şimdi kızlar bakın biz evi 284 bine aldık 28.400 peşinat verdik kaldımı 255.600

bu ay enflasyon farkı %5,69 geldi toplam borca 15bin eklendi 270 bin oldu

vademiz 96 ay ya 270bin/96=2812+banka komisyonu= 2830 tl aylık taksidimiz (6 ay ödicez)
6 ayda 2830*6=16.980 ödedik demi
270bin-16.980= 253 bin borç kaldı

tekrar bi
enflasyon %5 baz alırsak

253 bin+%5= 265 bin
vade 90 ay kaldı
265bin/90= 2950 tl aylık taksit (6 aylık)

2950*6=17700 tl 6 ayda ödüyoruz
265bin-17700= 247bin

1 sene sonra borç 247 bin oluyor oda tahmini
düşünün evi 284 e aldık %10 peşin ödedik
255 olan borç 247 oluyor
yani ilk yıllar azaldığını göremiyorsun

anlatabilmişimdir umarım

Kabaca hesap yapınca bile TOKİ daha avantajlı.
Şu an ziraat bankası 1,38 dün itibari ile faizler güncellendi ki en uygun banka bu.
Banka kredisinde tek avantaj ödemenin şimdi de on yıl sonrada aynı kalması
Senin endisen ödemenin yılda iki sefer artacak olmasi, onu anladim. Ama gelir de ayni duzeyde kalmayacak onu atlama.kalan borç için bakış açın yanlış çünkü bankadan aldığın 200bin, geri ödemede toplamı 410bin olacak. Bir yıl sonra 374 bin kalacak. TOKİ'den aldığın da burada aynı mantık ilk yıllar odediginde borç çok azalmayacak faizi ödeyeceksiniz.
Ben evi aldıktan sonra daha ilk taksidi odemeden faizler 0,98e düştü. O zaman ciddi zararda olduğumu dusunup çok üzülmüştum. Ama bugün bakinca bir o kadar kardayim. Faizler ve ev fiyatları arttı bu süreçte ben üç taksit ödedim.
Genel bir hesap yapıp kafana yattıktan sonra çok fazla düşünmemek gerekir onu anladım. Alinmis bulunmuştur çünkü.
Hala net kararını vermediysen şöyle hesap yap birde,
Bu evin Tokiden ve banka kredisi ile alinmasinda on yıl sonra toplam maliyeti ne olacak. Kredi ile maliyeti hesaplarken sigortaları unutma hayat sigortası, ozel konut sigortasi

Kabaca hesap yapınca bile TOKİ daha avantajlı.
Şu an ziraat bankası 1,38 dün itibari ile faizler güncellendi ki en uygun banka bu.
Banka kredisinde tek avantaj ödemenin şimdi de on yıl sonrada aynı kalması
Senin endisen ödemenin yılda iki sefer artacak olmasi, onu anladim. Ama gelir de ayni duzeyde kalmayacak onu atlama.kalan borç için bakış açın yanlış çünkü bankadan aldığın 200bin, geri ödemede toplamı 410bin olacak. Bir yıl sonra 374 bin kalacak. TOKİ'den aldığın da burada aynı mantık ilk yıllar odediginde borç çok azalmayacak faizi ödeyeceksiniz.
Ben evi aldıktan sonra daha ilk taksidi odemeden faizler 0,98e düştü. O zaman ciddi zararda olduğumu dusunup çok üzülmüştum. Ama bugün bakinca bir o kadar kardayim. Faizler ve ev fiyatları arttı bu süreçte ben üç taksit ödedim.
Genel bir hesap yapıp kafana yattıktan sonra çok fazla düşünmemek gerekir onu anladım. Alinmis bulunmuştur çünkü.
Hala net kararını vermediysen şöyle hesap yap birde,
Bu evin Tokiden ve banka kredisi ile alinmasinda on yıl sonra toplam maliyeti ne olacak. Kredi ile maliyeti hesaplarken sigortaları unutma hayat sigortası, ozel konut sigortasi

