• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Anaokulu ve dürtüsel çocuklar...

• Konu Sahibi Konu Sahibi flyylf
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi

flyylf

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
10 Haziran 2021
114
54
48
29
Arkadaşlar merhaba. 4 yaşına girmek üzere olan bir oğlum var. Geçen sene özel okulda kreşe vermiştim. Ara sıra çocuklar arasında itme, vurma, tükürme, ısırma gibi olumsuz davranışlar vardı ve oğlum bu davranışlar maruz kalıp kendi de yapmaya başladı. Özellikle istediği bir şey olmadığında bu davranışların artmaya başladığını gözlemledim ve çocuk bunlar deyip sürecin bir parçası olarak gördüm, üstünde durmadım.
Ocak ayı itibariyle okuldan şikayetler artmaya başladı, masanın üzerine çıkmalar, arkadaşlarına oyuncak atmalar, kötü kelimeler kullanmalar (salak, kaka, çiş vb.). 8-9 seans oyun terapisi aldık, kendini 'yaramaz çocuk' olarak kimliklendirmiş, öyle söylendi. Okullar kapanana kadar olabildiğince sabırla bu süreci atlattık. Okulların kapanmasıyla yaz dönemi içinde oğlum eski uysal haline geri döndü, çocuklarla iletişimi düzeldi fakat ara ara nedenini anlayamadığım vurmalar, ısırmalar veya şiddetle ağlama davranışları kaybolmadı. Dediğim gibi, her çocukta gözlemlenebilecek davranışlar deyip konuşarak olumsuz davranışı söndürmeye çalıştım. Gelişim dönemlerinde özellikle 3 yaşta bu tür olayların olabileceğini az çok biliyorum.
Eylül ayı itibariyle yaşadığımız yerde bir devlet anaokuluna başladık. Okul açıldığından beri neredeyse her gün kaos halindeyiz. Okuldan sürekli arıyorlar oğlunuz şöyle yaptı böyle yaptı diye her gün şikayet. Ya birini itiyor ya vuruyor ya ısırıyor ya oyuncaklarını ellerinden alıyor ya kağıtlarını karalıyor vs vs. Okula uyum ile ilgili sorun yaşadığını düşündüm önce, geçen seneki arkadaşları ve öğretmeni yoktu çünkü zorluk çekebileceğini düşünmüştüm zaten en başta ama bu kadar büyük problemler olacağını tahmin edemedim.
Okulun rehber öğretmeni ile görüştüğümüzde oğlumuzda DEHB olabileceğini söyledi. Çocuk psikiyatristi ile görüşmemizi iletti. Hemen bir psikiyatrist buldum ve ilk görüşmede DEHB den ziyade dürtüsellik olabileceğinden bahsetti. Okuldan bir rapor istedi ve diğer görüşmede tekrar konuşacağımızı söyledi. Yarın diğer görüşmemiz var ve benim beynim sıfırlanmış durumda. Bu konuda danışabileceğim anneler varsa bana yardımcı olabilir mi?

Merhabalar öncelikle bu durum başıma gelmediği için tecrübemi paylaşamayacağım ancak sizi tebrik etmek istiyorum. Bilinçli bir anne olarak öğretmenlerini dinleyip hemen desteğe başvurmuşsunuz. Zamanla üstesinden geleceğinize eminim. Böyle durumlarda problem davranışa neden olan kaynağı bulup çözümlediklerinde davranış bozuklukları da geçiyor. Umuyorum hızlıca toparlarsınız.

Güncelleme:
Doktor kontrolünde okuldan gelen rapor da incelenerek DEHB olduğu neredeyse kesinleşti. Devlet hastanesi olduğu için sadece ilaç verebilirim, terapi yapamayız burada süre kısıtlı olduğu için dediler. Özel bir doktora daha götüreceğim, süreç bakalım ne yönde ilerleyecek.
(İlacı aldım, 2 gün kullanıp okuldaki hareketliliğini gözlemleyeceğim. Randevumuz Perşembe günü olduğu için elimde bir veri oluşacak mı onu da görmüş olacağım.)

Merhabalar öncelikle bu durum başıma gelmediği için tecrübemi paylaşamayacağım ancak sizi tebrik etmek istiyorum. Bilinçli bir anne olarak öğretmenlerini dinleyip hemen desteğe başvurmuşsunuz. Zamanla üstesinden geleceğinize eminim. Böyle durumlarda problem davranışa neden olan kaynağı bulup çözümlediklerinde davranış bozuklukları da geçiyor. Umuyorum hızlıca toparlarsınız.
Teşekkürler, anne olarak çocuğumun en iyi halini gözetmek zorundayım. Elimden ne gelirse destek sağlayacağım bu konuda. Ne benim çocuğum 'yaramaz, huysuz ve inatçı' olsun ne de başka bir çocuğa zarar versin. Her annenin evladı kıymetli, kimse benim yapabileceğim bir görmezden gelmenin sonucuna katlanmak zorunda değil..

Allahım kolay yolu göstersin inşallah.

Back
X