnun degil buralarda yasamaktan,sadece mecbur,hatta buralarda doganlar bile ulkelerini istiyorlar ama donmek cok zor!neden zor?cunki burada belli bir emegin var,turkiyeye donersen emeklilik hakkin olmayacak,turkiyeye donersen is imkanin olmayacak,acmi kalalim yani,ben kendi adima konusayim simdi imkanim olsun bir dakika dahi durmam ama esimin emeklisini beklemek zorundayiz,adam 52 yasinda bu saatten sonra donupde ne yapabilirki,arkadsin yazdiklari dokundu biraz bana ozur dilerimfazla yazdim galiba,soylemek istediklerimi ifade edebiildimmi bilmem.

canım tamamen duygularım tercüman olmusun
inan okurken gözlerim doldu
o yıllar geldi aklıma
çoğu zaman getirdiğim eşyalarım 3 te 1i bile kalmadan geri dönerdim
niye ? teyzemin,halamın, daymın kizinin çok hoşuna giderdi kıyafetlerim siz nasilsa zenginsiniz ordan yenisini alirsin denirdi
vermek istemeyincede siz almancilar hep böyle cimri olursunuz zaten denirdi

6 yıl oldu gurbet ellere geleli.Türkiye'deyken gurbetçiler için gözlemlerim ve şimdi yaşananlar.Vatanımda bile yaşarken insanların gurbetçilere Almancı sıfatını yakıştırmalarını hiç hoş karşılamazdım,hala da öyleyim.Ülkemin insanına yaşadığı yer ne olursa olsun böyle bir sıfat yakışmıyor.
Tek kızdığım nokta gelen insanımızın bir marifetmiş gibi ısrarla Almanca konuşmasıydı.Burada yaşam kolay değil eğer bu topraklarda doğup büyümediyseniz.Ben şanslıydım,iyi bir eşim var ve bana uyum sorununu yaşatmadı.Almancayı'da öğrendikten sonra özlem dışında da sorunum kalmadı.Burda yaşayan insanımız hiçbirşekilde kültüründen,örf ve adetlerinden kopmamış.Bir kısmı ise o kadar yabancılaşmışki "Türküm" demeye utanır olmuş.Almancayı tabiki herkes konuşsun ama bu demek değil ki anadilimiz unutulsun.Emin olun Atatürk kim diyen gençlere bile şahit oldum.Herkes bir yaşam kavgası içinde.
Yıllar geçtiği halde hala yabancı dilini öğrenememiş,uyum sağlayamamış insanlarımız görüyorum.içim acıyor...hayat hikayelerini duyunca isyan edesim geliyor.eşleri değil yabancı dil için uyum kurslarına göndermek,birçoğu evden dışarı çıkartmıyor.geçen yıllarda kurs hocamın anlattıkları tüylerimi diken diken etmişti.16 sene 2 doğumu dışında asla eşi tarafından evden dışarı çıkartılmayan bir kadını anlatmıştı.dayanamayıp polise şikayet etmişlerdi.
Almanya acı vatan derler.ne kadar da doğru bir sözmüş...ilk gelen nesilin yaşadığı sorunlar.o zamanlar Türk bakkalı yokmuş.çok sevdiğim bir amcam et diye köpek mamasını nasıl yediğini anlatırdı.ne bilsin garibim...üzerinde et resmi görmüş.
Şimdi burada istenmeyen toplumuz.İğneyi birazda kendimize batırmalıyız.bizimde hatalarımız olmuş...uyum sağlayan için yaşam kolayken,sağlayamayan vatandaşlarımız için durum hergün daha da zorlaşıyor.birçok arkadaşımın dediklerinede katılıyorum.
hernekadar burda yaşamım iyi desemde tek dileğim Vatan'ımda yaşamak.
hepiniz sevgiyle kalına.s.

allah kolaylık versin hepinizin yazdıklarını okudum arkadaşlar çok üzüldüm allah kimseyi vatanından ayırmasın kokusu bile değişiktir ben yurt dışına çıkmadığım için bilmiyorum ama yağmur yağınca burda mis gibi toprak kokar ezan sesi ,fırından geçerken mis gibi ekmek kokar ne kadar insanların fikirleri ayrı olsada ülkemde vatanıma dışardan bir saldırı oldumu tek yürek tek yumruk oluruz kardeş gibi tüm türkiye sevinçlerimizi üzüntülerimizi paylaşırız çünkü biz türk insanları duyguluyuz yeri geldimi cesur yeri geldimi alçak gönüllü bende almancı lafını sevmiyorum almanyada yaşayan türk vatandaşlarımız türk kardeşlerimiz hepsinin amacı ekmek parası için değilmi ne ypsınlar kolay değil size türkiyeden sevgiler