biz sigorta yaptırmadık ama o nasıl oluyor öyle bişeyde demediler bize ama
canım şimdi şöyle biz 1.5 sene baya sıkışıcaz neden çünkü arabayı satmadık onunda borcunu ödicez 1.5 sene 900 tlde o aylık.
eşimin maaşına 1 ay sonra zam geliyor o zamla beraber aylık 50 saat mesai yaparsa maaşı 4 bin olucak
ben 1850 alıyorum 150 yola gidiyor
ilk aylar benim maaştan takviye yapıcaz eşiminkine arabanın taksidi bitene kadar
1.5 sene biraz zor gecicek gibi gozukuyor yani
Bide elden aldigimiz 9 bintl yaklasik borc var onuda 1 sene icinde odicez.
Benim korkum hem taksitlerin artmasi hemde yarin bigun cocuk olurda ben isten cikarsam esim tek basina nasil yapicak ben cocuguma kendim bakmak istiyorum isim zaten garanti degil ozel sektor devlet memuru olsam tabiki calisirdim ama bu kadar maasla cocugumu birakip nasil ise geleyim diye dusunuyorum simdiden canim.
Bide biz normaldede cocuk istiyoduk ama olmuyo hatta esim daha fazla istiyo ama su an icin biraz vazgecirdim cunku arabayi satmadan evi odemek icin benim calismam lazim.

Esimin 4 bin aldigini ve arabanin taksidinin olmadigini varsayarsak esimin maasindan evin kredisi ve faturalari odicez oda su anki takside gore 3500 tl falan yapar esimin maasindan 500 kalir
3 ayda bir ek maas aliyo onuda uce bolsek aylik 1000er lirada onu eklesek 1500 tl ile gecim bu ben calismazsam.
Bu durumu ek olarak hic bi borcumuz olmadigini varsayarak hesap ediyorum sadece ev kredisi.
Tabi bende calisirsam daha rahat ederiz ama ben hep calismama ihtimalimi dusunuyorum cunku garanti bi isim yok

sekerim00 sekerim00 sonunu düşünen Kahraman olamaz:)
Biz ikimizde ozel sektor calisaniyiz, ev alırken hesap kitap yaptik hersey oluryndaydi.
Uygulamaya geçince ise; tasindigimiz aydan beridir eşimin maaş düzeni bozuldu, ödemede gecikme olacak dendi ama maaşının bazen yarısını bile alamiyor. Parca parca alıyor zaten aldiginida. Bu da bizim yaptığımız planları bozdu Maddi durum dusundugumuzden daha çok karıştı. Kredi kartına yüklendik, evle ilgilii ya da kisisel bazi şeyleri erteledik.
Ama yine aynı durum olsun yine alırım evi.
Krediyi ödedikten sonra kalana göre bir bütçe yapıp ona göre yaşıyoruz. Çok şükür bereketi de oluyor. Dort dörtlük olmazsa da idare edip iyi kötü ay sonunu getiriyoruz.
Zorlanmiyormuyuz tabi ki evet.
Ama çektiğim sıkıntının bir karşıligi var, ev kredisi ödüyoruz diye de mutluyuz diğer yandan.
Ve her sıkıntının bir gün son bulacağını daha önce çok daha büyük maddi, manevi şeylerin üstesinden geldiğimi hatirlayip aman evim var, benim evim diyip kendimi motive ediyorum :)

