AMH DEĞERİ DÜŞÜK OLANLAR MUTLAKA OKUYUN

joy7196

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
12 Haziran 2025
1
2
1
30
Merhaba,

21 Mayıs günü kadın doğum hekime gittim. 30 yaşında, regl döngüsü aşırı düzenli biriyimdir. Ayrıca 4 yıllık evliyim fakat çocuk yapmayı bir süre düşünmedik. Ekim, kasım gibi denemelere başlarız diye düşünüyorduk. Genel kontrol için gitmiştim. Doktor genel tüm testleri ve ek olarak AMH testi istedi. Not olarak şöyle dedi: “AMH değerine bakalım, 1’in altında gelirse hemen tedaviye başlarız.” Ben sağlıkçıyım ama bu konuda çok bilgim yoktu. Tabii değerin düşük geleceğini hiç düşünmedim. Kadın hastalıklarında sorunu olmayan birinin çocuğu rahat olur diye kafam, ‘cahilliğimden’, hep rahattı.

Hemen sorgusuz sualsiz doktorumuzun istediği testleri yaptırdım. Tüm testler çıktı. AMH değerim 2 Haziran günü çıktı. Test sonucum 0.38’di. O an yıkıldım. Biz eşimle çocuğu anlık düşünmezken hep lafa gelince “Olmazsa evlat ediniriz, olmazsa tüp bebek yaparız.” diye rahat rahat konuşurduk. 0.38 değerini görmemle hiçbir şeyin o kadar rahat konuşulduğu gibi olmayacağı, dan diye suratıma çarptı.

Sonucu öğrendikten sonra doktora gitmedim. Çünkü doktorun bana tedavi önereceğini, oradan oraya sürükleneceğimi araştırarak öğrenmiştim. Kafamda belli bir zaman belirledim. O zamana kadar deneyecektik, sonra tedavi için doktora başvuracaktık. 2 Haziran benim reglimin bittiği gündü ayrıca. “Tamam,” dedim, “sağlıklı besleniyorum, elimden geleni yapmaya başladım, çocuk denemelerine de başlayabilirdik.”

Tabii bu süreçte kendimi mahvettim. Günlerce, gece gündüz ağladım. Sanki hayatımda hiç mutlu olmayacak gibi hissediyordum. Derin bir depresyona girdim. Her gün “Hamile olur muyum, olmaz mıyım?” diye her saniye düşünüyordum. Arkadaşımla paylaştım, biri moralimi bozdu. “Sen böyle kafaya takarsan asla olmaz,” dedi. “Çocuk kafa rahatken olur,” dedi. “Tamam,” dedim. Forumda da okumuştum, “Benim zaten çocuğum olmaz, kafaya taktık, hiç olmayacak…” Karalar bağlamaya devam ettim.

Sonra cinsel hayat falan da etkilendi. İstememeye başladım. Derken regl günüm 24 Haziran’a geldi. Regl olmadım. Test yapmadım çünkü menopoza girdim, stresten kesin dedim. 2. gün oldu, “Stresten olmuyorum,” dedim. 3-4 derken eşim zorla test alıp yap dedi. Yaptım, çift çizgi çıktı ama hâlâ inanmıyorum çünkü ben hamile kalamazdım. Eşime dedim, “5 tane daha al.” Yaptım, hepsi pozitif çıktı. Hâlâ inanmadım, “Testler bozuk,” dedim. Kan testine gittim. Kan testi sonucuyla inanabildim.

Kısaca sevgili arkadaşlarım, “Kafaya takan hamile kalamaz” diye bir şey varsa, ben kalıyorsam herkes kalır. AMH değeri düşük olan da kalır. Benim size önerim; AMH değerinize çocuk denemeden baktırmayın, kendinize zulüm etmeyin.

Bir sağlıkçı olarak AMH değeriyle ilgili çok araştırma yaptım. Hamilelik için kesinlikle engel değil. Sağlıklı beslenin, spor yapın, düşünün ama kendinizi yıpratmayın.

“Hamile kalırsam yazacağım buraya.” demiştim.

Çocuğunuzun olacağı bir tarih var. Belki 1 ay sonra, belki 6 ay sonra… Sabredin. Hepinize, herkese dua etmeye devam edeceğim ben de. İnşallah okuyan herkese umut ve faydası olur. Herkesin istediği güzel haberi alması dileğiyle.

Son düzenleme:
Ben de Amh 0.5 ile doğal yoldan hamile kaldım. Üstelik çoğu doktor direkt tüp bebeğe başla demesine rağmen. Ben de akışına bıraktım biraz deneyip öyle tedaviye başlayacaktım ama gerek kalmadı tedaviye. Bence de Amh düşüklüğü hamileliğe engel değil. Kaliteli bir yumurta olması hamilelik için yeterli tabi eğer başka sorunlar yoksa. Umarım bu sorunu yaşayan herkesin sağlıklı bebişleri olur

Ben de evlenmeden önce baktırdım. 1in üstünde ama yaşıma göre çok düşüktü. Acele et dediler ettim bir düşüğüm oldu beklemeden tekrar gebe kalmamı söyledi Dr patoloji sonucu sonrası, 1 adet sonra tekrar gebe kaldım. Şu an o ama ın üzerinden 4 sene geçti, 1'in altına kesin düşmüştür ve ben tekrar gebe kaldım. Evet amh rezervi yansıtıyor, acele etmek için Dr lar tüp bebeğe yönlendiriyor ama kesinlikle tek faktör değil. Ben de başta üzüldüm stres yaptım ama gebe kalmam kolay oldu çok şükür. Şimdi arkadaşlarıma sizin dediğiniz gibi denemeden amh baktırma birkaç ay olmuyorsa baktır diyorum. Gerçi bizde evlenme yaşı 30+ olduğu için de tedirgin oluyor insanlar. İnşallah kaliteli yumurtalar spermler karşılaşmıştır da sağlıkla alırız yavrularımızı.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…