sagol arkadasim dedigin gibi türkiyemin havasi,kokusu bile baska inanirmisiniz ucaktan ilk inerken yaptigim hareket cigerlerim dolana dek havasini cekmek oluyor memleketim sen bambaskasin benim icin.geleli 12 sene oldu hicbir zaman sevemedim burayi,bana sevdirecek ne verdin almanya .biz yasam savasi verirken cocuklarimizda disarda okulda ayri mücadele veriyor belki haklari yeniyor,belkide hor görülüyorlar.
allah kolaylık versin hepinizin yazdıklarını okudum arkadaşlar çok üzüldüm allah kimseyi vatanından ayırmasın kokusu bile değişiktir ben yurt dışına çıkmadığım için bilmiyorum ama yağmur yağınca burda mis gibi toprak kokar ezan sesi ,fırından geçerken mis gibi ekmek kokar ne kadar insanların fikirleri ayrı olsada ülkemde vatanıma dışardan bir saldırı oldumu tek yürek tek yumruk oluruz kardeş gibi tüm türkiye sevinçlerimizi üzüntülerimizi paylaşırız çünkü biz türk insanları duyguluyuz yeri geldimi cesur yeri geldimi alçak gönüllü bende almancı lafını sevmiyorum almanyada yaşayan türk vatandaşlarımız türk kardeşlerimiz hepsinin amacı ekmek parası için değilmi ne ypsınlar kolay değil size türkiyeden sevgiler

Aman bu ne ya, yok Almancılar şöyle zorluk çekiyorlar, yok böyle zorluk çekiyorlar. Ulan bizim burda götümüze rahatlık batmış gibi hal mi var. Ulan onların yüzünden yurtdışına gidenler Türk'üm demeye çekiniyor lan. Adamların Türk kelimesini duyunca yüzlerini buruşuyor, arkasına bakmadan kaçıp gidiyorlar be. Ne biçim bir imaj bıraktılarsa orada. Türkiyeye geliyorlar, hava binbeşyüz, yok efendim ben bir mercedes aldım, Türkiyeye daha gelmedi. Yok efendim yanımızda özellikle Almanca konuşarak hava atmalar, şöyle I-phonelar havada uçuşuyor falan.. Almanyada yaşayanların da Almanca biliyorum diye yanımızda hava atması da ayrı bir konu zaten. Ulan sen değilde, ben mi konuşacam Almanca. Neyse bütün o konuları geçtim. Zannediyorlar ki bir kendileri zorluk çekiyor, bakın Türkiyede herkes üniversite mezunu, genç popülasyon desen alası var, etraf genç işsiz kaynıyor adeta. Dandik bir memur olcan 5 tane sınava sokuyorlar seni. Her taraf pazarlamacı arıyor, doğru düzgün meslek sahibi olmak iyice zorlaştı, rekabet arttı. Zaten yaşamak iyice zorlaştı Türkiyede maaşlar azaldı. Sizin bundan haberiniz var mı. Yok biz Almanyada şöyle ağır şartlar altında yaşıyoruz. Türkiyede de şartlar çok mu hafif. Eşşek gibi gece gündüz, haftasonu demeden çalıştırıyorlar üç kuruşa. Bi tek siz çalışmıyorsunuz yani. Bak koskoca Marmarayı bitirdim, annemgille yaşıyorum daha. Yok, işe giren arkadaşlarım var, asgari maaşa üniversite mezunu. Siz şükredin, dünyanın en gelişmiş ülkelerinde, insan haklarının medeniyetin en önemli hale gelen noktalarında yaşıyorsunuz. Hepiniz dünya vatandaşınız.Alman pasaportunuzla tüm dünya ülkelerinde 1. sınıf muamele görürsünüz.Bize vize dahi vermiyorlar türk vatandaşıyız diye.Hiç bir özgürlüğümüz yok, ifade özgürlüğü yok, insan hakları yok, her yerde milletvekilleri torpilleri ilk sırada. Büroksi desen iğrenç, hastaneler bir o kadar iğrenç, eğitim sistemi desen boku yemiş durumda şuan.Adliyede bir dava açıyosun en az 5 yıl sürüyor. Sonra gelip de gurbetçiyiz biz demeyin. Kendinizi Almanlara iyi tanıtamamanız bizim problemimiz değil. Almanlar size kötü davranıyorsa, iğneyi kendine, çuvaldızı başkasına batır diye bir söz vardır. Bende Alman olsam muhtemelen ülkemde türk görmek istemezdim herhalde. Rezil ediyorsunuz bizi heryerde.