biz sigorta yaptırmadık ama o nasıl oluyor öyle bişeyde demediler bize ama
canım şimdi şöyle biz 1.5 sene baya sıkışıcaz neden çünkü arabayı satmadık onunda borcunu ödicez 1.5 sene 900 tlde o aylık.
eşimin maaşına 1 ay sonra zam geliyor o zamla beraber aylık 50 saat mesai yaparsa maaşı 4 bin olucak
ben 1850 alıyorum 150 yola gidiyor
ilk aylar benim maaştan takviye yapıcaz eşiminkine arabanın taksidi bitene kadar
1.5 sene biraz zor gecicek gibi gozukuyor yani
Bide elden aldigimiz 9 bintl yaklasik borc var onuda 1 sene icinde odicez.
Benim korkum hem taksitlerin artmasi hemde yarin bigun cocuk olurda ben isten cikarsam esim tek basina nasil yapicak ben cocuguma kendim bakmak istiyorum isim zaten garanti degil ozel sektor devlet memuru olsam tabiki calisirdim ama bu kadar maasla cocugumu birakip nasil ise geleyim diye dusunuyorum simdiden canim.
Bide biz normaldede cocuk istiyoduk ama olmuyo hatta esim daha fazla istiyo ama su an icin biraz vazgecirdim cunku arabayi satmadan evi odemek icin benim calismam lazim.
Kredi çekene hayat sigortası, eve hasar sigortası, özel konut sigortası canım.
Sizi şu an sikintiya sokan araba taksidi, aslında yoksa kalan para ile başka borç olmadan ve sen çalışmadan idare edilir gibi görünüyor.
Bakarsınız duruma göre çok sıkıntı olur, çocuk olur çalışamazsan arabayı satıp borcu kapatır elinizdeki paraya göre daha uygun birşey alabilirsiniz.

sekerim00 sekerim00 sonunu düşünen Kahraman olamaz:)
Biz ikimizde ozel sektor calisaniyiz, ev alırken hesap kitap yaptik hersey oluryndaydi.
Uygulamaya geçince ise; tasindigimiz aydan beridir eşimin maaş düzeni bozuldu, ödemede gecikme olacak dendi ama maaşının bazen yarısını bile alamiyor. Parca parca alıyor zaten aldiginida. Bu da bizim yaptığımız planları bozdu Maddi durum dusundugumuzden daha çok karıştı. Kredi kartına yüklendik, evle ilgilii ya da kisisel bazi şeyleri erteledik.
Ama yine aynı durum olsun yine alırım evi.
Krediyi ödedikten sonra kalana göre bir bütçe yapıp ona göre yaşıyoruz. Çok şükür bereketi de oluyor. Dort dörtlük olmazsa da idare edip iyi kötü ay sonunu getiriyoruz.
Zorlanmiyormuyuz tabi ki evet.
Ama çektiğim sıkıntının bir karşıligi var, ev kredisi ödüyoruz diye de mutluyuz diğer yandan.
Ve her sıkıntının bir gün son bulacağını daha önce çok daha büyük maddi, manevi şeylerin üstesinden geldiğimi hatirlayip aman evim var, benim evim diyip kendimi motive ediyorum :)
iyiki varsın gerçekten yazdıkların ilaç gibi geliyor
rabbim ödeme kolaylığı versin sizede canım
benimde içimi ferahlatıp bu düşüncelerden kurtulmamı nasip etsin inşallah
şu an vazgeçmiyoruz zaten ben sizin düşüncelerinizi merak ettim artı içimi döktüm korkularımı paylaştım
sen hiç bi şekilde vazgeçme diyorsun
kesinlikle söylediklerin benim için değerli teşekkür ederim :KK19:

Sizi şu an sikintiya sokan araba taksidi, aslında yoksa kalan para ile başka borç olmadan ve sen çalışmadan idare edilir gibi görünüyor.
Bakarsınız duruma göre çok sıkıntı olur, çocuk olur çalışamazsan arabayı satıp borcu kapatır elinizdeki paraya göre daha uygun birşey alabilirsiniz.
araba olmasada olur aslında ama oda bana güvence veriyor birikim gibi düşünüyorum

