kızlar az önce eve geldim bugün hamilelik eğitim seminerine katılmıştım çok memnun kaldım haftaya da gideceğim. Belki bildikleriniz vardır içlerinde ama ben bilmediğim ve aklımda kalmasını istediğim şeyleri not ettim orda şimdi sizlerle de paylaşıyorum:
LUXXOR'DAN SEMİNER NOTLARI
• Bebeğin yatağının altına çarşaf katlayıp koyarak baş kısmında 45 derecelik biryükselti sağlanmalıdır. En az 5-6 aylık olana kadar yan yatış pozisyonunda uyutulmalıdır mümkünse 1 yaşına kadar.
• Her emzirmeden önce bebeğin altı açılmalı, kirliyse değiştirilmeli her emzirmeden sonra, tekrar emzirileceği zaman aynı memeden başlanmalıdır. Böylece memede sonradan gelecek olan yağlı ve vitaminli süt boşa gitmemiş olur. İlk ay doğumdan 3 günden sonra asıl süt gelmeye başlar. Bebek ne kadar emse de halen gerginlik şişlik olabilir ilk ayda bebeğin doyacağı miktar çok az olduğundan kalan sütün boşaltılana kadar sağılıp depolanması önemlidir. İlk aydan sonra bebeğin doyacağı miktar da artacağından sağmak için bile süt kalmayabilir çünkü bebeğiniz tamamını emip boşaltır. Eğer göğüsler dolu ve gergin kalırsa süt kanalları tıkanabilir bu da anne için ciddi sıkıntılara yol açar.
• Sağılan sütün kaşıkla verilmesi tavsiye edilir. Biberon ile verilirse memeyi bırakması riski vardır. Eğer biberon verilecekse aynı anda önce 15 dakika meme emzirilip 15 dakika biberona tutulmalı anne memesi unutturulmamalıdır. (2,5 kilo altında ise bebek kaşıkla süt verilmesi boğulma tehlikesi yaratabileceğinden şırınga yardımı ile beslenmelidir.)
• Doğduğu ilk günlerde emdiği süt kolostrumdur ve 3-4 damlası bile 1 bardak süt yerine geçer besleyicilik açısından. Bebeğin tüm ihtiyacını karşılar ilk günler strese girip üzülüp sütüm gelmiyor damla damla az geliyor diye endişe edilmemeli normal sütün 3.günden sonra gelmeye başladığı, sulu kıvamlı anne sütünün ise 15 günden sonra gelmeye başladığı bilinmelidir. İlk günler süt sarı yağlı ve yoğun kıvamlıdır sonra rengi açılır ve sulu süt gibi görünür. Bebek büyüyüp geliştikçe anne sütü de onun ihtiyacını karşılayacak şekilde değişir.
• İlk 6 ay kesinlikle ek gıda verilmemeli (anne sütü yersizliği durumunda doktor tavsiyesi ile mamaya başlanabilir) sadece anne sütü verilmelidir. Su verilmesi bebek için gerekli değildir midesini dolduracağı için alacağı anne sütünü azaltır. Bebek tüm su ihtiyacını da anne sütünden karşılayabilir.
• Bebeğin kıyafetlerinde eldivenler bol ise takılmalıdır. Dar ve sıkı lastikli eldivenler önerilmez. Bebekler dokunarak tanır tırnakları çok uzun ve keskin değilse eldiven kullanmak gerekmez ilk 1-2 hafta tırnakları kesmeye başladıktan sonra kullanımı bırakılabilir.
• İlk hafta 24 saat içinde 6-7 kez kaka, 9-10 kez çiş yapması lazım ki bebeğin iyi doyduğunu anlayabilelim. Sonra bu miktar giderek azalır.
• Sert-kuru, yeşil dışkılama bebeğin yetersiz beslendiğini yeterince sıvı alamadığını gösterir.
• Anne emzirdiği dönemde her gün 1 yumurta mutlaka yemelidir. Her öğününde taze sebze-meyve yemelidir çünkü c vitamini depolanmaz ve her öğün alınması gerekir ki sütüne de o vitaminler geçsin. Süt ve süt ürünleri 3-4 porsiyon tüketilmeli, ekmek 3-6 dilim, makarna,pirinç,bulgur 1-2 porsiyon, et 4 porsiyon. Günde içilen su miktarı en az 2-3 litre olmalıdır. Yaz ayıysa 4 litreye çıkarılmalıdır.
• Güneşlenmek önemlidir. Anne d vitaminini günde yarım saat güneşe çıkarak karşılayabilir bebek doğduktan sonra da günde 10-15 dakika giderek yarım saate kadar çıkabilen güneş banyoları yaptırılmalıdır.
• 6 aydan 2 yaşına kadar verilmeye başlanan ek gıdalar arasında neler var ise bebek ileride onları yiyecektir. 2 yaşına kadar ıspanak hiç yedirmezseniz ilerde ıspanağı sevmeme ve yememe olasılığı çok yüksektir. Yemesini istediğiniz tüm besinler bebeğin ayına göre tattırılmalı, tanıtılmalıdır.
• 6.aydan itibaren ek besine başlamak şarttır çünkü artık anne sütünün demiri bebeğin günlük ihtiyacını karşılayamaz hale gelir.
• Bebeğinize 1 yaşına kadar kesinlikle yedirmemeniz gerekenler: Baharat, tuz, şeker, bebek bisküvisi, patlıcan, kereviz,enginar,bakla, yer elması, çilek, kivi, domates, salça, inek sütü, yumurta beyazı.
• Muz, Portakal ve mandalina 9. Ayın sonunda verilebilir.
• Yoğurt 1 yaşına kadar evde mayalanmış yoğurt olmalıdır.