selincan galiba cok sinirlisin bu duruma.
bende bir gurbetci olarak sunu demek istiyorum ben sahsen türkiyeye geldigimde asla hava atmam tamam dis görünüsümden nedense hemen fark ediliyor ama asla kendimi daha üstün görmem.Ama bu tabiki kisilige bagli.
bizde her geldigimizde bizi somuruyorlar hatta ayiptir söylemesi yatip kalktigimizda cüzdanlarimizda eksiklikler oluyor aile icinden.zaten artik orda her yattigimizda cüzdan hep yastigin altina koyulur.burdaki tek avantaj issiz olan insana devlet para ödüyor o yüzden almanyada issizlerin bile durumlari iyiama türkiyede issiz olunca hayatin bitmistir
benim en cok zoruma gidende burda almanlar türklere kötü davraniyor tamam ama yabancilar türkiyeye geldiklerinde, türkler altlarindan yiyorlar canlarini veriyorlar.
burda almanlarin bazi sorularina bende gicik oluyorum mesela: aa sen neden basörtü takmiyorsun? veya sende kücükken nisanlandinmi?
yani yurtdisinda yasamak gercekten zor oraya geldigimizde iyi görünüyoruz belki keyfimiz iyi olabilir ama neden?cünki 1 yil boyunca o izin parasina essek gibi calistik ve nefesimizi izinde alabiliyoruz.tabiki turkiyede calismak para kazanmak yasamak daha zor ama heryerde herkese kendisine göre bir zorlulugu vardir ama sunu fark ettimki türkiyedekiler yinede herseye ragmen bizlerden daha mutlular zevklerine duskunler piknikler gezmeler falanmis filanmis cok begeniyorum
ve ben turkiyeye yerlesmek istiyorum herkes diyor orda yasayamazsin burdaki gibi rahat olamassin para sikintin olur.
olabilir evet ama mutlu olduktan sonra okadar paranin önemi yok .burda gercekten insanlar pek fazla zevklerine düskün degillerdir genellikle hep evdelerdir hep biriktirme gibi dusunceleri var. ee para olabilir ama tadini cikarmiyorlar mutsuzlarr
o yuzden ben az parayla yasamayi ama mutlu yasamayi tercih ediyorum.
.

Kucukken almanci komsularimiz vardi, yazlari gelir kendi aralarinda almanca konusur, sonrada donerlerdi geri. O zamanlar cok ozenirdim, iki dil bilmelerine, avrpada yasamalarina. Keske benim de oyle bir imkanim olsa derken.. Allah dilegimi kabul etti ve lisede amerikaya geldim. Daha buyuk, daha guclu, ve dili daha gecerli bir ulkeye geldim. Sonuc mu? Hic birsey uzaktan gorundugu gibi degil. Ben artik gun sayiyorum, ulkeme geri donecegim. Daha adimi bile soyleyemedikleri ve istersem 13 yasindan olene kadar yasayacagim bu ulkede her zaman "yabanci" olacagim. Yasal veya yasa disi gocmenlerden bahsedildiginde bi ortamda baskalarinin "acaba bu yasal olarak mi burda?" diye dusunmelerini yasamak istemiyorum. Insan alistigindan sasmamali. Amerika, Avrupa, Avustralya, Afrika neresiyse... Insan alistigindan sasmamali. Walla keyfiniz yerindeyse, eviniz, asiniz, geliriniz varsa sakin tatil disinda kipirdamayin yerinizden. Cunku gercekler asla hayal edildigi gibi degildir. Ha bu arada amerikada, avrupada falan gokten para yagdigi da yok :34: Hayatiniz boyunca kendinizi iki dunya arasina skistirmak istemiyorsaniz, yalniz kalmak istemiyorsaniz, o zaman ayrilmayin oldugunuz yerden. Rahat batmasin :34::34::34:

bu konu acikcasi hic hosuma gitmedi cünkü cok ön yargili insanlarimizin oldugunu görüyorum. insanlarin kalplerini kiran insanlar var.
nerde yasarsan yasa bence inssan olmak gerek yani karekter ahlak davranis ve en önemliside saygi. bunlar olmadimi nerde olursan ol.
caliskan caba sarf eden insan ac kalmaz zor durumda kalmaz ister yurtdisinda isterse türkiyede olsun.

Lütfen yazilariniza dikkat edin herkezi ayni cati altina koymayin. tanidiklarinizla yasadiklariniz olaylarla genelleme yapilmamali.
bazi imkanlara sahip olabilmek icin alman vatandasligini tercih ediyorlar. uzaktan davulun sesi hos gelebilir ama ben burda dogmama ragmen bide kapali oldugumdan dolayi meslek is bulamiyordum. alman vatandasligina gecince bi hürmet bi hürmet. kagit kürek islerini bile hizlica hallediyorlar. yani kisacasi ben meslegimide bitirdim isede alindim kapali olduguum halde buda sirf bi kagit parcasinda alman oldugum yazdigi icin.

bizimde burda zor sartlar altinda yasadigimiz belli ama cok sükür iyiyim cünkü karnim doyuyor ve sagligim yerinde

Back
X