biz kredi çekmedik ya canım devlete ödicez o yüzden o sigortalar yapılmadı

iyiki varsın gerçekten yazdıkların ilaç gibi geliyor
rabbim ödeme kolaylığı versin sizede canım
benimde içimi ferahlatıp bu düşüncelerden kurtulmamı nasip etsin inşallah
şu an vazgeçmiyoruz zaten ben sizin düşüncelerinizi merak ettim artı içimi döktüm korkularımı paylaştım
sen hiç bi şekilde vazgeçme diyorsun
kesinlikle söylediklerin benim için değerli teşekkür ederim :KK19:
Canım rica ederim
Ben senin korkularını fazla fazla yaşayan biri olarak seni çok iyi anlıyorum, hak da veriyorum. Kendi durumundan özellikle örnek veriyorum ki biri yapıyorsa ben niye yapamayayim diye aklındaki soru işaretleri silinsin :)
Bir de, ben nasip olayına çok inanıyorum
Eğer olacağı varsa her türlü aksilige rağmen olur, olmayacaksa en basit şey sebep olur
olmaz
Sen içini ferah tut, tabiki iyice hesabını yap herşeyi planla ama vazgeçmek kesinlikle son seçeneğin olsun.
Evi ilk alacağım dediğin gün yazdıklarını çok net hatırlıyorum. Aylarca ev aramis biri olarak ev ve yuva arasındaki farkı cok net biliyorum. Sen gerçekten beğendin ve sevdin. İnşallah nasibinde vardır ve hayırlısıyla herşey gönlüne göre olur.
Kesinlikle vazgeçme alternatif birşeyler üret diyorum ben

Kizlar acil yardiminiza ihtiyacim var biz esimle dun aksam.bi hesap kitap yapalim dedik ev odememiz 2850 tl ile basliyor bu ay her 6 ayda birde yukselcek biliyosunuz
Evin totalini hesapladik ama enflasyonu hep 5ten hesapladik normalde ondan fazlada olabiliyor.

Simdi evin odemesinin her 6 aylik doneminde toplam borca o yuzde ekleniyoe ve borc kalan aya bolunuyomus esim olayi yanlis anlamis hatta yanlis anlatmislar toplan borca degil odemeye geliyor dediler bize ama mantiken toplam borcada gelir o zaman.
Neyse simdi evin totalini hesapladigimizda enflasyon 5+5 yaptigimizi dusunursek 284 bin tlye aldigimiz eve niz 8 sene sonra 430 gibi yani yaklasik 150bin tl faiz odemis olucaz. Biz evi daha hic almadan hesap yaparken taksitlerimiizin uzerine enflasyonu ekleyip odedigimiz taksitleri toplayarak evin total fiyatini ustun koru hesap etmistik ve o zamanda 70 bintl falan cikarmistik.yani cok fark var su anda gercekle biz o hesaba kandik

Simdi size sorum ev bize fiili olarak teslim olmadigi icin odedigimiz pesinattan bi miktar para kesip geri iade ediyolar.sizce mantikli olan bu yoldan donmekmi yoksa devam etmekmi daha taksitleri odmeeye baslamadik bu ay basliyor buyuk ihtimalde bu ay sonu anahtar teslim olcak ve benim kafam cok karisti esimde uzuldu ama bisey diyemiyo hayirlisi diyo sizce normal bankadanmi kredi cekip ev alalim siz olsaniz napardinizzzz gercekten cok kafam karisti yaaa
canim ne olursa olsun sen o evin niyetine girdin. Simdi aa boyleymis diyip vaz mi gececeksin? Bence vazgecersen her kosulda zararda olursun sana soyliim. Ama cekilen kredi bi sekilde odenir belki sıkinti cekersiniz ama sonucunda eviniz olacak oyle dusun ayagina yorganina gore uzatirsin odersin kredini

amin cnm ins hayırlı yerden hayirli zamanda olsun
bankalar surekli faiz arttiriyor bu beni korkutuyor
İnşallah canım, sen birikimini yapmaya devam et.
Benim düşüncem soyle,
Ülkemiz artık üretim ülkesi değil, para akışını sağlayan en büyük sektör inşaat.
Bu durumda devlet de inşaat sektörünü gozardi edemeyecegine göre mutlaka düşecektir faizler. Soyle bir bakınca bir suru satilik ev, devam eden inşaat var. Üç ay sonra olur bir yıl sonra olur bilemem ama faizler normal bir seviyeye düşecektir.

Back
X